Jeruk Epal AsamBoi

[ Eca Dwinky Asha][ Monday, October 20, 2014][ ]

Assalammualaikum.

Semalam penuh timeline fb eca dengan jeruk asamboi,,,gilerr tak terliur..meleleh aje tidak air liur tu!So, menggagahkan diri p beli bahan kat kedai berhampiran...senang je tau buatnya!!Budak sekolah pun boleh buat sendiri..

BAHAN-BAHAN :
1) Epal hijau (guna mangga lagi sedap, tapi eca tak makan mangga)
2) Asam Boi
3) Gula
4) Cili padi

CARA BUAT :
1) Cuci epal & potong dadu.
2) Letak dalam bekas sekali dengan asam boi
3) Gunting cili padi tu dan masukkan ke dalam bekas.
4) Tabur 1sudu gula dan gaulkan sebati.
5) Simpan semalaman dalam peti ais.

Dah simpan semalaman tu, bolehlah melantak jeruk epal tu.Bila eca upload gambar jeruk tu kat instagram (boleh follow ig eca : ecadwinkyasha), opismate plak suh bawa gi opis...tak sangka dapat sambutan.Tadi kat opis, kawan hulur duit suh beli epal & buat tuk esok....harap-harap rasa sesedap yang hari ne punyerrr,hehehe.

So, makcik...boleh kot masuk meminang anytime!....*larikkkkkkkkkkkkk*
Sila jeleskan diri sendiri tengok gambar kat bawah neyh ::

Balik Kerja : Tepat Waktunya atau tidak?

[ Eca Dwinky Asha][ Friday, October 17, 2014][ ]
Assalammualaikum.

salah satu benda yang eca suka tentang tempat kerja & waktu bekerja eca sekarang ialah
i. Rumah ke ILPKK cuma mengambil masa 15-20minit (bawak keta 60km/j, tak tipu oke?!urm,tipu sikit je sikit oke?!)
ii. kerja bermula pukul 07.30pagi & berakhir pukul 04.30petang.HEAVEN tul balik kerja 0430petang...tak berapa nak jammed lagi.

persoalannya, kalau waktu balik kerja..perlu tepat 0430petang ke tidak?!...Kitaorang kat opis, memang On-Time kalau balik.ngeee ~.~ Tidaklah hari-hari 0430petang terus keluar opis, selalunya 0435 gitu, turun gi bawak tuk punch baru gerak balik.Bagi eca, memang tak salah nak lepak-lepak lepas habis waktu kerja, cuma tak bolehlah selalu.Bukan apa, kita kena On-Time sebab banyak hal kena fikir.hikhikhik *alasan*


Memang betullah bila balik keja tepat waktunya, banyak kelebihan.Tapi macam orang bujang macam eca, duk sorang, dengan family jauh, tambah lagi BF jauh *nak juga mention BF keja jauh*...boleh aja balik lewat..Tapi memandangkan kawasan tempat tinggal eca tu parking tak banyak, eca kena balik awal supaya dapat parking yang diingin.Haruslah laju-laju supaya dapat parking, kalau tak menangis tak dapat masuk parking...Lagipun, kalau balik lewat contohnya keluar office jam5..menangislah jalan jammed oooo.perjalanan 15minit jadi 30minit.uwaaaaa T___T"

tu pasal kita sebagai pekerja yang berdedikasi, HARUSlah balik keja tepat waktunya yer! =)
korang pulak camne, balik kerja awal ke tidak?!....

Malu-Malu Tapi Mahu

[ Eca Dwinky Asha][ Monday, September 29, 2014][ ]
Assalammualaikum.

Pernah terjebak dalam situasi korang nak sangat tapi korang malu-malu, dalam kata yang lain...tergedik-gedik kata tak nak tapi dalam hati sebenarnya nak.fuhhh, kemain intro!.haha.Tapi, selalunya kita macam ne kan?...nak sesuatu tapi malu-malu.kisahnya, daku pun gitu juga.Kata TAK NAK, TAK SESUAI,...merendah diri pulak.dalam hati, "nak nak nak!"...*silajanganbayangkandakutergedikgedikcamtu*..contohnya : korang jatuh hati dekat seseorang yang care sangat dengan korang, tapi malu-malu nak tahu perasaan tu....

Yelaaa, kadang-kadang bila orang terlalu baik dengan kita, kita mesti rasa macam, "dia ne ada udang disebalik batu neeee"..Tak Baik buruk sangka macam tu, tapi selalu terjadi macam tu kan?!..Kadang-kadang bila ada orang yang care dengan kita, kita mesti rasa, "eh, dia ne sayang aku ka atau just caring seorang rakan kepada rakan, care seorang abang kepada adik"...selalu jadi macam tu.Apatah lagi bila orang tu adalah rakan sekelas mahupun rakan sekerja.dalam hati cakap, "agak-agak dia suka kat aku tak?"

Terus jadi tanda tanya kan?!....keliru tu haruslah!!!..macam bodoh je kalau takde perasaan macam tu kan?!.Ibarat orang mentertawakan ko, ko ikut ketawa sekali. =.="
Dari terus jadi tanda tanya, baik kita tanya terus kan...malu bertanya sesat jalan kata Cikgu BM *macam merujuk kepada diri sendiri je tu.hikhikhik*


kesimpulannya, JANGAN MALU BERTANYA walaupun korang sebenarnya MALU-MALU KUCING....paling senang, tanya dalam nada bergurau atau bagi dia buat pilihan.Demi masa depan juga kan, kalau korang malu-malu...perasaan tu sampai bila pun korang akan pendam dalam hati...Kalau korang dah tahu jawapan pada soalan hati tu, kan lebih mudah.Takut apa yang korang harapkan tidak seperti diharapkan, naya hati tu..lagi sakit sangat.

...dan sebenarnya, daku pun malu nak tanya.Tapi malu sampai bila, takkan nak tunggu sampai habis study, ke nak tunggu sampai dia mengaku dia just anggap kita adik ke, kawan je ke...kan kan.

Beranikan diri dan tanya, "Hby syg kucing hby ka syg yayang?"....
nasib dia jawab, "syg yayang lebih".
rasa macam nak hempuk-hempuk dia aje....NAPA TAK CAKAP DARI DULU?!...takde la buang masa dengan lelaki lain, kan kan kan?!....tapi, oke lah, biar lambat dari tak tahu perasaan tu camne.erk?!


doakan baik-baik aje.
bak kata dia, "mudah-mudahan jodoh berpanjangan antara kita".
#senyumlebar.