bersedekah.

Assalammualaikum.
dah bersedekah hari  ne tak?...cuba kita amalkan bersedekah, walaupun tak selalu, sekali sekala takde salahnya. Walaupun tak banyak, kita usahakan sedikit. Sedar tak sedar, kita beroleh pahala pada amalan yang kita lakukan  secara tidak langsung.

kalau kita lihat secara umunya, banyak cara boleh kita usahakan untuk menjalankan aktiviti bersedekah...contohnya, belanja kawan teh tarik kat kantin, beli atau masak makanan dan ajak kawan-kawan makan bersama dan macam-macam lagi...Nak amal pahala sedekah berpanjangan lagi banyak cara. Antaranya, wakaqkan sejadah, telekung dan Al-Quran di surau mahupun masjid, biar sepasang telekung senaskah Al-Quran, pahala kita berganda-ganda nilainya di sisi Allah SWT.

Dari Abi Umamah, ia berkata : Rasulullah SAW, bersabda : “ Orang yang melakukan perbuatan makruf, bererti dia menjaga dirinya dari permusuhan yang tidak baik ; sedangkan bersedekah dengan sembunyi-sembunyi , bererti memadamkan kemurkaan Tuhannya ; dan melakukan silaturahim akan memanjang umur .” 

Bila bersedekah, tak perlulah dihebohkan...macam riak je.Tapi tak salah beritahu rakan, ianya seakan-akan mengajak rakan kita bersedekah kan?..tetiba, rasa nak share bila eca bersedekah (ewahhh, nampak RIAK disitu!)....Pulang kerja Rabu lepas, eca singgah kat kedai nak beli minuman. Masa nak bayar tu, ada dua budak lelaki umur dalam 9 tahun tengah beli aiskrim. Masa tu, budak berdua ne tengah memilih dan tanya harga aiskrim kat tauke kedai. terdengar lah perbualan dorang, macam duit tak cukup...Eca pun cakap dekat tauke, "ko kira sekali aiskrim budak-budak ne"...Iyelah, masa tu, baru dapat upah advertorial blog, kita kongsi sikit...Masa keluar tu, budak-budak tu cakap, "Terima Kasih kak!!!". Auuuuuuw, cair hati kita bila ada yang menghargai kan?!


Kadang-kadang, orang beranggapan bila kita ada banyak duit barulah bersedekah. Sebenarnya, sedekah yang paling baik ialah bila kita tidak begitu memiliki wang yang banyak tapi tetap ingin berkongsi dengan yang lain.

Last few weeks, bersedekah bawak puding kat opis. Bila tak habis dan masa tu dah nak waktu pulang, eca panggil students suh habiskan puding tu....Dalam minggu-minggu selepas tu pulak, datanglah rezeki buat eca...Tak sedarkan semua tu?!..tapi kalau mengharap sangat ada rezeki datang baru nak bersedekah, baik takyah!!!. 



jom jadikan amalan bersedekah sebagai salah satu acara wajib kita.
agar rezeki yang ada lebih diberkati....
sekian, tazkirah Jummat ustadjaeca.
eh japppp, nak sedekahkan korang sebijik ^-^ (itu senyuman oke?)
senyuman juga satu sedekah, apatah lagi ia dapat menyenangkan orang lain.

Read More

Fenomena Charles & Keith

Assalammualaikum.
Eca kan, jenis yang takdela suka sangat branded item ne. Bukan sebab tak mampu tapi sebab kadang-kadang tak menepati citarasa eca...Tapi kan, kalau sebut Charles&Keith, rasanya bukan eca je yang putih mata, malah eca pasti ramai peminat bagi jenama ini. 

Kalau korang nak tahu, Charles & Keith adalah sebuah jenama yang cukup disegani dalam industri fesyen serantau dan menjadi sebutan ramai penggemar fesyen ini berasal daripada Singapura. Ianya diterajui oleh Charles Wong dan Keith Wong, jenama fesyen terkenal ini telah ditubuhkan pada 1996 dengan menawarkan rangkaian koleksi kasut, beg tangan dan aksesori wanita.

Bermula dengan membuka cawangan butik yang pertama, Charles & Keith juga mulai mencipta legasi di Filipina, Malaysia, Dubai, Afrika, Jepun dan India. Suatu pencapaian yang amat luar biasa bagi sebuah jenama Asia!!!!!!!!! Malahan di Malaysia juga, terdapat banyak outlet Charles&Keith ne....(cuma di Sarawak, kawan gtau Charles&Keith punya outlet dah ditutup...tapi takpe, ORANG SARAWAK jangan risau, nanti eca share dimana boleh dapatkan barangan Charles&Keith melalui online, malah ianya berbaloi juga dengan diskaun yang pelbagai tau~. Ohyaaa, apa yang menarik perhatian ramai penggemar fesyen, koleksi beg tangan dan koleksi kasut Charles & Keith amatlah berkualiti dan setiap rekaan diberikan sentuhan elegan yang amat menawan.

Charles&Keith Collection, memang puashati kan dengan pelbagai gaya yang menarik.

cantik kan?...boleh bawa ke majlis makan makan kalau kena tema kebabooom gitu!

Bukan itu sahaja, koleksi kasut dan koleksi beg tangan Charles & Keith ini juga rata-rata ditawarkan dengan tawarkan harga yang amat berpatutan. Pendek kata, kesemua barangan yang ditawarkan oleh Charles & Keith adalah mampu milik dan menepati citarasa ramai wanita.Koleksi aksesori wanita seperti tali pinggang dan kacamata juga ditawarkan dalam rekaan yang cukup terkini dengan harga yang menakjubkan. 
tampak ELEGEN, MENARIK dan pastinya FUNKY~



Lihat sahaja koleksi Charles&Keith ini. So, memang tak hairanlah apabila ketika awal kemunculan jenama ini di Malaysia, ia seakan-akan fenomena yang melanda industri fesyen tanah air!

Untuk pengetahuan anda juga, produk Charles & Keith ini juga boleh anda miliki secara online melalui laman web Shopback Malaysia dengan ganjaran promosi tambahan. Bukan sahaja dengan proses pembelian yang amat mudah, anda juga berpeluang menikmati diskaun tambahan yang hebat serta ganjaran cashback. Hanya klik sini untuk tawaran hebat Charles & Keith dan buat pembelian melalui Shopback Malaysia!
Read More

Tips Menggayakan Selendang Terkini

Asslammualaikum.

sekarang ne kan, kalau nak p opis....eca lagi suka nak pakai selendang. Bukan apa, dahlah senang nak lilit je (tak risau nampak kusut sebab tak iron sebab lilit-lilit je kan?) malah bermacam-macam fesyen boleh diaplikasikan. Yela, kalau tengok kat Youtube, Facebook even Instagram, banyak sangat orang dok upload tutorial menggayakan selendang even tudung bawal. Walaupun nampak ringkas, tapi ianya tetap kelihat bergaya malah hasilnya cukup menarik. Ramai yang cakap, pakai selendang ne LECEH, tapi dengan design-design selendang terkini, ianya sangat mudah. Malah, eca sendiri kadang-kadang tak pakai inner pun tau =)




Lihat kedua-dua gaya pemakaian selendang di atas, nampak berbeza kan, korang sebenarnya boleh pilih samaada hendak memakai inner ataupun tidak untuk gaya tersebut. Brooch memainkan peranan dalam menaikkan seri pada si pemakai. Kalau nak pakai inner, kita lihat gambar dibawah ini, tentu sahaja kelainan terhadap kedua-duanya menampakkan kelainan kepada si pemakai :


Dua gaya berbeza dengan pemakaian inner yang menarik....cantik kan?..
Malah ianya kelihatan lebih labuh dan sopan.

Japppp, eca nak tunjuk lagi dua cara menggayakan selendeng terkeni.
Lihat dua gaya berani ini....ianya nampak lebih moden dan menjadikan si pemakai lebih eksklusif gitu.....kalau berani menggayakan selendang berserta dengan inner, memang korang akan menjadi tumpuan (tengok gambar dibawah neyh :: )



 Sebenarnya, kalau kita berani menggayakan selendang or even tudung bawal, pelbagai gaya boleh ditampilkan. Ianya bergantung sepenuhnya ke atas kreativiti anda untuk membuat lilitan selendang yang unik dan kemas. Gayakan selendang anda mengikut citarasa anda asalkan anda berasa selesa dan confident!
 

tepuk dada, tanya selera.
mesti kita nak tampil menawan kannnnnn~
see u next entry!!!!




Read More

4 years and counting ...

Assalammualaikum.

oke, taip cepat-cepat sebab sedang menyalahgunakan PC pejabat untuk update belog *guarasabersalahhokkai!*...Last week, mahu tak mahu TERPAKSA renew domain!!.yelah, asal bulan 8, belog usang daku ne memang sambut birthday dia,,tahun ne tahun ke-4 dan bayaran cuma RM33 je~



untuk pengetahuan, dah 4 tahun usia blog ne.Bukan setakat blog...malah ECADWINKYASHA usianya 4tahun dah...branding dah nama tu, walaupun payah amat nak sebut =P *adaakukesah~

alhamdulillah, walaupun kurang dah update..still mengikuti perkembangan rakan-rakan blog yang lain. Bukan takde waktu nak mengupdate blog, kemalasan melanda...cerita pun dah basi tau dakkk Konvo Bachelor Degree pun tak tulis lagi, dah nak konvo Master Degree (doakan tau thesis eca LULUS CEMERLANG baru dapat konvo dengan GUMBIRA....tapi dah tahu, daku lulus tesis, cuma tak tahu gred lagi~)


Happy Sweet 4th Birthday www.ecadwinkyasha.com
eh, kalau nak tahu cerita eca, korang boleh FOLLOW :
FB : ecadwinkyasha
IG : ecadwinkyasha


okeybai!
esok-esok gua rajinkan diri update belog k!


Read More

Raya 2015

Assalammualaikum.

Eca masih dalam mood raya, even tak banyak beraya tahun ne....mood raya tu tetap ada.Kesian kat adik bongsu, raya pertama kena cacar!!!..tu lerr doa-doa cuti seminggu, sekali kena cacar komfirmla cuti dia lama sikit dari kawan-kawan.Memandangkan adik bongsu sakit, kitaorang pun takde sangat kemana-mana.cian, tak dapat kumpul duit raya T_T"

tinggal tiga orang anak bujang...
tahun depan tak tahulahh..kot-kot sampai seru dakeca tu nak kawen.#eh??!


Baju raya tema HIJAU...ntah sapa yang pilih hijau tu!!!..Tahun lepas lupa tema apa, tapi tahun depan tema dah ada dalam kepala.(melampaukan, syawal tak habis lagi..Puasa tak ganti lagi..dah fikir raya next year!)...Baju eca, mama & adik perempuan sama cuma berbeza saiz..Kalau ladyboss yang dah pilih, jangan derhaka...ikut je!!!!. 

Cuti raya kali ne, panjang..ikut cuti raya students.Ai is happy to the moon and back!!!.Boleh berlama-lama tak fikir kerja, boleh bangun lewat...padahnya cuti lama, sampai sekarang eca rasa masi bercuti....(tu pasal punch card asyik merah kan Asha?!)..Sambutan Raya kat opis komfirm la kitaorang buat jugak kan....Here's some picture, tapi gambar makanan tak ambil pulak!!!.



*buddies di opis..
Kawan tengok berita, kawan makan tengahari, 
kawan shopping dan kawan yang depan mereka, ayat tapis tolak tepi*
Ohyeah, aritu, kawan seopis yang berhenti sebelum raya meninggal....sedih, sebab mendiang salah seorang kawan yang rapat dengan eca T_T", dah ajal dia pada usia yang agak muda.


so, siapa rasa-rasa nak bagi kuih raya ke, duit raya ke...sila-sila PM! =P
kot-kot tak sedar dalam akaun ada 2.6B..kekekekeke~

Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Maaf Zahir & Batin, kita KOSONG-KOSONG tauu!
#rayanemasihsingle #eh?!


psssttt : eca tak aktif update blog, tapi kalau nak ikuti cerita eca, 
jemput FOLLOW Instagram...beria update IG tau! =P


Read More