Facebook or blog?!.


^_ASSALAMMUALAIKUM_^

Last week class,my lecturer start our class by asking "who can help me make a blog?".Then I "cakap lah,boleh miss,xde masalah".Tetiba pula,classmate I cakap,"miss,why dont we have our own group on FB?.It more easier"..since everyone in the class(actually not everyone cause,it's still early and another classmate not entered yet),AGREE with her.So,our lecturer said,"I will make the group,and please add your classmate".

oke,itu ceta minggu lepas dan sepatutnya entry ini diupdate minggu lepas.tapi,kesibukan sebagai seorang pelajar membataskan I untuk terus menulis.Kita kembali untuk bincangkan isu ini.hikhikhik :)



antara blog dan facebook,I lebih awal kenal facebook.tapi sekarang lebih ADDICT kepada blog.kenapa blog?.Sebab BLOG sangat-sangat mengairahkan!\(>,<)/.Kat blog,kita boleh tulis macam-macam,tak kisah lah nak tulis apa pun,tulis pasal kita gi dating depan mamak BF belanja roti kosong dan teh tarik tak special,then kutuk-kutuk ada cicak mati dalam roti kosong tu,time nak bayar,punya mahal macam makan dekat SR je...ke nak tulis pasal tips-tips itu ini ke,,,takde orang nak kisah pun kan?.sebab itu blog kita.Suka hati je nak tulis apa-apa.Tapi kalau dekat FB,takleh nak tulis panjang-panjang,,,\eu/ update STATUS panjang-panjang nanti ada orang yang akan 'cakap belakang'....kalau dekat blog,ah lantaklah..ko nak baca taknak baca suka hati kawan-kawan ko lah kan,tapi kalau dekat FB sume orang leh nampak.

BEST lagi dekat blog bila kita boleh hias blog dengan lampu liplapliplap,macam suasana hari raya je gamaknya.kesian kat FB takleh (^-^).Sekarang dekat FB takde PRIVASI dah melainkan PM(private message).Sume orang boleh nampak apa yang kita post,apa yang upload,games kita main....betul-betul takde privasi langsung!.yang bestnya,bila pakwe/makwe korang pi komen-komen status orang lain,kornag leh nampak kan?!...terus jadi punca gaduh!.hahaha.

tapi bila takde FB,takde la korang nak ping entry-entry korang tu,takde la naiknye traffic korang tu.takdenya takde takde (>,<").So,sebenarnya dua rangkaian sosial ne berkaitrapat.Kalau takde FB,camna kita nak dapatkan pembaca datang ke blog kita.Kalau takde BLOG,takdelah medan untuk kita meluahkan apa je yang terbuku dalam hati kita.(=.=)"

eca cakap-cakap:....
gunakan blog dan facebook sebaik-baiknya.bukan untuk menyebarkan apa yang tak patut,apa yang berunsur fitnah.lebih baik gunakan kedua-dua medan sosial ini sebagai tempat penyebaran dakwah,tak ke molek?!.

1 comment... add one now

fieha fieha 12 October, 2011
blog best..fb penting sebab de buat group kelas..apa2 update pasal kelas kena refer kat fb :)
dua2 ade kebaikan kalo gune ngan baik :)

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*