Tragedi Kemalangan Keretaapi dan Lori Tangki Minyak di SABAH.

[ Eca Dwinky Asha][ Monday, October 31, 2011][ ]

^_ASSALAMMUALAIKUM_^

baca berita disini: The Star Online


KOTA KINABALU: A huge explosion ripped through a commuter train with 200 passengers after it collided with a fuel tanker at an ``unmanned'' railway crossing near a petrol station in Kepayan here. At least nine people were seriously injured.Most passengers scrambled out from the rear driver's compartments as they fled the inferno that spread almost immediately following the impact between the four carriages and the Shell tanker.But 34 of the 200 passengers could not be traced though police have ascertained, as of 7.45pm, that no one else was inside the wrecked carriages.However, a detailed search is being carried by police, firemen and Sabah Railway staff.Sabah Police Commissioner Datuk Hamza Taib said the train impacted the tank section of the lorry carrying some 27,000litres of petrol as it was heading into the Shell station to deliver the fuel.Upon impact, the first carriage derailed while the second unit landed atop the tanker that exploded at the crossing which Sabah Railways director Mohd Zin Mohd Said had classified as ``illegal.''Hamza said at 7.45pm that there were no deaths ``as yet'' and they have detained the driver of the oil tanker for questioning while the train driver Ali Ramli, 50, escaped injuries.Ambulances carrying the injured to the hospital were trapped in a massive traffic snarl due to motorists slowing down or stopping indiscriminately to watch the accident and the situation was further aggravated by a heavy thunderstorm.The colonial railway is the only commercial rail line in Borneo Island that operates services from Kota Kinabalu to west coast towns and interior Tenom.
"This is the worst mishap in our history,'' said Mohd Zin.

eca cakap-cakap:.
Lepas ne komfirm perkhidmatan ditutup kembali.Rasanya baru je perkhidmatan ini dibuka semula kan?!.arghhh,tak dapat lagilah naik ketapi.Hari tu merancang mau naik keretapi pergi Papar,mahu melawat nenek angkat dengan family axxu I,simpan je la angan-angan tu dulu!.First time naik keretapi ne masa umur I dalam 5-6-7 tahun,tak ingat.Time tu pergi ramai-ramai dengan sepupu.Masa tu kecil lagi lah!...tapi best,sekarang semua dah besar-besar..eh,rindu lak masa kecil.

p/s: alhamdulillah,ada dua orang yang baik hati nak gunakan khidmat I untuk edit blog.TAPI,tunggu next week baru boleh editkan,sebab minggu ini sangat sibuk.#rezeki masuk!
p/s: hari tu menang GA,tunggu hadiah lah ne,hopefully dapat dalam minggu ini,sebab minggu depan bercuti!.

I've been TAGGED and it's TAGGED time.

[ Eca Dwinky Asha][ Sunday, October 30, 2011][ ]


^_ASSALAMMUALAIKUM_^

dah lama tak main tag-tag dekat blog.Kali ini dapat TAG dari seorang blogger comel neyh iaitu,Cik El.So,kita layan je la!






|rules|

  • • Each person must post 11 things about themselves in their jurnal.
  • • Answer the questions the tagger set for you in their post and create eleven new questions for the people you tagged to answer
  • • You have to choose 11 people to tag and link them to the post.
  • • Go to their page and tell them you have tagged him/her
  • • No tags back
  • • No stuff in the tagging section about you and tagged if you are reading this, You legminately (aka really,trust with all honestly) have to tag 11 people.

11things about ecadwinkyasha[spell-it-right: eca, dwinky, asha]

saya ada tahi lalat dekat leher,bibir kiri belah atas,jari kaki.
saya suka window shopping dan shopping bila ada duit.
saya suka makan tapi kadang-kadang malas masak,so bila saya tidak masak,saya tidak makan.
saya suka berkhayal dan berharap khayalan itu jadi kenyataan.
saya senang jatuh hati!
saya suka dengar lagu-lagu zaman 80an-90an
saya suka pink,tapi kadang-kadang too many pink pun sakit mata juga.
saya suka amik gambar tapi malas mau publish
saya ada seorang kakak,seorang abang,seorang adik perempuan,seorang adik lelaki.#bertuahnya!.
saya masih belajar dan bagi saya pelajaran itu amat penting.#awat skema tul?!.
saya belum berpunya tapi berangan-angan akan kahwin lagi 3tahun.#erkkkk?!


Jawab soalan EXAM Cik El


+ Nama orang yang paling korang benci tahap MAXIMUM ?
-buat apa nak benci-benci orang.takde faedah.saya tak benci sesiapa pun,even orang tu kecewakan saya,pandang rendah kepada saya,dan sebagainya.

+ Sapa yang jadi wallpaper handphone/laptop korang ?
- gambar nurul hasanah aka babychenta,anak sedara saya.for both wallpaper HP & lappy.

+ ada boyfriend/girlfriend tak ?
- I got a lot of boyfriend and girlfriend.You might one of them :)

+ sukan yang paling korang minat ?
- berita sukan kot?!.hikhikhik,sukan apapun suka tengok,nak join rasanya tidak!

+ benda paling berharga korang dapat ?
-sesuatu yang bernama kehidupan.takkan ada jual dimana-mana.

+ sapa lagi penting kawan or boyfriend ?
-saya memilih sahabat.

+ dress atau jeans ?
-JEANS!.am not into dress to much.

+ heels or sport shoes ?
-both.

+ cikgu paling diminati ?
-cikgu yang mengajar tentang segalanya,iaitu cikgu pengalaman.

+ movie paling gila ! Final Destination or Titanic ? 
-both!

+ kalau dapat melancong ke luar negara ? negara pilihan korang ?
-mau pegi Mekah.ada sesiapa mau sponsor pakej umrah?!.

nak tag blogger bertuah ini:

Adah Dimie
Humble Modest
Haisa
Nuraienz
Riezyani

dan 11 soalan buat para blogger ini:
#1. siapa kamu sekarang dan 5tahun akan datang?.
#2. andai masa boleh diputar semula,nak kembali ke zaman bila?.kenapa?
#3. andai masa boleh dicepatkan,kamu nak ke tahun bila?.kenapa?
#4. antara shopping dan bercuti,yang mana pilihan kamu?.
#5. 'si dia' dimata kamu adalah......
#6. dalam seminggu,agak-agak berapa kali kamu basuh kain?!.
#7. benda pertama kamu beli dengan duit sendiri?.
#8. definisi kecantikan bagi kamu ialah.....
#9. pendapat kamu tentang 'cinta social network' macam 'cinta muka buku'?
#10. kalau diberi RM1000.00,kamu nak buat apa dengan duit itu?
#11. definisikan term berikut:."cinta buta","cinta gila,"cinta monyet".

*agak-agak boleh buat tak TAG ini?!*.....sesapa nak buat,buat je lah.Buat supaya others blogger boleh kenal kita kan?!.Tak Salah puwn!.

Pemuda UMNO mahu GRADUAN UNIRAZAK diberi PELUANG BERKHIDMAT di LUAR BANDAr Negeri Sabah.

[ Eca Dwinky Asha][ Saturday, October 29, 2011][ ]


^_ASSALAMMUALAIKUM_^

*alhamdullilah,ada juga yang PRIHATIN nasib kami.*



beginilah sebenarnya nasib para graduan UNIRAZAK.terumbang-ambing tanpa arah,yang ada cuma kekaburan.TAPI,jangan ingat pihak UNIVERSITI tidak mengambil mudah perkara ini.Tidak silap I,tidak lama dahulu,pihak pengurusan kolej I ada himpunkan semua graduan-graduannya bagi membuat resume untuk dihantar ke Pejabat Pendidikan Negeri Sabah.Alhamdulillah,satu usaha yang insyaallah berjaya.

Tengok nasib senior-senior yang masih belum dapat posting,kadang-kadang macam nak BERHENTI je dari kolej.Tapi,bila ingatkan harapan ibubapa nak lihat anak berjaya,I cekalkan hati dengan satu kata-kata,"kalau tak berusaha,macam mana nak berjaya.Kalau tak mencuba,macam mana kita nak tahu apa akan terjadi".


Luar bandar ataupun bandar?Sebenarnya tiada beza,sebab sebenarnya tugas kita mendidik,bukan sekadar menghabiskan syllabus pelajaran sahaja.Bagi I,kalau setakat menghabiskan syllabus pelajaran sahaja,tapi student langsung tak paam,lebih baik takyah mengajar!.Buang duit kerajaan.Sebab apa yang kita ajar bukan setakat untuk exam semata-mata,learning is lifetime process!.

Sebelum meneruskan pelajaran dekat UNIRAZAK,I sendiri pernah bertugas sebagai guru sandaran tidak terlatih di sekolah luar bandar!.Jangan pandang rendah,even guru sandaran semata-mata,tugasnya tetap sama.Maybe I kekurangan ilmu dalam proses membuat rancangan pengajaran,teknik mengajar mungkin tidak mengikut prosedur.Then,dapat subjek Pendidikan Moral,Pendidikan Muzik,Pendidikan Seni,Sivik dan Kenegaraan,nampak macam senang je kan?!.Tapi bayangkan murid-muridnya tidak pernah terdedah dengan aktiviti bandar,agak kekampungan.....kadang-kadang ketika mengajar,otak mereka berada di tengah sawah padi,di hutan belukar membantu ibubapa mencari makanan...Nak rasa marah kepada mereka,kesian pula.So,tugas diluar bandar sebenarnya lebih memerlukan pengorbanan yang lebih kerana disitulah kita menerima cabaran yang sebenarnya.Saya bangga jika saya ditempatkan di kawasan luar bandar,seriuosly,I'm not the girl who like to enjoy too much!.I love the environment yang calm,bangun pagi nampak kabus.Dicelah-celah langsir,menjenguk sinaran matahari.It's lovely.Bukan bermaksud saya orang kampung yang benar-benar kekampungan!.Saya sendiri dibesarkan dikawasan bandar.Tapi,jika diberi pilihan,luar bandar menjadi pilihan utama.

bila nampak student datang ke sekolah dengan semangat untuk belajar,dan kita dapat melunaskan impian mereka dengan memberi tunjukajar,disitulah kepuasannya!.[semoga semangat ini akan terus bersinar!].

so,terimalah graduan-graduan IPTS ini.Kami juga mendapat pendidikan yang sama.Kami diajar bagaimana untuk mengendalikan kelas,kami diajar bagaimana untuk berinteraksi dengan persekitaran,kami diajar bagaimana kami mengawal perasaan,bagaimana kami mengawal para pelajar.Apa kurangnya kami?!.Seriously, a lot of student have potential in teaching.They inspired most!.and that actually the student looking for!.

emo lak entry ini kan,tapi inilah yang I rasakan!.janganlah fikir lagi,beri para graduan ini peluang.Dulu kami berbangga apabila segelintir senior mendapat posting,tetapi tiba-tiba macam sepi...aduii,berilah mereka peluang,agar para junior macam saya ini lebih bersemangat lagi.Teringat pesan bapa setiap kali beliau menghantar saya balik ke rumah sewa,"dik,kasi naik pointer,insyaallah dapat kerja",demikian kata-kata semangat saya.Insyaallah,pointer saya akan naik kalau usaha didulukan disamping memohon kepadaNya.

*apa panjang bebenor entry ini?!,,grrr!.tak sabar nak habis study & konvo!*

Mari MAIN ini!

[ Eca Dwinky Asha][ Friday, October 28, 2011][ ]


^_ASSALAMMUALAIKUM_^

eh,eh..ne nak ajak korang MAIN sikit!.
Permainan ne macam ne,just ikut ARAHAN yang diberikan sahaja.

i) Pilih bulan kelahiran anda:
Januari - Aku bogel dengan
Februari - Aku gigit
Mac - Aku belasah
... April - Aku peluk kuat2 dekat
Mei - Aku terhantuk
Jun - Aku terkentut depan
Julai - Aku menari dengan
Ogos - Aku pergi lombong dengan
September - Aku lempang dekat
Oktober - Aku muntah depan
November - Aku jerit dekat
Disember - Aku sepak

ii) Pilih nombor hari jadi anda:
1 - Penagih dadah
2 - Komputer aku
3 - Cikgu
4 - Garfield
5 - Musuh dalam selimut aku
6 - Gangster
7 - Handphone aku
8 - Nicole David
9 - Driver Bas
10 - Semut
11- Kawan baik aku
12 - Polis
13 - Taik kucing
14 - Patung barbie
15 - Lee Chong Wei
16 - Mak Mertua aku
17 - Mak tiri aku
18 - Girlfriend aku/ Boyfriend aku
19 - Makcik kantin
20 - Juliana Evans
21 - Upin dan Ipin
22 - Siti Nurhaliza
23 - Spongebob
24 - Cristiano Ronaldo
25 - Bapuk/Maknyah
26 - Kawan aku
27 - Raja Lawak/Akademi Fantasia
28 - Jiran aku
29 - Orang gila
30 - Taylor swift
31 - Awek cun/ Jejaka tampan

iii) Pilih warna baju yang anda pakai skrg:
Putih - Sebab aku perasan cantik/hensem
Hitam - Sebab aku gila
Pink - Sebab aku suka single
Merah - Sebab mak aku suruh
Biru - Sebab aku tak tahan
Hijau - Sebab aku baik hati
Ungu - Sebab aku cemburu
Kelabu - Sebab bomoh suruh
Kuning - Sebab suka hati aku la
Oren - Sebab aku baru putus cinta
Coklat - Sebab aku tak tentu arah
Lain-lain - Sebab aku fikir aku hebat


ECA JAWAB:
"aku bogel dengan mak tiri aku sebab aku suka single".
APAKAH ini?!.lucu la pula nak BACA!.geli-gelimat puwn ada!.hikhikhik.
ce cuba MAIN permainan ini dengan jawab dekat ruangan KOMEN.
sementara tu,kita tengok vlog Aman Wan,pasal MAIN-MAIN.|*-*|
tengok dekat SINI.


#tak sabar tunggu dan BACA komen korang.ce komen cepat,ble x?.

The Ariez,sabah band yer!

[ Eca Dwinky Asha][ Friday, October 28, 2011][ ]


^_ASSALAMMUALAIKUM_^

pernah tah dengar nama The Ariez ne?.tak pena dengar kan?.jom nak perkenalkan satu lagi band dari SABAH.Dulu dah kenalkan Xinxerena kan?!.Tu band kawan I dari zaman sekolah dulu.Jom kita kenal The Ariez pula...bagi satu lagu dari mereka yang sedang HOT dekat Carta Era.


The Ariez:Keteguhanku.




The band started at end of the year of 2005. Three of the early members of the band Prop,Gary,Don decided to form a band and they called it Aries. We shared similar music influence at the time, which are generally rock music and various kind of band they prefer. Aries keep moving forward to write new songs and try to find new materials for they upcoming album. Five years have passed and Aries came across with two new members in the band. Rojan (bass) and Sarin (Drum) and Aries is a complete five right now. The first single called 'Khalimah Cinta' & 'Jika Benar' previously came. The song recorded at Apple Studio itself and new single was release early 2010 called 'Mentari Pelangi'. Now the band members decided to change Aries band to 'The Ariez' which they are using it right now.[copy dari FB The Ariez].




nak kenal lebih lanjut:..|FB fanpage||myspace||videoclip|

I suka dengar lagu Jika Benar,Keteguhanku&Kalimah Cinta.Memang BEST.1stly dengar dah cakap "eh eh,macam band Indon sikit lah tapi dia macam ada slang sabah pula!..aik?.So,p search for their FB,jumpa dan terus LIKE.Eh,kalau korang nak tahu,dorg tak sombong ye!.P borak-borak dekat WALL FB mereka,komfirm kena layan.hikhik.Hari tu tanya dorang ne,kenapa pilih nama The Ariez?.Jawapan mereka:

*see,tak sombongkan?!*

eh eh,kalau suka dengar lagu dekat atas tu,Keteguhanku.Jom LIKE dekat Carta Borneo ERA dekat sini.|LIKE|

blogspot buat lawak ke?!.

[ Eca Dwinky Asha][ Thursday, October 27, 2011][ ]

^_ASSALAMMUALAIKUM_^


ne hah...dari pagi tadi nak UPDATE sekejap.tapi bila nak taip entry..time nak tulis tajuk tak dapat.
ingatkan masalah chrome,tapi bila buka mozilla firefox pun sama.
errr,sakit kepala >,<"
last-last tukar gi new interface of blogspot.baru dapat UPDATE.
So,I nasihatkan kat korang tu yang masih pakai interface lama,TUKARLAH!.
takkan ada masalah macam ini.

Ilmu Pengasih.Komfirm DAPAT!

[ Eca Dwinky Asha][ Thursday, October 27, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^

Ilmu Pengasih Paling Senang tuk dapat! (Untuk Jejaka Sahaja)

Caranya: Ambil beberapa biji buah contohnya bijan atau buah rotan dan baca dengan khusyuk; "bagaimana cantik dan manisnya buah ini, begitulah manisnya wajahku pada pandangan si anu.... (sebutlah nama awek tu)".. Kemudian bila saja anda terjumpa awek berkenaan ,lemparkan buah tersebut ke arahnya dengan niat sungguh-sungguh. mudahkan? silalah mencuba.

Untuk lebih berjaya lagi ..gunakan buah yang lebih besar.. contohnya, BUAH DURIAN
komfirm la korang akan dapat AWEK tu punya PELEMPANG!.
#tak caya,meh try :)

Segmen mari kenali saya dan blog saya

[ Eca Dwinky Asha][ Wednesday, October 26, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^


jom join dekat SINI.

hye!..I suka dikenali sebagai ecadwinkyasha,tapi korang leh panggil eca.nak panggil Asha tu formal sangat!..maksud 'dwinky' tu pla actually "the wink" refer tu tabiat I yang suka kenyit-kenyit mata bila tengok lelaki (kata encik amir,my best friend)oke bergurau je,I sebenarnya suka watak teletubbies kaler purple tu,dinky winky (betul ke eja tu?!).

umur da 22tahun,tahun depan 23tahun,tahun akan datang 24tahun..target nak kawen umur 25tahun dengan encik pilihan hati,tapi encik pilihan hati pun tak jumpa lagi >,<".sekarang menuntut di UNIRAZAK Sabah,amik Bachelor of Education,major dalam Language&Literature.kita bakal cikgu english yang ada masalah grammar,tak tipu (=.=)"

I addict kaler pink,kalau boleh sume barang-barang kaler pink tengok blog pun tahu kan I minat PINK?!.tapi sekarang dah kurang PINK,sebab I combain kaler lain.Nak dewasa da kan,so,bagi kurang sikit.taknak la nampak girlish sangat sebab nak jadi a woman.Tapi kadang-kadang entry macam budak-budak dobles tahun dapat lolipop je kan?!.[apalah.....].

blog?!.I kenal blog dah lama,cuma tahun lepas baru tergedik-gedik nak buat blog.Cuma tahun ne baru nak aktif.Dalam blog ini,I kongsi sume.Kisah hidup,information....dunia hiburan?!.belum masanya lagi.So,pendek kata,blog ini blog personal+rojak!.hehehe.

Selain berblog,I suka berFB,addict\lah sangat/.suka dengar lagu sentimental gitu.jiwang-jiwang sikit tapi kawan cakap jiwang banyak sudah!.ermmm,I seorang pompuan yang ada lesen tapi tak berani nak bawa kereta sebab I suka duk sebelah pemandu sambil menikmati pemandangan sekeliling.I suka amik gambar guna camera,especially guna mr kens~ (my canon eos 550d).suka amik gambar tapi tak suka nak publish!.cukup untuk tontonan peribadi SAHAJA.kalau ada pun I publish,sikit je.hikhikhik.



k,tak tahu nak tulis apa,tapi kalau nak kenal lebih lanjut boleh ADD dekat FB |Eca Dwinky Asha|
jom lah JOIN segmen ini,klik dekat sini.|JOIN|.cepat join sebab tutup malam ne!.
kalau sudi,FOLLOW lah,nanti I FOLLOW balik,insyaallah :)

WW #6 |English not so easy!|

[ Eca Dwinky Asha][ Wednesday, October 26, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^



english is not easy,but once you want to learn it more,make sure you do it hardly!.
You will fluent your english.English is FUN! 
*do trust me,am future english teacher*


WW #5 |Incoming Call|

[ Eca Dwinky Asha][ Wednesday, October 26, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^



\they are everywhere watching us/


WW #4 |english teacher to-be|

[ Eca Dwinky Asha][ Wednesday, October 26, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^



this is me.am future english teacher(insyaallah).
grrr,so many pimples on my face!.no no no :(
btw,tu baju kelas I.KHAS tuk budak-budak yang amik MAJOR Language&Literature!

WW #3 |Stuck In FB|

[ Eca Dwinky Asha][ Wednesday, October 26, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^




WW #2 |Terseksa Ahli Kubur|

[ Eca Dwinky Asha][ Wednesday, October 26, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^



Sempurnakanlah pemakaian kita,Insyaallah akan beroleh pahala di dunia sana.



Mukjizat Lafaz Bismillah

[ Eca Dwinky Asha][ Saturday, October 22, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^




BISMILLAH adalah sebutan/nama singkatan dari lafaz ‘ BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM ‘ yang bermaksud 'Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang'.


Kelebihan-kelebihan Bismillah

1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah turunkan kepada Jibrail.

2. ‘BISMILLAH untukmu dan umahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam. ‘ (Hadith Qudsi)

3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.

4. Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sa kit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya.

5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.

6. Jumlah huruf dalam BSMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19 ( QS.AL Muddatsir:30) .Ibnu Mas ‘ ud berkata: ‘ Sesiapa yang ingin Allah selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari. ‘

7. Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, ‘ Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya. ‘

8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

9. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.

10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.

11. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada si pembaca.

eca cakap-cakap;.
lafazlah bismillah saat anda ingin memulakan sesuatu perkara,nescaya apa yang ingin dilakukan lebih mendapat keberkatan.lafazlah alhamdulliah tanda kesyukuran,semoga apa yang dikecapi akan lebih diredhai.

his someone special?!

[ Eca Dwinky Asha][ Saturday, October 22, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^

pena tak korang putus cinta sebab ex-lovely-bf/gf korang nak kawen?!.
eh eh eh,tapi kawen dengan pilihan keluarga dia...
grrr,sekian lama bercinta,tetiba si dia kawen dengan orang lain.
ahhhhh,macam...........rasa nak makan coki-cokilah!.

(*_________*)

oke,fine!.actually apa sebenarnya perasaan kita bila orang yang kita sayang,akhirnya memilih yang lain?!.kecewa,rasa dikhianati,kadang-kadang kita berdepan dengan tekanan yang teramat sangat.apatah lagi bila kita tidak mengenali langsung pengganti kita disisi bekas kekasih?.

err,kadang-kadang tertanya-tanya,cantik ke pengganti kita tu?!.Apa lebihnya si dia berbanding kita?!.Apa kurangnya kita?!.Apa yang dicari oleh bekas kekasih kita sehingga dia meninggalkan kita demi orang lain?!..kan dah tekanan,hidup penuh tanda tanya?!.

tapi,bila nampak pengganti kita disisi si dia tu,lebih kurang je macam kita?!...kita pasti akan tergelak dan bersyukur 'nasib baik dia putuskan aku,sekarang rasain lo awek lo lagi ***** dari aku'.hahaha.So,moralnya,takyah la nak susah hati fikir fikir fikir 'pengganti kita' tu.Jangan lah susah hati lagi yer.Lupakan si dia dan cari pengganti yang lebih baik!.


eca cakap-cakap
jadi stalker dekat FB.Nampak FB encik TTM with his lovely.nak nangis?!.rasa nak gelak terguling-guling adalah!.Aduhaiiii,jauh panggang dari api dari apa yang I bayangkan.Tapi syukurlah dia dah bahagia bersama orang tersayang.I?!..I pun dah bahagia biarpun selalu gaduh-gaduh.Tapi bila setiap kali gaduh,dan berbaik semula...hubungan tu akan lebih erat dan saling memahami.antara satu sama.

Kenali Hepatitis dan Cara Pencegahannya.

[ Eca Dwinky Asha][ Saturday, October 22, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^

Jika mendengar mengenai Hepatitis,masyarakat akan menganggap ianya merupakan penyakit berkenaan hati.Hepatitis merupakan inflamasi hati yang diakibatkan oleh jangkitan virus mahupun penyakit-penyakit seperti Disentri Ameba dan Lupus.Hepatitis dinamakan mengikut virus yang membawanya.Antaranya ialah Hepatitis A,B,C,D dan E.

Hepatitis A
Hepatitis jenis ini digelar 'hepatitis berjangkit' yang disebarkan dengan pengambilan makanan dan minuman yang telah tercemar dengan bahan buangan manusia.Ia selalu berlaku di kawasan yang kurang mendapat penjagaan yang rapi.Hepatitis ini kurang membawa maut.Namun,ianya juga boleh disebarkan melalui hubungan seksual.

Hepatitis B
Juga dikenali sebagai 'hepatitis serum'.Ianya kurang disebarkan berbanding Hepatitis A.Hepatitits B disebarkan daripada ibu kepada anak melalui kelahiran mahupun proses selepas itu(penyusuan bayi contohnya).Selain itu,hepatitis jenis ini juga boleh disebarkan melalui perhubungan seksual,pemindahan darah serta perkongsian jarum yang telah tercemar oleh virus.Ianya boleh menyebabkan parut pada hepar(sirosis) dan membawa kepada barah hati.

Hepatitis C
Dulu lebih dikenali sebagai 'non-A,non-B hepatitis'.Hepatitis C merupakan bentuk hepatitis virus yang biasa berlaku.Walaupun ia boleh disebarkan melalui darah atau jarum yang telah tercemar sewaktu pemindahan darah,penyebabnya masih kurang diketahui.
Ia boleh menyebabkan parut pasa hepar.Jangkitan hepatitis C kebiasaanya berlaku kepada 25% mereka yang disahkan positif HIV.Hepatitis C juga dijangkiti kira-kira 90% penagih dadah telah dijangkiti HIV.Tanpa diketahui penyebabnya juga,penagih alkohol yang menghidap penyakit hati juga kerap menghidap hepatitis C.

Hepatitis D
Bentuk ini biasanya berlaku kepada penagih yang menyuntik dadah ke dalam tubuh mereka serta penaguh yang berkongsi jarum.Mereka ini yang juga merupakan pembawa virus hepatitis B.
Ia merebak hanya dengan kehadiran virus hepatitis B dan disebarkan dalam cara yang sama.hepatitis D merupakan masalah kesihatan yang serius kerana ia berlaku kepada mereka yang telah menghidap hepatitis B,sekali gus meningkatkan keterukan gejala-gejala yang dikaitkan dengan hepatitis B.

Hepatitis E
Jenis ini hampir sama dengan hepatitis A.Hepatitis E tersebar luas di negara-negara yang tahap kebersihannya agak teruk.Ia selalunya tersebar daripada makanan dan minuman yang tercemar dengan najis.

Berikut adalah gejala-gejala penyakit hepatitis:
1) Kehilangan selera makan.
2) Loya dan muntah.
3) Cirit-birit
4) Air kencing berwarna gelap dan najis agak pucat.
5) Sakit perut.
6) Jaundis,penyakit kulit dan mata berwarna kekuningan.

Cara pencegahan yang boleh kita lakukan:
1) Mereka yang berada dalam kumpulan berisiko tinggi seperti pekerja-pekerja di pusat penjagaan kanak-kanak dan warga tua,pekerja makmal,dan mereka yang mengembara ke bahagian dunia dimana hepatitis adalah penyakit biasa berlaku perlu mendapatkan vaksin hepatitis A.Kanak-kanak adalah digalakkan untuk mendapatkan pelalian hepatitis A.

2) Vaksin hepatitis B kini juga diberikan kepada bayi dan kanak-kanak bawah 18tahun yang tidak pernah mendapatkan suntikan vaksin.Vaksin ini juga boleh diambil oleh orang dewasa yang berisiko tinggi seperti penjaga kesihatan professional,pengguna dadah melalui HIV,dan mereka yang melakukan hubungan seksual berisiko tinggi.

3) Selain vaksinasi,suntikan immunoglobin juga mampu mencegah jangkitan.Perkara ini benar walaupun selepas anda terdedah kepada perkara berikut;.
- Ia boleh diberikan sebaik sahaja selepas anda melakukan hubungan rapat(seperti bercium atau berkongsi peralatan makanan) dengan mereka yang telah didiagnosis hepatitis A dalam masa dua minggu ia berlaku.

- Ia juga perlu diberikan dengan segera,bersama-sama dengan vaksin hepatitis B,kepada bayi yang baru dilahirkan oleh wanita yang menghidap hepatitis B.


eca cakap-cakap:


Jaga kesihatan kita dan orang sekeliling kita.Hidari dari terus makan di luar(seperti restauran mahupun pasar malam).Jangkitan kuman seperti ini amat membahayakan kesihatan.Apatah lagi ianya mudah tersebar melalui porkongsian bekas makanan,hubungan intim mahupun perkongsian jarum suntikan.So,jaga kebersihan dan kesihatan kawasan sekeliling.


sumber:majalah Mingguan WANITA,Februari 2011.

WW #1 |AngryBird&Nokia3310|

[ Eca Dwinky Asha][ Wednesday, October 19, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^


*saya nak henpon macam ini sebijik.*

Lets Help Rumah Aman via ChurpChurp earnings!

[ Eca Dwinky Asha][ Wednesday, October 19, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^


Churp Churp together with Nuffnang & MilkADeal is going hand in hand to raise funds for Rumah Aman in the TLC Promise Me Season 2. Rumah Aman is a home to 30 unfortunate children and needs refurbishing of their electrical wiring work and lightning breaker system. The amount needed for this renovation work costs up to RM 20,000 and we are pledging to complete this wish of Rumah Aman by October 30th 2011. Read our blog post for more information.

Generous Churpers & Nuffnangers would be able to do their part in this by either donating just RM1 of their Churp Churp/Nuffnang earnings to the fund or purchase a much desired Churpie Plushie for just RM 25, where all proceeds will be channeled to the fund.

The Churp Churp & Nuffnang Malaysia community comprise of more than 300,000 social media influencers! Can you imagine the amount we are able to raise to help Rumah Aman with just a single dollar from each Churper & Nuffnanger? Besides that, this is also your chance to get hold of the popular Churpie Plushie while doing your part for charity.

The article are copying  from Churp Churp: TLC 2011.

So,if you're a churper,lets together Help Rumah Aman from your Churp Churp Earnings!.How you can do it?.Click this link:Churp Churp: TLC 2011.Then,you'll see a form,Donate from your Churp Churp Earnings.Just do the procedure state there.You will giving opinion how much you want to donating.The amount you want to donate will be taken from your Churp Churp Earnings.So,you'll save your daily pocket money and donate from the money from your churp churp account.Please do spread this news if you like it.I dont mind you want to copy my article..because,we're spreading the news.Helping is such nice thing.You'll be satisfied if you see another person happy thus will make you happy too.How much I donate?!.the amount is not an issue....its about how much 'they' will happy when everyone helping them to get better life.So,lets donate right now!!!

eh eh,you dont know what is the Churp Churp is?!.Read my article here.|Churp Churp|.and sign up via me by clicking here.|Sign Up for Churp Churp|.and would you mind to click my Churp Churp Advertisement:..

|Dont want to leave your television insteed SPM is arround the corner?|<SPM Tutor TV>
|Senerade your perfect mate with music video|<Coffee Mate>
|Relive your past memory in Olympus|<Olympus Camera>


eca cakap-cakap:.
tangan yang menghulur lebih besar nilainya!Sesuatu yang bernilai menanti kita di dunia sana.Di dunia kita,kita penat lelah mengumpul harta,kemewahan,kekayaan,nama,pangkat,darjat,...kita berlumba-lumba untuk menjadi nombor #1,menjadi yang gah dimata dunia,menjadi terkenal dikenali ramai,namun sedarkah kita semua itu akan kita tinggalkan apabila kita berhijrah ke dunia yang lagi satu.Apabila kita bahagia kerana kekayaan,sedangkan ada yang menderita.Apabila kita bahagia bersama yang tersayang,ada yang mengharap belas ihsan kita.Namun,apabila kita menghulur sedikit dari kemewahan,sedikit dari kasih sayang kita,nescaya kita akan LEBIH BAHAGIA.bukan setakat di dunia sahaja,malah di akhirat sana.Allahualam.

p/s:kadang-kadang saya jeles tengok kawan-kawan dah cashout earnings churpchurp mahupun nuffnang,tapi saya tahu rezeki saya akan tiba suatu hari nanti.Ingat nak simpan earnings churpchurp supaya boleh cashout akhir tahun ini.Tapi,bila nampak peluang sebegini,tak salah saya dahulukan apa yang patut.Saya gembira dengan apa yang saya lakukan,kerana saya tahu akan ada insan yang bahagia menerima secebis pemberian saya ini.Walau tidak seberapa,tapi membantu!.

p/ss:..sorry la entry ne memang entry campur-campur bahasa!.Bukan meninggi diri saya boleh berbahasa Melayu dan English dengan baik,tapi mood menulis dalam dua bahasa...grrr.ASSIGNMENT Literature ini buat saya sakit kepala!.

p/sss:...errr,"saya"?.

Permohonan Kemasukan ke UiTM sesi 2012

[ Eca Dwinky Asha][ Tuesday, October 18, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^


Universiti Teknologi Mara(UiTM) kini membuka permohonan dalam talian bagi pengambilan sesi 2012.




















Cara-cara memohon melalui aplikasi dalam talian(online) adalah seperti berikut:.
1)Permohonan untuk program yang ditawarkan adalah melalui aplikasi dalam talian (Online).
2)Permohonan dalam talian melalui laman web www.online.uitm.edu.my akan dibuka pada 15 Oktober 2011 (Jumaat) Jam 12 Tengahari sehingga 16 November 2011
3)Pemohon dikehendaki membuat pembayaran yuran pemprosesan dengan menggunakan nombor kad pengenalan pemohon (bukan wakil), di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) atau menggunakan mesin ATM BSN bermula 15 Oktober 2011 sehingga 16 November 2011.
4)Setelah membuat pembayaran, pemohon boleh melakukan permohonan melalui laman Web Aplikasi Elektronik UiTM yang beralamat www.online.uitm.edu.my dengan memasukkan nombor slip yang didapati dari kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN). Pemohon diingatkan agar menyimpan slip pembayaran untuk tujuan rujukan dan sebagai bukti sah pembayaran.
5)Sila baca dan teliti senarai serta syarat program sebelum mengisi permohonan agar pemohon tidak tersalah memilih program.
6)Pemohon dinasihatkan mencetak maklumat permohonan yang telah muktamad tersebut sebagai bukti permohonan telah dibuat.

sumber rujukan:UiTM Online.

eca cakap-cakap:.
selagi kita tak usaha,kita takkan nampak apa yang bakal kita dapat.Setiap apa yang kita inginkan,mesti memerlukan sedikit pengorbanan.Tak kira wang ringgit,masa dan tenaga,insyaallah ianya pasti akan berbaloi.Sedikit pengorbanan kita lakukan,sejuta pencapaian akan kita perolehi.Mungkin tidak dilihat dari mata kasar,mungkin tidak dapat kita rasakan,namun apapun ia,ia pasti tiba :)

kupon promosi McD Quater Pounder

[ Eca Dwinky Asha][ Tuesday, October 18, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^


ehhh,lama gila tak gi McD.Rasa baru last week gi McD (1Borneo Branch) sebab belikan bubur ayam tuk babychenta...tapi lama gila tak makan burger McD oooo.ngidam!.hahahaha.TAPI,bila nampak kupon ne,rasa mata tu dah bersinar-sinar....wajib print dan wajib pergi melantak!.



.cepat-cepat PRINT,nanti kita boleh lepak sesama dekat McD CP ke McD Api-api Centre ke McD Karamunsing ke...yang jauh2,sila amik dan hantar I kembali ke rumah sewa yer...

*minggu ne mau tak mau kena turun KK,cari buku methodology!.anyone volunteer temankan?!.

.yeahaa,misi berjaya!.

[ Eca Dwinky Asha][ Monday, October 17, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^

cehhh,misi lah sangat kan?!.ntah apa-apa je.kuikuikuikui.

Last saturday before balik kampung,I kan edit blog neyh.Hari tu sempat lebarkan blog je.susun sikit-sikit.Tadi petang,sesampai je dekat rumah,kemas-kemas barang dan ON lappy,kerjakan blog neyh.dari tadi jam 5lebih rasanya.Time nak edit blog,lapar la pula,rasa macam nak makan burger...pi la kat luar apartment neyh,tapi hampa.gerai burger tu tutup.terpaksala beli roti je.sampai rumah,sambung balik.

oke,I ceta serba sedikit pasal wajah baru blog ini.Nuffnang dan iklan churp-churp masih dekat atas.Saja letak,supaya bila ada visitors,dorang akan nampak tu...kot-kot "terklik",ada gak rezeki untuk I kan?!.Header kat atas dulu yang ada doodle,I dah buang.Kolum untuk header I buang gak...Bukan takde header ye untuk blog,cuma I gantikan dengan header di bahagian sidebar.<---tengok ada animation header tau!.Header ini I buat sendiri guna khidmat photoshop cs5.Ingat nak buat header flash,tapi tak berapa nak pandai lagi,so buat animation je.errr,kalau ada yang sudi nak buatkan header flash,sudi-sudikanlah yer.Kalau ada,bersyukur sangat.I taknak yang berbelit-belit tau...nak yang simple je.takyah letak gambar.please la inform kalau sudi eh!.Oh yeah,I buat dan letak header kat situ sebab tertarik dengan satu tutorial blog(luar negara) yang letak header dekat sidebar,macam comel je[macam I lah tue] (*___*)

Kotak follower I letak bawah header I tu.saja letak kat situ.Kalau dulu I pena letak kat atas post.Kali ne,I letakkan bawah header.Sebabnya?....bila orang nampak header tu,terus nak follow.Senang je kan?!.Bawah header pula,I letakkan feedblog Puan Zaza,jiran I.eh eh,ada yang sudi nak letak feed I dekat blog korang tak?!.Just inform me,so I boleh juga letakkan feedblog korang dekat blog neyh.It's what we called 'win-win situation'.Sidebar yang satu lagi,I letakkan iklan nuffnang,iShoutbox dan banner.

Yang terbaru dekat blog ialah 3 footer di bahagian bawah sekali tu.I letak tiga(3) supaya boleh letak another widget.SO,takdelah sidebar akan memanjang kebawah kan?!.Kat situ,sebenarnya I nak letakkan bloglist.So,nanti page bloglist akan dibuang.tapi bukan untuk masa sekarang.Insyallah nanti.Banner blog I belum ada lagi.Masih mencari ilham untuk buat.Actually,tak sabar bila ada banner sendiri,boleh tukar-tukar dengan korang kan?!.ne nak tanya,ada sesapa tak nak buatkan I doodle.I nak doodle perempuan kai tudung,lepas tu kat belakang ada whiteboard.dekat whiteboard tu,tulis "www.ecadwinkyasha.com".Takpun doodle perempuan kai tudung pegang buku.[tunjukkan I ne seorang bakal-cikgu lah].please do inform me kalau ada yang sudi ye.....

er er,ada sesapa tak nak I editkan blog?!.cepat-cepat email ke ecasha.89@gmail.com ataupun search nama I dekat FB (Eca Dwinky Asha).cepat cepat... (^________^)


p/s: esok ada kelas jam 02.45pm,tapi notes tak print lagi...eh eh,jom teman I lewat tidur,print notes.

blog kucar-kacir

[ Eca Dwinky Asha][ Saturday, October 15, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^

pstt...jom balik kampung!
sekarang I tengah tunggu kaklong datang amik I dekat rumah sewa.
yela,orang takde keta terpaksalah menumpang je kan?!.
dalam sempat-sempat tunggu kaklong datang,tangan sibuk nak mengubah blog neyh.
(>_____<)

so,blog kucar-kacir sebab tak habis edit lagi
kaklong pun da call cakap nak dekat dah.
ermmm,blog akan kembali oke bila I balik dari kampung.
means,petang Ahad,insyaallah.

tapi,please jangan tinggalkan blog I yer...
tolong-tolong klik nuff :D

k,
daaa~
home sweet home,
here I come :D

Bila Memilih Calon Isteri

[ Eca Dwinky Asha][ Friday, October 14, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^

Ada tiga nasihat dari datuk saya mengenai cara memilih calon isteri: 

1. Jangan mencari isteri seorang peniaga, kerana bimbang kebiasaan peniagaannya akan terbawa-bawa sampai malam pengantin, nanti dia akan selalu cakap "Mahu yang macam ini tak mahu yang macam tu!

2. Jangan mencari isteri seorang jururawat, kerana bimbang kebiasaan di hospital akan terbawa-bawa sampai malam pengantin, nanti dia akan banyak mengatur dan selalu cakap "Awas jangan banyak gerak, jangan turun dulu !

3. Tapi carilah istri seorang cikgu tadika, kebiasaan di sekolahnya akan terbawa-bawa sampai malam pengantin, paling tidak dia akan cakap "Awas hati-hati, depan luruskan, baguus, ayuh ulangi lagi, pintaarrr...!"

sekadar gurauan sahaja.Entry ini copydari blog encik Hafis.

eca cakap-cakap:
kalau nak cari isteri,carilah yang sesuai.Bukan sekadar tangkap muat,bukan sekadar penuhi keperluan.Tapi kesesuaian,kesefahaman....kerana imbalannya begitu besar iaitu kebahagiaan.
tetiba rasa macam nak.... ***W** (winkwink ^-^)..BTW,kita bakal-cikgu.hahahaha 

bila semua benda tak kena,aku jadi tension!.

[ Eca Dwinky Asha][ Friday, October 14, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^

on lappy,on dslr,sambung usb kabel.transfered all pictures.FINISH.Off the usb kabel,delete all picture.
Next day,on lappy.WORDS!.taiptaiptaip QWERTYUIOP...Insert picture....
"aduuh,where all the picture have been?"

seyesly,I tension gila!I tak tahu where's all the picture have gone.Satu pun takde dalam file.tanya kawan-kawan,suh scan lappy.Bila da scan,still takde,search-search-search!.ahhh sudah,otak jadi serabut!.Otak jadi TEPU.End-up,off lappy,panjat katil debledecker,SMS si dia *muahmuah selamat malam,tak sabar nak hidup berdua dengan awak*(oke,sumpah tu gedixxx sanad!).zzzzz.On 5,TERBANGUN.Fine,dah la tidur pun almost 1am.bangun lak on 5am.tambah la tension.Rasa macam nak buang diri sendiri jatuh gaung.


All past two weeks memang sikit menyedihkan hati!\lah sangat/.Dah la that 1st week,my family turun KK,tak dapat jumpa sebab I tak bangun lagi.Pastu,having a big problem dengan encik cintahati.Sume gara-gara FB.Aduhhh,sakit kepala tul.Then,ditambah dengan kesibukan di kolej,with all the activities and all the class just started...and ya,the assignment given and COMING QUIZ on this Monday!.ko ada kelas baru 2kali entered,suda ada QUIZ?!



sebenarnya,quiz tu soalan bocor!.Lecturer suh bawa balik umah,wat revision,cari jawapan.datang kelas hari Isnin,jawab soalan yang sama.tapi sebenarnya,sangat tension sebab still tak dapat cari jawapan!.


with all the problem yang I tengah berdepan neyh,I need a holiday.or even a karaoke session.seyesly,tension sangat.I sedar I sedang hadapi satu keadaan dimana I akan rasa down sangat.And I need something to speed up my life,something that will motivate me as well.I need my family around.I miss dancing with babychenta.and I miss a lot to watching football match with my younger brother.I miss to cook to my family then mama will start babling.."ini tidak ngam,itu kurang,kenapa pedas sangat".I miss when bapa mula cakap "jangan risau,insyaallah habis study,dapat kerja.jangan dulu fikir tu,belajar dulu,kasi naik pointer".Even,my bapa just cakap simple camtu,I da dapat motivate myself.Lepas tu,rindu dekat my younger sister...rindu mau buat facial dengan dia.Rindu mau ceta-ceta pasal BF masing-masing.Paling rindu,bantal busuk dekat rumah Kudat...Guling-guling atas katil sendiri dekat rumah di KB.Bangun-bangun,buka tingkap akan nampak kabus di kaki bukit.Rasa macam nak gi dekat situ,amik kabus masuk dalam botol.*seyesly nak buat benda yang tak logik camtu*.

gambar ne dekat belakang ruma,suppose yang penuh lalang tu sawah padi.amik gambar ne dari bilik I.See,u'll be lovely to be arround my home.Even akan dengar bunyi keta lalu lalang 24jam...bila pi bahagian belakang rumah,u'll love it!.that what I miss so much!

What I need, a long deep breath to make me calm.A karaoke session to stressout the stress.A comedy movie to make me laugh.A conversation about future with him*erkk,tetiba lak*.Actually,what I need?!.I dont even know!.maybe,I need time to be alone?!.ooo,dont leave me alone otherwise,I will cry.ermmm...

Facebook or blog?!.

[ Eca Dwinky Asha][ Wednesday, October 12, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^

Last week class,my lecturer start our class by asking "who can help me make a blog?".Then I "cakap lah,boleh miss,xde masalah".Tetiba pula,classmate I cakap,"miss,why dont we have our own group on FB?.It more easier"..since everyone in the class(actually not everyone cause,it's still early and another classmate not entered yet),AGREE with her.So,our lecturer said,"I will make the group,and please add your classmate".

oke,itu ceta minggu lepas dan sepatutnya entry ini diupdate minggu lepas.tapi,kesibukan sebagai seorang pelajar membataskan I untuk terus menulis.Kita kembali untuk bincangkan isu ini.hikhikhik :)



antara blog dan facebook,I lebih awal kenal facebook.tapi sekarang lebih ADDICT kepada blog.kenapa blog?.Sebab BLOG sangat-sangat mengairahkan!\(>,<)/.Kat blog,kita boleh tulis macam-macam,tak kisah lah nak tulis apa pun,tulis pasal kita gi dating depan mamak BF belanja roti kosong dan teh tarik tak special,then kutuk-kutuk ada cicak mati dalam roti kosong tu,time nak bayar,punya mahal macam makan dekat SR je...ke nak tulis pasal tips-tips itu ini ke,,,takde orang nak kisah pun kan?.sebab itu blog kita.Suka hati je nak tulis apa-apa.Tapi kalau dekat FB,takleh nak tulis panjang-panjang,,,\eu/ update STATUS panjang-panjang nanti ada orang yang akan 'cakap belakang'....kalau dekat blog,ah lantaklah..ko nak baca taknak baca suka hati kawan-kawan ko lah kan,tapi kalau dekat FB sume orang leh nampak.

BEST lagi dekat blog bila kita boleh hias blog dengan lampu liplapliplap,macam suasana hari raya je gamaknya.kesian kat FB takleh (^-^).Sekarang dekat FB takde PRIVASI dah melainkan PM(private message).Sume orang boleh nampak apa yang kita post,apa yang upload,games kita main....betul-betul takde privasi langsung!.yang bestnya,bila pakwe/makwe korang pi komen-komen status orang lain,kornag leh nampak kan?!...terus jadi punca gaduh!.hahaha.

tapi bila takde FB,takde la korang nak ping entry-entry korang tu,takde la naiknye traffic korang tu.takdenya takde takde (>,<").So,sebenarnya dua rangkaian sosial ne berkaitrapat.Kalau takde FB,camna kita nak dapatkan pembaca datang ke blog kita.Kalau takde BLOG,takdelah medan untuk kita meluahkan apa je yang terbuku dalam hati kita.(=.=)"

eca cakap-cakap:....
gunakan blog dan facebook sebaik-baiknya.bukan untuk menyebarkan apa yang tak patut,apa yang berunsur fitnah.lebih baik gunakan kedua-dua medan sosial ini sebagai tempat penyebaran dakwah,tak ke molek?!.

Al-Hijab suspen,lucu,seram?!

[ Eca Dwinky Asha][ Sunday, October 09, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^

dilanda kesibukan yang amat sangat!.cehhh,bajet sibuk tul,tapi memang betul puwn.Sekarang sudah ada ASSIGNMENT eh!.so,tengah cari-cari point-point untuk assignment.Even ada assignment,tetap luangkan waktu untuk menonton wayang dan jumpa encik cinta hati.(>,<)".malu a nak ceta pasal beliau.kita ceta pasal movie yang I,Miss Jen dan Miss Rain tengok tadi iaitu Al-Hijab!.

Untuk pengetahuan korang,I dan Miss Rain sangat-sangat penakut dan sikit pengecut mau tengok ceta HANTU ataupun SERAM!.tapi dalam sifat-sifat takut tu,menyempat lah tengok ceta Al-Hijab,sebabnya...nak tengok filem arahan Pierre Andre.I minat dekat dia sangat-sangat!.\lah sangat/.

Al-Hijab yang dimaksudkan disini,ialah 'mata hati',yang kita dapat melihat makhluk Allah SWT yang lain.Dalam ceta neyh,Pierre Andre berlakon sebagai Raff,seorang pelakon sampingan juga kekasih kepada Nur Fathia.si Raff ne ditawarkan memegang waktu utama dalam sebuah movie seram.Tapi untuk menghayati watak tu,beliau kena lah rasakan keseraman tu kan?!.So,beliau pun carilah jalan supaya beliau dapat rasakan perasaan seram tu.Then,beliau ne dapat SMS dari nombor yang tak dikenali,kononnya dapat membantu beliau.Apalagi,si Raff ne puwn pergilah ketempat yang dimaksudkan.

Setibanya disana,beliau bertemu dengan Mak Itam.Mak Itam ne kononnya pernah berhutang dengan arwah mak si Raff ne,so beliau pun apalagi rasa nak membantu si Raff untuk membuka al-hijabnya itu.Selepas tu,si Raff ne pula dapatlah melihat benda-benda halus disekelilingnya.Then,Mak Itam ne nak tutup balik al-hijab tu,tapi si Raff ne menghalang.Then,masa beliau balik sampai kat rumah,beliau diganggu oleh makhluk-makhluk halus....kat sini,ceta dia seram,lucu,suspen!.seyesly,I takut oke!.sangat-sangat takut,terkejut dan sedikit lucu.Paling seram part,..bila rumah si Raff ne tetiba takde letrik.then,macam-macam terjadi.Tetiba,ada pula kekasih si Raff ne datang ke rumah.I ingatkan dah siang,rupanya masih khayalan si Raff ne.terkejut lah tetiba Nur Fathia jadi hantu.hahaha.Lucu pula,banyak eh!.part si Raff tumpang keta si Bell.hahaha,lucu betul....siap satu panggung gelak. :)

last-last,,,eh korang tengok la sendiri ekh?!.kang I ceta sampai habis,takde la suspen lak.tak syokk oo.BTW,I bagi 4/5 bintang untuk movie ne!.hehehe :)

eh eh,banyak sangat kan movie baru,tapi macam takde je yang BEST weiii..so,sila SUGGEST dengan I movie apa yang BEST!.nak gi tengok next week dengan encik cinta hati :)

p/s:..encik cinta hati I sangat tinggi.bila nak bercakap dengan beliau,kena dongak tinggi-tinggi.Beliau punya syok gelakkan ke'tinggi'an I neyh...[bai,wa punya tinggi 162cm++ oke?!]hehe (xX.Xx)"


rindu dekat BF yang satu ini.

[ Eca Dwinky Asha][ Thursday, October 06, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^

rindu rindu rindu!.rindu dekat my lovely blog ini.Sekarang sangat sibuk,even assignment tak ada lagi.namun bahag kesibukan terasa betul.Belum lagi bahang kepenatan!.Sehingga waktu tidur sudah tidak betul.Ish ish ish..ne kena RESET balik timing.

Sibuk I bukan sibuk apa,,,sibuk main EA dekat FB.hehehe.takdelah sibuk sangat layan EA tu je....tu aktiviti sambilan semata-mata.I kan cepat bosan,so sekarang da bosan sikit nak main EA.Tapi tetap sibuk.Sekarang dekat kolej,PERMAI buat Program Kesenian Islam.Start kemarin sehingga 15Oktober2011.Aktiviti berlansung sehari setiap satu aktiviti.Hari Selasa(4 Okt),upacara perasmian program dan penyerahan tugas.5Okt pula,cerama Solat Cara Nabi..6Okt ne ada pertandingan syarahan.(pagi nanti lah).I penat bukan sebab I attend sume aktiviti,I datang(kena datang!) sebab habis je program ne,amikkaw laporan kena buat!.*tension*,tapi I sedar mengeluh itu buat kita lagi penat!.macam tak ikhlas je kan?!.hehehe.Apapapun,doakan semoga majlis kami berlangsung dengan jayanya.

By the way,kelas da masuk minggu kedua.Alhamdullilah,setakat ini takde ponteng-ponteng lagi.Syukur,kalau tak,sakit hati kena study sendiri.Lecturer-lecturer I sume awesome,sume memang BAGUS!.UNIRAZAK should proud to have them!.and I'm proud to be their student.Insyallah,kalau terus cara belajar dan cara pengajaran macam tu,akan naik lagilah result exam semester ini.Macam tadi dalam kelas Linguistic,I rasa sangat-sangat ngantuk.Mineral water ada atas meja,gula-gula mentos ada gak.Persediaan kononnya,kalau ngantuk nanti boleh minum air dan makan gula-gula(dapatlah tahan sikit kan).Memang dah tak tahan sangat ngantuk..start la kepala pusing kiri-kanan.Sampaikan one of my classmate tegur "ngantuk ka ca?".Mampu angguk je neyh.Then,my lecturer mungkin perasan yang I da tak leh nak blah!.kepala kalau disorongkan bantal,komfirm esok-esok baru sedar.My Lecturer ne pun paam gak student dia yang bebal nak tidur,dia pun apa lagi datang meja I,ajak I berbual....bukan bual kosong oke,dia gunakan I tuk bagi contoh dekat kelas...So,bila dia buat gitu,I pun segar sikit lah...hehehe.End of the class,I memang tambah semangat.Bukan sebab kelas dah habis oke!..tapi sebab I dapat tangkap pelajaran hari ini,rasa bersemangat..tak tidur dalam kelas!.hehehe.

insyaallah,ada masa nanti,I update pasal majlis dekat kolej I tu yer.
eh eh,tadi ada one of my junior cakap macam ne tau dekat I dan kawan-kawan I.
"saya tak cari laki,saya cari suami",,eh touchingnye..I pun nak cari suami lah!.hehehe *-*

Happy 12th years-old Ashrulnizam!

[ Eca Dwinky Asha][ Monday, October 03, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^

3rd October 2011.My younger brother oredi turn 12.As he just finished his UPSR 3weeks ago.
What do you dont know about him?!...a lot *since I doesn't talk about him so much in my blog*.
My younger brother born on 3rd October 1999 at Hospital Kudat.But,after hours,he and my mothers transfered to Hospital Queen Elizabeth due to my mom condition which she's bleeding so much.So,we(me and my siblings) only see him few minutes before they got trasfered and back to our home a week after that.

Since I was not type of 'hostel people',I've been baby-sitting my brother.Even,he's got so many baby-sitter,I still have to get an eye on him!.Apek(the name we call him because he is the hardfan to Saiful Apek),start going to kindagarden since he was 5.After two years,he finally goes to secondary school at SK Pekan Kudat 2.

Apek's hobbies?!..I should say...BULLYing his siblings.yahhh,he always bully us.Ask us to do anything he cant,like....cooking,find his stuff,find his book,packing when back to village and so on.See,..he really a bully-boy!.hahahaha.Apek was addict to PS2.By the way,I proud of him,..he buy his PS2 by his money(duit raya lah!) when he was 9/10years old.Oooyea,,I dont know why his friend calling him 'Asui',cant they spell his name right.."Ashrulnizam",easy name right?!...some time I call him "Nizam".

As Apek is on Top10 student in his school,he was target to get 5As.I oredi promis him,to buy PSP if he got 5As....OMG,I should start collecting money right now,no more cinema,no more shopping,no more new dress,no more outing......arghhh*tension*

Something funny about him...He always easy to fall in love!.hahaha.When he was at kindagarden,he fall in love with a girl we call 'sepit-sepit",why do we call her like that?!.because the girl always have many 'sepit rambut' on her hair.Then,he was fall in love with his classmate!.again and over again.Unfortunately,everygirl he likes,will choose his friend to-be her boyfriend.Eh eh,they still under18 right?!.Why should they 'couple"?.

What I hate about him?!.hahahah,funny,I hate my own little brother!.Sure I hate him when he keep call my-ex BF name.."marwan marwan"..sighhh,I been break up with that man a long time ago!.I told him,'stop call his name again!'.He say,'yes' for awhile!Then,he start call 'my-abang-bf' name...*make me blushing bha*,call my-lovely-one's names in front of my parents?!.grrrr(>,<)"

as he was turning 12 oredi,I wish him 'happy birthday"..may ALLAH SWT will always bless him,successful in his life,be a good son,a good student,a good brother,a good uncle....dont act like 5years-old anymore.Hopefully,he can get good result in his UPSR.(amin).



Tutorial |Menu Tab Simple|

[ Eca Dwinky Asha][ Sunday, October 02, 2011][ ]
^_ASSALAMMUALAIKUM_^

hari ini ada RQ dari encik asammasin camna nak buat menutab macammana nak buat menu tab macam I.tengok gambar dekat bawah ini:....


menu tab ne simple je.tak perlu nak upload gambar,cuma tulis je.:)
so,mulakan yerr........
Dashboard -> Design -> Page Element -> Add a Gadger -> HTML/JavaScript.

Lepas tu,da buka a new tab kan,tulis kat situ apa yang korang nak letak dalam menu tab.Contohnya;;..my story|home|tutorial|giveaway and so on.....


then,highlghtkan perkataan yang kamu nak linkkan tu.then tekan butang LINK(macam dekat gambar dibawah ne),lepas tu masukkan URL page yang kamu nak.Contohnya,I letakkan "bloglist" dalam menu tab I,bila korang tekan,akan buka satu lagi tab yang akan paparkan semua bloglist I.macam tu?!.



kalau korang nak letakkan page link pula,nanti I buat tutorial k.pelan-pelan ye newbie!.benda-benda gini tak susah cuma nak rajinkan je tau!.hehehe.I akan buat tutorial berasingan,kalau buat sekali,pening pala I.hehehe.