DIY Henna Bercorak


Assalammualaikum.

Henna merujuk kepada inai.Selalu masyarakat Melayu akan gunakan inai untuk majlis perkahwinan.Tapi hanya inai di hujung jari je kan?.Kini,inai bercorak juga semakin popular tau.Kalau diikutkan,masyarakat India juga yang terlebih dahulu menggunakan henna bercorak ini.Kita boleh lihat ceta-ceta Bollywood kan?!.Kali ini,eca nak kongsikan bagaimana kita buat henna bercorak.

Bahan-bahan yang diperlukan :

Sticker henna.
Henna (boleh buat atau beli yang telah siap sedia dalam bentuk kon/ala-ala colgate)
Tisu (sebanyak mungkin)
ne contoh sticker henna tu yer.
one set (gambar dekat bawah kaler biru) - RM7.
set tangan (dekat atas) - RM6

henna dalam bentuk ala-ala colgate.lebih kurang yang eca gunakan.
eca guna black henna.

mari kita mulakan kerja menconteng :)
1) Bersihkan tempat yang ingin diconteng.Lepas dibersihkan,lap sehingga kering.
2) Lekat/tampal sticker henna tersebut.


3) Bila da lekat/tampal,boleh la mulakan proses mewarna menggunakan henna yang kita sediakan tu.Just ikut je corak tu kan..paste pada kawasan yang berlubang tu.Atau,kalau tiada sticker tu,kamu boleh melukis sendiri corak berdasarkan kreativiti kamu.

gunakan sticker.

lukis corak sendiri.#tapi buruk!.hahaha.

4) Sticker tu boleh dibuka selepas 30minit atau sehingga corak agak kering.

hasil kerja yang dah siap.

ada yang tanya.....halal ke bawa solat?!.
errr,cuba tanya kepada yang lebih arif.eca taktahu sangat.Lagipun masa eca buat ne,eca dilanda penyakit pompuan.Henna ne pun cepat luntur tau,apatah lagi jika letak henna yang tak tebal.Sehari je dah luntur.Nak lebih cepat luntur lagi,cuci tempat yang kita conteng-conteng henna tu dengan air sabun cuci kain+sabun mandi dan gosok guna tuala.Cepat je,tak sampai sehari dah boleh tanggal.

eca tak galakkan korang buat tau,cuma kalau nak buat bila korang period.#macam eca lah tu.So,takde la ragu-ragu air wuduk tu sah atau tidak?.betulkan?.FYI,eca buat henna ne hari Isnin petang tau,then hari rabu dah hilang bila eca cuci kain yang bertompok 3 hari.hehehe.

kalau ada yang nak pesan sticker henna tu,eca boleh tolong.
cakap je!.hikhikhik .
dan semoga kornag berjaya buat henna bercorak ne.
# semalam masa lepak dengan kawan dekat rumah sewa eca ne,kami buat lagi!.

boleh email eca untuk tempahan -->  ecasha.89@gmail.com

{ 23 comments.. read them below or add one }

Saya Disini Saya Disini 16 February, 2012
rajinye nak berinai inai..tp sy suka inai pokok..wangi je..
:: Cik Nur :: :: Cik Nur :: 16 February, 2012
cantik..tapi nur xsesuai..sbb tgn gelap..hihihi
Cik Azizah Cik Azizah 16 February, 2012
yey mekasih eca!! jijah dapat dah!!


emm boleh pakai kan..kalau corak bunga..hehe
FiZ FiZ 17 February, 2012
suka jgk pkai henna ni...tp xpnh bt corak mcm ni pon..n dah lma xpkai inai ni..nk tggu hr nikah nnti la...:)
hudahassan ^^ hudahassan ^^ 17 February, 2012
macam2 sekarang kann . Senang jekk nak buat . :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 17 February, 2012
@Saya Disini,wangi dan syok je buat kan?.hehehe :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 17 February, 2012
@Cik Azizah....welcome :)

boleh je kot,bli inai yg eca tunjuk tu.cepat je hilang..
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 17 February, 2012
@FiZ,bila hari nikah ne?.xnak jemput ke?./hehehe :)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 18 February, 2012
aik, sticker henna pun ada ker.. snanglah sape nk ber'henna' kan.. :-)
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda 18 February, 2012
owh, snangnye ade sticker nie..
xyah nk gi wat kat tepi jln tue, hehe.. XD
Aida the Pinky Aida the Pinky 21 February, 2012
kat mana ye nk beli sticker henna tuh?
|| EiLadi || || EiLadi || 21 February, 2012
awk jual sticker inai tu ke
|| EiLadi || || EiLadi || 21 February, 2012
klu jual emel sy ye nur.eila85@gmail.com
AkmaFaizal AkmaFaizal 22 February, 2012
klau kat kl ni byk kat area masjid india..kedai pun kdai2 india gak le yg jual..hehe
gadis dread gadis dread 12 November, 2012
This comment has been removed by the author.
gadis dread gadis dread 12 November, 2012
bley tlg bli kan utk saya
Puas dah cr tp x jmpa la
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 12 November, 2012
@gadis dread boleh email eca --> ecasha.89@yahoo.com

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*