Sakit Telinga kali ke-3.


Assalammualaikum.

Kali neyh eca nak cerita pasal kesakitan yang eca tengah alami buat sekarang.yeah...SAKIT TELINGA kali ke-3.Kali ke-tiga pergi Permai Poliklinik dengan sakit yang sama.Nasib bukan doktor yang sama!.hikhikhik.Eca nak ceritakan pasal penyakit ne dari kali pertama eca kena.

ini telinga kita!.

Kali pertama kena penyakit neyh,awal tahun 2011.Masa tu dekat rumah parents,tetiba cecair (macam hingus) keluar dari telinga dengan bauan yang amatlah 'busuk'!.Masa tu juga tengah kena selsema yang agak teruk.So,ingatlah hingus je lari alignment kuar ikut telinga.*muahahahaha*.Then,balik uni..tetap dengan masalah yang sama.Lebih teruk lagi,telinga ne akan berdesing.Lepas kelas,terus pergi amik surat sakit dan terus gi Permai Poliklinik.Masa tu,jumpa Dr Sanjiv (indian doctor,the main doctor in the clinic).

Doctor India tu cakap,"Ini bukan hingus ye Siti.Ini telinga u ada kulat.So,I bagi u ubat titis,u titis selepas mandi.Lepas tu,u makan antibiotik sampai habis.Dan ubat tahan sakit,makan bila u rasa telinga u sakit.Next week,u datang sini,i cek balik".


Lepas makan ubat,selepas seminggu dah oke.Lupa pergi klinik tu!.
Kali kedua kena balik,akhir tahun 2011.Dalam bulan 10/11.tak ingat =.=".Kali ne pergi Permai Poliklinik cawangan Beverly Hills (dekat dengan area apartment).Kali ini pula,telinga gatal sangat..lepas korek-korek sikit,terus telinga keluar nanah.Doktor India juga (tapi tak tahu nama dia).

Doktor tu cakap,"oke Siti,I tengok u punya telinga ne ada effect kuman yer.Tapi u punya pendengaran masih oke,itu bagus.I bagi u ubat..u kena bagi habis antibiotik,yang lain kalau suda bagus,u boleh berhenti makan.Ubat titis,titis 3kali sekali,4kali sehari."

dan yang terbaru,bermula hari isnin tue,tapi tak berapa lagi kuar ne nanah macam dulu.Hari Isnin tu,telinga gatal...eca ikut petua orang-orang tua,nak korek telinga,letak minyak zaitun dekat putik kapas,supaya senang nak kuar tahi telinga tu.Adik pompuan eca pula pesan,lepas mandi baru korek!.Then,eca korek,kuar pula tahi kaler hitam :(...titis la ubat titis sebelum tidur.Bangun je dari tidur,terus korek lagi,,kali ne tersangat-sangatlah sedih....tahi telinga punya banyak..Esok pula,eca korek dah start bengkak....Hari Rabu,terlalu bengkak sampai susah nak tidur.Khamis petang baru pergi jumpa doktor.Kali ne doktor handsome (sabahan I guess!).

Doktor  handsome cakap,"telinga u kena jangkitan kuman ne,sebab tahi telinga yang tertinggal lama.So far,pendengaran u bagus..so,tiada apa yang u perlu risau k!".

then,doktor handsome cakap lagi (masa eca ambil ubat)...."nanti kalau u dah baik demam,u datang sini,kita cuci."....|kita?!..bukan U je ke doktor?.I pesakit =.="|

maybe,next week...datang pergi Permai Poliklinik atau Klinik Luyang (klinik kerajaan) tuk bersih kan telinga neyh..I ada baca,penyakit ne boleh berlanjutan sehinggakan boleh menyebabkan pendengaran hilang!.So,better bersedia awalkan..pergi cuci telinga dengan doktor handsome..bukan cuci telinga (kena bebel) nanti!.muahahaha.

{ 7 comments.. read them below or add one }

Feenas Sya Feenas Sya 25 February, 2012
macam mane telinge toO ade kuman & ulat .?
takut nee .~
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 25 February, 2012
@Feenas Sya,ada tahi telinga yg mungkin xbersih.tu yg boleh terjangkit.
Cik Nur Cik Nur 25 February, 2012
bahayakan..! Cik Nur mmg suka korek telinga dari kecil..sampai skarang seminggu sekali cik nur akan korek telinga dan cuci dengan putik kapas.

tahi telinga cik nur jenis keras, kalau jenis lembik macam adik cik nur, mmg kena cuci dekat klinik, sebab diorg ade satu alat yg boleh keluarkan tahi telinga tu...

pas cuci nanti, eca kena rajin2 cuci telinga la...
~ FaRaH izzAtY ~ ~ FaRaH izzAtY ~ 25 February, 2012
wah, tak pena pulak dgr telinga boleh ada jgkitan kuman .mesti sakit gile kan >.< semoga cepat sembuh .
FiZ FiZ 26 February, 2012
get well soonn..hjg thn lps,prnh sakit telinga smpai nak nangis n telinga berdengung+keluar nanah.dr bg antibiotik n ubt titis tu jgk.alhmdulillah skrg da ok
AnonymousAnonymous 12 March, 2012
Hidup lebih ceria dengan Perap Cenderawaseh..rahsia hilang segala sakit dan tingkat ketrampilan dengan khasiat alam semulajadi nano mikrofungus dan tumbuhan
Cik Cammy Lia Cik Cammy Lia 18 January, 2013
sy pon sbnrnye dh lama gile x korek tinge,,sbb tkt...so sy biarkan je taik tinge tu kuar sndiri..tp skrg ni tinge sy dh jadi berdengung sblh..ble berckp mcm bergema..so ingat nk g cuci tinge ni..nak g klinik mane ye?

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*