TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.
Showing posts with label Ben Ashaari. Show all posts
Showing posts with label Ben Ashaari. Show all posts

Ben Ashaari dan EcaDwinkyAsha

Assalammualaikum.



join diSINI.



blog yang eca suka masuk?!..

urm,blog yang ringan...memang suka.tu pasal bila eca edit blog orang,e
ca suka jadikannya lebih ringan dari sebelum ini!!!!!.dan eca sentiasa akan pastikan blog ini ringan.Kalau berat,sila buat aduan ekh?.

blogger yang suka datang komen di blog eca.....
ye lah,kekangan masa menjadi musuh utama eca sekarang,SO...nak terjah dari satu ke satu blog itu amatlah payah.....dan langkah selamat ialah dengan terjah blogger yang drop komen diblog eca...then comment juga entry mereka.Kalau tak sempat komen,eca suka tinggal jejak kat shoutbox.

blogger yang suka ping entry di FB Group.
sebabnya,kalau eca bosan...eca akan terjah teman-teman blogger yang ping entry mereka di group-group.tak susah-susah nak cari tempat 'menjejaki para blogger'.BETUL ka TIDAK?!.hikhikhik.

itu blog pilihan eca,pilihan anda pula macam mana?
jom kongsi diruangan KOMEN!.
esok insyaallah eca terjah bila takde kelas ekh~.~"


#yeah,esok JUMAAT,masuk keja jam 1,pastu SABTU..rehat?!..
NO WAY!.ada mesyuarat untuk meeting oke?!.....nanti eca update lagi.

BEN ASHAARI AJAK KORANG KRITIK BLOG AKU

Assalammualaikum.

sebelum memulakan kerja mengedit blog hari ini,eca teringin nak join segmen dari otai kita.



kenapa korang kena kritik blog aku?.

#1.eca rasa blog ne terlalu sempurna.tapi takdelah sempurna mana..yang penting hati pemilik blog puas.tapi hati readers,hati visitors..eca tak tahu.so,sebagai readaers dan visitors yang budiman,sila kritik blog eca sepuas hati.
#2. blog ne macam berat kadang-kadang macam ringan pula.eca guna broadband.korang pula?..cuba kritik sikit berat ke ringan.
#3. tuan punya blog rasa dia comel sangat sampai duk tempek muka sendiri kat header.[yela,dah blog dia,letak muka dia..takkan nak letak muka bakal-kakak-ipar dia pula kan?]..tapi korang rasa oke ke letak muka sendiri kat bahagaian header tu?.pendapat korang?.
#4. tuan punya blog rasa blog ne dah cukup kemas..tapi kadang-kadang otak sendiri serabut tengok blog.korang pula?.

so,silalah KOMEN dengan berhemah.
lepas terjah eca,insyaallah eca akan terjah korang kembali sambil follow.
*sambil menyelam minum air dak?*

.disebabkan hari ini eca tiada kelas dan duduk dirumah,eca akan try tuk terjah kesemua peserta sambil ngedit blog pelanggan pula...pssst ::...RM20 tuk edit blog,sapa nak,KLIK SINI.


SEGMEN CERITA KREATIF BEN ASHAARI

Assalammualaikum.



itu Papa Ben.
ini cermin mata hitam Papa Ben....


dari kaca mata itu,tersirat beribu erti tersembunyi...dari kaca mata itu,mungkin ada cerita tentang aku,kau,dia,mereka.satu cerita di suatu hari tentang kehidupan...yang mengimbau masa silam mahupun memikirkan masa depan.arhhhh,itu kaca mata papa ben.

kaca mata eca?!....cerita dari hati..dan cerita kita mungkin berbeza....

kaca mata eca berbeza dari mereka.

ijat punya cerita tersembunyi disebalik kacamatanya terpapar lagenda budak feldanya sentiasa menarik,alangkah indah kalau aku bisa sepertinya.....tapi kami berbeza.kaca mata tidak sama.dari kaca matanya,seribu satu ceritanya tentang realiti mereka..ya mereka!.

dari kaca mata seorang ibu,akan terpampar cerita si comel...hingga kadang-kadang aku jadi cemburu.kenapa?!.kerana aku berangan untuk jadi sepertinya.Seorang ibu,maka wanitalah aku!...menjadi seorang ibu,anugerah buat kita.ya itu dia....disebalik kacamatanya,dia berkongsi cerita si kecil.cukup indah!.kisah ibu dan anak,mungkin kisah biasa..tapi dari kacamatanya,satu pandangan luas terdampar.mungkin disebalik kacamatanya tersimpan kisah intan dan berlian,berkilau menghiasi hari-harinya.

kacamata mereka?!...ada seribu mungkin sejuta rahsia.
kadang-kadang aku bermimpi,akan ada satu kacamata yang boleh menukarkan aku menjadi secantik Hanis Zalikha,mungkin sebijak Fatin Liyana mahupun sekreatif Wan Hazel...arhh,angan-angan tanpa usaha hanya sia-sia...dan akhirnya aku memilih untuk menjadi aku,dari kacamata hidupku.

maka,dari kacamaku,lahir cerita dari hati.
tentang aku,kamu,dia,mereka dilakar nan indah.
ya,berbeza..kerana kacamataku,aku yang punya.


kacamatamu?!...tepuk dada tanya keyboard.
#tulis je apa yang terlintas difikiran kamu dalam blog sendiri.takyah copypaste lah!.hehehe.

kacamata=sudutpandangan/cerita 



entry ini ditulis untuk.


SEGMEN KREATIF BEN ASHAARI KEMBALI

heho!.Segmen Kreatif Ben Ashaari Kembali.kita nantikan yerr :D

BEN ASHAARI BICARA CINTA SEKALI LAGI

klik muka abang Ben kalau nak join :)

.assalammualaikum.hari ini join segmen abang ben kita lagi...pasal cinta :).suka la tu kan bila sebut pasal cinta!.sapa tak suka?!.

Pengalaman bercinta?!.tak boleh nak kata apa,sebab rasanya terlalu banyak.Dalam ramai-ramai mantan kekasih tue,ada seorang sampai sekarang ini,I masih tertanya-tanya 'kenapa jodoh kami tak panjang'.

Cerita percintaan kami begini:...kita namakan dia 'si A'.I dengan si A ne dah lama kenal masa tuisyen,time tu baru darjah 3 oke?!.Tak sangka pula,bila dah naik sekolah menengah,kami ditempatkan dalam satu kelas yang sama.Tapi time tu takde la bibit cinta.Perasaan kat dia macam kawan baik,sebab dia memang baik dengan semua orang.Feveret ramai even muka tak berapa nak kacak,ooo manis tu ada.Masa tingkatan satu dulu,dia sangat baik dengan I.Ada satu hari,dia janji nak belanja di kantin sekolah tapi masa tu pula nenek dia sakit kat kampung.So,dia terpaksa ikut parents dia balik.Masa nak balik kampung tu,dia sempat call I.(call terus g tepon ruma,time tu xde lagi nak pegang HP sendiri):

si A : cha,aku mau balik kampung ne,nenek sakit.
I : oke,baik-baik.
si A : sorry,xdapat tunaikan janji sama kau mau belanja di kantin.
I : nda pa.len kali jak.
si A : ko mo apa,nanti aku kc beli?.
I : cokelat.
[ I masih ingat semua kenangan kita :) ]

After few days,sekolah macam biasa.Time tu,I duduk kat kerusi sambil kepala dan tangan atas meja.Dia lalu depan I,terus letak cokelat dekat tangan.I punyalah terkejut,ingat dia main-main jak.Rupa-rupanya betul dia belikan.Lepas tu,kami pun berkawan je macam biasa.Budak kecil lagi lah.baru masuk 13tahun.Naik tingkatan dua,kami masih sekelas.Ada satu hari tu,kitaorang awal balik.Tapi kami tak balik lagi sebab cikgu masih nak mengajar.Kelas lain rata-rata dah pulang.Time nak pulang tu pula,I kena jalan sorang-sorang.Kawan I dah pulang dulu tinggalkan I sendiri.si A ne pula baikhatinya temankan I balik rumah.Time tu rumah I dengan sekolah tak jauh,dalam 10minit je jalan kaki.Bila dia dah hantar I balik,siap tolong angkatkan buku oke..dia terpaksa pula balik ke sekolah sendiri.hikhikhik.Naik Form 3,I pindah sekolah,tak gtau dia!.haha.jahatkan.Sebab time tu,anggap dia kawan je.Dalam form3 tu,I dapat tahu dia sebenarnya ada perasaan kat I.tue pun kawan baik kami,which jiran dia yang gtau I.

kwn : ko nda tau ka si A tu suka ko?.
I : ko ne!.kawan-kawan jak bha kami.
kwn : dia gtau semalam,selama ne dia tunggu ko.
I : ermm.

Starting from that baru I terfikir kenapa selama ini dia begitu baik dengan I.Rupa-rupanya ada 'udang disebalik mee goreng".Dan,,di saat-saat itu juga la bermulanya bibit-bibit chenta antara kami.LOL!!!.takde cerita hindustan oke?!.Time tu kan amik PMR,so kami pun bersaing antara satu sama lain.Selalunya lepak a.k.a  dating ler tue,kat library daerah kudat je.hehehe.Pernah sekali tu,time study...si A ajar I,I ajar si A.Tetiba kaklong datang....perhhh,si A ne pula gabra semacam.Baca buku pun terbalik,ntah tu baca ke atau just tengok gambar...tapi buku tebal siot,tak silap I buku tu pasal haiwan.Dah kaklong blah dengan kawan-kawan dia,baru nampak si A ne cool sikit.I nak gelakkan dia tak sampai hati.Yela 1st time dia jumpa kaklong kan.Kalau dengan adik pompuan I,biasa sangat dah bertepuk tampar tue...Naik form4,hubungan tu berjalan seperti biasa.Time tu I dah beli simcard digi tau.Nombor pertama yang I masukkan adalah nombor si A neyh la,yerla kekasih hati la katakan.Topik kami time tu,pasal AF dan AF dan AF.dia memang peminat setia AF oke?!.Masa naik form5,dia dah pindah dari kudat neyh.pindah balik kat kampung dia kat Likas sana tuh!.Tambahla kami jauh kan,nasib je la time tu dah ada HP yang bapa belikan.SMS n CALL je lah yerr.Time tu kan,lagu DEALOVA sangat-sangatlah popular.siap i tujukan lagu tuk dia,dia tujukan tuk I.haha,ko ada?!

feveret kami :
Kau seperti nyanyian dalam hatiku yang
Memanggil rinduku padamu
Seperti udara yang kuhela kau selalu ada

lagu lain yang menjadi feveret kami,lagu Velvet AF4 "kini detiknya"...
Kini detiknya..menjelma
Kita berdua berbicara
Dan menguntumlah setiap senyummu
Bersemi mesra kemanisan.janji

Buka rahsia hatimu
Kau luaskan kepercayaan
Tiada lagi sempadannya
Merenda asmara menyambut kau lafazkan kata cinta 

Tamat form5,I kena jalani PLKN pula.time tu HP hanya boleh pakai start hari sabtu pagi-ahad petang je.So,time tu memang berebut sume nak cas HP.Setiap minggu memang dah suh my parents masukkan topup RM20.haha.nak call ramai sangat orang,padahal call dia je.haha!.Time tu bergayut memang tak ingat dunia,kawan-kawan cakap kalah monyet di zoo.Time bufday dia,I call dia dari public phone takdapat.Terpaksa suh kawan baik I,wish kan tuk I je =.="

Lepas dapat result SPM,tak tahu hala tuju nak kemana.Dia suggest kami apply poli.I pun apa lagi,pegilah la apply.Amik bidang yang sama iaitu,Diploma Akauntasi.Time tu pula,I dah masuk form6.Bila dah dapat panggilan poli tu pula,kaklong tak suh masuk,dia suh teruskan form6,sebab cepat sikit nak masuk U.erm,terpaksa la dengar cakap kaklong kan.dan si A ne pula telah memulakan hidup beliau sebagai budak poli.Disinilah segala-galanya bermula..................................

1st week at poli.Dia busy dengan orientasi dan orientasi=.=".Jarang dah contact-contact.I je yang asyik send SMS,dia tak reply puwn.Then,kawan baik kami tu,study kat poli juga tapi berlainan bidang.Dia la yang banyak bagi I informasi tentang si A neyh.Sampai satu tahap,I fed-up uda.Yerla,telah ditidakpedulikan lagi.Hubungan kami pula,putus macam tu je.Tau lagu Melly,lagu GANTUNG..itulah lagu terakhir kami sekaligus penutup cerita percintaan.

Mula-mula memang down,tapi busykan diri dengan study dan kawan-kawan.So,tak terasa sangat.Lepas dari itu semua,setelah beberapa tahun,akhirnya I dengan dia jumpa kembali.Jumpa sebab seorang lagi kawan baik kami nak sambung study kat semenanjung,so,dia ajak I kuar sesama dengan si A.lepak kat McD Shell Sulaman tu je.Kejap je oke,dan takde ruang serta peluang I nak tanya dia tentang 'kejadian kami'.hoho.
So far,sekrang ini..kami berkawan macam biasa.Yerla,kan dulu bekas kawan sekelas...so,jadi macam tu jela.Feeling kat dia?!,sebagai kawan.Ada juga kawan baik kami tu kenen-kenenkan kembali,tapi dua-dua dah buat donno.Cerita lama tak usah nak kenang lagi kan.I anggap I dengan si A ne cinta budak sekolah,zaman-zaman monyet.hikhikhik.Supposely,I dengan si A ne patut hangout reramai dengan ex-classmate kami yang lain pada 29Mei nanti,tapi I kan kat kampung..so,tak dapat nak join.Takpe la,ada jodoh,bertemu juga kita tu :)


demikianlah cerita cinta I.cinta hati sekarang?!..takde,single,mingle and available.hikhikhik.abg navy?!..urm,he just a friend 'buat masa ini'.takde lagi nak ke arah itu tue....sebab sekarang dalam fikiran I,kalau ada jodoh,insyaallah Allah akan tunjuk.


BERCINTA DAHULU atau NIKAH DAHULU?
Mana lebih manis pada zaman sekarang ini ?
bagi I,dua-dua tu ada baik buruknya sendiri.kalau kita bercinta sebelum nikah,kita mesti da kenal antara satu sama lain kan.SO,proses tuk menyesuaikan diri tu tak mengambil masa yang agak lama.kalau nak nikah dulu,kita mungkin akan mengambil masa yang panjang tuk mengenali hati budi serta menyesuaikan diri masing-masing.Kalau ikutkan zaman sekarang,lebih ramai yang bercinta dulu,baru nak nikah.itupun kalau sampai jodoh.dibuatnya bercinta bagai nak rak,tetiba putus.susah jugak kan.Kalau nak nikah dulu,pastikan je la orang yang bakal dinikahi itu mampu memberikan kamu kebahagian yang berterusan.

oke,sampai sini je la I berbicara tentang cinta :)

kesinambungan ceta pagi tadi ;)

.assalammualaikum......
dah baca entry pagi tadi tak?..flashback sini |flashback|

here's the story begin :)
kemarin I minta my abang belikan I makanan,erm biasalah I ne mood masak takde..so minta belikan lah..Then,his-lovely-gf cakap "petang nanti kita keluar la terus g amik gambar sunset"...wahh,me puwn semangat lah neyh,awal lagi bersiap sebab janji jam5...end-up dorang pick me up around 6pm.hampeh..tak dapat nak amik gambar sunset dari Tg. Aru.

Time jalan kemarin tu,I pakai baju gbp.Then,tetiba

abang I tanya "ko ada BLOG?"..
me: ada>,<
abang I : apalah ko tulis dalam blog ko?
me : bacalah sendiri.
abang I : ai..kasitau.
me : macam-macam ada.
abang I : pasal dslr adalah tue?
me : komform :)

....makan..makan..minum..makan...

abang I : ko kenal lah BEN ASHAARI?
me : (senyum-senyum) sapa lah tidak kenal Ben Ashaari?..apa lah ko neyh!
abang I : jadi sapa lah tu?
me : macam mana mau kasi terang sama ko arh?(time ne berfikir-fikir ayat yang sesuai sudah)
       ....dia ne TOP BLOGGER,selalu buat segmen di blog dia..so,setiap kali dia buat segmen,
       memang ramai yang join.Kiranya orang yang join segmen dia ne dapat kenalkan blog dorang,
       traffic pun UP juga.....(lebih kuranglah penerangan I kepada abang I)

abang I : jadi ko ne blogger tegar lah?
me : ai..ndalah..banyak g keja aku wat selain ngadap blog tue.
abang I : tapi ko ne facebooker tegar..tiap saat d FB seja.
me : on seja..tapi aku wat keja lain :)
abang I : kunulah...
me : update status seja bha selalu :P
abang I : bha,update lah "Eca Dwinky Asha just check in @Tg Aru FoodCourt"
me : hahahahaha.budush~.~ malaslah!.


fine..I memang ratu UPDATE STATUS,silalah jangan menyampah oke :)
nak tahu kenapa I suka update?..Sebab I nak gtau sume orang apa yang I sedang lakukan,dimana I berada,bila masanya?...hehe.nak tahu apa kelebihannya?...orang senang nak cari kita :).Macam I neyh,my parents akan tahu I berada di rumah tuk online d FB dan bukannya sedang berpeleseran diluar sana.So,janganlah korang bising yer kalau nampak I online FB.hahaha.

p/s : housemate I,cik Rainbow Kozouko ada presentation for her research today.pray for her :)
p/ss : am study for my final exam..a lot of things need to be understand 
p/sss : esok g karaoke.yeay!!!

abang saya tanya: ko kenal BEN ASHAARI?.


.assalammualaikum.
 
ko kenal BEN ASHAARI?
tetiba abang saya tanya ini sama saya.
dan saya pun terdiam dalam hati cakap : 
"äbang aku ne ketinggalan jaman betul!"


entry penuh bila saya sudah bangun dari tidur tepat jam11.59am nanti
oke.tak tidur lagi dari semalam sebab study + update blog :)
nak mimpi putera kayangan!!!.

GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI


kenal tak header diatas?...
kalau TAK KENAL,sila lah BOOOoooo diri sendiri sambil 'antak' kepala korang kat dinding oke!.seriously I memain je.haha.Sapalah yang tak kenal kan dengan encik abang berbadan sasa tue.kali ini beliau buat segmen Gegar 1,00o Blog.ne first segmen beliau yang I join tau!.

pstt..untuk abang Ben Ashaari dan readers:.....

SAYA SOKONG DUNIA BLOG 
dan
SAYA SUKA 
kerana
SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! 
ANDA BAGAIMANA ??

nak join?...klik disini:|link|