TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.
Showing posts with label review. Show all posts
Showing posts with label review. Show all posts

E-sport Chinese Drama Review Part 1

Assalammualaikum korang!. PKP makes me marathon a lot of drama, sapa setuju dengan Eca? Mesti korang sama juga kan....hehehe~. So, entry kali ni nak cerita pasal e-sport chinese drama Part 1 sebab banyak sangat esport cdrama tau! (omg, seriously these drama are really good and worth to watch!). Jom!

My Roommate Is A Detective | Review Cdrama

Asslammualaikum dan Selamat PKP korang. 
Korang nak tahu, dari PKP tahun lalu bawa ke tahun ini...Eca dah habiskan banyak sangat drama China atau lebih dikenali sebagai Cdrama. Kali ini Eca nak review drama China yang Eca dah tonton. Jom mulakan!

My Roomate Is A Detective.
My Roomate is a Detective



Sinopsis
MRIAD merupakan sebuah cerita penyiasatan pada Era Republikan iaitu pertengahan tahun 20-an. Drama ini dibintangi oleh tiga pelakon utama iaitu Hu Yitian(Lu Yao) , Leon Zhang (Inspektor Qiao Chu Sheng) dan Shane Yan (Wartawan Bai You Ning). Cerita ini bermula dengan satu pembunuhan pada suatu malam. Inspektor Qiao menyiasat pembunuhan tersebut dan menjadikan Lu Yao sebagai suspek utama. Kenapa jadi suspek utama? Sebab sebelum berlaku pembunuhan tersebut, Lu Yao telah bergaduh dengan mangsa. So, masa sesi siasatan dijalankan, si Lu Yao ni pun defend diri dia kata dia tak buat. Dia nak buktikan diri sendiri dengan melawat ke tempat kejadian. Selepas tu, dapatlah tahu siapa pembunuh sebenar. Hasil siasatan Lu Yao ini telah membebaskan dia dari menjadi suspek, tapi dalam masa sama dia telah diberhentikan kerja. 

So, camna nak ada duit bila tak kerja?. Inspektor Qiao lah yang tolong dia. Minta Lu Yao jadi konsultan dalam semua kes jenayah yang berlaku di Concession Station. Lepastu pulak, wartawan Bai You Ning ni tertarik dengan Lu Yao sebab dia dianggap genius dalam menyelesaikan pelbagai kes pembunuhan. Dia pun gunalah tipu helah tuk jadi penyewa di dalam rumah si Lu Yao. Si Lu Yao ne sebenarnya bukan orang miskin, tapi dari keluarga berada. Cuma dia tak sefahaman sealiran dengan family dia. So, dia bawa diri ke tempat lain selepas tamat pengajian di Universiti Cambridge.

Start dari tu, banyak kes pembunuhan berlaku. Sebenarnya, kes ini terancang!..Hahh, yang tu korang kena tengok sendiri kenapa Eca cakap terancang. Inspektor Qiao ni sebenarnya ahli kumpulan mafia sebelum dia jadi polis. Ketua Mafia tu pulak bapak wartawam Bai You Ning. Dapat tak relationship dorang camna?...dannnnn family Lu Yao sebenarnya tak sealiran dengan geng mafia ni. Tapi Lu Yao dan Bai You Ning akhirnya akan kahwin, hahhh camna tu?. Masing-masing tak suka sama lain so......
Main Lead My Roomate is a Detective

Dalam cerita ni, korang akan sakit hati dengan geng orang putih. Sebab dorang sebenarnya nak ambil kawasan tu tuk dijadikan jajahan. Tapi kawasan tu dijaga oleh geng mafia. Hahhh lagik!.

Geram tak geram dengan plot dia, tapi BEST dan korang mesti tak bosan.Eca nak cerita pasal watak-watak tiga pelakon utama ni pulak.


Pelakon.
Hu Yitian Main Lead

Lu Yao.
Watak Lu Yao ini sebenarnya lain dari watak yang pernah dilakokan oleh Hu Yitian. Dalam MRIAD, watak Lu Yao ini agak immature tapi dia genius dalam selesaikan kes pembunuhan. Lu Yao ni tersepit juga di tengah-tengah, nak sokong Geng Mafia ke masuk geng bapak dia. Pastu, dia ni lulusan luar negara tapi taknak kerja dengan kerajaan. Tu yang "terpaksa" jadi konsultan polis. Ohya, dia ne tak berapa reti nak berlawan so dalam cerita ni kalau part bergaduh ke apa, memang dia pass dengan Inspektor Qiao.Satu lagi, Lu Yao ni suka bercakap (kira macam becoklah!) tapi bila part selesaikan kes dia memang fokus. 

Leon Zhang


Inspektor Qiao.
Sebelum jadi polis, Inspektor Qiao adalah pembantu Mafia Bai (Ketua Mafia merangkap kepada Bapak si Bai You Ning). So, sebenarnya Inspektor Qiao ni tidak disukai oleh beberapa golongan sebab asal usul dia dari geng mafia dan dorang cakap dia jadi Inspektor sebab pertolongan dari Mafia Bai. Sebenarnya, dari usaha dia juga. Bestnya sebab dia datang dari golongan mafia, beberapa kes dapat bantuan dari geng mafia. Ohya, dia ada kisah silam tapi dalam drama tu akan direveal sikit-sikit. Sebab dia polis dan asal dari mafia, Inspektor Qiao memang hebat berlawan. Dia yang banyak protect Lu Yao yang tak reti berlawan tuuuuu. 

Bai You Ning


Bai You Ning.
Watak Wartawan Bai ini sebenarnya annoying. Contoh perempuan nak ke lelaki tu, tapi tak dilayan tapi dia nak jugakkkkkk. hahaha! Tapi dia nekad, keluar dari rumah bapak dia dan pindah masuk ke rumah si Lu Yao. Sebab apa dia nak pindah, tentulah nak dapat first-hand-information dari Lu Yao dan Inspektor Qiao. Kan dia wartawannnnn. Sikit-sikit dia simpan perasaan kat si Lu Yao dan akhirnya dorang kahwin.


Butiran My Roomate Is A Detective
Original Network : iQIYI
Episod : 36 episode
Durasi : 45minit/episod
Genre : Penyiasatan, Misteri, China Republik Era


Drama MRIAD ni antara drama awal yang Eca tengok masa pkp tahun lepas. Selain sebab Heronya ialah Hu Yitian, Eca sebenarnya suka cerita penyiasatan misteri macam ni. Lebih-lebih lagi pada Era 20-an. Tertanya juga camna dorang nak menyiasat, nak bedah siasat, sebab zaman tu teknologi tak sehebat sekarang. Antara yang menarik dalam cerita ni bonding ketiga-tiga watak utama sangat kuat dan nampaklah dorang ne perlukan satu sama lain (kecuali watak Bai You Ning yang agak annoying tu!). Untuk OST Drama ni pulak, tak best langsung (nasib ada pilihan skip titles and credit kat iqiyi). Eca tak suka dengar OST Drama ni, tak kena dengan jiwa kot.
Hu Yitian Chinese Actor
psstt, ne pakwe Eca. Jangan bising-bising tau. tanak kontroversi!!


Taknaklah syok sendiri kata cerita ni best kan, so korang kena tonton sama. Boleh tengok kat IQIYI, VIKI atau download kat telegram ya. Dah tengok, jom komen kat bawah kita sembang lebih lah kan!.

so, till next entry!.Nak review drama apa pulak yer? Suggest please!



Drama & Movie Apps | Review

Assalammualaikum.
Lama tak menulis, hari ini rasa nak berkongsi pulak dengan korang semua. Sepanjang PKP dari Bulan Mac lalu, memang ramai dok rumah je kan? Samalah dengan Eca, kebetulan balik kampung cuti sekolah tu. Bila dah dok uma tu, rasa bosan pulak..So, apalagi Eca download beberapa applikasi tuk tonton movie dan drama kat HP Huawei P30 Pro tu. Bukan setakat download, siap subscribe lagi yer.

Antara aplikasi yang Eca download : 


NETFLIX | Boleh download di playstore yer, tapi pengguna Huawei yang takde playstore pun boleh download. (Download Petal Search dulu, baru install Netflix k!).

Bagi Eca, Netflix ne terbaik!. Banyak pakej yang ditawarkan oleh Netflix bermula dari RM17 untuk Pakej Mobile. Untuk Pakej Mobile, hanya 1 screen sahaja dibenarkan. Ikut kefahaman Eca, hanya 1 devices sahaja boleh digunakan untuk satu-satu masa. Takleh share leh maksudnya dan dah namanya Pakej Mobile, maksudnya hanya boleh layan di handphone or tab. Takleh layan kat laptop dan TV yer. 

Untuk layan kat TV, korang boleh pilih Pakej Basic dengan bayaran bulanan RM35. Yang ni Eca tak galakkan, nampak sangat kedekut!. Hahaha.  Dengan beza hanya RM10, baik korang langgan Pakej Standard. Untuk pakej ini, korang boleh layan di handphone, tab, laptop atau TV. Terhad untuk 2 penggunaan pada satu masa dan resolusi nya adalah lebih baik iaitu 1080p.

TAPIIIIII, Eca lebih cadangkan korang langgan Pakej Premium dengan bayaran bulanan sebanyak RM55 sahaja!. Resolusi nya adalah 4K + HDR. Boleh layan untuk 4 devices korang pada masa yang sama. Macam kat rumah ne, sampai 4 devices layan Netflix. Yela, masing-masing layan cerita ikut mood memasing. 

Untuk pembayaran bulanan, Eca terus ke Bil Postpaid Digi. Maklumat lanjut : NETFLIX

Next, Eca nak kenalkan pula aplikasi yang banyak cerita Korea mahupun Cina. Macam Eca sendiri, memang layan cerita Cina ne, cuma Korea dah kurang sikit......taktahu pasal apa!

iQIYI | iQIYI ne aplikasi dari negara China. So, memang banyak drama dari negara China...tapi jangan risau, sekarang ne banyak juga drama dan anime dalam apps iQIYI. Drama Kampung People dan Kampung People 2 pun dah ada kat iQIYI tau..senang lah nak tunggu marathon pasne!

Untuk aplikasi iQIYI ni, korang boleh tengok semua drama secara percuma KECUALI untuk drama VIP. Yang tu kena subscribe tauuuu. Untuk subscribe, korang hanya perlu SIGN UP melalui Astro ID, Facebook mahupun akaun Google. 

Pakej yang ditawarkan pula ada dua iaitu Standard dan Premium. Beza bagi kedua pakej ini adalah untuk Standard terhad kepada 2 devices dan untuk Premium terhad kepada 4 devices. Ciri-ciri lain boleh dinikmati oleh pelanggan ialah resolusi 1080p, boleh download drama/movie VIP dan boleh tengok suatu drama/movie lebih awal!!!. 

Untuk pembayaran langganan bulanan, boleh melalui Debit/Credit Card mahupun Postpaid Mobile (Digi, Celcom, Unifi, UMobile). Maklumat lanjut : iQIYI  | iQIYI Malaysia 

pssst : Eca suka drama China kat apps ne. Lebih-lebih lagi ceta My Roomate is a Detective lakonan Hu Yitian, bakal pakwe Eca tu kannnn. hihi! Ohya, Eca suka download semua episod terus marathon dan yang bestnya, kalau takde line internet pun boleh tengok episod yang dah didownload tu. BEST KAN?

next, WeTV. Hah yang ne pun sama juga macam iQIYI. 

Untuk WeTV, kita boleh tonton juga semua drama/movie. Hanya untuk VIP ja kena subscribe. Banyak drama menarik juga kat WeTV ne, cuma bagi Eca, resolusi nya kurang memuaskan. Untuk ahli VIP, korang akan dapat Special Price untuk movie VIP. Selain tu, dapat juga tengok drama/movie in advance tapi, hanya ahli VIP hanya boleh tonton drama/movie terhad kepada dua devices sahaja!.

kalau cakap pasal drama/movi, bagi Eca..dekat WeTV ne banyak juga drama yang tengok on going. yang best pun sangattttt banyak. Cara Eca pulak, download semua episode, walaupun dah download kena juga ada line internet untuk tonton video yang didownload tu ye!!!!

Maklumat lanjut boleh klik link : WeTV

sebenarnya banyak lagi aplikasi macam ne. Antara lain ialah Astro Go, Viu, Huawei Video, Lin Li (China) dan macam-macam lagi. Tapi bagi Eca, tiga apps yang diatas ne WAJIB ADA dalam handphone or tablet Eca. Anytime boleh layan. Kadang time relief kelas pun daku layan jugak! :)

korang pulak layan movie/drama kesukaan korang kat mana? Mari share kat komen!.
till next time. bye!


Introducing SOULed OUT Kota Kinabalu’s #ChillnGrill menu

For the past 23 years, the SOULed OUT brand has been coming up with new ideas and reimagining concepts in order to keep their loyal customers coming back for more. Now SOULed OUT Kota Kinabalu is giving foodies yet another reason to throw their hands up in the air with their latest #ChillnGrill menu.

Locals and holidaymakers alike can now chill out close to the sea and enjoy the breeze as freshly grilled premium meats and seafood are prepared to order at SOULed OUT Kota Kinabalu’s new #ChillnGrill kitchen, making every visit a decadent treat for the whole gang.

The new kitchen is focused exclusively on preparing items from the #ChillnGrill menu and families get to enjoy each other’s company while sampling the best from the grill as groups of friends enjoy a yummy bite and refreshing beverage together after work. The #ChillnGrill kitchen will be delivering only the freshest, most seasonal produce as well as a selection of sides, sauces and dips to accompany the chilled meats and fresh seafood selections not available on the ala carte menu.

The #ChillnGrill menu will feature tasty treats grilled to perfection, including all-time meaty favourites like the air-flown Black Angus Striploin, Baby Tomahawk, Rack of Lamb and Whole Chicken Leg while seafood lovers can enjoy freshly caught fruits of the sea including Tiger Prawns, Barramundi, or indulge in a mixed grill of both. Guests will be spoilt for choice with the selection of sides like baby spinach with cranberries, mixed mushrooms, garlic mash potatoes, Belgian fries, parmesan broccoli and the good old garden salad. All dishes from the #ChillnGrill menu also come with a selection of perfectly balanced sauces including Sauce Diane, Three Trumpet Sauce, Rosemary Jus, Smoked Peppercorn Sauce and Cepes Jus, as well as Smoked Bacon, Chimichurri, Chermoula and Herb Mustard dips to tantalize tastebuds. Each menu item consists of one protein, and the choice of one side, one sauce and one dip.


“With the introduction of the #ChillnGrill concept at SOULed OUT Kota Kinabalu, we want to provide our guests with the best sourced and freshest meat, seafood and produce, complemented by the seaside ambience and whet their appetite with the promise of more than just a meal, but an immersive and exclusive dining experience.” said Cassie Wong, Head of Marketing for the SOULed OUT Group.

The #ChillnGrill menu is available at SOULed OUT Kota Kinabalu starting at 12 noon. Interested parties can call 088 275 922 / 016 829 9268 for reservations at SOULed OUT Kota Kinabalu.
Baby Tomahawk.

Barramundi

Black Angus Striploin

Chicken Whole

Lamb Rack

Mix Seafood

Tiger Prawn

for more inquiries, do contact : 
SOULed OUT Kota Kinabalu
G-101, Imago Shopping Mall, KK Times Square Phase 2,
Off Jalan Coastal Highway, 88100 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia

t : 016 829 9268
f : 088 275 922
IG : @mysouledout

Family Feast Pancake House International, pilihan berbuka puasa.

Family Feast @ Pancake House International. | Assalammualaikum & Salam Ramadhan.

Alhamdulillah, dah masuk 16 Ramadhan kita berpuasa. Sepanjang 16 hari berpuasa ne, korang dah pernah tak berbuka di luar?...Last Saturday, setibanya Eca di KK (selepas drive dari Semporna-KK dalam 10jam macam tu)...Eca roger terus member Eca, Nani (pemilik Nanis Vendor, Alamesra) tuk berbuka kat Pancake House International. Kekonon, lepas berbuka nak gi shopping kat Kompleks Karamunsing.
Untuk pengetahuan korang, Pancake House International ini merupakan franchise makanan yang berasal dari Manila. Menampilkan pancake yang gebu-gebu sebagai "signature dish" mereka ternyata menarik minat pelanggan untuk mencuba...eh, korang jangan ingat pula, hanya pancake yang dijual disini. Terdapat banyak  menu yang ditawarkan dan ada diantaranya merupakan makanan asli Manila yang telah diolah.
tengah pilih menu apa tu cik eca oi?

Food is LOVE, Share the LOVE.

Untuk bulan Ramadhan sehingga bulan Julai, Pancake House International menawarkan set Family Feast yang bernilai RM100 untuk 4 orang makan. Tapi sebenarnya lebih dari 4 orang makan pun dah cukup tau. Apa yang menarik dalam set ini ialah :


Family Feast @ Pancake House International.
RM100 untuk 4 orang.
1. 4 Jenis Nasi : Nasi Kuning, Nasi Pandan, Nasi Putih dan Nasi Bawang Putih.
2. Kari Kambing
3. Rendang Ayam
4. Daing Na Bangus
5. Terung Sumbat
6. Kurma Pancake
7. 1.5ml Air Fanta Strawberry



Kari Kambing yang tidak berbau langsung. Eca faham kegusaran ramai orang yang tidak suka makan kambing kerana bau kambing yang agak meloyakan. Bagi mereka yang ingin mencuba, Eca cadangkan kari kambing dalam Family Feast ini. Langsung tak berbau yer, malah rasa kari itu sendiri sangat berbeza dari kari kambing yang Eca selalu makan. *satu mangkuk tu, 3/4 Eca yang habiskan tau!...sedap punya pasal katakannnnnnn~


Next, kita ada terung sumbat. Terung sumbat ni salah satu makanan tradisional orang Filipina tau. Taulah, sebab arwah bestfriend Eca (which she is a tagalog) pernah ajar Eca masak terung sumbat. Terubat kerinduan bila makan terung sumbat ini!. Hirisan terung di goreng bersaama telur diselaputi dengan sos amat menarik. 

...dan kita ada Daing Na Bangus iaitu Marinated Milk Fish. Menggunakan ikan bahulu dimarinatekan dengan cuka kemudian digoreng tanpa tulang. Dihidang bersama jeruk timun dan tomato. Pertama kali makan, terus jatuh cinta kat Daing Na Bangus.

Ohya, Daing Na Bangus juga merupakan 'signature dish' di Pancake House yang sering mendapat tempahan dari para pengunjung. Kawan Eca cakap, memang popular makanan ini. Tambahan pula, Daing Na Bangus yang terdapat disini amat berbeza di tempat lain. MUST TRY tauuuu!


Rendang Ayam pun ada...wah terasa sangat nak menyambut Hari Raya kan?
special Rendang Ayam disini, isi ayam yang mudah lerai. Maksud Eca tu kan, masuk je dalam mulut, tak yah susah payah nak kunyah...isi ayam sangat lembut, sehingga terasa sangat rendang tu.


tadaaaa...inilah dia Kurma Pancake. Menu baru bersempena dengan Bulan Ramadhan. Apalah ertinya berbuka tanpa kurma kan?...Inisiatif dari cef Pancake House International membuatkan para pengunjung dapat merasai kurma di dalam pancake, ditambah dengan hirisan kurma serta sirap kurma. 

oke fine, ini jatuh cinta!..nak repeattttttttttt!!!!.


Ohya, selain menu yang terdapat dalam set Family Feast, Eca dan Nani turut add-on Almondigas Soup. Sup yang tampak biasa ini mempunyai rasa yang luar biasa. 2 bebola daging, mihun serta hirisan daun bawang disertakan dalam sup ini amat menaikkan selera makan. Bagi si pencinta sup, eca tak galakkan korang amik 1 mangkuk je. Order lebih sebab satu mangkuk tu tak cukup tau......

Isi bebola daging yang sangat padat!....

muka penat drive + kenyang makan. 
TQ kepada staff Pancake House International Kompleks Karamunsing atas layanan yang superb terbaik. Hilang penat Eca drive dari Semporna-KK.

korang boleh dapatkan maklumat lanjut dengan mengenai promosi Family Feast ataupun menu-menu lain di sini :

LOT G4 - G4(A), GROUND FLOOR
KARAMUNSING KOMPLEKS
88300 KOTA KINABALU, SABAH.
Tel : (60) 88 319 618

ataupun terus ke instagram : @pancakehousekk @pancakehousekotakinabalu


Family Feast Pancake House International, pilihan berbuka puasa.

Lexis Hibiscus Port Dickson penuhi impian percutian.

Lexis Hibiscus Port Dickson | Assalammualaikum & Salam 1Malaysia.

Sedar tak sedar dah nak masuk bulan ke-5 untuk tahun 2018. Sepanjang beberapa bulan ni, Eca akui sendiri Eca tak banyak masa untuk diri sendiri. “Me Time” tu dah takdak makna, dengan tugas sebagai guru apatah lagi sebagai warden asrama. Bila terfikir cuti sekolah, rasa nak lari dari dunia pendidik..nak bercutiiiiiiiii sangat-sangat-sangat.

Masa tengah survey resort (google is my latest bestfriend for last few days tauu!), Eca tergoogle pula pasal Lexis Hibiscus Port Dickson. Tambah pula rakan facebook Eca update pasal percutian beliau sekeluarga kat Lexis Port Dickson baru-baru ni, tambahlah berkobar-kobar perasaan nak pergi bercuti kat Lexis Hibiscus Port Dikson.


Jom kita cuci mata pasal Lexis Hibiscus Port Dickson :



Pemandangan Lexis Hibiscus menunjukkan susun atur bilik penginapan diilhamkan daripada bunga raya iaitu bunga kebangsaan negara kita. Mula dibuka pada tahun 2015, Lexis Hibiscus ini bukan sahaja menjadi tumpuan pelancong luar malahan menjadi tumpuan rakyat Malaysia berikutan kemudahan yang disediakan amat menarikkk…Eca pun tertarik juga lebih-lebih aktiviti air yang disediakan adalah sesuai untuk semua golongan. So, takdak masalah kalau bercuti kat sini bersama seisi keluarga



Pemandangan waktu malam pun amat menyenangkan tau. Bagi Eca, kalau nak photoshoot kat sini untuk pre-wedding ataupun post-wedding takdak hal ah!...Sekali lah honeymoon gitu, kan?  eh eh, Eca macam dah hint something lak!



Kan dah cakap, cantik!!!!...Sebenarnya kan, kat Lexis Hibiscus ni terlalu banyak pilihan bilik antaranya ialah :
  
  • Executive Pool Villa
  •  Premium Pool Villa
  • Panorama Pool Villa (Sea View & Fountain View)
  • Sky Pool Villa
  • Royal Suite
  •  Imperial Suite
  •  Presidential Suite


Harga dan keluasan setiap bilik adalah berbeza. Eca pulak berkenan sangat dengan Sky Pool Villa yang berkeluasan 9sqm dan memberikan pemandangan laut yang menarik. Sky Pool Villa mempunyai dua katil bersaiz king selain terdapatnya kolam renang dan sauna peribadi di bahagian balkoni.




Walaupun bilik ini sangat AWESOME, takkan nak berkurung dalam bilik je kan, tak best lah pulak!. Apa kata kita berjalan sekeliling Lexis Hibiscus. Antara aktiviti yang boleh dilakukan ialah :

1. Water Sport.
Untuk aktiviti air ini, terdapat pelbagai aktiviti menarik sesuai untuk semua peringkat. Kalau nak bawak anak-anak kecil bercuti, pasti percutian ini akan menjadi satu percutian yang akan mereka ingat sampai bila-bila. Apatah lagi, keselamatan ketika melakukan aktiviti amat dititikberatkan oleh pihak Lexis Hibiscus Port Dickson.

Kita sering mendengar aktiviti seperti Banana Boat, Jet Ski mahupun berkayak. Lexis Hibiscus turut menawarkan aktiviti sukan air seperti Airhead & Bandwagon.


Untuk aktiviti Airhead, bilangan penumpang di atas tube tersebut adalah antara 2 – 6 orang.


Untuk aktiviti Bandwagon, bilangan penumpang adalah antara 4 – 6 orang. Untuk kedua-dua aktiviti ini, harganya adalah sebanyak RM35/pax untuk 15minit permainan. Perbezaan untuk kedua-dua aktiviti hanyalah pada tube Bandwagon, terdapatnya “Backrest Tube” yang mana penumpang boleh memilih untuk berdiri. Excited pula Eca nak cuba!

Antara aktiviti lain :

2. LexSpa
Ramai yang tahu Eca suka berurutkan…percutian ke Lexis Hibiscus ini sangat berbaloi kerana terdapatnya LexSpa di dalam Lexis Hibiscus itu sendiri. Semakin menjadi-jadi tahap keinginan untuk bercuti kat sini. Ohya, harga untuk perkhidmatan spa disini amat berbaloi harganya.


Berbaloi tak harganya? Bagi Eca, sangat-sangat-sangat berbaloi tau!


..dan paling Eca tak sabar nak cuba di Lexis Hibiscus Port Dickson ialah



HIBISCUS WALK / HIBISCUS STALL

Kenapa Eca cakap tak sabar, sebab utama KEPELBAGAIAN PILIHAN MAKANAN MALAYSIA terdapat di gerai yang disediakan selain menikmati pemandangan di sana. Antaranya :

  • Penang Hawker
  •  Malay Delights
  •  Seafood Paradise
  •  Satay-Satay
  •  Indian Corner
  •  The Asian Wok
  •  Pelbagai pilihan menu minuman
  •  Serta pelbagai pilhan buah-buahan.


Means, selain daripada bermalam di dalam bilik yang sangat mewah dilengkapi dengan pemandangan menarik, pelbagai aktiviti kita boleh lakukan di Lexis Hibiscus Port Dickson. Tak sabar tau Eca nak merancang percutian ke sana (doakan tau murah rezeki Eca). So, if you want to find more on lexis hibiscus in port Dickson  you'll be excited like me. 


Oke guys, Eca nak sambung cuci mata pasal Lexis Hibiscus ni. Baru semangat gitu nak merancang percutian ke sana. Till next entry! =

Semak Keputusan Peperiksaan melalui SAPS Ibubapa

Assalammualaikum semua.
Ohyeah, sekarang ne musim busy cikgu-cikgu masukkan markah pelajar ke dalam SAPS. Maka, tidak ketinggalanlah seorang Eca ini turut sibuk walaupun satu kelas sahaja tapi kena key-in tu ramai gak pelajarnya. eh eh SAPS tu sebenarnya korang tahu ke tidak?..meh Eca kenalkan apa itu SAPS.


SAPS 
SAPS ialah singkatan kepada Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah. Sistem ini dibangunkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia untuk memudahkan para ibu bapa juga pelajar menyemak markah ujian atau peperiksaan. Selain itu, sistem SAPS ini juga boleh diakses dan digunakan pakai oleh pihak sekolah, PPD, JPN dan KPM.

Markah ujian dan peperiksaan yang boleh disemak melalui sistem SAPS adalah seperti ujian satu dan dua , peperiksaan pertengahan tahun serta peperiksaan akhir tahun. Manakala untuk peperiksaan awam seperti UPSR, PT3 dan SPM, paparan keputusan tidak akan dimasukkan sistem SAPS.

layari dahulu : SAPS IBU BAPA


KELEBIHAN SAPS
Bagi Eca, penggunaan SAPS lebih mudah dewasa ini. Apatah lagi, kini kita lebih banyak menggunakan telepon pintar dalam komunikasi. Antara kelebihan SAPS :
1. Ibu bapa boleh menyemak keputusan anak melalui telefon pintar.
2. Para guru mudah memuatnaik keputusan pelajar mengikut subjek yang diajar.
3. Kedudukan pelajar dalam kelas serta tingkatan tidak perlu dibuat secara manual. Semua automatik bila guru-guru dah isi markah tau. Menyenangkan kerja guru kan?
4. Kedudukan pelajar di dalam kelas serta di dalam tingkatan turut diketahui dengan mudah.


SEMAKAN SAPS IBUBAPA
Semakan keputusan peperiksaan boleh dibuat melalui hanya  SAPS dengan hanya memasukkan nombor kad pengenalan anak-anak. Mudah kan?..Mari ikut langkah berikut :

Paparan SAPS Ibubapa melalui laman web SAPS Ibubapa.


Langkah-langkah membuat semakan keputusan peperiksaan pelajar.
  1. Melayari ke laman SAPS: https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/
  2. Mengisi maklumat lengkap pelajar seperti No Kad Pengenalan/Sijil lahir, Negeri, Nama Sekolah dan tahun.
  3. Tekan semak.
  4. Tekan Papar Slip Keputusan atau Papar Markah Keputusan.

Sistem seterusnya akan memaparkan slip keputusan peperiksaan pelajar dengan perinci termasuk markah setiap subjek, kedudukan dalam kelas dan tingkatan. Dengan adanya sistem online SAPS, ibu bapa dapat memantau keputusan pelajar dengan lebih senang dan efektif. Walaupun pihak sekolah akan mengadakan Hari Bertemu Pelanggan juga dikenali Hari Pemulangan Buku Rekod, ibubapa boleh menyemak lebih awal. Malah, ibubapa boleh bersedia dengan semua soalan mengenai perkembangan pembelajaran anak-anak sebelum bertemu guru kelas anak mereka.

Sekiranya nombor kad pengenalan pelajar tidak dapat disemak, ibu bapa harus menghubungi dan memaklum kepada guru kelas pelajar berkenaan dengan kadar segera. Kejadian ini selalu  berlaku disebabkan oleh kesalahan semasa proses pengisian nombor kad pengenalan  di Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM). Bagi pelajar yang baru berpindah sekolah, jangan risau...anak anda akan didaftarkan di sekolah baru selepas sekolah lama mengugurkan nama pelajar dari sistem mereka. 

Ohya, ibu bapa boleh semak keputusan peperiksaan melalui aplikasi di telefon bimbit masing-masing. Muat turun melalui capaian berikut :  https://play.google.com/store/apps/details?id=my.gov.moe.sapsnkra&hl=en

SAPS NKARA Ibu Bapa - Muat turun melalui Play Store.

Mudahkan dengan SAPS?... Sejajar dengan perkembangan semasa, dunia pendidikan kini lebih maju. Ibu bapa tidak susah untuk  memeriksa keputusan peperiksaan anak-anak anda. Dihujung jari juga boleh.  Untuk ibu bapa, jika anda ingin mengetahui mengenai perkembangan dunia pendidikan berkaitan sistem-sistem pendidikan boleh layari laman sesawang SISTEM KPM.


SISTEM KPM : Sebuah forum yang menyediakan panduan lengkap dan pertanyaan sistem-sistem KPM seperti SAPS, APDM, eOPERASI, egTUKAR dan lain-lain. Laman ini bukan sahaja untuk warga pendidikan tapi juga untuk ibu bapa yang ingin mengetahui perkembangan dunia pendidikan.


ohya, ibubapa boleh mula memeriksa keputusan anak-anak ya. Dah nak hujung tahun ne, mesti dah ramai guru-guru memasukkan markah murid ke dalam SAPS. Semoga perkongsian ini bermanfaat buat semua ya. 

till next entry!
-ecadwinkyasha-

Food Fiesta & Cultural Night @ BTC Inanam

Food Fiesta  & Cultural Night @ BTC Inanam | Assalammualaikum semua. Sabtu lalu (09/09/2017), Eca dan rakan-rakan Sabahan Blogger berkesempatan untuk memenuhi undangan pihak BTC bersempena dengan Food Fiesta & Cultural Night yang bertempat di Restoran BTC Inanam. Untuk pengetahuan korang, pihak BTC akan mengadakan Food Fiesta & Cultural Night pada setiap hari Sabtu bermula jam 7pm - 11pm.

Tema untuk Food Fiesta & Cultural Night akan berubah pada setiap minggu begitu juga dengan menu yang dihidangkan..wah, kalau pergi setiap minggu pun takpe, sebab menu akan berubah sentiasa. Malam tu, kami disajikan dengan pelbagai menu yang tentu sahaja mengenyangkan lagi memuaskan. Dah namanya juga Food Fiesta kan?..memang berpesta Eca malam tu. Ramai yang sedia maklum, Restoran BTC merupakan anak syarikat kepada Kumpulan BTC Berhad dan makanan yang dihidangkan adalah  berasaskan masakan India. Namun, kelainan cuba dibawa oleh pihak BTC dengan mengadakan Food Fiesta ala buffet ini menyajikan pelbagai pilihan menu bukan sahaja masakan India, malahan masakan tradisi Sabah serta masakan Malaysia.


Restoran BTC's Chef with the main dishes.
lauk-pauk yang dihidangkan amat menyelerakan sampai tak tahu nak pilih yang mana tau.Macam-macam lauk pauk yang ada seperti Sayur Campur, Butter Ayam, Kari, Rendang...*rambang mata jadiknya si Eca tuuuu*. Ohya, selain hidangan lauk pauk yang pelbagai tu, kami juga dihidangkan dengan pasta :: 



Eca bagi 5/5 Bintang untuk Fettuccine Carbonara. Seriously, Eca bukan peminat carbonara tapi sajian di Food Fiesta ini sangat memuaskan Eca dengan fettuccine yang sangat lembut dan carbonara yang dilimpahi dengan cendawan serta isi ayam. Sangat-sangat berpuashati tau!  Ohya, macam-macam lagi sebenarnya ada, meh Eca tunjuk lagi (kalau terliur, mohon jangan salahkan Eca ye, mohon drive sendiri ke BTC Inanam)

Set Ulam-ulaman : Kubis , Timun, Tomato, Terung, Tempe & Telur Masin.


Bagi yang nak makanan sihat, jangan risau. Korang boleh cuba buat SALAD SAYURAN yang disediakan. Eh, untuk pengetahuan korang, korang boleh buat sendiri mengikut selera sendiri. Jangan risau, ada pelbagai pilihan dressing untuk salad seperti : Thousand Island, Olive Oil dan Minyak Bijan. Boleh adun mengikut anak tekak memasing ye, toksah gaduh-gaduh gitu.


Set Ulam-ulaman tu bukan makan gitu ja, kalau nak makan dengan sambal, yeah, sambal disediakan ye!..Sambal kicap, sambal belacan dan sambal tradisi Sabah iaitu  : Sambal Tuhau & Sambal Bambangan. Peminat sambal boleh berkunjung ke sini tau..ohya, acar buah juga disediakan. 


dah namanya, FOOD FIESTA kan?!..Mestilah pelbagai jenis makanan ada disini...Sambil makan, kami juga dihiburkan dengan persembahan Tarian & Nyanyian...bertepatan dengan tema Cultural Night!. Satu malam itu, kami disajikan dengan pelbagai tarian suku kaum di Sabah sendiri. Antaranya, tarian Sumazau, tarian Magunatip dan juga tarian joget serta tarian Bollywood. Memang happening, tak rasa pun masa menghampiri 11malam. Yelah, makan sambil berhibur gitu.



BTC merupakan restoran yang terkenal dengan  keenakan Roti Canai serta Teh Tarik. Kenikmatan roti canai dicecah dengan kuah dhal serta kuah kari menghasilkan satu keunikan tersendiri apabila kita mengunyahnya. Kelembutan struktur roti canai itu sendiri amat enak dimakan begitu sahaja. Manakala, bagi pengemar Teh Tarik..korang konfirm tak cukup secawan?..kenapa Eca cakap camtu, sebab diriku ini juga seorang pengemar teh tarik. (*-*)

ohya, untuk Food Fiesta & Cultural Night, setiap pengunjung boleh merasai sendiri pengalaman menebar roti canai serta membuat Teh Tarik dengan dibantu oleh staff-staff BTC. Wah, pengalaman menarik kan?..jom lah korang datang beramai-ramai yer!

menikmati ABC di malam hari merupakan satu kepuasan bagi mereka yang penat bekerja seharian Sejuk ABC ditambah rasa manis susu dan campuran ABC menyejukkan tekak kita. Yelah, seharian bercakap je keja cikgu Eca ne kan?.


Ohya, bagi parents yang membawa anak kecil dan risau anak bosan mahupun berlari ke sana ke sini, SILA SIMPAN KERISAUAN korang tu kat rumah!..Eca cakap macam ni, sebab anak-anak korang akan dihiburkan dengan clown & cosplay adiwira kegemaran ramai. Minggu lepas, clown tu siap buat magic & bagi belon serta candy kat bebudak yang datang. Eh, kalau korang nak tahu SUPERHERO Ironman pun ada!!!. Peminat Ironman mana bolehlah bergambar dengan cosplay Ironman tu *eh eh, rakan-rakan blogger pun ada gambar sama tau!*


Alang-alang  berkunjung ke BTC Inanam, bolehlah korang terus ke BTC Halal Mart. Menariknya di Halal Mart ini, terdapat pelbagai barangan daripada negara-negara Timur Tengah. Bukan sahaja makanan seperti kurma dan manisan, malah pengunjung boleh turut memilih pelbagai perhiasan rumah serta pelbagai jenis wangian. 


Berikut adalah butir mengenai Food Fiesta & Culrtural Night tu ya!..Jangan lupa hubungi Puan Suzie untuk tempahan awal. Dengar cerita, asyik fullhouse je pada setiap Sabtu tu.
FOOD FIESTA & CULTURAL NIGHT ini diadakan pada ;
Hari : Sabtu sahaja
Masa : 7.00pm - 11.00pm
Tempat : Restoran BTC Inanam (klik SINI untuk tunjukarah)
Harga : RM45 (dewasa), RM20(kanak-kanak), PERCUMA (kanak-kanak 5tahun kebawah)
RSVP : Mrs Suzie (016-4428276)