TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

ma,boleh kawen dah?!.



masa : senjakala.
tempat : dapur rumah.
situasi : sedang bersiap nak masak lauk.

Mama : Adik,nanti buat sambal belacan.Bapa suka.
Me : Malas bha,teda lada.(alasan xmau buat)
Mama : jap mama amik di belakang rumah.
Me : teda tomato (alasan lagi)
Mama : nda payah letak.bawang-lada-belacan jak.
Me : ermm.Ina,kupas bawang. (sah I malas kan,siap suh adik I buat).

---mama datang bawa cili padi fresh dari belakang rumah---
Me : ma,nda cukup ne.mana pedas.
Mama : nda payah pedas betul.
Me : ma,nda best neyh.nda pedas,nda besa.
Mama : buat jak la bha.
Me : ma,suh kaklong la buat bha.aku buat nanti pedas betul ne.kan biasa makan pedas-pedas.Sume housemateku sumanya makan pedas-pedas.hahaha.
Mama : buat jaklah,nanti siap,bawa naik atas,makan diatas.
---toing toing toing.tu bunyi kuali ya!.lepas masak,naik atas.---

Me : Ma,rasalah.(sambil bagi mangkuk berisi sambal belacan)
Mama : oke lah.
Kaklong : meh,cuba rasa......(rasa sikit jak,nda boleh banyak sebab dia tengah breastfeading babychenta,takut effect.wakakaka.adakah camtu?!)...oke lah...
Mama : kalau tambah asam neyh,oke sudah.
Me : ...nda cukup asam limau.Jadi....
Kaklong :..jadi apa?.
Me : ..Ma,boleh kawen sudah?!....

Mama pandang I dari atas sampai bawah...
Mama : kasi kurus dulu badan tue.
Me :  yes yes yes,semangat ne mau kurus,mau kawen.:P

rational my mama cakap camtu...
supaya gambar kawen nampak cantik sikit,sebab kurus. :P
sembarang je kan I neyh.apalah...hahaha.

moral of the story:kalau nak sangat kawen,kena cukupkan ilmu rumahtangga.bukan takat pandai masak,pandai kemas rumah je..tapi kena fikir hal akan datang.ekonomi kena kukuh.baru fikir pasal kawen.ne tengah study dah nak fikir pasal kawen.APAKAH?!.hikhikhik.

malam hari bersama si burung :P


.assalammualaikum..I tak dapat nak tidur.tunggu ne hah photoshop cs5 habis download.lambat tul eh....sementara tunggu tu,I try wat my assignment tapi tak jalan otak ne.tu la orang cakap,amik rehat yang cukup supaya otak bertenaga tapi ko tak nak dengar :P

Opss,bukan taknak dengar,taknak tidur...tapi tadi on 12am,I dengan housemate I menjamu selera.lagipun sorang housemate I tu nak berpuasa...saja sahur awal.Dia kalau tidur tak sedar tu,kita nak bangunkan pun,komform dah surrender nak bangunkan.So tadi,lepas makan kan tak elok tidur.Apa lagi I terus download cs5 tu,tunggu-tunggu-tunggu,tetiba tergerak hati nak main game ANGRY BIRD tue...tetiba ek,padahal I dah lama tinggalkan hobi main game neyh.

dah main tu,terADDICT la pulak...I pun tak tahu macamna leh I tak leh nak tinggalkan game tue.wahahahaha.Ini perangai tak leh blah..kang akan menyusahkan diri.yela,addict kepada permainan game nanti boleh wat kita lupa semua.

Contoh those boys yang gila main DOTA tu....erm,sapa-sapa pompuan kat sini yang ada BF gila DOTA,komform bermadu dengan DOTA kan?!...nanges ooo.Ingat abg navy tu yang dulu I ceta tue,,dia KAKI DOTA.So,bila nak SMS ke?..komform ESOK pagi baru dia balas.Kalau I CALL,dia mesti cakap cam ne "erh..buzy jap.nanti I msg"...boleh caya ke tue?!.memang makan hati berulam jantung with sambal belacan lah neyh!....game je boleh buat lelaki membelakangi awek mereka.BAHAYA neyh!

those game boleh wat orang addict,boleh wat kita lalai kan?!.sapa setuju?!.ehh,,gamers-gamers sekalian,pendapat korang camna pula pasal isu GAME neyh..ce cite ce cite :P

p/s: dulu main FarmVille kat FB,ntah apa dah kejadian ladang ternakan tu?.kalau hasil masuk akaun maybank takpe lah juga.ke korang nak sedekah doposen dengan I kat sini?!

errr...am speechless


.assalammualaikum.eh eh korang kenal link tu?...err,mustahil tak kenal eh kan?!...tak kenal takpe,jom kita kenal-kenal.url tu encik darkbatman yang popular tue....kuikuikui.tak sangka pula ada referring URL blog cikai neyh dari blog beliau.ke statik tu menipu?!.haha,abaikan.

btw,encik darkbatman sedang menganjurkan contest tue.Contest Watermark tuk darkbatman.korang gi sana tengok kalau nak join k!.

saja-saja entry.ne pasal takde idea nak mereview article.camna assignment nak siap cenggini?!.

penyampai!.


.assalammualaikum.terupdate lagi di petang ahad neyh.duk sorang-sorang kat ruma,sebabnya my dearest housemate gi merempit cari tudung kat Wisma Muis.So,disebabkan I ada assignment yang kena hantar jumaat nanti,duduk ruma je lah.gila ko asssignment mereview article neyh.takleh wat cikai-cikai eh.So,kena baca elok-elok,paham setiap perkataan dalam tu.Bila ko salah memahami satu perkataan pun,ayat tu dah jadi lain kan.Then,kesannya mestilah hasil 'review' tu akan membawa maksud lain.KOMFIRM lah lain-lain sebab bila kita tak paam apa yang disampaikan dalam article tu,kita takkan dapat menyampaikan hasil pemahaman kita mengikut apa yang terkandung dalam article tu kan?..err,betul ke tidak.[I rasa ayat I dah terbelit-belit,hope korang paam].

So,macam tu juga lah apa yang terjadi bila korang dan korang yang suka jadi penyampai neyh.Kalau penyampai berita yang betul tak pe juga.Ne asyik sampaikan berita buruk a.k.a berita yang mengaibkan,berita yang memfitnah.Bikin Panas je kan bila berita camtu disampaikan.Apatah lagi dengan si mangsa berita tu,mesti dah rasa malu yang teramat sangat.Nak defend kan diri sendiri pun susah,lebih-lebih bila berhadapan dengan mereka yang tak reti nak dengar cakap.

Kadang-kala si penyampai neyh bukan sahaja menyampai berita yang tak berapa nak betul,malah boleh menjadi batu api,menjadi punca pergaduhan.Lagi BIKIN PANAS,bila orang yang difitnahnya itu mula bermasam muka sampaikan nak gaduh-gaduh,dia boleh pula lepas tangan gitu je.Ish,tak paam sungguh!.

So,tuk korang,kalau nak sampaikan sesuatu berita/cerita,sampaikan dengan betul.Jangan nak mengaibkan orang.Jangan nak memfitnah.HARAM weiiii.Dosa memfitnah itu lebih dahsyat dari membunuh tau tak?!.

p/s: kesian kat Wardina dengan kes beliau tu.huhuhu
p/ss :: ada sapa nak tolong wat my assignment tak?.hikhikhik.

Alahai Anak Emak.


.assalammualaikum.I bet almost of  you'll watch the drama kan.ala,yang tadi tu main kat TV3.ANAK EMAK.heho.yess,,am watching it too,,tapi kejap-kejap je eh.Sebabnya tengah basuh kain,tapi dari dalam bilik air pun leh dengar sore kawan-kawan beri ulasan pasal drama tue.

Anak Emak?!..
err,kadang-kala bila nak deal dengan si lelaki yang  berstatus anak emak ini agak susah!.tengok je lah dengan situasi Siti dalam ceta tadi,,susah nak berduaan bersama si suami bila ibu mertuanya asyik nak tumpang sekaki.So,kalau u'll nak berkawan dengan si anak emak neyh,kena tahu caranya,kelemahannya dan akhirnya,kebahagian itu komform milik korang!.

kelemahan si anak emak neyh sebenarnya adalah ibunya!.yerla,sebagai anak emak,tentu saja si anak akan mengikut apa kata atau cadangan dari ibunya kan.So,bila nak pikat hati si anak emak ini,pikat dulu hati ibunya.Dah pikat hati ibunya,pasti kamu akan menjadi kesayangan kan.Betul ke tidak?!.

nak pikat hati si ibu?!...er er er,I masih bujang takde pengalaman lagi.hahahaha.nanti bila I dah berteman dan ada bakal-ibu-mertua I kongsi oke!.tapi mengikut pengamatan I,nak pikat hati si ibu,sama juga pikat hati suami/tunang/BF.melalui MASAKAN.bila si ibu dah berkenan dengan cara kamu (especially masakan kamu),mesti hati si ibu pun akan senang hati kan.apa tidaknya,dia dah tahu kamu akan menjaga makan minum anaknya.takdelah hati si ibu ne nak risau pasal makan-minum-baju-apa sume tu...hikhikhik.

so,pendapat korang apa pula?..kat ruangan komen tunggu tu komen korang.hikhikhik. :)

p/s: setelah beberapa hari tak update,tetiba semangat na update melimpah ruah!.hahaha.