TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

Drama & Movie Apps | Review

Assalammualaikum.
Lama tak menulis, hari ini rasa nak berkongsi pulak dengan korang semua. Sepanjang PKP dari Bulan Mac lalu, memang ramai dok rumah je kan? Samalah dengan Eca, kebetulan balik kampung cuti sekolah tu. Bila dah dok uma tu, rasa bosan pulak..So, apalagi Eca download beberapa applikasi tuk tonton movie dan drama kat HP Huawei P30 Pro tu. Bukan setakat download, siap subscribe lagi yer.

Antara aplikasi yang Eca download : 


NETFLIX | Boleh download di playstore yer, tapi pengguna Huawei yang takde playstore pun boleh download. (Download Petal Search dulu, baru install Netflix k!).

Bagi Eca, Netflix ne terbaik!. Banyak pakej yang ditawarkan oleh Netflix bermula dari RM17 untuk Pakej Mobile. Untuk Pakej Mobile, hanya 1 screen sahaja dibenarkan. Ikut kefahaman Eca, hanya 1 devices sahaja boleh digunakan untuk satu-satu masa. Takleh share leh maksudnya dan dah namanya Pakej Mobile, maksudnya hanya boleh layan di handphone or tab. Takleh layan kat laptop dan TV yer. 

Untuk layan kat TV, korang boleh pilih Pakej Basic dengan bayaran bulanan RM35. Yang ni Eca tak galakkan, nampak sangat kedekut!. Hahaha.  Dengan beza hanya RM10, baik korang langgan Pakej Standard. Untuk pakej ini, korang boleh layan di handphone, tab, laptop atau TV. Terhad untuk 2 penggunaan pada satu masa dan resolusi nya adalah lebih baik iaitu 1080p.

TAPIIIIII, Eca lebih cadangkan korang langgan Pakej Premium dengan bayaran bulanan sebanyak RM55 sahaja!. Resolusi nya adalah 4K + HDR. Boleh layan untuk 4 devices korang pada masa yang sama. Macam kat rumah ne, sampai 4 devices layan Netflix. Yela, masing-masing layan cerita ikut mood memasing. 

Untuk pembayaran bulanan, Eca terus ke Bil Postpaid Digi. Maklumat lanjut : NETFLIX

Next, Eca nak kenalkan pula aplikasi yang banyak cerita Korea mahupun Cina. Macam Eca sendiri, memang layan cerita Cina ne, cuma Korea dah kurang sikit......taktahu pasal apa!

iQIYI | iQIYI ne aplikasi dari negara China. So, memang banyak drama dari negara China...tapi jangan risau, sekarang ne banyak juga drama dan anime dalam apps iQIYI. Drama Kampung People dan Kampung People 2 pun dah ada kat iQIYI tau..senang lah nak tunggu marathon pasne!

Untuk aplikasi iQIYI ni, korang boleh tengok semua drama secara percuma KECUALI untuk drama VIP. Yang tu kena subscribe tauuuu. Untuk subscribe, korang hanya perlu SIGN UP melalui Astro ID, Facebook mahupun akaun Google. 

Pakej yang ditawarkan pula ada dua iaitu Standard dan Premium. Beza bagi kedua pakej ini adalah untuk Standard terhad kepada 2 devices dan untuk Premium terhad kepada 4 devices. Ciri-ciri lain boleh dinikmati oleh pelanggan ialah resolusi 1080p, boleh download drama/movie VIP dan boleh tengok suatu drama/movie lebih awal!!!. 

Untuk pembayaran langganan bulanan, boleh melalui Debit/Credit Card mahupun Postpaid Mobile (Digi, Celcom, Unifi, UMobile). Maklumat lanjut : iQIYI  | iQIYI Malaysia 

pssst : Eca suka drama China kat apps ne. Lebih-lebih lagi ceta My Roomate is a Detective lakonan Hu Yitian, bakal pakwe Eca tu kannnn. hihi! Ohya, Eca suka download semua episod terus marathon dan yang bestnya, kalau takde line internet pun boleh tengok episod yang dah didownload tu. BEST KAN?

next, WeTV. Hah yang ne pun sama juga macam iQIYI. 

Untuk WeTV, kita boleh tonton juga semua drama/movie. Hanya untuk VIP ja kena subscribe. Banyak drama menarik juga kat WeTV ne, cuma bagi Eca, resolusi nya kurang memuaskan. Untuk ahli VIP, korang akan dapat Special Price untuk movie VIP. Selain tu, dapat juga tengok drama/movie in advance tapi, hanya ahli VIP hanya boleh tonton drama/movie terhad kepada dua devices sahaja!.

kalau cakap pasal drama/movi, bagi Eca..dekat WeTV ne banyak juga drama yang tengok on going. yang best pun sangattttt banyak. Cara Eca pulak, download semua episode, walaupun dah download kena juga ada line internet untuk tonton video yang didownload tu ye!!!!

Maklumat lanjut boleh klik link : WeTV

sebenarnya banyak lagi aplikasi macam ne. Antara lain ialah Astro Go, Viu, Huawei Video, Lin Li (China) dan macam-macam lagi. Tapi bagi Eca, tiga apps yang diatas ne WAJIB ADA dalam handphone or tablet Eca. Anytime boleh layan. Kadang time relief kelas pun daku layan jugak! :)

korang pulak layan movie/drama kesukaan korang kat mana? Mari share kat komen!.
till next time. bye!


Introducing SOULed OUT Kota Kinabalu’s #ChillnGrill menu

For the past 23 years, the SOULed OUT brand has been coming up with new ideas and reimagining concepts in order to keep their loyal customers coming back for more. Now SOULed OUT Kota Kinabalu is giving foodies yet another reason to throw their hands up in the air with their latest #ChillnGrill menu.

Locals and holidaymakers alike can now chill out close to the sea and enjoy the breeze as freshly grilled premium meats and seafood are prepared to order at SOULed OUT Kota Kinabalu’s new #ChillnGrill kitchen, making every visit a decadent treat for the whole gang.

The new kitchen is focused exclusively on preparing items from the #ChillnGrill menu and families get to enjoy each other’s company while sampling the best from the grill as groups of friends enjoy a yummy bite and refreshing beverage together after work. The #ChillnGrill kitchen will be delivering only the freshest, most seasonal produce as well as a selection of sides, sauces and dips to accompany the chilled meats and fresh seafood selections not available on the ala carte menu.

The #ChillnGrill menu will feature tasty treats grilled to perfection, including all-time meaty favourites like the air-flown Black Angus Striploin, Baby Tomahawk, Rack of Lamb and Whole Chicken Leg while seafood lovers can enjoy freshly caught fruits of the sea including Tiger Prawns, Barramundi, or indulge in a mixed grill of both. Guests will be spoilt for choice with the selection of sides like baby spinach with cranberries, mixed mushrooms, garlic mash potatoes, Belgian fries, parmesan broccoli and the good old garden salad. All dishes from the #ChillnGrill menu also come with a selection of perfectly balanced sauces including Sauce Diane, Three Trumpet Sauce, Rosemary Jus, Smoked Peppercorn Sauce and Cepes Jus, as well as Smoked Bacon, Chimichurri, Chermoula and Herb Mustard dips to tantalize tastebuds. Each menu item consists of one protein, and the choice of one side, one sauce and one dip.


“With the introduction of the #ChillnGrill concept at SOULed OUT Kota Kinabalu, we want to provide our guests with the best sourced and freshest meat, seafood and produce, complemented by the seaside ambience and whet their appetite with the promise of more than just a meal, but an immersive and exclusive dining experience.” said Cassie Wong, Head of Marketing for the SOULed OUT Group.

The #ChillnGrill menu is available at SOULed OUT Kota Kinabalu starting at 12 noon. Interested parties can call 088 275 922 / 016 829 9268 for reservations at SOULed OUT Kota Kinabalu.
Baby Tomahawk.

Barramundi

Black Angus Striploin

Chicken Whole

Lamb Rack

Mix Seafood

Tiger Prawn

for more inquiries, do contact : 
SOULed OUT Kota Kinabalu
G-101, Imago Shopping Mall, KK Times Square Phase 2,
Off Jalan Coastal Highway, 88100 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia

t : 016 829 9268
f : 088 275 922
IG : @mysouledout

Jom Makan @ Urban Kitchen, Hilton Kota Kinabalu

Assalammualaikum & Selamat Berpuasa.

Setiap kali puasa, persoalan yang sentiasa dalam fikiran ne, Nak Buka Kat Mana?!...korang mesti sama kan?. takyah pening lagi!. Hilton Hotel di Malaysia menjemput korang untuk berbuka sempenan acara tahunan sepanjang bulan Ramadan.

"Jom Makan", kembali untuk tahun ini dengan tema "Balik Kampung". Dengan pelbagai menu disediakan, pengunjung mesti akan berpuashati. Untuk pengetahuan korang, tahun ini sepanjang bulan puasa, Hilton Kota Kinabalu akan menonjolkan masakan Malaysia yang paling meluas sepanjang masa. Dengan lebih daripada 150 hidangan asli yang disajikan, pengunjung pasti teruja untuk membuat pilihan. Setiap hotel Hilton akan menggambarkan tema unik yang mempamerkan laluan rempah-rempah yang terbaik di Malaysia.


Urban Kitchen @ Hilton Kota Kinabalu

"Balik Kampung" menjadi tema menu berbuka puasa sepanjang bulan Ramadan. Pelbagai menu tradisi menjadi menu utama. Selain itu, sesuatu yang kita takkan dapat di tempat lain ialah gerai memanggang antaranya "Ayam Panggang", "Kambing Golek", Ikan Bakar dan sebagainya. Memang sedap dimakan, tambahan pula kepelbagaian sambal yang disediakan. 



























Buka Puasa Buffet Dinner
5th May – 4th June 2019 
5.30pm - 10.30pm 
Adult: RM 158 Nett
Child: RM 79 Nett (ages 6-11 years only)

untuk maklumat lanjut korang hubungi nombor dibawah ne or just email,
call +60-88-356000 
email kotakinabalu_f&b@hilton.com


"Jom Makan" dengan keluarga mahupun sahabat handai pasti lebih meriah.

Aqua Whitening Cream : Pelembap Muka yang mencerahkan kulit wajah


Aqua Whitening Cream by Hansaegee Nature | Assalammualaikum korang semua. Lama sangat tak bersiaran kan dak Eca ne, yelahhh awal tahun ni cikgu-cikgu busy sikit dengan aktiviti awal tahun especially SUKAN. Memang tak lepaslah sukan tu dalam takwim tahunan sekolah Eca dan dak Eca tu sendiri busy dengan Kejohanan Bola Baling selama 3 hari kat padang. Dah namanya padang, sah-sah akan SUNBURN. Yes, muka polos dak Eca tu bertukar tone kalerr uolss.


Sunburn kat hidung Eca tu, panas tau!

Nasiblah jumpa satu produk dari Korea iaitu Aqua Whitening Cream by Hansaegee Nature. Aqua Whitening Cream ini merupakan produk yang khusus untuk melembapkan dan memperbaiki tona kulit wajah (macam sunburn dimuka Eca tu lahaiiiii!). Menarik dengan Aqua Whitening Cream ini ialah ianya boleh digunakan sebagai krim pelembap siang dan malam. So, agak jimat malah lebih menguntungkan pengguna.
Rumusannya :
Aqua Whitening Cream : 4M – Merawat, Melembap, Mencerah dan Menjimatkan.


Introducing Aqua Whitening Cream to you!

Untuk pengetahuan korang, Aqua Whitening Cream merupakan produk dari Korea. Ramuan yang terdapat dalam produk ini adalah :
Camellia Japonica Seed Oil
Non-comedogenic:  tak menghalang liang pada kulit, tidak menyumbang kepada jerawat.Selain itu ianya juga membaikpulih kekeringan dan kerosakkan kulit akibat ‘sunburn’ dan yang penting sekali ianya boleh memberi kelembapan jauh ke dalam lapisan kulit yang paling bawah.

Niacinamide (juga dikenali sebagai Vitamin B3)
Bahan ini membantu memperbaiki tona kulit disamping mencerah, membersih dan menegangkan kulit.Kesan ini dirumuskan dengan ekstrak herba yang memberikan penembusan dalam kulit, mengembalikan dan menstabilkan tahap kelembapan dalam kulit dan membuat kulit yang lebih jelas menjadi semakin berseri.

Bahan lain : Water, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Glycerin, Pinus densiflora leaf extract, Sodium chloride, Angelica acutiloba root extract, Cnidium officinale root extract, Paeonia albiflora root extract, Rehmannia chinensis root extract, Prunus armeniaca (Apricot) kernel oil, Betaine, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, DMDM Hydantoin, Perfume, Gardenia florida fruit extract.

Cara Menggunakan :
Sebelum korang mula menggunakan produk ini, korang boleh try sapu sedikit krim diatas tangan. Calit dan sapu sehingga adanya titisan air. Eh, jangan risau sebab tu bukan air peluh tapi kesan krim tersebut. Calit sehingga krim menyerap ke dalam kulit. So, boleh sapu pada muka dan leher. Untuk penggunaan pada waktu malam, korang boleh sapu sehingga dua kali untuk kesan lebih ketara pada kulit wajah.


Simple je cara guna..Calit kat muka dan sapu sehingga krim menyerap ke dalam kulit wajah

Mudahkan!. Lebih-lebih lagi bagi Eca yang bertugas 24jam (cikgu merangkap warden) konfirm sangat sibuk. So, memudahkan diri sendiri apatah  Eca tak suka ‘heavy makeup’ ke sekolah, calit sahaja Aqua Whitening Cream, kulit wajah lebih cerah dan glowingggg gitu.

My routine is simple but I still look glowing gituuu~

Aqua Whitening Cream :

Harga : RM148.00
Saiz : 50ml

Untuk maklumat lanjut, jom lawati sosial media :


What must you know investing in luxury property?


What must you know investing in luxury property? | Assalammualaikum readers!. Another good info especially for whom are looking for luxury property....enjoy reading.

 Real estate investment is always regarded an asset that can hedge against inflation and tangible especially to those new investors. In general, real estate has promoted capital appreciation in the long term and investors have the option to either rent it out for additional income or to lessen the burden when it comes to loan repayment. While there isn’t any single formula you can follow but there are factors that should make the top of your checklist especially when opting to purchase a luxury property especially in Mont Kiara, Sri Hartamas, Bangsar and others. Here are some of the crucial factors when purchasing premium property.

Location
The famous quote when buying property ‘Location, location, location’ and it has become a mantra for all property investors to follow. The quote itself defines the exclusivity of a property and remains one of the main deciders when it comes to buyer preference. No doubt location is the largest factor in the property pricing. In the elite and prime location, residential property prices tend to appreciate rapidly due to the surrounding developments. Prominent areas like Bukit Bintang, KLCC and Mont Kiara area recorded 4% rise in capital value year-on-year although property market was suffering from the oversupply properties. Despite the depreciating ringgit, homes within these neighbourhood were more attractive than properties in the capital cities of Indonesia and Philippines.

Developer background check
Like any other major decision, failing to do research before finalising your preferred choice could be a downfall of your investment, as it is important to know who is on the other side of the contract. Many potential buyers has recognised the fact that it was reported that developer reputation is among their top concerns. This is due to the horror stories of developers that left buyers dumbfounded and vulnerable after abandoning their projects which is quite common. In order to mitigate risk of being left high and dry by developer, you have to do some research on the developer’s recognition and track record. Being a consumer, you can measure their recognition through their awards as well as the success rates of their previous projects.

Exclusivity’s evaluation
There are many aspects besides location that cements property’s high-end build. Firstly, you will hear the ‘density’ term within the selling points of property. When the density gives you an indicator of the privacy, security as well as upkeep of the development in the future. Usually luxury properties have lower density where it is limited to few number of units per block/floor. This makes it exclusive to the residents of the project. On the other hand, if it’s a high density condominium, it also means the longer waiting time for lifts, and possibly of congestion entering and exiting the compound during peak hours.

Finishing and furnishing
There are few reasons why the luxury properties are set at a higher price point and one of the reasons is due to building materials and furnishing equipment used. In short, you pay for the quality product, just like any other purchases you make. For condominiums, quality is reflected in the finishing and furnishing of your living space. Eventually, when purchasing a luxury condominium unit, it is best you zero in on these two factors as you would not want to spend extra on renovations to meet the luxe standards. Although the furniture is attractive but that does not mean the quality of the fixtures and furniture are up to par with its luxury status. So, you should take note of the finer details such as flooring and other fittings or furnishings that come with your purchase.

Timing to purchase
When it is the timing to purchase a property, there are other costs to consider apart from the property price itself and those extra expenses that could mark up your budget by thousands. Most buyers these days, they can save a lot when you buy straight from developers because of their sales package. Usually, developers tend to offer to absorb fees such as the Sales and Purchase Agreement (SPA) and legal fees, so that the buyer does not have to be burdened with the extra exorbitant cost. What we advise is that to catch the timing to purchase the luxe condominium when the developers offer attractive sales packages because there are not a year-round deal.