TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

Lantikan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG41

Assalammualaikum korang!. 

Ingat tak entri Eca pada Tahun 2017 : KLIK SINI. Post kali ini, Eca nak cerita apa jadi kat kehidupan Eca selepas menerima jawatan sebagai Guru Interim masa tu!..Selepas setahun menyandang tugas sebagai Guru Interim, kami akhirnya dipanggil untuk hadir temuduga bagi jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG41 atau senangnya jawatan guru. 

11tahun terbinanya Blog Eca Dwinky Asha.

Assalammualaikum & Selamat PKP korang.

So, apa cer PKP korang? Mesti bosan kan, tapi dua minggu pertama ne..Eca happy sebab takyah kejar budak nak ber-pdpr. Kalau tak, jenuh tunggu pagi ke petang tuk budak siapkan tugasan. Selepas dua minggu ne, sambung lagi kejar budak. haha!

ohya, tuk pengetahuan korang....Eca dah berblog hampir 11tahun. Tak sangka betul dah 11tahun. Kiranya blog ne dah masuk Tahun 5 lah kan?...dah akil baligh kannn?...tapi tu lah, kesibukan melanda diriku (alasan je tuuuuu!).  

Entry pertama Eca, hanya ada dua baris. Like newbie sesangat awakkkkkk. Baca : Entry Pertama 

My Roommate Is A Detective | Review Cdrama

Asslammualaikum dan Selamat PKP korang. 
Korang nak tahu, dari PKP tahun lalu bawa ke tahun ini...Eca dah habiskan banyak sangat drama China atau lebih dikenali sebagai Cdrama. Kali ini Eca nak review drama China yang Eca dah tonton. Jom mulakan!

My Roomate Is A Detective.
My Roomate is a Detective



Sinopsis
MRIAD merupakan sebuah cerita penyiasatan pada Era Republikan iaitu pertengahan tahun 20-an. Drama ini dibintangi oleh tiga pelakon utama iaitu Hu Yitian(Lu Yao) , Leon Zhang (Inspektor Qiao Chu Sheng) dan Shane Yan (Wartawan Bai You Ning). Cerita ini bermula dengan satu pembunuhan pada suatu malam. Inspektor Qiao menyiasat pembunuhan tersebut dan menjadikan Lu Yao sebagai suspek utama. Kenapa jadi suspek utama? Sebab sebelum berlaku pembunuhan tersebut, Lu Yao telah bergaduh dengan mangsa. So, masa sesi siasatan dijalankan, si Lu Yao ni pun defend diri dia kata dia tak buat. Dia nak buktikan diri sendiri dengan melawat ke tempat kejadian. Selepas tu, dapatlah tahu siapa pembunuh sebenar. Hasil siasatan Lu Yao ini telah membebaskan dia dari menjadi suspek, tapi dalam masa sama dia telah diberhentikan kerja. 

So, camna nak ada duit bila tak kerja?. Inspektor Qiao lah yang tolong dia. Minta Lu Yao jadi konsultan dalam semua kes jenayah yang berlaku di Concession Station. Lepastu pulak, wartawan Bai You Ning ni tertarik dengan Lu Yao sebab dia dianggap genius dalam menyelesaikan pelbagai kes pembunuhan. Dia pun gunalah tipu helah tuk jadi penyewa di dalam rumah si Lu Yao. Si Lu Yao ne sebenarnya bukan orang miskin, tapi dari keluarga berada. Cuma dia tak sefahaman sealiran dengan family dia. So, dia bawa diri ke tempat lain selepas tamat pengajian di Universiti Cambridge.

Start dari tu, banyak kes pembunuhan berlaku. Sebenarnya, kes ini terancang!..Hahh, yang tu korang kena tengok sendiri kenapa Eca cakap terancang. Inspektor Qiao ni sebenarnya ahli kumpulan mafia sebelum dia jadi polis. Ketua Mafia tu pulak bapak wartawam Bai You Ning. Dapat tak relationship dorang camna?...dannnnn family Lu Yao sebenarnya tak sealiran dengan geng mafia ni. Tapi Lu Yao dan Bai You Ning akhirnya akan kahwin, hahhh camna tu?. Masing-masing tak suka sama lain so......
Main Lead My Roomate is a Detective

Dalam cerita ni, korang akan sakit hati dengan geng orang putih. Sebab dorang sebenarnya nak ambil kawasan tu tuk dijadikan jajahan. Tapi kawasan tu dijaga oleh geng mafia. Hahhh lagik!.

Geram tak geram dengan plot dia, tapi BEST dan korang mesti tak bosan.Eca nak cerita pasal watak-watak tiga pelakon utama ni pulak.


Pelakon.
Hu Yitian Main Lead

Lu Yao.
Watak Lu Yao ini sebenarnya lain dari watak yang pernah dilakokan oleh Hu Yitian. Dalam MRIAD, watak Lu Yao ini agak immature tapi dia genius dalam selesaikan kes pembunuhan. Lu Yao ni tersepit juga di tengah-tengah, nak sokong Geng Mafia ke masuk geng bapak dia. Pastu, dia ni lulusan luar negara tapi taknak kerja dengan kerajaan. Tu yang "terpaksa" jadi konsultan polis. Ohya, dia ne tak berapa reti nak berlawan so dalam cerita ni kalau part bergaduh ke apa, memang dia pass dengan Inspektor Qiao.Satu lagi, Lu Yao ni suka bercakap (kira macam becoklah!) tapi bila part selesaikan kes dia memang fokus. 

Leon Zhang


Inspektor Qiao.
Sebelum jadi polis, Inspektor Qiao adalah pembantu Mafia Bai (Ketua Mafia merangkap kepada Bapak si Bai You Ning). So, sebenarnya Inspektor Qiao ni tidak disukai oleh beberapa golongan sebab asal usul dia dari geng mafia dan dorang cakap dia jadi Inspektor sebab pertolongan dari Mafia Bai. Sebenarnya, dari usaha dia juga. Bestnya sebab dia datang dari golongan mafia, beberapa kes dapat bantuan dari geng mafia. Ohya, dia ada kisah silam tapi dalam drama tu akan direveal sikit-sikit. Sebab dia polis dan asal dari mafia, Inspektor Qiao memang hebat berlawan. Dia yang banyak protect Lu Yao yang tak reti berlawan tuuuuu. 

Bai You Ning


Bai You Ning.
Watak Wartawan Bai ini sebenarnya annoying. Contoh perempuan nak ke lelaki tu, tapi tak dilayan tapi dia nak jugakkkkkk. hahaha! Tapi dia nekad, keluar dari rumah bapak dia dan pindah masuk ke rumah si Lu Yao. Sebab apa dia nak pindah, tentulah nak dapat first-hand-information dari Lu Yao dan Inspektor Qiao. Kan dia wartawannnnn. Sikit-sikit dia simpan perasaan kat si Lu Yao dan akhirnya dorang kahwin.


Butiran My Roomate Is A Detective
Original Network : iQIYI
Episod : 36 episode
Durasi : 45minit/episod
Genre : Penyiasatan, Misteri, China Republik Era


Drama MRIAD ni antara drama awal yang Eca tengok masa pkp tahun lepas. Selain sebab Heronya ialah Hu Yitian, Eca sebenarnya suka cerita penyiasatan misteri macam ni. Lebih-lebih lagi pada Era 20-an. Tertanya juga camna dorang nak menyiasat, nak bedah siasat, sebab zaman tu teknologi tak sehebat sekarang. Antara yang menarik dalam cerita ni bonding ketiga-tiga watak utama sangat kuat dan nampaklah dorang ne perlukan satu sama lain (kecuali watak Bai You Ning yang agak annoying tu!). Untuk OST Drama ni pulak, tak best langsung (nasib ada pilihan skip titles and credit kat iqiyi). Eca tak suka dengar OST Drama ni, tak kena dengan jiwa kot.
Hu Yitian Chinese Actor
psstt, ne pakwe Eca. Jangan bising-bising tau. tanak kontroversi!!


Taknaklah syok sendiri kata cerita ni best kan, so korang kena tonton sama. Boleh tengok kat IQIYI, VIKI atau download kat telegram ya. Dah tengok, jom komen kat bawah kita sembang lebih lah kan!.

so, till next entry!.Nak review drama apa pulak yer? Suggest please!



Perkembangan Blog Eca Dwinky Asha

Assalammualaikum dan Selamat PKP korang!

Eca sebenarnya mencari momentum untuk berblogging semula. Lama sangat tinggal blog ni tanpa update. Nak sangat update, tapi tu lahhh masa mencemburui diriku!!!. (tapi booong tuuu~ busy layan cdrama) .

Bila PKP tiba lagi, memang dah pasang niat nak kembali aktif. Atleast sehari dua jam luangkan masa update blog dan blogwalking blog korang semua. Sudi-sudikanlah terima kunjungan Eca ya. So, kali ini, Eca nak cerita perkembangan blog Eca. Biarpun lama dah terabai, bila buka sekali-sekala...seronok juga!.

SEO Checker.

Benda pertama Eca nak update ialah tentang SEO Blog ini. Eca check SEO Blog gunakan website : Freetool Seobility. dan ini adalah hasil selepas semakan : 

Seobility Score for ecadwinkyasha.com

SEO Blog Eca Dwinky Asha adalah pada tahap 87%. Agak jauh lagi untuk dapatkan 100% tapi kalau 87% ni dah gred A kannnnn (dasar cikgu betul ingat gred aja!!!). Kekuatan blog Eca ne sebenarnya dari template blog. Template Blog ni Eca beli lama dahhhhh, selepas tukar template, blog ni lebih terima organik trafik dari enjin carian seperti Google. Lupa lak kenalkan template Eca ne adalah Thesis Template, kekuatan pada SEO memang terbukti. Sanggup beli tauu dulu tapi alhamdulillah Eca sangat puashati tau. 

Semasa check SEO tu, antara perkara yang perlu Eca perbaiki adalah : 

1. Declaration HTML Language.

2. Perfomance Blog. Kiranya blog Eca ni agak lambat nak loading. Blog respond adalah sebanyak 0.98saat, yang dicadangkan adalah kurang dari 0.4saat. Bila lambat loading, enjin carian pun akan lambat detect blog kita. Camna nak duduk tangga 10 teratas kan, tak membantu untuk dapatkan pengunjung blog camtu.

3. Alt Atribute.  Hal ini sebenarnya merujuk kepada memberi keterangan ringkas kepada gambar yang kita upload dalam blog seterusnya dapat membantu enjin carian cari gambar yang bersesuaian dengan alt tag.

4. External Links. Dalam blog Eca, banyak sangat external links ke entry rakan-rakan lain. Bukan tak elok, elok je pun sebenarnya. Cuma bila jadi terlalu banyak, ada yang duplicating dan mungkin banyak links yang dah tak direct ke website/blog tersebut. Tu jadi broken links.

5. Javascript Files. Untuk ini, sama seperti point nombor 2. Terlalu banyak javascript files, blog jadi lambat loading. :(


Page Rank Checker.
Seterusnya, Eca juga check Page Rank. Dulu-dulusuka check, asyik PR1 je...ada lah sekali tu PR2 pastu turun g PR1 lagi. Aipppp! Tapi baru ne check resultnya adalah : 

backlink checker

yeeeeahh! PR3 dah rupanya Blog Eca Dwinky Asha ni. Setelah bertahun berblogging. PR ni sebenarnya tunjukkan kepentingan website kita kepada enjin carian. Semakin laku blog kita dalam enjin carian, semakin tinggi PR Blog. Penting juga bagi pihak-pihak pengiklanan. Sebab bila asyik keluar dalam enjin carian, iklan-iklan mereka lebih senang dilihat. 


cukup update dua benda ne dulu. Lain kali kita update yang lain pula. Doakan semoga Eca semakin rajin dan membawa lebih banyak perkongsian dalam blog ini untuk korang semua. 
So, korang dah cek tak SEO dan PR korang?

Drama & Movie Apps | Review

Assalammualaikum.
Lama tak menulis, hari ini rasa nak berkongsi pulak dengan korang semua. Sepanjang PKP dari Bulan Mac lalu, memang ramai dok rumah je kan? Samalah dengan Eca, kebetulan balik kampung cuti sekolah tu. Bila dah dok uma tu, rasa bosan pulak..So, apalagi Eca download beberapa applikasi tuk tonton movie dan drama kat HP Huawei P30 Pro tu. Bukan setakat download, siap subscribe lagi yer.

Antara aplikasi yang Eca download : 


NETFLIX | Boleh download di playstore yer, tapi pengguna Huawei yang takde playstore pun boleh download. (Download Petal Search dulu, baru install Netflix k!).

Bagi Eca, Netflix ne terbaik!. Banyak pakej yang ditawarkan oleh Netflix bermula dari RM17 untuk Pakej Mobile. Untuk Pakej Mobile, hanya 1 screen sahaja dibenarkan. Ikut kefahaman Eca, hanya 1 devices sahaja boleh digunakan untuk satu-satu masa. Takleh share leh maksudnya dan dah namanya Pakej Mobile, maksudnya hanya boleh layan di handphone or tab. Takleh layan kat laptop dan TV yer. 

Untuk layan kat TV, korang boleh pilih Pakej Basic dengan bayaran bulanan RM35. Yang ni Eca tak galakkan, nampak sangat kedekut!. Hahaha.  Dengan beza hanya RM10, baik korang langgan Pakej Standard. Untuk pakej ini, korang boleh layan di handphone, tab, laptop atau TV. Terhad untuk 2 penggunaan pada satu masa dan resolusi nya adalah lebih baik iaitu 1080p.

TAPIIIIII, Eca lebih cadangkan korang langgan Pakej Premium dengan bayaran bulanan sebanyak RM55 sahaja!. Resolusi nya adalah 4K + HDR. Boleh layan untuk 4 devices korang pada masa yang sama. Macam kat rumah ne, sampai 4 devices layan Netflix. Yela, masing-masing layan cerita ikut mood memasing. 

Untuk pembayaran bulanan, Eca terus ke Bil Postpaid Digi. Maklumat lanjut : NETFLIX

Next, Eca nak kenalkan pula aplikasi yang banyak cerita Korea mahupun Cina. Macam Eca sendiri, memang layan cerita Cina ne, cuma Korea dah kurang sikit......taktahu pasal apa!

iQIYI | iQIYI ne aplikasi dari negara China. So, memang banyak drama dari negara China...tapi jangan risau, sekarang ne banyak juga drama dan anime dalam apps iQIYI. Drama Kampung People dan Kampung People 2 pun dah ada kat iQIYI tau..senang lah nak tunggu marathon pasne!

Untuk aplikasi iQIYI ni, korang boleh tengok semua drama secara percuma KECUALI untuk drama VIP. Yang tu kena subscribe tauuuu. Untuk subscribe, korang hanya perlu SIGN UP melalui Astro ID, Facebook mahupun akaun Google. 

Pakej yang ditawarkan pula ada dua iaitu Standard dan Premium. Beza bagi kedua pakej ini adalah untuk Standard terhad kepada 2 devices dan untuk Premium terhad kepada 4 devices. Ciri-ciri lain boleh dinikmati oleh pelanggan ialah resolusi 1080p, boleh download drama/movie VIP dan boleh tengok suatu drama/movie lebih awal!!!. 

Untuk pembayaran langganan bulanan, boleh melalui Debit/Credit Card mahupun Postpaid Mobile (Digi, Celcom, Unifi, UMobile). Maklumat lanjut : iQIYI  | iQIYI Malaysia 

pssst : Eca suka drama China kat apps ne. Lebih-lebih lagi ceta My Roomate is a Detective lakonan Hu Yitian, bakal pakwe Eca tu kannnn. hihi! Ohya, Eca suka download semua episod terus marathon dan yang bestnya, kalau takde line internet pun boleh tengok episod yang dah didownload tu. BEST KAN?

next, WeTV. Hah yang ne pun sama juga macam iQIYI. 

Untuk WeTV, kita boleh tonton juga semua drama/movie. Hanya untuk VIP ja kena subscribe. Banyak drama menarik juga kat WeTV ne, cuma bagi Eca, resolusi nya kurang memuaskan. Untuk ahli VIP, korang akan dapat Special Price untuk movie VIP. Selain tu, dapat juga tengok drama/movie in advance tapi, hanya ahli VIP hanya boleh tonton drama/movie terhad kepada dua devices sahaja!.

kalau cakap pasal drama/movi, bagi Eca..dekat WeTV ne banyak juga drama yang tengok on going. yang best pun sangattttt banyak. Cara Eca pulak, download semua episode, walaupun dah download kena juga ada line internet untuk tonton video yang didownload tu ye!!!!

Maklumat lanjut boleh klik link : WeTV

sebenarnya banyak lagi aplikasi macam ne. Antara lain ialah Astro Go, Viu, Huawei Video, Lin Li (China) dan macam-macam lagi. Tapi bagi Eca, tiga apps yang diatas ne WAJIB ADA dalam handphone or tablet Eca. Anytime boleh layan. Kadang time relief kelas pun daku layan jugak! :)

korang pulak layan movie/drama kesukaan korang kat mana? Mari share kat komen!.
till next time. bye!