TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

BM ke BI,hari PERTAMA MENGAJAR!

Assalammualaikum.

mengigihkan diri mengupdate cerita praktikal untuk hari ke-dua. :)

murid daku sedang tekun meng'copypaste' mind-mapping dihadapan

Hari ke-dua dah masuk mengajar....kelas English,Form 1 Crystal.Kalau ikut ranking,kelas ne yang ketiga/4 buah kelas.SO,eca anggap mereka,"kurang mahir berbahasa inggeris,ketidakmahiran bertutur dan membaca bahasa inggeris"..but,when I test murid yang pendiam...mahupun murid yang sederhana....so far,mereka BOLEH MEMBACA DALAM BAHASA INGGERIS!.yeahhh,memudahkan kerja cikgu =).Membaca tu senang tapi memahamkan mereka tu agak payah...so,eca kena beri contoh yang sesuai.

eca tanya mereka,"do you want teacher speak in english or malay".
dalam 4-5 orang setuju eca cakap bahasa inggeris...bila eca tanya siapa yang nak eca cakap bahasa melayu,tak sorang pun angkat tangan =.="...tapi bila eca cakap,"teacher will speak in both english and malay",semua pun tersenyum kambing.ishhh,"teacher loves you'll today".

dalam kelas eca,eca bagi mereka 4rules (1F,3R)
focus,respond,reward,relax.

focus bila teacher sedang mengajar,bercakap,memberi penerangan.
respond pada teacher bila diminta dan memberi pertanyaan yang sesuai dengan pelajaran.
reward untuk pelajar  yang menunjukkan prestasi yang menakjubkan.
relax dalam kelas,enjoy the class,avoid stress :)

untuk tidak menghampakan korang,meh meh tengok muka cikgu ;;

lepas berakhir dua kelas hari ini.dengan muka berminyak sangat!...adooi 
=____________="


suka sangat bila student beri respond nak eca mengajar dalam bahasa melayu & bahasa inggeris 

33 comments:

  1. wowhooooo...good luck teacher!..best nyer..nanti saya pon akan ada kisah praktikum..

    ReplyDelete
  2. hehe seronok.. tapi 1 kelas macam xramai je muridnya?

    ReplyDelete
  3. nampak seronok jer kan mengajar tu... bagus la cigu ni kan ada 4rules yang menarik pula..

    ReplyDelete
  4. SELAMAT MENGAJAR.. SELAMI DUNIA BARU...

    ReplyDelete
  5. ditag

    http://khairunnisaatikah.blogspot.com/2012/06/mega-tech-giveaway-by-mizzsninie-cikmun.html

    ReplyDelete
  6. aik.. siap ambik gambo student.. guna kamera hp ek.. dorg xsedar ke.. huihii

    ReplyDelete
  7. Selamat mengajar. Nampak menarik cara cikgu echa mengajar. Moga murid2 dpt berkat dan cepat faham. Good luck

    ReplyDelete
  8. seronoknya cikgu dan murid..

    ReplyDelete
  9. baik cikgu...kami akan focus...hehe

    ReplyDelete
  10. teacher can speak london, kami ok jaa, hikk...

    ReplyDelete
  11. whoaaaa~~ silamat pagi sigu! haha.. :P gud luck.. siuk bha kn jd cigu? hehehe.. tp klu ckupla pluang aku mgajar 3 bulan hari tu.. stress bha.. haha.. :P

    ReplyDelete
  12. mesti seronok student2 tu dgn teacher eca ni..

    ReplyDelete
  13. amboiii . cekgu ni mesti garang ni . haha .

    ReplyDelete
  14. Hehehe...kena banyak sabar nk ngaja bebudak nih...tak gitu cikgu? hehehe....

    ReplyDelete
  15. @:Cikgu Akim: yeah,tak sabar tunggu ceta akim lepas ne :D

    ReplyDelete
  16. @N.Aima K kalau xserius,student xtakut.

    ReplyDelete
  17. @IntaNBerliaN dorang lagi suka ciku ambil gmbr ne.hehehe

    ReplyDelete
  18. @Azi hehe.kalau tak seronok,xbest la.

    ReplyDelete
  19. @Yas y haha,itu betul..klu xbersabar,da makan sepak.

    ReplyDelete

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*