TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

Pahit Manis 2012,Selamat Datang 2013

Assalammualaikum.
saat korang mungkin baca entry yang da diautopublish jam11.30pm,31 Disember 2012.eca mungkin sedang berjimba bersama sepupu eca,menemani beliau sebelum beliau kembali menyahut seruan kerajaan menimba ilmu di IPG Keningau~

2012,terlalu banyak kisah pahit manis yang eca lalui.Paling memberi kesan bukan saja dalam diri eca,malah keluarga serta sahabat handai eca sendiri.Mari baca simpulan tahun 2012 eca.

Januari 2012.
menang novel Ombak Rindu [Link]
genap umur 23tahun~,in sha allah,lagi 17hari genap 24tahun.

Februari 2012.
organise Rumah Terbalik FM Giveaway [Link]
naik keretapi Tg Aru - Papar [Entry update on March]

March 2012.
percubaan menulis entry dengan taktik permainan keywords SEO.Antara entry yang mendapat liputan tertinggi :
1.Tinggalkan ibu di hotel bajet
2.Resepi jantung pisang
3.Laut merah Sabah
4.Kes bunuh bekas pelajar politeknik Sabah
5.Awal Ashaari melmar Scha Al-yahya

cubaan pertama kali join Contest SEO - Cinto Kotak Fibox.

April 2012.
tragis dan penuh kesedihan...masih teringat dan terbayang sehingga kini....Al-fatihah sahabat-sahabatku,doaku mengiringi kalian disana...sungguh masih terngiang suara mereka,"kami tunggu kau dirumah ca~"

I'll be there one day,we will be there!

Mei 2012.
Cashout Nuffnang pertama kali.
Mula pasang banner script Exabytes.

June 2012.
Teaching Practicum di sekolah lama eca,SM Lok Yuk Kudat.

July 2012.
Cek Nuffnang & Exabytes tiba pada masa yang sama.[Link]

August 2012
Sahabat baik,Miss Rain pergi menghadap Ilahi selepas koma ekoran kemalangan bulan April.[Link].
Iftar with Blogger Sabahan.akhirnya jumpa juga beberapa blogger sabahan.[Link]

September 2012
Cek Exabytes kali ke-2 [Link]
Tamat Praktikal 3bulan.[Link]

Oktober 2012
Organise Year End GA & Contest.
Percubaan pertama buat bantal Felt tuk Alisha & Babychenta [Link]

November 2012
Bercuti ke Lahad Datu & Tawau (kenduri arwah Miss Rain)

Disember 2012
Pembentangan Paperwork (Thesis)


pahit manis telah dilalui
2013,kini menanti penuh pengharapan.
^_______________^,

jom sambut tahun baru 2013 ;)

Fear Factor Selebriti Malaysia Episod 1

Assalammualaikum.

Fear Factor Selebriti Malaysia telah mula ditayangkan di Astro Ria (channel 104) dan astro Mustika HD bermula hari Sabtu,29 Disember 2012.Menyaksikan 30 orang peserta (15 pasangan) yang bakal merebut hadiah utama RM200 000 disamping gelaran Juara Fear Factor Selebriti Malaysia.

Selain itu,pemenang setiap cabaran mingguan juga membawa pulang RM10 000.Cabaran untuk minggu pertama iaitu "Lean & Grab",dimana peserta perlu mengambil bendera Fear Factor pada kerangka besi pada ketinggian 60kaki.Seorang peserta akan mengambil bendera manakala pasangannya akan cuba mengawal dan mengimbangi peserta di hadapan.

Jom saksikan episod pertama ini ::


Episod 1 Fear Factor Selebriti Malaysia 29 Disember 2012

Pasangan pilihan ramai.....
 Mejar Faiz & Jehan Miskin pula berjaya mengambil kelima bendera dengan masa 1minit 36saat.Satu perkara yang eca suka tentang pasangan ini adalah komunikasi yang baik antara keduanya.Namun pasangan ini tidak berjaya menjadi pemenang untuk episod kali ini.


Pemenang Episod 1 ialah pasangan  Dafi & Zoey dengan masa  1minit 3saat.
wah,jambu-jambu pun mereka dapat mengatasi ketakutan mereka tau.
mereka juara episod 1,namun mampukah mereka kekalkan kejuaran untuk episod akan datang?

Manakala,pasangan yang tersingkir untuk episod ini adalah pasangan Roslan Shah & Azzam Pitt.Mereka langsung tidak berjaya mengambil walau 1 bendera Fear Factor...agak kurang memuaskan disitu.
meninggalkan 14 pasangan lagi untuk merebut gelaran Juara Fear Factor Selebriti Malaysia


pasangan mana yang bakal mengikut jejak langkah mereka pada minggu ini?
apa pula cabaran pada minggu ini ?!..
tunggu depan TV yer..jam 9,setiap Sabtu,Astro Ria
untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai Fear Factor Selebriti Malaysia,boleh layari :
Facebook Fear Factor Selebriti Malaysiahttps://www.facebook.com/FearFactorMalaysia  Official Website Fear Factor Selebriti Malaysiahttp://www.astrogempak.com.my/fearfactor.aspx

Episod 2 05 Januari 2013, 9.00pm - 10.00pm

Entri ini ditulis bagi Projek 10 Bloggers Eyriqazz.Com

Aku Cacat?!

Assalammualaikum.

aku cacat?!..hah~..serius ke eca cacat.yerp betul...eca memang cacat,tidak boleh dinafikan.TAK PERCAYA eh?!..oke oke,cuba baca fakta dibawah ::


"LESUNG PIPIT" adalah kecacatan pada otot zygomaticus di bahagian pipi, iaitu ia pendek dari normal. Jadi, apabila tersenyum akan berlaku ‘lekuk’ di bahagian tersebut. Namun ternyata ia satu ‘kecacatan yang indah

kecacatan yang indah rupanya...tak sangka.hehehe.eca memang ada lesung pipit sejak dari kecil.Adik-beradik eca pun ada,terutama adik lelaki yang bongsu.Lesung Pipit dia lagi dalam!*jelous suda*.

oke,jom tengok koleksi gambar yang menampakkan lesung pipit comel eca tu. *mohon korang jelous*

yang  ne tak perlu fokus dekat lesung pipit daku,sah korang JELOUS kan~

sila fokus lesung pipit,jerawat ke bekas jerawat,MOHON TIDAK NAMPAK!


nak letak banyak-banyak,takut lak,ada yang hempas PC ke laptop ke.....urm!
so,dipendekkan entry...."gua memang cacat,tapi cacat yang cantik"
^______________________________^,

ada tanda (,) untuk menunjukkan ada lesung pipit.
oke,bye!


Peluk-Peluk Atas Motor

Assalammualaikum.

Last Saturday,*skema tul cigu bi ne kan*.hakhakhak..dipendekkan cerita hari Sabtu yang lalu,eca kuar dengan kawan *ehem!*.Malam tu eca pun tak tahu nak lepak kat mana...nak p Tg Aru,dah malam sangat.So,dia pun ajak la lepak area Lintas.OTW,kami dari Beverly Hills nak pergi Lintas,eca fokus tengok keta.

So,dipendekkan cerita lagi~,lalu lah sebuah motor EX-5 ditepi keta kawan daku yang *bajet prefect tu*...Masa duk fokus motor EX-5 tu kan,terpandanglah pemandangan yang indah...si wanitanya memeluk si lelaki diatas motor berkenaan.Terkeluar pulak dari mulut eca,"eh,best pula naik motor kan,boleh peluk-peluk".

kawan eca dekat sebelah senyum-senyum sudah!.grrrrrrrrrrr~"jangan cari masalah,cukuplah bawa kereta jak.payah lagi ambil lesen motor"-dia cakap!....*eca pun terdiam* lalalalala~
Eca : Kalau naik motor,mesti ka berpeluk-peluk?
Dia  : ntah~

THATS THE POINT!..kalau naik motor,kena ke berpeluk-peluk bajet HOT sangat~tak perlu rasanya kan?!....seriously,eca kalau keluar dengan sesapa,mesti tanya,"eh,ko bawak motor ka keta?!"..bukan maksudnya memilih,just in case,hujan ke tiba-tiba....hikhikhik *alasan lapuk agaknya kan?!*

++ kita tak reti naik motor.dengan arwah Miss Rain pun kekok semacam naik motor.Inikan hendak membonceng orang lain kan.hikhikhik.

so,apa yang best sangat naik motor + peluk-peluk tu,cuba korang CAKAP dekat eca?!.

tengah bayangkan lelaki + lelaki membonceng motor sesama sambil peluk-peluk.
ARE  YOU  GAY?! >,<"

Bloglist Setahun Dari ciklaili.com

Assalammualaikum.


riadah petang pergi ke taman,
duduk bergosip bersama rakan,
bloglist setahun jadi idaman,
segmen ciklaili eca meriahkan.

makan karipap berinti ubi,
minum bersama kopi kapal api,
Cerita Dari Hati nama blog ini,
hari-harilah berkunjung ke sini.

daun semalu tumbuh setaman,
dihinggap rerama cantik pandangan,
blogger hebat daku idamkan,
mohon ciklaili sudi ajarkan.


^_________________________^


jemput meriahkan Bloglist Setahun Ciklaili.com yang sememangnya seorang blogger yang mempunyai traffik yang agak memberansangkan.Pelbagai ilmu boleh dicedok dari blog beliau :)
Lihat saja traffik beliau ini  dari entry Rahsia Traffik Blog yang Tinggi

*i wish this is my blog traffic.haha*


Bloglist Setahun Ciklaili.com tamat pada 31 Disember 2013.

My Happy Moments

Assalammualaikum.

2012 Tahunku Yang Cantik akhirnya sempurna bila berjaya menyiapkan paper thesis sekaligus berjaya menempatkan daku sebagai Top 15 dalam pembentangan yang berlangsung beberapa minggu lalu.Kenangan yang indah bukan?!..............kenangan itu seharusnya diabadikan dalam gambar,agar ianya sentiasa tersemat kukuh dan kekal sehingga hari tua kelak.

dalam banyak-banyak gambar,eca mempertaruhkan gambar dibawah ini dalam Contest My Happy Moments....uda namanya happy moments,semestinya daku happy bila hari pembentangan itu berakhir dengan jayanya.......

seharusnya muka yang ceria selepas selesai 'event'.
what a wonderful uni-life =)

Gambar tersebut eca pilih untuk Contest My Happy Moments sebab jelas kelihatan muka kelegaan semua orang setelah penat lelah menyiapkan paperwork (thesis) sekaligus membuat pembentangan di Atrium Sidma College,Sabah.

Jika anda ada Happy Moments yang berlangsung pada tahun ini,jom sertai :

tarikh tutup : 31 Disember 2012
Penganjur : Eyriqazz GTO 


Contest My Happy Moments dianjurkan Eyriqazz.com bagi menyahut Cabaran iPhone 5 Gadget Impian ditaja oleh  Ciklaili.com , MyKhalish.comKakinakL.comNadot.My dan FaizalPj.Com

Bila Selebriti Melawan Ketakutan

Assalammualaikum

Fear ataupun ketakutan………tiada siapa dapat lari daripadanya.Ada yang takutkan kegagalan,ada yang takut kehilangan,ada juga yang takut berdepan cabaran………tiada siapa boleh lari menerima cabara.Tapi mereka kini diberi CABARAN yang amat ‘menakutkan’,bukan sekadar menguji fizikal malahan juga menguji mental mereka.

Bermula dengan Masterchef Selebriti Malaysia,kini mereka bergandingan dalam Fear Factor Selebriti Malaysia.Seorang pelakon,seorang angkasawan….tapi keduanya bergandingan menempuh ketakutan mereka.


Jehan Miskin & Mejar Faiz
badan yang sasa,namun mampukah ia berdepan ketakutan yang diberikan

Apa Kata Mejar Faiz?


Bagaimana persediaan Jehan Miskin berdepan ketakutan beliau?


Berjayakah kedua-dua Selebriti Malaysia ini menempuh ketakutan mereka dalam cabaran Fear Factor Selebriti Malaysia..jangan lupa saksikan mereka bersama 28 selebriti Malaysia berentap dalam Fear Factor Selebriti Malaysia.
Saluran: Astro Ria (104)Mustika HD (134)
Masa   : 9.00pm
Hari    : setiap Sabtu bermula 29 December 2012

Like Fear Factor Selebriti Malaysiahttp://www.facebook.com/FearFactorMalaysia
Follow di Twitter @FearFactorMY

“Saksikan Selebriti Malaysia berentap melawan ketakutan mereka”


Entry ini dihasilkan sebagai salah satu entry jemputan di blog sifu,Eyriqazz.com

5 Anugerah Wanita dianugerahkan Allah SWT #3

Assalammualaikum.



11. Jika suami mengajarkan atau menerangkan kepada isterinya satu masalah agama atau dunia dia akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.
12. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga dan menunggu kedatangan suaminya dengan menunggang kuda yang diperbuat daripada permata yakut.
13. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah. Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.
14. Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin).
15. “Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang kepadanya ia menggembirakan kamu, jika engkau memerintahnya ia mentaati perintah tersebut dan jika engkau bermusafir dia menjaga harta engkau dan dirinya.”
Maksud hadis: Dunia yang paling aku sukai ialah wanita solehah.
sumber : FACEBOOK

eca cakap-cakap :: jadilah wanita yang menjadi inspirasi.

tolong pilihkan..............cepat!!!!!

Assalammualaikum.

Berikutan dari entry pagi tadi,eca memang da mind-set sebelum tidur,AKAN tukar juga url blog ini..haruslah bertindak kan..So,sekarang tengah fikir lagi,nama domain yang sesuai....korang tolong PILIHkan yer...cepat sikit!!!!.....

mungkin akan guna DOMAIN FREE dari www.cokelateyes.my atau beli domain [dot]com.

Pilihan 1
dwinky.my
dwinky.com

(dwinky actually kependekan dari The Winky,my besties Amir Damsik bagi nama tu,sebabnya eca suka kenyit[WINK WINK ^,~] mata bila nampak lelaki ensem...takpe,daku redha dengan nama tu.wakakaka)

Pilihan 2
ecasha.my
ecasha.com
(ecasha ialah gabungan nama eca + asha,which kedua-dua pun nama daku)

Pilihan 3
asha.my
asha.com
(asha = nama eca yang JARANG sangat orang PANGGIL)

Pilihan 4 (nama diberi oleh bro Eyriqazz)

winkyasha.my
winkyasha.com
(sebenarnya tak suka nama ne.hahahaha~)

KALAU KORANG ADA IDEA LAIN,BOLEH KEMUKAKAN DIRUANGAN KOMEN
*-*

domain ne akan bertukar suatu hari nanti..tapi untuk domain [dot]my,tarikh luput dia sehingga ESOK sahaja.so,tu yang nak fikirkan nama yang sesuai.nak daftar dulu.

bila  tukar nama domain dari ecadwinkyasha.com memang serupa macam orang baru nak bertatih semula.PR0,ranking alexa pun mula balik  2+++++++...tapi takpe kot,sebab yang penting..NAMA BLOG yang mudah + senang disebut itu,LEBIH BERMAKNA untuk masa hadapan.betul tak betul tak?!.

tolong buat keputusan tuk eca 
^_____________^


penjenaman semula blog daku yang HODOH ne akan berlangsung pada tarikh istimewa ^,^


Review Komen Segmen Eyriqazz

Assalammualaikum.

Hari tu ada join Segmen Eyriqazz : Ada Apa dengan Nama Blog?...so,here'e the comment ::

yerp,totally agree..url blog www.ecadwinkyasha.com payah nak ingat..tapi selesa da dengan nama tu kan.
url blog -  FB -  Google+ - twitter = eca dwinky asha.tu pasal statik dengan url tu.
but,one fine day,bila beralih kepada WP (yang tak tahu bila nak tukar),eca sendiri akan tukar URL.
maybe dwinky.my @ dwinky.com.....oke tak tu?!.hikhikhik.

so,nak BLOG korang kena tegur oleh one of the OTAI...jom sertai segmen ini.


p/s : kena berani terima teguran kalau nak jadi BLOGGER SEJATI.oke?!

Wordless Wednesday #55

Assalammualaikum.


bha.c kakak MV pun pandai juga cari timing petang-petang marathon komen disini.
teda keja la tu kan~.hikhikhik

btw,SORRY kak MV,hadiah kakak belum dibagi lagi.planning selepas 4hb atau 8hb pergi Sepanggar,samaada jumpa kak MV dimana-mana atau terus ke rumah beliau tuk bagi hadiah..semuanya bergantung kepada budi bicara si kawan ya kak!.


#doalah si kawanku baik hati  hantar si kawannya pg sana.

Wordless Wednesday #54

Assalammualaikum.



klik pada Add to circles 
Tick pada Friends & Following.
TQ~

p/s : khabarnya Google Friend Connected/Follow akan dimansuhkan kelak.jom beralih kepada Google+ yer =)


Wordless Wednesday #53

Assalammualaikum.


tu dia,sekali budak pink tu datang skodeng.....amik sampai 14 entry dia comment.
cayalah Sha......sanggup duk baca & komen 14 entry sekali gus.

*nanti sis belanja coolblog dekat Giant IP oke?!*





Wordless Wednesday #52

Assalammualaikum.


comeon babe..rock star in making.yeah!
jerit babychenta dalam hati!.hahaha

=P


Wordless Wednesday #51

Assalammualaikum.


*protege uncle gedek*


imissher T___________T"


Segmen Eyriqazz: Ada Apa Dengan Nama Blog?

Assalammualaikum.



1. Buat Satu Entri Bertajuk “Segmen Eyriqazz : Ada Apa Dengan Nama Blog?” dan linkkan ke entri ini
2. Letak Header Blog Eyriqazz.com di entri tersebut
3. Berikan satu Sebab kenapa Anda Mahu Eyriqazz komen pasal “Nama Blog” anda
4. Klik G+ entri iPhone 5 Gadget Impian (angka akan bertambah, currently 280)
5. Done. Tinggalkan permalink entri anda dan No. G+ yang telah anda Klik di entri ini (Hanya yang menepati semua syarat akan eyriqazz berikan pandangan).
6. Tarikh Tutup 31 December 2012.



Nama Blog : Cerita Dari Hati
Url Blog : www.ecadwinkyasha.com

mungkin boleh dikomen sedikit ++ template & layout blog eca ne.
boleh ditambahbaik sempena tahun 2013

^___________^

eca cakap-cakap :: Jom JOIN,rugi kalau korang tak JOIN sebab bila blog kita diberi pandangan/pendapat/komen/kritik kita sendiri akan tahu kekurangan/kelebihan blog kita! :)



Perancangan Blog 2013

Assalammualaikum.

Dalam sedar atau tidak,kita bakal memasuki tahun 2013.2012 berlalu tanpa kita duga.Dalam entry 2012 Tahunku Yang Cantik,eca telah simpulkan perkara penting sepanjang tahun 2012....ya,yang telah diduga atau tidak,ia telah berlalu.

eca mula berblog pada tahun 2010,kerana mengisi masa lapang....mula serius di akhir-akhir tahun 2011 sekaligus tekad membeli domain [dot]com pada bulan Ogos....ketika membeli domain pada waktu itu,eca bertanya pada diri sendiri,"betul ka apa yang aku buat ne..nanti tiada mood mau berblog..rugi RM30 setahun!"...ya,pemikiran orang lemah,bukan?! 

Tahun 2012,menjadikan kehidupan sebagai seorang blogger lebih bermakna bila...hobi ini mendapat restu dari orang tua eca sendiri.yes,Im proud of it =)  semasa mula berblogging dulu,sumpah nak sembunyikan je dari parents pasal ne...sekarang,beliau amatlah support sambil pesan,"dik,exam!".

Namun,tahun 2013 amat sukar eca bayangkan.....blogger dan bekerja.ya,daku harus bekerja untuk membayar hutang PTPTN daku sebanyak __k. (isi tempat kosong sendirik!).Nescaya dari itu (asal bunyi ayat macam nak makan penampar ne?!)....so that,eca perlu perancangan yang teliti untuk tahun 2013 so then,blog akan sentiasa hidup.At least 6 bulan pertama Tahun 2013..jom checkout perancangan blog untuk tahun 2013.


1) Entry berjadual.
Macam sekarang,eca dah awal-awal schedule entry untuk 1 week.Kalau tak sempat pun nak schedule,eca akan pastikan,eca ada bahan untuk dijadikan entry!!!.Untuk Tahun 2013 pula,eca telah rencanakan entry-entry khas untuk setiap hari.
Isnin - cerita tentang eca & kehidupan seharian.
Selasa - tips blogging,kehidupan,berkongsi resepi etc.
Rabu - Wordless Wednesday 
Khamis - Review blogger,produk etc.
Jumaat - Ilmu Agama
Sabtu & Ahad - Blog Tutorial,Blogwalking,Giveaway/Segmen/Contest.

Kalau ada yang perasaan,eca da mulakan entry berjadual ini sejak bulan Oktober lagi....kan kan?!.Tapi untuk tahun 2013,setiap hari Khamis  akan REVIEW satu atau dua blog sehari.In Sha Allah,akan dimulakan dengan REVIEW blog penaja Year End Giveaway & Contest dahulu!.....yang nanti tu,tunggu eca update kemudian oke?!


2) Giveaway & Contest.
Disebabkan tahun 2012 banyak pula giveaway yang eca anjurkan,ingat nak slow pulak tuk tahun 2013 ne.So,mungkin akan digantikan dengan menaja segmen/giveaway/contest blogger lain pulak yer.So,kalau ada buat GA/Contest,leh try-try contact eca ye *,*



3) Edit Template Blog.
Tahun 2012,adalah beberapa kali tukar template dan akhirnya,daku sendiri yang sakit kepala kan?!...hakhakhak.untuk tahun 2013,maybe akan tukar sedikit juga lah...daku sendiri tak suka tengok layout  sekarang,apatah lagi korang kan?!.ngeeek~
#Kaler PINK itu pasti..ke ada yang suggest tukar kaler lain???



Ini cuma perancangan kasar dahulu.Semuanya bergantung kepada masa eca..Bulan Januari ne kan,eca mula exam..habis exam,terus Job Hunting around KK....so,masa tu agak terhad..sobsobsob :(

Kita cuma mampu merancang,Allah SWT menentukan....
so,ini cuma perancangan sahaja.Doakan agar terlaksana oke?!.

Final Paper Presentation

Assalammualaikum.

Minggu lalu,sememangnya minggu yang agak sibuk bagi diri daku as a final year student.As usual,keja tetap keja...kena beri komitmen seperti yang diamanahkan.So,selain dari seorang komiti member perancangan majlis tersebut,eca juga salah seorang PRESENTER..nervous dia melebih-lebih.Tapi eca buat donno je.langsung tak berlatih untuk hari berkenaan.

Tugas eca untuk Final Presentation tue ::
1) Design Banner.
2) Sediakan slideshow (montaj) untuk ditayangkan.
3) Cari lagu sebagai halwa telinga.
yeah,itu BANNER yang didesign oleh eca.cakap COMEL macam tuan dia.

nampak senang,tapi mana nak kena sediakan slide tu..erk,macam macam halangan.Mana lagi keja blog yang tak putus-putus terima tempahan,sampai daku sendiri salah buat!.hahaha.

Cerita masa eca buat pembentangan pulak~.....eca orang yang ke-12 sepatutnya.Tapi disebabkan eca malas nak tunggu lama-lama (makin lama makin nervous),eca switch dengan kawan....so,ambil giliran ke-3.Pagi hari tu,baru eca sedar,presenter sebelum dan selepas eca HEBAT-HEBAT orangnya!.*terasa diriku agak kerdil disitu*

itu boss!
kami sedang membincangkan hal masa hadapan.
tentang hati ke hati!.ahakss...
btw,panggil dia Sherry~

Bila tiba giliran eca,my boss (ketua projek) cakap dekat eca,"Ca,habis ko present..ko tanya ada sesiapa mau tujukan soalan?"....eca bertegas,"eh namau nda payah teda pa-pa soalan ne"...terus my boss cakap,"kau tanya jak,ada lecturer mau tanya kau something!"..grrrrr,Im totally not ready,cause my lecturer didnt tell us earlier ++ it just a presentation not VIVA macam dekat uni lain!..*geram sebab tak sedia!*

So,masa presentation eca...totally nervous,yang daku dah hafal jadi tak hafal..tapi eca ingat je pesanan housemate,"kau senyum seja ca nanti!...jangan lupa senyum." *oh,baru tau senyuman daku menggoda*.

oke,senyuman yang menggoda,atau jelingan yang manja?! =.="

bila da habis buat presentation tu,tetiba lecturer tanya..."Asha,what is you null hypothesis?Did you accept or reject it?"...lorr,da besar-besar ++ daku highlightkan lagi ayat "Null Hypothesis is REJECTED".Sebelum tu,memang da letak dalm slide apa hypothesis kajian..sesaja la tu kan bagi daku nervous!.hahaha.

Biarpun tidak dapat Top 3,eca rasa syukur dapat Top 15 dari 100 pelajar Seminar In Education.yeah \(*,*)/ .Memang pengalaman yang terindah buat diri daku sepanjang 3tahun lebih menuntut ilmu...Im still the best,at least~.hahaha :)
one of group photo.

event yang sempurna biarpun tidak ramai yang menghadirkan diri.
dan event yang berkesan dihati sampai bila-bila.
tunggu OUTING-day bersama mereka semua
\(^,^)/

Digi Triple D,Thanks Nuffnang

Assalammualaikum.


CPUV ke-7 untuk tahun 2012.
CPUV ke-2 dari Digi.

Nuffnang kasi CPUV baru lagi.bertarikh 19 December 2012 menjadikan 3 CPUV/BE sedang hangat berkeliaran di blog ini.yeah...murah rezeki budak comel ne...tau la nuffnang da ikat sangat sekarang.
alahai nuffnang,makin la daku setia dekat anda! =)

entry ringkas tengah malam.
rushing buat entry seminggu sebab minggu ne study week,next week exam



5 Anugerah Wanita dianugerahkan Allah SWT #2

Assalammualaikum.



6. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utas benang yang dibuat dan memadamkan seratus perbuatan jahat.”
7. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya, Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas tahta di hari akhirat.”
8. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan mencatit baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian.”
9. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang meminyakkan rambut anaknya, menyikatnya, mencuci pakaian mereka dan mencuci akan diri anaknya itu, Allah akan mencatatkan untuknya pekerjaan baik sebanyak helai rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat dan menjadikan dirinya kelihatan berseri di mata orang-orang yang memerhatikannya.”
10. Sabda Nabi s.a.w. : “Ya Fatimah setiap wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum kepadanya dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas Titian Shiratul Mustaqim.”
sumber : FACEBOOK

eca cakap-cakap :: pengorbanan yang kamu lakukan itu sangat besar.Maka,kamu adalah antara mereka yang dijanjikan SYURGA diakhirat nanti.

Doakan Eca dan kawan-kawan.

Assalammualaikum.


Final Presentation
Final Year

oke oke.eca nervous..jangan gitau orang  lain
sebab eca kan kuat!.
haha *bye~*

Sponsored Post lagi!

Assalammualaikum.

tadi pagi dah up entry Sponsored Post,ada lagi neyh....................



apa yang beliau minta dah lepas.....senang je nak letak detail-detail tu.
tetiba kena part --> Price Per Blog

acane tu?!....ada sesapa nak menolong daku tak?!
kalau ikutkan kata Bro Sop,SP ne ada sampai RM200,kadang-kadang 3SP dalam RM300.

tapi terfikir lak,kalau letak tinggi sangat dengan 350UV/day...macam rasa tak berbaloi pun ada kan?!.kang letak rendah sangat,tetiba nanti UV maintain tinggi...risau pulak macam tak berbaloi.haish haish,tambah daku pening dibuatnya.dah la pening dek keadaan tubuh badan sekarang ne!.

tolong berikan pendapat korang,boleh tak?!



Blogger-blogger ini perlu menyerah diri!!!!!!!

Assalammualaikum.
Masih ingat ada hadiah simpanan untuk GA & Contest eca?!.yerr...hadiah-hadiahnya adalah ::

LipBalm + kji&Co. wine tint (1 Pemenang)
Shawl (2 Pemenang)
Mystery Gift (3 Pemenang) 


so,untuk 6 hadiah ini,eca akan berikan kepada blogger yang JOIN kesemua @ hampir kesemua GA & Contest yang eca jalankan...selain itu,hadiah sampingan eca telah lama sediakan untuk BLOGGER yang banyak menyumbang TRAFFIK kepada eca.

uda namanya YEAR END kan,haruslah buat sekali jalan....one way to 2013.#eh?!


jom mari terima anugerah........

pemenang adalah :: http://www.msvelentine.my

kriteria pemilihan PEMENANG UTAMA,hadiah TAJAAN JijieAsriella: 
1) Blogger MV JOIN keempat-empat GA
2) Blogger MV JOIN contest juga!
3) Traffik blog dari BLOG MV.


  2 Shawl dari IntaNBerlian diberikan kepada blogger-blogger ini ::
http://solehahshamsuddin.blogspot.com
http://mamakaybee.blogspot.com
kriteria pemenang :  Join hampir kesemua GA+ Contest.



3 hadiah Misteri dari Dunia Shida diberikan kepada blogger-blogger ini ::

http://therosputih.blogspot.com
http://nostra-fabula.blogspot.com
http://jassnani.blogspot.com
kriteria pemenang :  Join hampir kesemua GA


penyumbang TRAFFIK TERBANYAK ::
http://cahayacita2.blogspot.com/


so,MOHON sangat-sangat kepada pemilik-pemilik URL berkenaan,LAPOR diri kepada eca dengan email eca SAHAJA.(guna email senang sikit eca nak labelkan pemenang-pemenang..tolong yer orang sibuk ala menteri ne)  --> ecasha.89@gmail.com

Nama :
Alamat :
No Phone :
URL Blog :
Hadiah Kemenangan :

yang dah email dulu pun email lagi sekali,kalau tak eca hantar url blog korang ke IPD Kota Kinabalu,suh cari korang!!!!.hahaha,just kidding..hilangkan stress mengadap slides presentation esok.

p/s :: esok JUMAAT,mari bersorak GEMBIRA!!!!ohyeah~

Apa Cerita Sponsored Post?!

Assalammualaikum.

Refresh ingatan sayang-sayang sekalian di entry ::
Terima Kasih Sifu
Entry Luahan Petang

Setelah direject dua kali,eca diberikan tempoh 1 week untuk siapkan entry percubaan yang ketiga.Tempoh yang agak lama juga tapi disebabkan eca ne masih student,ada banyak tugas menanti,lebih-lebih lagi sekarang masih dalam proses menyiapkan thesis...so,hari Selasa tu memang da mindset..apa nak jadi,dibelakangkan.kena tumpu buat SP tu.kena dan wajib....sebelum tu,eca hari-hari terjah website Tourism Malaysia & Tourism Singapore...tengok tengok cari idea.

Dengan lafaz bismilah,eca terus send email selepas eca sendiri puas hati dengan hasilnya.Tak sampai beberapa minit,eca dapat feedback dari sifu.........................*oke,ini kejadiannya bila draft entry lelama..ceta dah basi dan ............idea dah lari.grrrr!!!!*

*penguat tenaga bila dah rasa lemah.haha*

Actually,SP yang eca siapkan tu telah pun diUPDATE didalam blog SIFU..jom baca Tourism Malaysia VS Tourism Singapore.....penat dan hampir putus asa sebenarnya bila menyiapkan entry itu.

oke,sebenarnya apa yang eca ingin HIGHLIGHTkan disini adalah ::

1) Jangan Putus Asa - bila kena reject,try buat lagi dan lagi dan lagi.Tak salah kita gagal dalam percubaan kali pertama.Cuma haruslah belajar menerima K&K (kritik & komen)
2) Perbanyakkan Membaca - bila menulis sesuatu topik,haruslah pelbagaikan sumber bacaan.Tidak perlu tumpu pada satu-satu laman sesawang sahaja.Macam eca,memula eca tumpu pada Tourism Malaysia,tapi bagaimana nak buat comparison dengan Tourism Singapore?!
3) Berbincang dengan lebih pakar -eh,pakar?!.hahahaha.masa siapkan SP tu,eca ada tanya beberapa pendapat teman-teman dan keluarga eca sendiri.So,ada sedikit idea daripada mereka.
Actually,sepanjang siapkan SP tu banyak yang eca belajar.Baik dari Sifu,baik dari teman-teman dan family eca...did I ever mention,my family SUPPORT me 100% in this blogging area...but as well,mom's always be remind me,"stop dulu dekat exam".hikhikhik.

So,kalau korang rasa nak jadi bertuah dapat menulis entry jemputan di Blog Eyriqazz.com...rajin-rajinkan aktifkan diri korang dekat blog ataupun fanpage beliau.tak rugi,sebab orangnya sangat pemurah...dan dengan itu,kalau korang nak rasa bertuah,jom cuba nasib dalam GA & Contest yang dianjurkan oleh Eyriqazz.com ::

My Happy Moment Contest (end on 24 December 2012) dan pelbagai lagi GA melalui page Eyriqazz @ Great Teacher Onizuka.

Jom Bantu beliau pula disini ::

1. Klik G+ entri iPhone 5 Gadget Impian (angka akan bertambah).
2. Undi blog Eyriqazz.com :
- Pergi ke link ini –> https://denaihati.com/undi-blog-pilihan-anda
- Klik register, dan registerkan details anda
- Kembali ke link –>https://denaihati.com/undi-blog-pilihan-anda dan Log in
- Vote Eyriqazz.com dan 2 blog lain terpulang kepada anda. (boleh undi hari-hari jika rajin).
UNDI HARI-HARI lah yer korang!!!!.

p/s :: sangat penat minda,hati,fizikal....
hari jumaat ne,budak ne nak tidur dari pukul 1petang sampai 1petang keesokannya!.TQ~

Wordless Wednesday #50

Assalammualaikum


housemate cakap,ini makanan sihat.
masalahnya,lepas dari hari ahad lalu,daku jatuh sakit.
acane tu?!

Wordless Wednesday #49

Assalammualaikum.

Sotong Masak Asam
(Belajar masak ne dari bapa,tapi serious tidak boleh lawan beliau.)


p/s :: yang ne eca yang masak,ada sesapa nak jadikan eca menantu pilihan.wakakaka.
maaf makcik,saya sudah jatuh hati dengan seseorang *-*

Wordless Wednesday #48

Assalammualaikum.


Harga Udang Harimau (housemate cakap) - RM25/kg
kawan yang sponsor + tolong masak sekali.
^____________________^


p/s : daku memang suka bila ada orang sponsor bab makan-makan ne.

Wordless Wednesday #47

Assalammualaikum.



2 biji telur separuh masak
eh,sebenarnya satu biji masak,satu biji separuh masak
^__________^

Pemenang Year End Contest & Giveaway #4

Assalammualaikum.

Penat tahu buat penilaian atas entry-entry terbaik peserta Year End Contest...semua pun terbaik!!!..uwaaa,cikgu punya skill memeriksa entry kena asah habis-habis menilai ne.hikhikhik.Seperti yang eca dah war-warkan sebelum ne,40% markah adalah berdasarkan Bilangan Like,Tweet,G+ & Komen.Manakala 60% berdasarkan kreativiti,originality dll.So,jom lihat skema pemarkahan dan MARKAH sekali :)

klik SINI untuk lebih jelas.

keputusannya ::
1st Place  :  http://joel-leslie.blogspot.com
2nd Place :  http://mamakaybee.blogspot.com
3rd Place  :  http://makcikdomokun.blogspot.com
4th Place  :  http://msvelentine.blogspot.com
5th Place  :  http://solehahshamsuddin.blogspot.com
6th - 11th :   http://www.eiyanz.com
                    http://karukordjagaus.blogspot.com
                    http://sakuraozawa.blogspot.com
                    http://diarionlinenurul.blogspot.com
                    http://amyna2109.blogspot.com
                    http://coretangirlblog.blogspot.com

Manakala untuk GA pula,mari kita lihat Siapa Yang Bertuah tu ::



Set Exclusive Hotchuz Craft
20.http://luahanhatiwanitaidaman.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html

Botol Air tajaan Nugrul Sakura
33.http://mizzerzil.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
8.http://storyofheartt.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html

Telekung tajaan Qasehnya Rania
13.http://nadhirahnoorkhan.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
29.http://syaisya.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html

kepada kesemua pemenang,sila hantarkan DETAIL berikut ke email ecasha.89@gmail.com

Nama :
Alamat :
Nombor Phone :
Link URL ENTRY :
Hadiah kemenangan korang :


TAHNIAH & Terima Kasih sebab sudi meriahkan GA & Contest ini.
oppps,,ada lagi hadiah untuk PESERTA yang JOIN  GA & Contest....
yang ini,tunggu Pengumuman Hari Khamis oke?!.

rushing betul keja this week.mana slides,montaj for event and so on
tapi,menyempat pulak da pergi tengok wayang.hahaha.aptb!
orang belanja kan,haruslah pergi.tak baik tolak rezeki mama cakap.

Senarai Peserta Year End Giveaway #4

Assalammualaikum.

jom lihat senarai ini....siapalah agaknya yang bertuah tu kan.

1.http://nostra-fabula.blogspot.com/2012/12/year-end-giveaway-4.html
2.http://budakkecikbermonolog.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
3.http://meeraishak.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
4.http://meeraishak.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html DOUBLE LINK.
5.http://sheeburps.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
6.http://lurun-niaraf.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
7.http://www.msvelentine.my/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
8.http://storyofheartt.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
9.http://bulatitucomell.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
10.http://hudarazida85.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
11.http://saraarnita.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
12.http://eynavsnanie.blogspot.com/  BUKAN LINK ENTRY
13.http://nadhirahnoorkhan.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
14.http://lilinanalina.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
15.http://mamahannybunny.blogspot.com/ BUKAN LINK ENTRY
16.http://sogoodyetsobad.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
17.http://solehahshamsuddin.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
18.http://therosputih.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
19.http://jassnani.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
20.http://luahanhatiwanitaidaman.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
21.http://awesomemustacheever.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
22.http://opzzpinky.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
23.http://www.syuhadasalleh.my/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
24.http://faryna-lovestory.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
25.http://ohthrillers.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
26.http://ainrisya.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
27.http://syiffaroxy.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4_10.html
28.http://superawesomecornetto.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4_11.html
29.http://syaisya.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
30.http://taufikmaria.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
31.http://buku2saya.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
32.http://inameowmew.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
33.http://mizzerzil.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
34.http://silenceprovince.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
35.http://clueless-lifeee.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
36.http://mamakaybee.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
37.http://sayahannan.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
38.http://ibuberbicara.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html
39.http://muslimahsejati96.blogspot.com/2012/12/eca-year-end-giveaway-4.html

Malam ni eca UMUMkan PEMENANG oke?!.
untuk CONTEST,eca akan usahakan umumkan sekali yer :)