TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

Penantian Berakhir Selepas 5tahun.

Assalammualaikum sayang-sayang saya :)
Disebabkan hari ini hari terakhir bekerja sebelum bermula cuti sekolah, eca nak share berita gembira. Biasalah dak Eca, kalau berita gembira memang nak share ja kat sini buat tatapan di "hari tua". Ohyeah, penantian selepas LIMA tahun akhirnya berakhir eh eh tak lah berakhir sangat tapi kita nantikan step seterusnya dengan penuh sabar. Berita gembira apa tu?..tengok gambar di bawah ini yer :



Bagi pengikut Eca di media sosial, mesti tahu Eca dah graduat sejak tahun 2013 lepas tu Eca sambung Master sampai graduat pada tahun 2015. Habis jak study ijazah sarjana muda, Eca terus kerja kat Ceria Educational Development. Tahun 2014, Eca ditawarkan jawatan pensyarah di Kolej Vokasional ILPKK tapi penghujung tahun 2016, kontrak Eca ditamatkan atas alasan subjek akademik di ILP telah dimansuhkan....


Masa tu, bermula hidup macam dulu. Hantar resume sana-sini dan akhirnya dipanggil temuduga di tempat kerja sekarang. Bila dah beberapa bulan kerja, rasa nak buka pusat tuisyen sendiri pulak!..Memang pernah bercita-cita nak buka pusat tuisyen sendiri tapi pengalaman tu kurang lagi. So, Eca pun kata bersabar dulu kumpul pengalaman dulu, ada rezeki hujung tahun ini nak buka.

Tetiba, bulan Ogos lalu, heboh lagi temuduga Guru Interim Negeri Sabah bagi major English & Kaunseling...tahun lalu, Eca ada ikuti temuduga ini secara walk-in tapi tak berjaya. Kenapa walk-in?..sebab nama Eca tiada dalam senarai temuduga tu. Tapi, bila dorang cakap boleh walk-in interview, Eca pun pergilah cuba tapi tak berjaya. SEDIH oi masa tu, apa tak  member-member sekelas ramai yang dapat (pointer aku tinggi kot masa tu!, tapi yela Siapa Kita Untuk Menidakkan Rezeki Allah).  Tahun ini pulak, sekali lagi nama Eca takde dalam senarai. 

NAK NANGIS oke?!...serius, cakap kat diri sendiri!..Apa yang tak kena? Apa salah kali ini?..So, atas bantuan kawan Eca & suaminya, Eca jumpa dengan Encik Idris (Pegawai yang urus pengambilan Interim)...Tau tak, masa tu Eca gitau apa yang terjadi. Bila pegawai tu buat semakan, rupanya MAJOR Eca dalam senarai graduan pendidikan ialah Sastera & Pengajian Media. *again, rasa nak nangis!*...Nasib masih sempat untuk dimasukkan nama untuk ikut temuduga...dan pada 17th Ogos 2017 Eca telah ikut temuduga yang bertempat di IPG Kent Tuaran (Kampus Lama). 

Sebenarnya, tak berharap sangat takut kecewa macam dulu. Eca takpe tak kisah, tapi bila fikirkan parents Eca...pengorbanan mereka sejak Eca study, tu yang kuatkan semangat Eca. Alhamdulillah, bila terima berita gembira ini...parents Eca adalah orang pertama yang tahu....bila fikirkan semula, kalau tidak kerana parents Eca, takdak lah Eca disini.  So, here I am. SMK Tagasan, Semporna 322km ++ away from home. 

eh, apa kaitan gambar ne?..hahaha~

the interimtagasan mate. 


Last but not least, HAPPY HOLIDAY TEACHERs!
see you once again next year =)

till next entry,
xoxo : ecadwinkyasha~

Download Movie melalui Telegram

Download Movie melalui Telegram | Assalammualaikum semua!.Hari ini Eca nak ajar korang bagaimana nak download movie melalui telegram. Lebih mudah dan cepat nak download. Korang boleh pilih samaada hendak download menggunakan telefon pintar mahupun melalui komputer. 


Muatturun Telegram dari Playstore : https://play.google.com/store/apps/details?id=org.telegram.messenger&hl=en atau korang yang dah ada telegram tu, boleh buka Telegram Web : https://web.telegram.org/#/im

dah buka?..jom kita mulakan kelas download movie ye murid-murid sekalian. Baca elok-elok kalau tak faham sila tanya yer.

1st, korang kena cari group atau channel untuk download movie. Eca listkan dibawah ini beberapa yang korang boleh join. Buka group-group tu dan klik JOIN supaya korang akan sentiasa update dengan movie-movie terbaru.

@Faibersgate@FaibersMovieChannel@FaibersAnimeChannel @MusicSharingChannel@AhmadFaibersChannel@SSMOfficial@KoreanMovie@PencuriMovie@lubokvideo

Selepas dah JOIN, cariklah movie yang korang nak tu. Gunakan fungsi carian (SEARCH) - Taip tajuk movie/drama - kalau dah jumpa, korang klik pada tulisan Download. Mari Eca tunjukkan gambar dibawah ne yerr ::


Kalau nampak "anak panah" macam tu, korang terus klik tuk download. Pastu, movie tu akan terus download untuk korang. Camna nak tahu dah selesai download?..tengok pulak gambar di bawah ni ::


Nampak tak yang kat atas tu masih ada tanda X dan tepi ada titik putih tu?..hah, tu tanda movie korang masih dimuatturun (download). Bila da selesai download, akan keluar bentuk macam kat bawah tu, ala-ala icon document. tu tanda dah selesai yer.

Bila dah selesai download, korang boleh menonton movie...eh eh, untuk tonton movie yang korang muatturun tu kadang-kadang tak boleh buka kat Windows Media Player (guna komputer), Eca cadangkan korang tonton menggunakan VLC. Untuk tonton menggunakan telefon pintar juga boleh. As long as korang ada applikasi video atau boleh muatturun aplikasi VLC di playstore.Pastu kan, bila dah download movie banyak-banyak mesti confuse nak cari kat mana hasil download tu?..meh Eca ajar yerrr. 

1. Guna Komputer : Cari kat folder Download ja atau tekan Ctrl+J terus tengok kat situ.
2. Guna Telepon Pintar : Cari File Manager/My Files - cari folder Telegram. 

so, dah selesai tutorial kita ne. Korang boleh cuba dah terus download movie atau drama yang korang nak tengok. Last weekend, gigih tau download 8 episod Drama Black kat telegram tu. Gigih juga habiskan tonton drama tu dua hari cuti hujung minggu. Pastu habis kouta tau pulak bising kan?hahaha...dah takyah kisah, baik habis download movie dari korang hujung minggu tak tahu nak watpa kan?...

till next entry you'lls!
xoxo, ecadwinkyasha~

Semak Keputusan Peperiksaan melalui SAPS Ibubapa

Assalammualaikum semua.
Ohyeah, sekarang ne musim busy cikgu-cikgu masukkan markah pelajar ke dalam SAPS. Maka, tidak ketinggalanlah seorang Eca ini turut sibuk walaupun satu kelas sahaja tapi kena key-in tu ramai gak pelajarnya. eh eh SAPS tu sebenarnya korang tahu ke tidak?..meh Eca kenalkan apa itu SAPS.


SAPS 
SAPS ialah singkatan kepada Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah. Sistem ini dibangunkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia untuk memudahkan para ibu bapa juga pelajar menyemak markah ujian atau peperiksaan. Selain itu, sistem SAPS ini juga boleh diakses dan digunakan pakai oleh pihak sekolah, PPD, JPN dan KPM.

Markah ujian dan peperiksaan yang boleh disemak melalui sistem SAPS adalah seperti ujian satu dan dua , peperiksaan pertengahan tahun serta peperiksaan akhir tahun. Manakala untuk peperiksaan awam seperti UPSR, PT3 dan SPM, paparan keputusan tidak akan dimasukkan sistem SAPS.

layari dahulu : SAPS IBU BAPA


KELEBIHAN SAPS
Bagi Eca, penggunaan SAPS lebih mudah dewasa ini. Apatah lagi, kini kita lebih banyak menggunakan telepon pintar dalam komunikasi. Antara kelebihan SAPS :
1. Ibu bapa boleh menyemak keputusan anak melalui telefon pintar.
2. Para guru mudah memuatnaik keputusan pelajar mengikut subjek yang diajar.
3. Kedudukan pelajar dalam kelas serta tingkatan tidak perlu dibuat secara manual. Semua automatik bila guru-guru dah isi markah tau. Menyenangkan kerja guru kan?
4. Kedudukan pelajar di dalam kelas serta di dalam tingkatan turut diketahui dengan mudah.


SEMAKAN SAPS IBUBAPA
Semakan keputusan peperiksaan boleh dibuat melalui hanya  SAPS dengan hanya memasukkan nombor kad pengenalan anak-anak. Mudah kan?..Mari ikut langkah berikut :

Paparan SAPS Ibubapa melalui laman web SAPS Ibubapa.


Langkah-langkah membuat semakan keputusan peperiksaan pelajar.
  1. Melayari ke laman SAPS: https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/
  2. Mengisi maklumat lengkap pelajar seperti No Kad Pengenalan/Sijil lahir, Negeri, Nama Sekolah dan tahun.
  3. Tekan semak.
  4. Tekan Papar Slip Keputusan atau Papar Markah Keputusan.

Sistem seterusnya akan memaparkan slip keputusan peperiksaan pelajar dengan perinci termasuk markah setiap subjek, kedudukan dalam kelas dan tingkatan. Dengan adanya sistem online SAPS, ibu bapa dapat memantau keputusan pelajar dengan lebih senang dan efektif. Walaupun pihak sekolah akan mengadakan Hari Bertemu Pelanggan juga dikenali Hari Pemulangan Buku Rekod, ibubapa boleh menyemak lebih awal. Malah, ibubapa boleh bersedia dengan semua soalan mengenai perkembangan pembelajaran anak-anak sebelum bertemu guru kelas anak mereka.

Sekiranya nombor kad pengenalan pelajar tidak dapat disemak, ibu bapa harus menghubungi dan memaklum kepada guru kelas pelajar berkenaan dengan kadar segera. Kejadian ini selalu  berlaku disebabkan oleh kesalahan semasa proses pengisian nombor kad pengenalan  di Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM). Bagi pelajar yang baru berpindah sekolah, jangan risau...anak anda akan didaftarkan di sekolah baru selepas sekolah lama mengugurkan nama pelajar dari sistem mereka. 

Ohya, ibu bapa boleh semak keputusan peperiksaan melalui aplikasi di telefon bimbit masing-masing. Muat turun melalui capaian berikut :  https://play.google.com/store/apps/details?id=my.gov.moe.sapsnkra&hl=en

SAPS NKARA Ibu Bapa - Muat turun melalui Play Store.

Mudahkan dengan SAPS?... Sejajar dengan perkembangan semasa, dunia pendidikan kini lebih maju. Ibu bapa tidak susah untuk  memeriksa keputusan peperiksaan anak-anak anda. Dihujung jari juga boleh.  Untuk ibu bapa, jika anda ingin mengetahui mengenai perkembangan dunia pendidikan berkaitan sistem-sistem pendidikan boleh layari laman sesawang SISTEM KPM.


SISTEM KPM : Sebuah forum yang menyediakan panduan lengkap dan pertanyaan sistem-sistem KPM seperti SAPS, APDM, eOPERASI, egTUKAR dan lain-lain. Laman ini bukan sahaja untuk warga pendidikan tapi juga untuk ibu bapa yang ingin mengetahui perkembangan dunia pendidikan.


ohya, ibubapa boleh mula memeriksa keputusan anak-anak ya. Dah nak hujung tahun ne, mesti dah ramai guru-guru memasukkan markah murid ke dalam SAPS. Semoga perkongsian ini bermanfaat buat semua ya. 

till next entry!
-ecadwinkyasha-

Food Fiesta & Cultural Night @ BTC Inanam

Food Fiesta  & Cultural Night @ BTC Inanam | Assalammualaikum semua. Sabtu lalu (09/09/2017), Eca dan rakan-rakan Sabahan Blogger berkesempatan untuk memenuhi undangan pihak BTC bersempena dengan Food Fiesta & Cultural Night yang bertempat di Restoran BTC Inanam. Untuk pengetahuan korang, pihak BTC akan mengadakan Food Fiesta & Cultural Night pada setiap hari Sabtu bermula jam 7pm - 11pm.

Tema untuk Food Fiesta & Cultural Night akan berubah pada setiap minggu begitu juga dengan menu yang dihidangkan..wah, kalau pergi setiap minggu pun takpe, sebab menu akan berubah sentiasa. Malam tu, kami disajikan dengan pelbagai menu yang tentu sahaja mengenyangkan lagi memuaskan. Dah namanya juga Food Fiesta kan?..memang berpesta Eca malam tu. Ramai yang sedia maklum, Restoran BTC merupakan anak syarikat kepada Kumpulan BTC Berhad dan makanan yang dihidangkan adalah  berasaskan masakan India. Namun, kelainan cuba dibawa oleh pihak BTC dengan mengadakan Food Fiesta ala buffet ini menyajikan pelbagai pilihan menu bukan sahaja masakan India, malahan masakan tradisi Sabah serta masakan Malaysia.


Restoran BTC's Chef with the main dishes.
lauk-pauk yang dihidangkan amat menyelerakan sampai tak tahu nak pilih yang mana tau.Macam-macam lauk pauk yang ada seperti Sayur Campur, Butter Ayam, Kari, Rendang...*rambang mata jadiknya si Eca tuuuu*. Ohya, selain hidangan lauk pauk yang pelbagai tu, kami juga dihidangkan dengan pasta :: 



Eca bagi 5/5 Bintang untuk Fettuccine Carbonara. Seriously, Eca bukan peminat carbonara tapi sajian di Food Fiesta ini sangat memuaskan Eca dengan fettuccine yang sangat lembut dan carbonara yang dilimpahi dengan cendawan serta isi ayam. Sangat-sangat berpuashati tau!  Ohya, macam-macam lagi sebenarnya ada, meh Eca tunjuk lagi (kalau terliur, mohon jangan salahkan Eca ye, mohon drive sendiri ke BTC Inanam)

Set Ulam-ulaman : Kubis , Timun, Tomato, Terung, Tempe & Telur Masin.


Bagi yang nak makanan sihat, jangan risau. Korang boleh cuba buat SALAD SAYURAN yang disediakan. Eh, untuk pengetahuan korang, korang boleh buat sendiri mengikut selera sendiri. Jangan risau, ada pelbagai pilihan dressing untuk salad seperti : Thousand Island, Olive Oil dan Minyak Bijan. Boleh adun mengikut anak tekak memasing ye, toksah gaduh-gaduh gitu.


Set Ulam-ulaman tu bukan makan gitu ja, kalau nak makan dengan sambal, yeah, sambal disediakan ye!..Sambal kicap, sambal belacan dan sambal tradisi Sabah iaitu  : Sambal Tuhau & Sambal Bambangan. Peminat sambal boleh berkunjung ke sini tau..ohya, acar buah juga disediakan. 


dah namanya, FOOD FIESTA kan?!..Mestilah pelbagai jenis makanan ada disini...Sambil makan, kami juga dihiburkan dengan persembahan Tarian & Nyanyian...bertepatan dengan tema Cultural Night!. Satu malam itu, kami disajikan dengan pelbagai tarian suku kaum di Sabah sendiri. Antaranya, tarian Sumazau, tarian Magunatip dan juga tarian joget serta tarian Bollywood. Memang happening, tak rasa pun masa menghampiri 11malam. Yelah, makan sambil berhibur gitu.



BTC merupakan restoran yang terkenal dengan  keenakan Roti Canai serta Teh Tarik. Kenikmatan roti canai dicecah dengan kuah dhal serta kuah kari menghasilkan satu keunikan tersendiri apabila kita mengunyahnya. Kelembutan struktur roti canai itu sendiri amat enak dimakan begitu sahaja. Manakala, bagi pengemar Teh Tarik..korang konfirm tak cukup secawan?..kenapa Eca cakap camtu, sebab diriku ini juga seorang pengemar teh tarik. (*-*)

ohya, untuk Food Fiesta & Cultural Night, setiap pengunjung boleh merasai sendiri pengalaman menebar roti canai serta membuat Teh Tarik dengan dibantu oleh staff-staff BTC. Wah, pengalaman menarik kan?..jom lah korang datang beramai-ramai yer!

menikmati ABC di malam hari merupakan satu kepuasan bagi mereka yang penat bekerja seharian Sejuk ABC ditambah rasa manis susu dan campuran ABC menyejukkan tekak kita. Yelah, seharian bercakap je keja cikgu Eca ne kan?.


Ohya, bagi parents yang membawa anak kecil dan risau anak bosan mahupun berlari ke sana ke sini, SILA SIMPAN KERISAUAN korang tu kat rumah!..Eca cakap macam ni, sebab anak-anak korang akan dihiburkan dengan clown & cosplay adiwira kegemaran ramai. Minggu lepas, clown tu siap buat magic & bagi belon serta candy kat bebudak yang datang. Eh, kalau korang nak tahu SUPERHERO Ironman pun ada!!!. Peminat Ironman mana bolehlah bergambar dengan cosplay Ironman tu *eh eh, rakan-rakan blogger pun ada gambar sama tau!*


Alang-alang  berkunjung ke BTC Inanam, bolehlah korang terus ke BTC Halal Mart. Menariknya di Halal Mart ini, terdapat pelbagai barangan daripada negara-negara Timur Tengah. Bukan sahaja makanan seperti kurma dan manisan, malah pengunjung boleh turut memilih pelbagai perhiasan rumah serta pelbagai jenis wangian. 


Berikut adalah butir mengenai Food Fiesta & Culrtural Night tu ya!..Jangan lupa hubungi Puan Suzie untuk tempahan awal. Dengar cerita, asyik fullhouse je pada setiap Sabtu tu.
FOOD FIESTA & CULTURAL NIGHT ini diadakan pada ;
Hari : Sabtu sahaja
Masa : 7.00pm - 11.00pm
Tempat : Restoran BTC Inanam (klik SINI untuk tunjukarah)
Harga : RM45 (dewasa), RM20(kanak-kanak), PERCUMA (kanak-kanak 5tahun kebawah)
RSVP : Mrs Suzie (016-4428276)

Balinese Mandara Massage di Mandara Spa, Magellan Sutera Harbour.

Assalammualaikum.
Ingat tak dulu, Eca pena menulis mengenai Sutera Harbour iaitu hotel bertaraf 5 bintang di Kota Kinabalu (rujuk entry ini : Sutera Harbour). Kali ini, Eca berkesempatan pula mendapatkan khidmat urutan di Mandara Spa yang terletak di Magellan Resort Sutera Harbour.

kehadiran Eca disambut dengan wajah ceria staff Mandara Spa. 
Malah segala pertanyaan Eca di jawab dengan penerangan yang jelas.


INFO : Mandara Spa merupakan rangkaian spa yang bekerjasama dengan pelbagai hotel bertaraf 5 bintang. Malah di Malaysia sahaja, terdapat 9 buah Mandara Spa & 1 Chavana Spa. Bukan itu sahaja, hampir 55buah spa di seluruh dunia ini bermula dari Kepulauan Bali. Bukan sekadar spa, Mandara Spa turut menjual rangkaian produk mereka terdiri daripada minyak, losyen, mandian dan pelbagai lagi. 

Mandara Spa memberikan pelbagai jenis urutan dengan beberapa pilihan minyak urutan yang diimport khas dari Bali. Pilihan Eca ialah : Balinese Mandara Massage. Pilihan Eca ne adalah salah satu daripada "signature massage" dari Mandara Spa. Menariknya, setiap sesi urutan akan dilakukan oleh dua orang terapi. Pengalaman baru bagi Eca dan secara jujurnya, sesi urutan dengan dua terapi sekaligus memuaskan hati Eca. Korang tengok gambar di bawah ini, empat jemari terapi sedang mengurut Eca. Tak dapat Eca katakan pengalaman baru ini sangat menarik. Terapi Mandara Spa juga merupakan terapi yang terlatih, so tak perlu risau mengenai teknik urutan mereka.
*SUMPAH, selepas kes tukang urut datang ke rumah beberapa tahun lepas, eca serik panggil tukang urut yang tidak terlatih tau, badan tambah sakit adalahhhh =.="



Selain Balinese Mandara Massage, korang juga boleh memilih urutan jenis :  Shiatsu, Thai, Hawaiian Lomi Lomi dan Swedish. Pakej ini bernilai RM660 (sesi 1jam 20minit) dan RM415 (sesi 50minit). Untuk pilihan pakej Mandara Massage, dua terapi akan melakukan urutan ke atas korang ya! Ohya, sebelum sesi urutan dilakukan, semua pelanggan akan menikmati secawan teh halia agar angin dalam badan lebih mudah dikeluarkan semasa sesi urutan. Bukan itu sahaja, setiap pelanggan juga boleh memilih minyak urutan yang memberikan kesan berbeza iaitu Mandara, Spice Island, Harmony and Tranquility. Pilihan Eca : Harmony sebab wangian ini memberikan ketenangan serta menghilangkan tekanan. Sesuai sangat dengan tekanan yang Eca hadapi beberapa minggu ini.



Untuk pengetahuan korang, Mandara Spa yang terletak di Magellan Sutera Harbour ini mempunyai 12 bilik iaitu :
  • 4 Double Spa Suites with Steam Shower and Outdoor Bath
  • 2 Double Spa Suites with Steam Shower and Bath
  • 6 Single Rooms with Shower

  • Untuk setiap bilik, "privacy" pelanggan adalah amat diutamakan walaupun adanya "outdoor bath", ianya masih agak tertutup daripada dilihat oleh orang lain. Malah, korang juga boleh melihat pemandangan indah dari dalam bilik tersebut. Macam bilik yang Eca dapat hari tu, tengok luar ja nampak lautan yang membiru...eh tenang terus hati tu!. Tak kurang hebat hiasan dalam bilik yang amat ringkas tapi menarik.


    Selain daripada mendapatkan sesi urutan, sesi "facial" juga disediakan. Menariknya, setiap bahan yang digunakan untuk setiap sesi juga dijual di sini :

    Antara rangkaian produk Mandara Spa & Elmis 



    korang juga boleh dapatkan produk-produk ini di laman sesawang timetospa/mandaraspa
    antara pakej di Mandara Sapa lihat info ini : Mandara Spa Packaged
    special untuk orang SABAH, dapatkan pakej Mandara Sapa Membership Programme berharga RM399 yang ditawarkan oleh Mandara Spa, Magellan Sutera Habour. 

    dengan apply membership ini, korang boleh dapat macam-macam tau!

    walaupun berharga RM399, korang sebenarnya dapat lebih itu tau. Berbaloi ke tidak apply membership ne?..Eca nak apply ne kalau ada bajet lebih..hihihi!

    Dapatkan maklumat lanjut mengenai Mandara Spa, Magellan Sutera Harbour :
    Hubungi : +6088308720 
    Spa Website : http://www.mandaraspa.com 
    Hotel Website : www.suteraharbour.com 
    Facebook : https://www.facebook.com/MandaraSpaMalaysia/ 
    Alamat : The Magellan Sutera Resort, 1 Sutera Harbour Boulevard, Kota Kinabalu, Sabah.

     
    kalau korang nak tahu rasanya diurut oleh dua terapi sekaligus, apakata dapatkan segera pakej-pakej yang ditawarkan oleh Mandara Spa di seluruh Malaysia tau! (klik SINI untuk dapatkan lokasi Mandara Spa Malaysia)..Eca jamin, korang pasti akan suka seperti mana Eca jatuh cinta dengan teknik urutan dua terapi ini. Akhir kata, terima kasih Mandara Spa kerana sudi melayan Eca pada hari itu. Sangat-sangat puas hati dan paling penting, Eca akan repeat lagi berurut disini. Insyaallah =) 

    till next entry,
    xoxo ecadwinkyasha~


    Mandara Spa, Magellan Sutera Harbour, Kota Kinabalu, Sabah.
    Mandara Massages | Shiatsu, Thai, Hawaiian Lomi Lomi, Swedish, Balinese
    Mandara Spa Membership Programme RM399

    Beautilicious Giveaway July 2017

    Assalammualaikum & Salam Syawal.
    lama-kan Eca tak buat giveaway...*r.i.p to the promises konon nak buat giveaway tetiap bulan!*
    So, Eca buat kembali giveaway untuk bulan ini.

    Beautilicious Giveaway July 2017



    SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :

    1. Tulis entry yang bertajuk "Beautilicious Giveaway".
    2. Kalau nak just, korang boleh copy & pastekan kod dibawah kat blog korang je ::



    .
    3. Mohon Follow Instgram & Fanpage Eca yerr :
    Follow IG : https://www.instagram.com/ecadwinkyasha/
    Like Fanpage : https://www.facebook.com/ecadwinkyasha
    Add/Follow FB : https://www.facebook.com/eca.asha


    Hadiah : Dear Green Tea Mask Sheet & Dr. Mascra Fixer (Perfect Lash) x 2 pemenang
    Tarikh Penyertaan : 17th - 27th Julai 2017 ( 11 hari sahaja! ) 
    Entry penyertaan korang boleh letakkan di kotak komen yer~

    Eca sangat-sangat mengalu-alukan semua rakan blogger tuk join GA ini..ala, simple GA tapi hadiah menarik especially sapa yang suka gunakan mask pada kulit wajah...Ohya, kedua-dua hadiah giveaway ini Eca beli dari Althea tau!..korang boleh rujuk entry Althea Korea.

    GOOD LUCK & Happy Giveaway!

    UPDATE SENARAI PESERTA.

    1. https://belogsjm.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway-27julai2017.html
    2. http://areumdawa.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway-beautilicious.html
    3. https://farhannajafri.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    4. http://www.atiehilmi.com/2017/07/beautilicious-giveaway-by-ecadwinkyasha.html
    5. http://www.kasihjuju.com/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    6. http://aimanziyad.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    7. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    8. http://chanchueshahida.blogspot.com/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    9. https://adeliazahrah.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    10. https://jombercontest.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    11. http://www.pokcikblogger.com/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    12. http://fatinun.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    13. http://www.mimiazirah.com/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    14. http://miss-nadya.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    15. http://salatulzarida.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    16. http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    17. http://amira14197.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    18. http://nurazizahyahaya.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    19. http://www.suriaamanda.com/2017/07/beautilicious-giveaway-july-2017.html
    20. http://mama3danish.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    21. http://www.sayidahnapisah.com/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    22. http://www.kennymerligal.com/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    23. http://ape-kinah.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    24. http://www.aimisyahirah.com/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    25. http://www.kisahsidairy.com/2017/07/beautilicious-giveaway-17-27-julai-2017.html
    26. http://elsaalicious.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    27. http://www.cekgunorazimah.com/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    28. http://nonasani.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    29. http://sukasukasurirumah.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    30. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    31. http://mineko-ira.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    32. http://penselduabee.blogspot.com/2017/07/beautilicious-giveaway-july-2017.html
    33. http://kasihkuamani.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    34. http://msvelentine.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    35. http://www.azirahman.com/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    36. https://cikash.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway-july-2017.html
    37. http://www.sheilainspire.com/2017/07/beautilicious-giveaway.html
    38. https://blogashalya.blogspot.my/2017/07/beautilicious-giveaway-july-2017.html


    TERIMA KASIH atas kesudian korang yang sudi join.
    ESOK ( 04.08.2017 | Khamis ) Eca akan umumkan pemenang melalui FB & IG.

    MUSLIMAH WEAR FOR EID MUBARAK

    MUSLIMAH WEAR FOR EID MUBARAK. | Assalammualaikum & Salam Ramadhan, dalam tak sedar minggu hadapan kita dah beraya. Persiapan korang dah siap belum?!..Kalau korang ikut Eca, satu minggu satu benda baru Eca lengkapkan. Tapi sampai sekarang kan, tak selesai lagi part pakaian, typicall woman memilih betul kot tu pasal sampai sekarang tak settle lagik =.=”

    untuk raya, Eca mencari “Muslimah Wear” sebabnya nak matchingkan baju & tudung..kalau boleh pakej beg dan kasut. Perempuan kan, biasalah?!..hehehe. Bila Eca cakap mengenai “Muslimah Wear”, apa yang Eca bayangkan adalah :

     


    Dress yang cantik dan tentunya akan membuatkan si pemakai tampil lagi menarik dihari raya nanti. Muslimah Wear kenalah lengkap dengan hijab pilihan yang sepadan dengan dress kan, pilihan Eca :


    Bawal atau Square Scarf yang bercorak mampu menaikkan seri. Bawal kini boleh digayakan dengan pelbagai cara terpulang kepada kreativiti si pemakai. Tapi, as a woman, kena ada backup hijab. Bukan apa, kita baru sampai dari beraya, dah buka hijab tetiba ada orang datang beraya rumah kita kan…alamak, nak pakai semula tudung pun dah kusut. Maka, backup hijab haruslah yang simple dan segera. Maka, Eca lebih gemar jika ada Instant Shawl terutamanya dari Fareeda ne :



    Amacam dengan pilihan Eca, sesuai tak dengan gaya ringkas tapi elegen bagi seseorang muslimah? Ohya, Muslimah Wear bukan sahaja perlu pakai dress..malah jika korang masi berjinak-jinak untuk mempelbagaikan fesyen, boleh cuba aplikasikan skirt + tops yang cantic, ataupun gunakan pants seperti palazzo digayakan dengan tops bercorak mahupun plain. Manakala, hijab yang dipilih harus disesuaikan.

    Eca kongsikan TIPS MENGGAYAKAN MUSLIMAH WEAR di Musim Perayaan :
    1. Pilihan jenis fabrik haruslah yang tidak panas agar kita sentiasa selesa.
    2. Pilih saiz yang mengikut bentuk tubuh agar kelihatan lebih menarik tapi jangan sampai mencolok mata orang lain.
    3. Rona warna biarlah sesuai dengan kulit wajah.
    4. Jika baju anda sudah bercorak, pilihlah hijab yang plain. Begitu juga sebaliknya. (Jangan jadi taman bunga uollsss, baju nak berbunga, hijab pun berbunga)

    Since Ramadan berbaki beberapa hari je lagi, jangan pula lengah-lengahkan cari Muslimah Wear untuk digayakan dihari raya. Baru tampil menarik kan? Kot-kot lah bertemu jodoh hari di hari raya (eh, cakap diri sendiri ke tu eca oi!)

    till next entry!
    xoxo, ecadwinkyasha.

    KOKOA BAH! Cocoa Butter Lip Treatment Set

    KOKOA BAH! Cocoa Butter Lip Treatment | Assalammualaikum & Salam Ramadhan…syukur dah 14hari berpuasa kan? Sepanjang berpuasa ni, alhamdulillah tak banyak sangat dugaan tapi bibir eca kerap kering dan merekah. Yelahhh, kita kan kurang minum air agak dehidrasi sikit kiranya. Paling tak best, bila berbuka minum air banyak-banyak dan makan banyak-banyak kadang-kadang sisa tu tertinggal kat bibir (kes gelojohhh ne!)

    Collaboration Secret of Borneo & Sabahan Blogger
    KOKOA BAH! : Cocoa Butter Lip Treatment Set & Cocoa Butter Soap n Scrub

    nasib Eca diperkenalkan dengan produk KOKOA BAH! Cocoa Butter Lip Treatment ni. Alhamdulillah, selepas beberapa hari guna, bibir Eca rasa makin seksi…dok selfie pun “si dia” komen bibir makin cerah. Dia tak tahu Eca sendiri geram dengan bibir  sendiri sebab makin halusssss. Mari Eca kenalkan korang dengan KOKOA BAH! Cocoa Butter Lip Treatment.

    Cocoa Butter Lip Treatment Set
    Cocoa Butter Lip Treatment Set 

    Cocoa Butter Lip Treatment adalah satu rangkaian produk yang terdiri daripada scrub, conditioner dan butter yang mana dirumuskhas untuk BIBIR kita. Selalu dengar scrub muka, scrub badan, conditioner rambut….jarangkan dengan penjagaan bibir kecuali penggunaan lip balm or Vaseline. Jangan risau, kini BIBIR kita turut boleh dimanjai dengan KOKOA BAH! Cocoa Butter Lip Treatment.
                                                         
    Set Cocoa Butter Lip Treatment terdiri daripada :

    1. Cocoa Butter Lip Scrub
    Cocoa Butter Lip Scrub ini kita gunakan untuk menghilangkan kekeringan bibir, rekahan pada bibir, elakkan bibir hitam dan setiap penggunaan scrub ini perlu diikuti dengan lip butter bagi elakkan bibir menjadi kering.
    CARA PENGGUNAAN :
    - Letakkan scrub pada bibir anda menggunakan jari-jemari
    - Kemudian, sapukan scrub tersebut pada bibir sehingga anda berpuas hati.
    - Akhir sekali, lap dengan menggunakan tisu kering (jangan gunakan air ataupun tisu basah kerana dikhuatiri bibir anda akan terlalu berminyak)

    2. Overnight Lip Conditioner
    Overnight Lip Conditioner pula kita gunakan sebelum tidur agar bibir kekal lembab. Antara ramuan utama Overnight Lip Conditioner ini ialah mentega koko, minyak almond dan Vitamin E namun begitu jangan risau kerana tiada pewarna tambahan digunakan.
    CARA PENGGUNAAN :
    - Gunakan selepas anda scrub bibir dan sapu bersih bekas scrub.
    - Tinggalkan semalaman pada bibir.
    - Gunakan setiap hari untuk kesan lebih menarik.


    3. Cocoa Lip Butter
    Cocoa Lip Butter pula kita gunakan di siang hari. Ramuan utama adalah sama seperti Overnight Lip Conditioner cuma ditambah dengan serbuk koko untuk menaikkan warna. Takyah risau, walaupun ianya berwarna coklat, tidak akan meninggalkan kesan pada bibir kamu.
    CARA PENGGUNAAN :
    - Gunakan selepas penggunaan Cocoa Lip Butter Conditioner
    - Boleh digunakan setiap hari tanpa mengira waktu untuk menghasilkan bibir yang lebih lembut.
    Cocoa Butter Lip Scrub
    tengah scrub bibir pastu rasa lembut jakkk!

    Selepas gunakan beberapa hari, tetiba rasa bibir makin lembut. Lebih-lebih lagi pada bulan puasa ne kan, tidaklah bibir kering sepanjang hari. Makin suka pulakkk kita, lepas ne boleh repeat order gituuu tambahan pulak harga bagi treatment set ini agak murah & mampu milik. Harga satu set Cocoa Butter Lip Treatment ialah RM38 sahaja. Manakala kalau nak beli secara berasingan, korang boleh beli dengan harga RM15/setiap barangan. Mampu milik kan?!...so, korang takyah fikir panjang tau. Meh sini Eca gitau korang dimana boleh dapatkan set KOKOA BAH! Cocoa Butter Lip Treatment.

    KOKOA BAH! by Secret of Borneo
    Whatsapp : 0195894930 (Nancy)

    Jangan ragu-ragu tau, sebabnya produk dalam set ini TIADA BAHAN TERLARANG. Apatah lagi, ia adalah “homemade” yang dibuat dengan penuh kesungguhan ditambah rasa kasih sayang untuk semua pengguna dan bakal pengguna… Ohya, untuk pengetahuan korang, produk Cocoa Butter Lip Treatment ini merupakan produk dari SABAH tau! eh bangga pulak Eca as Sabahan dan telah cuba produk Sabah sendiri. hah, Eca dah cuba, sekarang giliran korang pulak ya!

    Till next entry!
    xoxo, ecadwinkyasha.

    Althea's Raya Giveaway Festival

    Althea's Raya Giveaway Festival | Assalammualaikum & Salam Ramadhan. sedar tak sedar, Ramadhan berbaki lebih kurang 3 minggu sahaja lagi. Tentu sudah sibuk dengan persediaan Raya kan, especially bagi mereka yang punya anak kecil. eh eh, wanita bujang macam Eca turut tak ketinggalan tau .Untuk persediaan Raya kali ini, sangat-sangat simple dan Eca sendiri telah buat persediaan raya dari dulu lagi. Kemain orang bujang buat persiapan raya kan walaupun hakikatnya Eca just hantar kain kat tailor je pun. Kasut baru beli semalam, handbag baru nak gi cari, make-up????...uwaaa, diri ini baru menyedari make-upku dah hampir habis. Nangis bucu katil mengenang make-up hampir habis tapiiii TAK JADI, sebab Eca ada Althea tau~

    eh, apa tu Althea?
    Althea adala satu website yang menjual barangan kecantikan dari Korea terus ke depan pintu anda. Mudahnya shopping online kan?..Apatah lagi bila produk dari Korea yang terbukti keberkesanannya ke atas wajah kita.Bukan tu sahaja, banyak brand lain turut di jual di Althea Malaysia antaranya dari The Faceshop, IOPE, 

    antara kelebihan Althea yang tiada di online shopping yang lain ialah Penghantaran Percuma bagi Pembelian RM99 ke atas, bukan tu sahaja tau, sekarang ini Althea sedang menganjurkan Raya Giveaway Festival.


    Bagi setiap pembelian bersempena dengan Raya Giveaway Festival ini, pembeli akan diberikan hadiah percuma. hah, boleh beli banyak pastu dapat lagi hadiah percuma, INDAHNYA HARI RAYA!!.eh eh eh~


    Bukan tu sahaja, setiap pembelian akan didatangkan sekali dengan Limited Edition Ramadan Box yang tampil dengan rona warna pastel. Cantik je kotaknya tau..bagi sesiapa yang gemar mengumpul kotak, jom lah terus ke Althea di hujung jari anda tu..KITA SHOPPING!!

    INFO : Althea kini berada di hujung jari anda. Sila muat turun Apps Althea di telefon pintar anda kerana ianya bukan sahaja disediakan untuk pengguna Android, malah pengguna iOS juga.


    kalau korang nak tahu lebih pasal Althea, jom lawati :
    Website : http://my.althea.kr


    till next entry ya! 
    eca nak shopping kat Althea dulu.
    xoxo , ecadwinkyasha

    Resepi Puding Jagung | Menu Kegemaran Iftar.

    Resepi Puding Jagung | Menu Kegemaran Iftar.
    Assalammualaikum.....kat group Sabahan Blogger, sibuk pulak dorang ceta pasal menu iftar. Telan liur jak lah baca conversation bebudak eh mak budak kat situ. Eca "UP"-kan terus menu kegemaran Eca kat blog...biar terliur korang semua eh eh!



    pudingjagung


    tu dia Menu Kegemaran Eca iaitu Puding Jagung...like seriously, Eca memang suka makan jagung. Tak pernah jemu makann, so apa ja yang ada kaitan dengan jagung, Eca memang suka contohnya, jagung rebus, jagung bakar, bubur jagung....sekarang teringin nak minum air jagung yang tengah HOTTT tu!

    ok ok, Eca tak nak membebel panjang, nak share dengan korang Resepi Puding Jagung. 
    Bahan-bahan
    1cawan tepung kastard
    3cawan air
    1 tin krim jagung
    1/2 cawan gula
    1/2 pek santan
    Garam

    Cara Membuatnya
    1) Gaul kesemua bahan kecuali krim jagung dan sebatikan.
    2) Dah agak-agak sebati iaitu tepung jagung + santan tak berketul, masukkan krim jagung.
    3) Masak atas api sederhana & gaulkan sehingga adunan puding nampak masak & berkilat.Tempoh dalam 30minit - 45minit bergantung kepada adunan kamu)
    4) Dah masak, letakkan ke dalam mangkuk puding

     kalau korang nak tahu, tiga bahan utama iresepi ini iaitu tepung kastard, jagung & santan boleh korang beli secara "online" di Lazada?..tak caya, jom tengok gambar dibawah ne :





    Lebih mudah kan menyediakan juadah iftar, apatah lagi kalau buat Puding ne waktu Sahur...simpan je dalam peti ais, lagi sejuk, lagi sedapp gitu!...Ohya, korang tahu tak Lazada sedang mengadakan Marhaban Ya Ramadan dan Riang Ria Raya Sale bermula pada 19 Mei 2017 - 30 Jun (sempat lagi ne nak memborong kat Lazada sebab diskaun sehingga 90% tau~)

    Selamat Mencuba Resepi Puding Jagung by ecadwinkyasha =)
    kalau sedap, khabar-khabarkan tauuuuuu.

    till next entry,
    xoxo : ecadwinkyasha.

    Lazada Ramadhan Raya 2017 Blogger Contest


    Lazada Ramadhan Raya 2017 Blogger Contest

    Assalammualaikum semua!..hari ini Eca nak kongsi satu contest dari Lazada..Maybe ramai yang dah tahu tapi Eca still nak kongsi dengan korang semua...Lazada juga pernah menganjurkan contest sebelum ne dan sambutan amat menggalakkan, so apa kata kita join pulak contest kali ini. The more, the merrier orang kata! 


    JOIN RAMADHAN RAYA BLOGGER CONTEST.
    1. Pertandingan ini bermula 19 Mei - 23 Jun 2017.
    2. Selama 4 minggu pertandingan ini dijalankan, peserta akan diberikan 4 tajuk berbeza setiap minggu. Peserta boleh menyertai lebih dari satu pertandingan.
    3. Setiap 4 minggu, peserta akan diberikan tajuk-tajuk yang berbeza tau seperti :
    • Minggu 1 : Resepi Ramadan (19 Mei - 1 Jun)
    Setiap peserta perlu menyediakan entry bagi menjawab soalan-soalan berikut :
    a. Apakah hidangan iftar kegemaran anda?
    b. Kongsi resepi hidangan tersebut.
    c. Nyatakan produk daripada Lazada yang boleh digunakan untuk membantu korang menyediakan hidangan tersebut.

    • Minggu 2 : Hiasan Rumah untuk Raya (2 Jun 2017 - 8 Jun 2017)
    Setiap peserta perlu menyediakan entry bagi menjawab soalan-soalan berikut :
    a. Bagaiaman hiasan rumah untuk menyambut raya?
    b. Kongsikan tips menghias rumah untuk menyambut raya?
    c. Nyatakan produk daripada Lazada yang boleh digunakan untuk membantu korang menghias rumah (contoh : perabot pilihan)



    • Minggu 3 : Tampil Cantik & Menarik. (9 Jun 2017 - 15 Jun 2017)

    Setiap peserta perlu menyediakan entry bagi menjawab soalan-soalan berikut :
    a. Apakah tema warna Raya korang?
    b. Kongsikan butiran pakaian Raya korang?
    c. Nyatakan produk daripada Lazada yang boleh korang gayakan di hari Raya.

    • Minggu 4 : Balik Kampung (16 Jun 2017 - 25 Jun 2017)

    Setiap peserta perlu menyediakan entry bagi menjawab soalan-soalan berikut
    a. Di manakah korang akan balik beraya?
    b. Senaraikan barang keperluan apabila balik ke kampung.
    c. Nyatakan produk daripada Lazada yang korang akan bawa balik ke kampung halaman.


    3. Perkara itu mesti mengandungi screenshot produk yang dinyatakan di titik 1.c, 2.c, 3.C dan 4.c 
    4. Peserta perlu menyebut Marhaban Ya Ramadhan Sale dan Riang Ria Raya (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/) yang akan berlangsung dari 19 Mei hingga 30 Jun (di mana anda boleh mencari khas diskaun sehingga 90%!).
    5. Peserta dikehendaki menyerahkan pautan Artikel mereka melalui e-mel kepada contest@lazada.com.my dengan subjek bertajuk: Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest
    6. Peserta adalah dialu-alukan untuk menghantar artikel dalam mana-mana bahasa.
    7. Pemenang akan dipilih secara rawak.

    Jom kita meriahkan!..Eca sendiri tengah karang entry tersebut. 
    Mana nak tahu rezeki kita sangkut hadiah utama keeee...kan kan?! 
    Tak cuba, Tak tahu!!!!

    till next entry,
    xoxo : ecadwinkyasha

    SABAHAN BLOGGER (Part 1)

    Assalammualaikum & Salam 1 Malaysia semua.

    SABAHAN  BLOGGER | Di Bawah Bayu, Kami Bersatu. Hari ini Eca nak ceritakan sedikit tentang Sabahan Blogger..Dah tentu-tentulah kan members group ini terdiri daripada blogger-blogger di negeri Sabah...ye, kami tak ramai, tapi kami ada. So, jom kenal satu demi satu Sabahan Blogger yer.

    Sabahan Blogger Lepaking after event

    tu diaaaa, gambar kami selepas cover event di Putatan. Dah cover event tu, dak Eca ajak member-member yang lain gi Kak Kiah Cake House tu sesi kenal-kenal dan lepak-lepak. Seriously, Eca pun tak kenal mereka sangat. Sebelum ne cuma pernah jumpa dengan beberapa orang tapi takdelah sampai duk bersembang bergelak tawa macam ne...kali ini, jumpa lebih ramai lagi & jom Eca kenalkan mereka di dalam gambar tu dulu.

    Blogger Junzie atau lebih dikenali sebagai Mrs Hafizie. dah terang lagi bersuluh ada Mrs so Blogger Junzie sebenarnya dah berkahwin hampir enam tahun dan masih ttc (try-to-conceive). Kita doakan untuk mereka berdua. Untuk pengetahuan korang, Ju ne juga online seller untuk produk Diamond Gold Skincare...jom stalk Blog Junzie



    Allah mengatur takdir kadang dengan jalan yang kita tak terfikir, Kadang dengan cara yang tak mampu kita singkir...Kata-kata yang cukup indah..Malah, kalau korang tengok pemilik blog ini, masyallah syurga!...hahaha. Ibu kepada dua orang cahaya mata ini turut berkerja sebagai setiausaha. Yang menarik, beliau juga seorang online seller yang menjual tudung Amaris secara online. Boleh skodeng FB beliau k! Blog Liza Izara



    I Blog About Everything. Yes she is!...kalau korang nak tahu, pemilik blog ini seorang yang peramah dan periah. Tak sangka pulak usia dah 3*...tapi still jiwa muda gituuuu..gi masuk blog Yatie sebab dia memang banyak cerita nak kongsi dengan korang!Blog Yatie


    Adik kami yang seorang ne masih menuntut di UMS dalam jurusan teknologi rangkaian macam tu! Mula kenal ingat pendiam...nasib baik peramah. Bukan pe, Eca kan susah gak buka mulut kekadang lebih lebih kalau baru kenal orang tu! Blog Natrah

    Sebenarnya, ramai lagi komuniti Sabahan Blogger. Korang boleh klik banner Sabahan Blogger di sidebar Eca ne tuk baca dan kenali Sabahan Blogger dengan lebih rapat lagi.

    till next entry!!!
    xoxo , ecadwinkyasha.