TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

Resepi Puding Jagung | Menu Kegemaran Iftar.

Resepi Puding Jagung | Menu Kegemaran Iftar.
Assalammualaikum.....kat group Sabahan Blogger, sibuk pulak dorang ceta pasal menu iftar. Telan liur jak lah baca conversation bebudak eh mak budak kat situ. Eca "UP"-kan terus menu kegemaran Eca kat blog...biar terliur korang semua eh eh!



pudingjagung


tu dia Menu Kegemaran Eca iaitu Puding Jagung...like seriously, Eca memang suka makan jagung. Tak pernah jemu makann, so apa ja yang ada kaitan dengan jagung, Eca memang suka contohnya, jagung rebus, jagung bakar, bubur jagung....sekarang teringin nak minum air jagung yang tengah HOTTT tu!

ok ok, Eca tak nak membebel panjang, nak share dengan korang Resepi Puding Jagung. 
Bahan-bahan
1cawan tepung kastard
3cawan air
1 tin krim jagung
1/2 cawan gula
1/2 pek santan
Garam

Cara Membuatnya
1) Gaul kesemua bahan kecuali krim jagung dan sebatikan.
2) Dah agak-agak sebati iaitu tepung jagung + santan tak berketul, masukkan krim jagung.
3) Masak atas api sederhana & gaulkan sehingga adunan puding nampak masak & berkilat.Tempoh dalam 30minit - 45minit bergantung kepada adunan kamu)
4) Dah masak, letakkan ke dalam mangkuk puding

 kalau korang nak tahu, tiga bahan utama iresepi ini iaitu tepung kastard, jagung & santan boleh korang beli secara "online" di Lazada?..tak caya, jom tengok gambar dibawah ne :





Lebih mudah kan menyediakan juadah iftar, apatah lagi kalau buat Puding ne waktu Sahur...simpan je dalam peti ais, lagi sejuk, lagi sedapp gitu!...Ohya, korang tahu tak Lazada sedang mengadakan Marhaban Ya Ramadan dan Riang Ria Raya Sale bermula pada 19 Mei 2017 - 30 Jun (sempat lagi ne nak memborong kat Lazada sebab diskaun sehingga 90% tau~)

Selamat Mencuba Resepi Puding Jagung by ecadwinkyasha =)
kalau sedap, khabar-khabarkan tauuuuuu.

till next entry,
xoxo : ecadwinkyasha.

12 comments:

  1. Sedap sedap.....
    Mmg sedap...nnt kak pip mau mencuba juga resepi ni...

    ReplyDelete
  2. wahh bijak2 terus join lazada.. hihihihi

    ReplyDelete
  3. Hehe..kita perati je...nanti leh masuk dalam list nie..kena beli bahan dulu....:)

    ReplyDelete
  4. laju2 trus aq scroll takut tgugat iman ku haha..sng pla buatnya eca nnt aq try

    ReplyDelete
    Replies
    1. suruh adikmu buat Sha....dia kan rajin masak2 ne.

      Delete
  5. sadapnya caaa.. klu gtu iftar d ruamh mula ca hahaha

    ReplyDelete
  6. Waahhh... pudingg! Hhahaha suka resepi puding nie..

    ReplyDelete
  7. Selalu jumpa Puding Jagung bila ada majlis. Nak buat pun tak susah.

    ReplyDelete

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*