TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

Senyumlah dari hati

Rancang PERCUTIAN keluarga disini!

Assalammualaikum.

adakah anda tahu bahawasanya seorang gadis bernama eca mempunyai senyuman paling cantik didunia ini?!...dah dah,gi ambil baldi dulu..ai nak muntah you!hahaha,tapi betul lah apa eca cakap.Senyuman yang menarik ini mampu membuatkan seseorang tersenyum ketika membaca entry ini,,eh eh?!.

ai malas tau,mesti u'lls tak pecaya,mari ai nak tunjuk gambar ai.....

HOSTING untuk website/blog anda

Fakta-fakta menarik tentang senyuman

Para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.

Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupaya menceriakan hidup kita tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak. ?

ai is smile oke?!

Apabila darah yang 'sudah sejuk' ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan 'gembira'. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi

Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.?

Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar degupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum kita ketawa.?


Selain memberi pelbagai kebaikan kepada tubuh, dalam ajaran Islam sendiri mengatakan senyum itu satu sedekah. Senyum mampu menjadi penawar pada penyakit rohani yang kronik. Senyum tidak perlu modal, cuma sekelumit rasa ikhlas yang bisa memaniskan senyuman itu. Senyuman yang dilemparkan mampu menyerikan hari insan lain. Mungkin juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah atau mampu juga untuk memulakan sesebuah ikatan?

so,tunggu apa lagi,mari kita SENYUM macam ne ::eh,saya senyum tak nampak mata,tak nampak gigi.

bekerja tanpa bangun awal pagi.klik sini.
senyumlah dari hati,duniamu akan lebih berseri.
senyumlah tanpa jemu,duniamu akan lebih bererti.
senyumlah untuk semua,dunia akan senyum kembali.
-senyum-