TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

Baju Raya 2016

Assalammualaikum & Salam Ramadhan.

ohyeahhh, tahun ne ntah kenapa tiba-tiba super excited pasal BAJU RAYA..maybe sebab tahun ne diri sendiri p beli kain & p hantar kain kat tailor kottt.Ye lah, sejak kecil harapkan mama je buat semua tu!..sampai ke besar tau tapi tahun ne sebab semua buat sendiri kecuali adalah sikit mama belanja beli kain masa eca bercuti kat Sarawak hari tu.

sedar tak sedar, eca hantar actually dua kain which dua-dua kain ne eca beli kat Serikin...jatuh cinta dengan jenis kain & corak kain tu tauuuuu....dan bila tailor eca hantar ke rumah baju-baju tu, tambah jatuh cintaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...




tailor eca ne, rakan blogger jugak!!!!..cuba terjah : Blog Asha Lya
Actually dah selalu hantar kain kat Lya tuk jahitkan...semua bermula bila eca beli kain ela kaler navy blue nak buat jubah tapi tak tahu nak hantar kat mana....so, masa scroll IG, ternampak Lya post pasal gambar baju yang dia jahit.Terus whatsapp Lya tanya dia dan deal dengan dia tuk hantar kain tu. Disebabkan kadar upah yang Lya amik berbaloi dan eca suka sangat kekemasan jahitan Lya...terus continuos sampai sekarang hantar kat Lya....kalau korang nak tahu, Lya dengan husband dia duk kat Kinabatangan which is miles away dari Kota Kinabalu, dalam 5-6hours tak silap eca...Tapi takde hal sangat nak hantar & ambil baju tu..Kadang-kadang jumpa kat tepi kedai, kat Taman Awam Teluk Likas dan pernah sekali kat Survey Putatan.....Lya, siap sedia lepas ne nak hantar dua kain lagikkkk!!!

..selain tu, eca ada sepasang jubah lagi hasil jahitan Lya. Jubah ne sebenarnya nak buat jubah tanpa lengan nak pakai dengan cardigan tuk Majlis Kahwin Syifa tuuuu, tapi tak jumpa lak cardigan yang sesuai...Balik dari Sarawak, terus eca hantar sekali dengan kain raya tuk Lya jahitkan lengan pulak...So, puashati lagik sekali dan tak sabar nak pakai tuk raya!!!!...


...dan sepasang lagi baju kurung. hasil jahitan Lya jugak! Kain ne mama bagi, cantik sangat corak & kalernya.




sekarang, misi mencari tudung pulak dahhhhh!
mohon yang mengaku sayang saya belanja 4helai tudung baru, boleh takkkkkk?!

Mulanya Ramadhan1437H

Assalammualaikum..
yeahh, dekat Sabah kurang dari 3jam lagi nak berbuka dah!...jangan jeles korang di Semenanjung & Sarawak sanaaaa....Sabah memang berbuka awal tapi Subuh pun awal jugak =.="...Masuk bulan puasa ne, wallpaper phone eca telah ditukar dengan gambar jadula waktu solat include waktu imsak sekali...Tujuannya, supaya bila bangun subuh tu alarm berbunyi ke atau memang terbangun, perkara pertama ialah tengok phone...terus dapat tengok jam & tengok waktu imsak serta Subuh sekali...kot-kot tak terdengar alarm kan, jadi berharap je lahhh belum masuk waktu. *untung-untung leh makan kurma lagik sebijik

sebelum ne alarm jam5, sekarang alarm kena set start dari jam3.

..dan seperti biasa, setiap kali masuk Ramadhan....ILPKK akan beri setiap staff  1kotak kurma.Alhamdulillah, tak yah beli kurma lagi..Kalau ne cukup seminggu, next week baru beli lagik. Eca memang akan telan kurma dulu setiap kali berbuka & setiap kali sahur pun, sama jugak.



...Bazaar terdekat dengan opis ialah Bazaar Indah Permai. tak jauh sangat dalam 5-10minit sampai.Tapi nak carik parking, ya ampunnnnnnnn....*seksa jadik driver oi dan sib baik bukan eca yang drive*.Untuk Ramadhan kali ini, eca limitkan RM5 setiap kali ke bazaar. Kan puasa mengajar kita untuk menahan makan, minum & paling penting menahan nafsuuuuuuuu tu. Maka, seorang ecadwinkyasha telah mendisiplinkan dirinya bahawa setiap kali bazaar bajet ialah RM5 sahaja!..


hasil membazaar semalam, RM2 tuk puding pandan & RM2 untuk 4biji kuih koci. ne untuk makan berdua je yerrr..eca & housemates je puwn...Total pembelian semalam, RM4 dan still ada baki RM1...boleh bawa ke kunjungan seterusnya. Ohya, selain disiplin RM5 sahaja, eca try disiplin tuk pergi bazaar pada hari Isnin, Rabu & Jumaat sahaja. Kalau pergi hari-hari, boleh bosan jugak tu yer...


ceta puasa korang pulak camne?..meh share kat ruangan komen~

Kadar Zakat Fitrah Negeri Sabah

Assalammualaikum.
Alhamdulillah, next week berjumpa lagi kita dengan RAMADHAN...sebulan puasa & sebulan raya menyusul..ohyeaaaah~..puasa juga, jangan lupa kita kena bayar ZAKAT FITRAH.untuk negeri Sabah, masi kekal RM7 yer dan masi kekal juga bapa eca akan bayar tuk family we olss~.




tempat korang berapa pulak?
masih kekal atau bertambah?

Ketagihan Membeli & Membaca Buku

Assalammualaikum
sapa ada minat membeli & membaca buku macam eca..kita boleh jadik geng!..Tapi sekarang ne, eca dah tak berapa nak beli novel tebal-tebal..Bukan apa, bila baca tu, macam terbawak-bawak jadik watak utama.part paling tak best bila terbayang-bayang watak HERO yang kononnya macho, kaya, educated...dalam real life, dapat yang memahami kita pun payahhhhh =.="

That's why, novel cinta macam tu..elakkan dari dibeli. Lagipun eca lebih memilih novel-novel ringan terbitan Lejen, Nubook dll....bacaan ringan tapi bermakna, baca ulang-ulang pun tak bosan cause it was in our reality....

..selalunya kalau eca berjalan p shopping mall, kedai buku WAJIB singgah tau. Kadang-kadang bukan tuk beli, more to survey & beli bila ada duit....dah 3bulan eca takbeli buku, ne sekali beli nak jugak beli banyak-banyak topup 3bulan yang tak terbeli tu.

macam ne lah kejadian dia bila takde duit tapi p kedai buku. =.="



korang sama tak macam eca?!...ke tak minat membaca?