berukband I OVER limit???


terukkan bila broadband korang over limit?
banyak sangat benda tak boleh buat sebab 'kelajuan' itu menjadi kekangan.memang frust menonggeng kan bila nak upload gambar kat facebook,lembab semacam je.apatah lagi nak tengok video kat Youtube.lagi la hampeh!.so,hari ini nak kongsi dengan korang cara-cara nak lajukan broadband yang da over limit.tuto ne sebenarnya I dapat dari Puteri Zaza.Puan Zaza ne pula dapat dari Budak Botak.so,I nak berTERIMA KASIH kepada kedua-duanya lah sebab sudi kongsi ilmu ini dengan budak buta IT cam I.haha.
so,tak salah kan kita nak kongsi-kongsi ilmu itu?...
so,meh kita tengok camna cara-caranya oke~.

1st:Buka RUN.
tak tahu camna?...U'll pg START.then tekan RUN.


nampak tak kat kotak hijau kat atas?
tu yang korang kena 'click'
dan akan keluar benda cam kat bawah neyh:


kat dalam tab RUN tue.
korang tulis 'CMD'
sudah buat?click pula 'OK'
dan akan keluar prompt macam neyh:



kat atas tue..korang tambah 'ayat' neyh:
ipconfig/all
jadilah cam kat bawah neyh yer:

 
da sudah buat.
tekan 'enter' lah!
nanti akan keluar senarai connection,
cari nama hardware wireless korang(Nama Modem)
untuk pengguna CELCOM BROADBAND macam I,
korang cari la PPP adapter Celcom 3G.
cam kat bawah neyh:
then,cari IP Address atau Default Gateway.
pilih salah satu daripanya.
next,korang tekan:

ping |IP Address@Default Gateway korang| -t

contohnya ping 10.177.84.241 -t
ohyee,pastikan berjarak ya.
sebab kalau korang buat betul,korang akan dapat hasil yang betul.
macam kat bawah neyh:


bila da berjaya,
akan keluar camne ye..


dan sepanjang korang online,
akan jadi camne:


last,korang just biarkan benda tue ada selagi korang online.taknak guna?..ahai senang je.tekan X  tu.dia da tutup.tapi nak ke tutup?....best guna,ble download movie banyak-banyak.haha.akhirnya budak BUTA IT iaitu I da siap buat tuto ne.ini untuk perkongsian bersama yer.korang nak tanya apa-apa?..jangan tanya kat I, I tak amik IT course kat kolej.I belajar via  tenet  jer.so nak tanya apa-apa,p tanya boyfie to-be I.hahaha.takde la yer..p tanya Budak Botak.kat sini |link|

tuto ne pun dari dia.tengok sini |link|

Budak Botak: Thanks for the info.sharing is caring kan?..hehe.

3 comments.. read them below or add one

Cik Azizah Cik Azizah 26 January, 2011
kenapa cik jijah xleh wat....

akak pakai window 7 xleh ke...
da cr run then nk xkua "document n setting"..die kua "user" so xleh nk taip..
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 26 January, 2011
@Cik Azizah cuba tnya budak botak eh...sebab eca pun xtau.eca guna windows xp......nnti eca cba dlu guna lappy kawan eh.
Cik Azizah Cik Azizah 27 January, 2011
ok...akak tanya botak tu...
t lau dapat tahu guna lappy kawan...tuto kat akak jugak ek..

thanks dear :0

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*