meletakkan BARCODE dalam BLOG.


hari ini nak ajar macammana nak letak BARCODE dalam blog.
nak tengok contoh?..korang boleh 'scroll' ke bawah blog ini.
ne yang I da print screen tuk tatapan korang yer:


nampak tak?..so,meh I teruskan ajar u'll macammana nak buat ek.
1st: kena masuk laman web neyh: barcodeinc
so,korang akan jumpa page macam ne::





nampak tak yang I letak dalam box berborder hitam tue?..kat atas neyh!.
korang 'klik' benda tue yer...
dan korang akan jumpa ini ::



next step ini penting!....
sekarang masa untuk korang masukkan text apa yang korang nak.
macam I,I tulis 'ecadwinkyasha'(nama I la tue).
then,tekan 'Generate Barcode' untuk ambil kodnya.


seperti yang I tunjukkan dalam gambar diatas,korang kena amik code nya.
so,code yang betul adalah yang dalam petak 'Embed Barcode'
da copy?....buat pula macam neyh ::

Dashboard -> Design -> Edit HTML -> Add A Gadget -> Paste Kod tadi

pastue SAVE.
next,pegi PAGE ELEMENTs korang,
HTML/JavaScript untuk BARCODE korang neyh...
korang ubah tempat paling bawah ya.
supaya dia akan letak di bawah(macam dalam blog I)...
takpun,korang boleh letak kat mana-mana ikut citarasa korang.
k,selamat mencuba kawan-kawan.


p/s: try dan error itu perkara biasa *-*

0 comment... add one now

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*