the university OWE me :)


.assalammualaikum.

ada tak yang kat luar sana tu teringin nak jadi student UNIRAZAK macam I neyh?.angguk-angguk please...hehehe.oke,kali ini I nak kongsi sedikit pasal yuran pengajian I kat UNIRAZAK.I buat pinjaman PTPTN sebanyak RM39ribu...sila buka mata besar-besar dan buat reaksi TERKEJUT dengan bunyi..AH?!.oke memang mahal,da namanya Universiti Swasta kan?.tapi untuk pengetahuan U'll,pinjaman yang I buat ne,sedikit jika dibandingkan dengan budak-budak BATCH I k.Most of them dapat pinjaman RM48ribu.

Bagi yang tak tahu,Uni I ne ada 3 semester dalam setahun.Which,kami ada satu semester yang disebut 'short sem' iaitu dalam jangka masa dua bulan lebih sahaja.Time tu memang struggle habis nak study oke.So,macam I ne yang amik EDU,kami ada 10sem yang patut dihabiskan(jika pandai susun subject!).tapi bukan setiap semester kami dapat PTPTN.Short sem xde duit PTPTN.So,yuran atas tanggungan sendiri.

Duit PTPTN hanya masuk tuk 6Semester sahaja.Selebihnya,kami kena tanggung sendiri.SO,duit yang da masuk tu kena simpan actually.Tak boleh guna terlampau!.Tak leh boros lah jawabnya sayang oi!.Tapi cik ecadwinkyasha da buang duit PTPTN dy tuk beli macam-macam barang macam HP CSL,katil tuk rumah baru,External HDD,mp3 Player.tapi berbaloi lah juga benda-benda tue.

Sekarang ne I nak ajar U'll ilmu hisab pula.
Annual Fee I tiap tahun RM500.(annual fee kena bayar setiap kali masuk semester Julai/Ogos je..sebab I intake July2009)
Yuran Pengajian RM275/credit hour.
so,bila I amik 16credit hour,yuran I 275X16=4125
Duit PTPTN pula masuk RM5999.50.So,dalam akaun UNIRAZAK I,ada lagi balance dalam RM1874.5o,duit lebihan neyh dalam akaun uni I,tak leh amik tapi boleh disimpan.THEN,bila masuk short semester,yuran I UNI boleh tolak dari situ jer.Bila tak CUKUP,baru tambah dengan duit sendiri.Macam sekarang ne,THE UNIVERSITY OWE ME dalam RM1599.Bila masuk May/June Semester nanti,I tak perlu risau sangat pasal yuran,sebab da ada duit tuk cover,cuma bila I amik subject yang banyak credit hour dan 'duit simpanan' dalam akaun UNI I tak mencukupi baru I kena tambah sendiri.

WANG SARA HIDUP?.
oke,jangan risau pasal wang sara hidup a.k.a bagi budak-budak UNI,wang tuk beli macam-macam(macam I beli external HDD)...bagi yang dapat pinjaman macam I,setiap semester akan masuk dalam RM6500,bila da masuk kat akaun UNI dalam RM6000,dalam akaun Bank Islam I pula ada tinggal dalam RM500 je!.tapi bagi yang dapat lebih,maka lebihlah akan masuk kan dalam akaun mereka :)
I tak kisah sangat berapa masuk,as long as YURAN I da dapat cover...lain-lain tu tanggung sendiri la kan.dan I taklah berharap sangat duit PTPTN tuk enjoy sangat ;)

Bagi yang nak continue study kat UNIRAZAK,u'll rasanya boleh memohon biasiswa juga.As long as result U'll masuk.Pinjaman MARA puwn boleh,minta ZAKAT pun boleh dan so on.Kali ne I nak kongsi pasal DANA KARANGKRAF?.U'll tentu tahu kan KARANGKRAF tu,salah satu syarikat penerbitan MAJALAH di MALAYSIA ne.Antara majalah-majalah keluaran syarikat tersebut yang I selalu baca REMAJA,Dara.com,NUR dan lain-lain lagi.Masa baca majalah Dara.com ari tu,I ada nampak pasal iklan DANA KARANGKRAF+UNIRAZAK,,,so,korang yang berminat,bolehlah usaha-usaha k cuba tuk memohon.Insyaallah ada rezeki kamu :)
Usha kat link neyh : |danakarangkraf|

sekarang I nak tunjukkan korang printscreen BILLING STATEMENT I:

nampak tak?..amount the university owe you?...hehe,nampaknya short sem nyer yuran da cover dah >,<
k,sekian entry I dimalam hari....terlebih rajin pula yer I ne hari..hehe,weekend ne,I mungkin akan berBW ke blog-blog yang da tinggal jejak disini.So,korang boleh lah start tinggalkan jejak k!..

p/s: ooo,kali ne I guna blogger in draft tuk tulis entry neyh.hehehe
p/ss: encik TTM tak bagi khabar berita lagi,RISAU I dibuatnya.ntah da sampai sini atau belum,I pun tak tahu :(
p/sss: esok ada kelas pagi jam8-12.30,then petang pula ada meeting PERMAI.
p/ssss: nak tengok wayang tapi takde buddies,sapa nak temankan I?..cepat,I belanja POPCORN!.
p/sssss: nak mandi a.s.a.p post entry ne,nak ikut?...heehee :P


chau~

opps,,tertinggal sesuatu PENANTIAN SUATU PENYIKSAAN oke?.

{ 9 comments.. read them below or add one }

Mai Yee Mai Yee 18 March, 2011
Wahh..serius?? Banyak gilerr pakai duit..tape2..bljr rajin2!! heheh

p/s: maii membe baru dlm geng blog pink..hehe..nice meet u bebeh..men follow2 jum :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 18 March, 2011
@Mai Yee

iya dear...serius tue.xtipu.kan ada printscreen statement fee I.klu ble jgn lah masuk uni swasta....msklah ipta,susah ne ipts.
Cik Azizah Cik Azizah 18 March, 2011
mahal oooooo...tak mampu....kalau dapat keje trus lepas tu xpe jugak kan...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 18 March, 2011
@Cik Azizah yeerrr...betul tue.kalau dapat kerja terus xpe juga kan.Tapi insyaallah dapatlah keja terus neyh.Hopefully so dapat jadi tutor kat mana-mana kolej ;)

kalau tak pun cri suami yg kaya raya la jawabnya :P
AnonymousAnonymous 18 March, 2011
eca,slalunya intake utk short sem bln brapa?
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 19 March, 2011
@Anonymous short sem bulan 5 ne da start apply rasanya :) or u can even go to UNIRAZAK office.
AnonymousAnonymous 19 March, 2011
oh,eca pun short sem jg kah?
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 20 March, 2011
@Anonymous sume kena tu short sem..hehehe. :)
Coklat Nini Coklat Nini 01 February, 2012
akak, kalau apply biasiwa cne kt unirazak ni

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*