do's and dont's in ur BLOG!


.assalammualaikum wahai para kesayanganku.............

nak update lagi..kesinambungan dari entry yang lalu......I dah janji nak bagi do's and dont's in ur blog..bagi yang tak reti...maksudnya disini ialah,apa yang perlu kamu lakukan serta tidak lakukan didalam blog kamu. :)

di awal-awal kemunculan I sebagai seorang blogger..macam-macam widget I letak..nak load memang laju la bila buka dari my own laptop..tapi bila buka dari others..lambat macam babi nyer siput :P. SO,perlahan-lahan I pun buang sedikit demi sedikit widget yang tak guna takpun I pindahkan sesetengah widget tue,ke pages yang lain.

sekarang kita tengok do's and dont's yang patut korang alert bila nak memperlawakan blog :)

LAGU

Ingat tujuan berblogging kamu?...Nak bagi ur readers dengar lagu ka?...Penting sangat ke lagu dalam blog?..Dulu,Mamat pernah review blog I...dia cakap tak perlu lagu kat blog,just me..nak letak,then..suatu ketika,waktu tu I tengah layan feel dengar lagu dari my lappy,,bila buka blog,habis punah segala feeling.DEMMM =.=". Dari situ,I terfikir,buat apa nak letak lagu kan?...buat lambat load sahaja!!!.Sejak dua menjak lagi neyh,hampeh I nak masuk blog yang ada lagu,lebih-lebih lagi bila lagu yang takde BUTTON STOP...adooi,sepanjang masa I baca blog tu,I dengar lagu...kalau lah lagu tu,sedap..takpe..ne tidak lah sangat ya!.buat tambah taik telinga I jer..SO,kalau boleh..jangan letak LAGU.nak letak..letaklah yang boleh STOP/PAUSE...I dah pernah bagi tutorial dulu pasal nak amik lagu dari youtube.korang boleh gunakan itu yerr.tengok kat sini.|tutorialyoutube|


WELCOMING WIDGET

Penggunaan widget yang terlebih-lebih akan buat blog kamu terlebih-lebih lah beratnya..obersiti noks!..haha.Cantik memang cantik..tapi fikir-fikirlah para readers kamu yer,tambah lagi bagi pengguna BROADBAND yang ada limit macam I neyh.Buat penat tunggu post entry kamu muncul,I blah jer.tapi I taklah jahat mcm tu yer..hehehe.I baca juga.Cuma,kalau boleh kurang-kurangkanlah widget cantik itu..Ne,kiri kanan blog wish benda yang sama... "WELCOME TO MY BLOG..DROP ME COMMENT YA!"..."SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA...TINGGALKAN KOMEN YERR"..huh!..tak ke sama je tue,so,tak yah nak letak banyak-banyak..satu cukup!.


COUNTDOWN STICKER

tau kan benda neyh...ala yang countdown tarikh-tarikh istimewa korang tue,ala yang daisypath tak silap I...urmph~.~ I pun ada letak juga kat blog I neyh...jumpa tak kat mana?..tak de kat sini?..cuba korang tengok kat pages "ecadwinkyasha" kat atas tue.|ecadwinkyasha|.nampak tak kat situ?...adakan I countdown I dah berapa lama berblogging?..tue satu je..tak seperti sesetengah blogger,,suka sangat letak too many countdown sticker.."....tahun telah berblogging".."cinta kami bersemi selam ....abad"..."tut berusia .... bulan".."...jam lagi ulangtahun blog ke 7hari"...urmph,heran I napa nak letak too many countdown sticker tue.SO,I nasihatkan tolong lah buang..tak pun letak dalam satu pages tuk countdown sume tarikh-tarikh penting korang :)


shoutmix/cbox/shoutbox

tau kan apa benda neyh???...ne adalah tempat ur readers boleh drop their link and interact with u.sebab ada sesetengah orang susah nak drop comment kat comment form tapi lebih selesa guna shoutbox tu tuk tinggal jejak.So,korang boleh la sign up tuk buat shoutbox...senang sikit nak tinggal jejak :)


NUFFNANG/HEARTBEAT

sambil blogging..tak salah kan nak tambah pendapatan..juz in case korang boleh dapat banyak dari hasil berblogging...tak salah sign up tuk nuffnang & heartbeat....I pun sign up juga tuk kedua-duanya..so far,boleh lah....hehehe.tak yah nak ceta la kan..esok2 je kita ceta pasal tue.

JAM/CALENDAR

ne nak tanya kat korang?...ada ke readers korang yang nak datang blog korang semata-mata nak tengok tarikh dan jam?..errm,tak yah la letak benda tu k.buat semak..comel memang comel tapi bila difikirkan kembali,wat pe benda tue?..heehee.so,fikir-fikirkanlah tuk membuangnya :)

WELCOMING SPEECH

oh ye..ini I baru teringat...tau welcoming speech tak?..tak ramai juga blogger yang guna ne..ne lain yer dari WELCOMING WIDGET yang I cakap kat atas tadi tue..welcoming speech ne bila kota masuk blog blogger tu...dia akan kuar lah box yang akan ada welcoming speech...so,kalau u'll buat ne.tolong lah pastikan welcoming speech korang tu berada dalam BAHASA yang ELOK-ELOK..

contohnya cam neyh:
" hai...anda sedang memasuki blog I,bacalah my entry,jangan lupa komen ya..sayang kamu"
dan elakkan tulis camne :
"hellO..anda berada di blog I,baca jangan tak baca entry I,penat I tulis tau!..lepas baca,komen ek?..tak suka?..boleh BLAH"...
-ini kalau aku masuk blog macam ne..dapat dosa free je aku sebab da maki tuan nya blog..hahaha(gelak penjahat!)

sekian sahaja entry merapu aku.hehehe.next time aku kongsi lagi k...aku ne bukanlah OTAI sangat..tapi sekali-sekala kongsi benda yang kita tahu takde salahnya kan?!
sekian,kesudian anda membaca entry saya,say adahulukan dengan ucapan terima kasih :)

p/s : lepas ne I nak buka bloglist ditepi sidebar?...nak blog anda tersenarai?tunggu entry seterusnya :) do's and dont's in ur BLOG!

3 comments.. read them below or add one

.m  y  z. .m y z. 19 July, 2011
nice sharing sis! XD tak suka blog yang ada welcoming speech and lagu. annoying gila kot T__T
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 19 July, 2011
@.m y z..welcome dear :)

mmg annoying sgt ada welcoming speech tu..lagu ble terima lagi..hehe :)
Izz Alejandra Izz Alejandra 29 August, 2012
nk tumpang tnye..by the way say thanks dulu coz memula nak buat blog sllu refer kat blog ni :)) skrg dah tahu sikit2..
soalan sy..perkara biasa ke klu new entry/post tak updates kat dashboard? tak naik dlm bloglist? dlm bloglist msh entry lama.. sy guna blogspot. tq

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*