30hb & 31hb,ecadwinkyasha umumkan cuti umum bagi negeri sabah.



.assalammualaikum.hari ini  dan esok,I umumkan cuti umum bagi negeri sabah sahaja.so,negeri-negeri lain,sila jangan jeles :P.haha,bagi yang tak tahu,sebenarnya tarikh 30hb & 31hb Mei setiap tahun adalah cuti umum bagi negeri Sabah.ini kerana terdapatnya pesta kaamatan yang disambut setiap tahun.Pesta Kaamatan ini juga disebut sebagai pesta menuai,ianya simbolik kepada tamatnya musim menuai padi.

btw,my dad and uncle dah lama tak kerjakan sawah kat belakang rumah kami ne.I dont why and I never ask.hikhikhik.bukan apa,kadang-kadang kesian tengok my dad,weekdays kena keja government,then weekend pula balik kampung mengerjakan sawah padi.penat kan?!.so,I taknak cakap apa-apa dengan bapa pasal tu.hikhik.tunggu la bapa pencen,baru balik kampung ne kerjakan sawah padi.time tu pun,I mungkin dah keja,dah boleh sangat kan tolong bapa.hikhik.

hari ini,I dan family I pergi bercuti.haha.bercuti la sangat yer.bukan lah,I pegi jalan-jalan je dengan family I.dalam sabah je pun,tak kuar kemana-mana.adik lelaki I kan tahun ne nak duduk UPSR,so mama cakap bawa adik release tension dulu.cian adik struggle study tuk dapat 5A,insyaallah dapat.mula-mula rancang my parents,me and adik-adik je.then abang I cakap nak join sekali,tapi last minute tak jadi sebabnya,dia penat keja amik gambar orang kawen.dah musim cuti ne lah juga musim kawen kan.kaklong and her family memang tak dapat ikut,sebabnya baby chenta kan masih kecil,nak ke tempat kami nak pegi tu,jalannya berbukit dan bertekanan tinggi.takut akan effect kepada baby chenta.

kami just sempat pegi dua tempat je pun,yela,bercuti sehari je,kalau nak pegi bermacam-macam tempat,nak kena rancang percutian tu bagus-bagus.(and am planning towards it,hoppefully one fine day will be the day).dan kami sekeluarga pun pegi ke Kg. Luanti (Tagal Luanti) dan kolam air panas Poring.

.my family.
dari KB,around 8lebih lah,sampai kat sana dalam 10lebih tak silap I.Terus ke Kg Luanti tue.kat sana ada ikan yang akan hisap/gigit kulit-kulit kita.syok weei,geli pun ada.nak masuk kena beli tiket ye.RM5 tuk orang dewasa dan RM2 tuk kanak-kanak dibawah 12tahun.then,kita kena beri masa 15minit tuk 'bermesra-mesra' dengan ikan-ikan tu.my dad tanya ada berborak dengan penjaga sungai tempat ikan-ikan tu,then orang tu kata "kalau hari biasa dan tidak ramai orang,kami kasi naik dalam 25minit".wow,bestkan?!.oh ya,btw lepas tamat tempoh 15minit tu,kalian boleh mandi dekat sungai tue oke,ada satu bahagian dikhaskan tuk mandi with unlimited time tapi keselamatan atas tanggungan sendiri.disebabkan kami kesana tuk tengok ikan tu jer,so tak mandi.sebab adik-adik I plan nak mandi kat Poring tu pula.
ikan-ikan sedang mengurut kaki I.eu,geli :P

.tengah rendam kaki sambil ngurat awek.


then,perjalanan diteruskan ke Kolam Air Panas Poring.kat situ,ramai sangat manusia-manusia eh.cuti umum kan.memang agak dipenuhi dengan penduduk tempatan lah.tak ramai sangat pelancong.makan tengahari kejap,lepas tu kami rendam kaki kat tempat yang disediakan sementara tunggu kolam kosong.adik-adik I kan nak mandi.I tak,sebabnya plan asal nak amik gambar je,last minute abang I takjadi ikut,so mr kens takde.agak hampah!.takpe lah,next time ada g.insyaallah~.....


ct asrinah & ashrulnizam





lepas tu,around 3pm balik KB dah.singgah jap di pekan ranau,sebab nak beli ubat tuk baby chenta yang demam dan makan kejap.hikhikhik.otw tu lagi,singgah dekat simpang ke Bundu Tuhan,mama membeli sayur.kat sana amik peluang bergambar oke,sebab cuaca sejuk.dan mood I baik tuk amik bercamwhore.LOL!.kat bawah neyh..gambar resort dekat tepi simpang Bundu Tuhan.lawa,ala-ala korea.keadaan disana pun sejuk eh....I like~.~


I dengan adik lelaki I,ashrulnizam




dan gambar gediks sorang-sorang harus ada oke?!.

sila cakap dak gediks ne comel,boleh tak?!.

2 comments.. read them below or add one

ezy.xixii ezy.xixii 31 May, 2011
bestnye abeskn mase bersama2 family..
=)
fazihah fazihah 08 June, 2011
salam. eca, u r really looks like ur father.... :)so nice to see. mcm nak pergi.

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*