TUTORIAL | favicon blog|


.assalammualaikum.

favicon?!tau tak apa tue?..hah!.sekarang tengok kat address bar korang?.nampak tak logo blogger kat situ?.nampak kan?..itulah  namanya favicon.hari neyh I nak ajar korang camna nak tukar favicon tue ehh.oh yee,sebelum tu,korang layan jak gmbar neyh yerr.supaya korang lebih paam apa itu FAVICON.

da tau kan?!.so sekarang kita main cikgu-cikgu.I jadi cikgu,u jadi murid.hehehe.merapu je lebih kan!.haha.
seperti biasa....

Dashboard--Design--Edit HTML.
then,gunakan ctrl+F tuk cari kod ini :
<b:skin>
jumpa?..copy pula kod dibawah ini dan paste kan diatas kod yang I suh korang cari :
<link href='URL IMAGE' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>

 url image tau kan camna nak amik?.kalau tak tahu,tanya je terus oke.nanti I tunjukkan caranya.
image tu korang boleh juga create sendiri..tapi kalau dah malas macam I..google je boleh.takpun cuba cari kat sini : |gliterigraphics||find.icon||ladylony||.

hopefully korang berjaya buat favicon tue yerr...kalau tak dapat..terus tanya oke?!

0 comment... add one now

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*