DSLR itu keperluan ke?




.assalammualaikum.hari ini sepi tanpa entry,sebab busy mengedit blog encik amir.then baru tadi berkesempatan berBLOGWALKING ke blog kawan-kawan.tetiba tergoda oleh tajuk entry HD neyh.sumpah,terus tekan laju-laju gi blog beliau.

DSLR?!.
macam dah jadi satu trend kan benda tu.hari tu masa outing with Miss Jen and Miss Rainbow kat CP (before exam last semester).tetiba ramai pula photographer kat situ,and almost of them using NIKON oke!.dalam hati cakap "wow,bestnya outing reramai camne".then,ternampak lah sepasangan kekasih neyh.Di bahu si jejaka,tersangkut lah sebiji Canon EOS neyh.dalam hati cakap "mesti awek dia ne jadi model".sepasang kekasih ne pula kemudiannya ditegur oleh sekumpulan gadis dan si gadis-gadis ini pula menjerit-jerit "amiklah gambar kami kejap".dalam hati I ne cakap "adeiii,mau juga".hari tu masa kuar beli barang kat GIANT Karamunsing,sementara tunggu abang I pick-up,ada lagi sepasang kekasih ne melintas depan I,dan yes dibahu si jejaka pula tersangkutlah sebiji NIKON..fenomena memiliki DSLR ne makin berleluasa lah yer.even dating pun angkut DSLR.nak gi makan tengahhari pun angkut sekali DLSR tu.

"You're not a photographer,You just have overpriced camera".
Paam tak maksud ayat tu?!.I translatekan la tuk u'll."Awak bukan jurukamera,Awak cuma ada kamera mahal".Ayat tu merujuk kepada photoG yang memiliki DSLR tapi amik gambar tuk sesuka hati je.dalm erti kata lain,seninya dimana?!.I pun dulu macam tu juga,tapi bila I banyak membaca majalah photography,surf tenet tuk cari ilmu,I bangga dengan diri sendiri.Semakin hari,semakin bagus gambar yang diambil.Bukan memuji diri sendiri,bukan masuk bakul angkat sendiri,cuma kita perlu berbangga dengan diri kita sendiri.

Dulu amik gambar sume guna AUTO sahaja!.tapi I kata dalam hati I,sampai bila nak AUTO,tak best!.dan I mula bereksperimen sendiri dengan DSLR Canon EOS 550D yang I miliki sejak bulan April2011.Masih baru dalam bidang ini.Sekarang I belum puwn amik mana-mana job.malu lah,nanti hasil tidak memuaskan.So,I masih mencuba.Amik gambar orang kahwin dah.Dua kali I try.1st try,masa kawen kazen I tu,tu pun masih under pemerhatian abang I.Second time,masa I balik ke Kg. Lubok last weekend,attend kawen kat sana.Second time,alhamdulillah I rasa ada sedikit kemajuan.

So,awak-awak-awak yang ada DSLR tu,jom lah ramai-ramai mencuba dan bereksperimen sendiri menghasilkan shoot yang terbaik.Explore sume sudut.Insyaallah,awak sume akan bangga dengan hasil kerja tu.

eh eh,jadi photoG tuk majlis perkahwinan pun penat juga tau.dah tu,mesti gambar diri sendiri kurang!.taksuka!.hahaha.

so,pendapat korang tentang DSLR apa pula?.jom kongsi kat ruangan komen neyh!.

p/s: DSLR I namanya mr kens~.dia je my one-and-only special BF.nak jadi BF I,kena bermadu dengan beliau.hahaha
DSLR itu keperluan ke?

4 comments.. read them below or add one

AnonymousAnonymous 21 June, 2011
harrazdani - fenomena sedara mara yg jd fotoG yg buat kawa saya takleh cari makan...hahahah...tp apa pun main kamera ni best....kalau ada modal lebih beli banyak lens lagi syokkkkkk.....
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 21 June, 2011
@Anonymous hahaha.apa leh buatlah.kawan awak kena comes up dgn harga yg bagus....yerp,insyaallah,kalau ada duit lebih,ingat nak tmbh lens dgn beli flash.baru gmbr lebih gempak.tapi student cam saya neyh,tunggu keja dlu kot baru dapat tue :)
[sutera kasih] [sutera kasih] 21 June, 2011
betul2..sabtu lepas pegi CP, punyala ramai bawa DSLR..pelik2..tersangkut d leher, then ke hulu ke hilir, ntah apa yg dgambar dlm CP tu hehe
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 21 June, 2011
@[sutera kasih] dorg buat street photography la tue.amik gmbr org d cp.candid.hehehe.nanti buat camtu.mcm org gila jak duk d CP amik gmbr :P

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*