raya oo raya.



.assalammualaikum.
sekarang dah masuk bulan Jun kan.yeppi yeppi yeppi.raya tak lama lagi,dan semestinya kena puasa sebulan dulu..opps,puasa yang tak cukup tahun lalu dah ganti ke belum cik kak?!.ganti dulu yer.kang tak sempat pula.hikhikhik.

bila ingat puasa,ingat pula bulan puasa yang lalu.Ala,baca kat entry ini je k!.rindu nak kembali ke waktu itu.duit masyuk jer...hahah,bukan duit tu yang I kisahkan,tapi PENGALAMAN itu yang I kenangkan sampai akhir zaman.Bermula dari peristiwa itu,..me,Kak Rain,Patma,Abu dan Ady rapat.sampai jadi one family.sumpah..aku rindu mau lepak Tg Aru ma kalian.(ayat mau bodek Abu bawa p tg aru bha neyh).tapi disebabkan abu nda suka p Tg Aru sudah,kita pegi IP jak lah.dekat sikit mau jumpa abg navy,BOLEH?!.hahaha.rindu mau berniaga bersama kalian sebenarnya,tapi I tahu tahun ne memang tak dapat buat sebab FINAL EXAM akan berlangsung dalam tempoh puasa tu.urmph!.

Bila nak dekat raya neyh,mesti dah banyak buat persiapan kan.Pegi beli kain,then hantar kat tukang jahit.Ingat tahun lalu,baju raya I siap last minit.ishhh,tak sukanya tertunggu-tunggu.I kalau boleh nak baju raya tu siap before bulan puasa,senang sikit nak cari shawl atau tudung tuk digayakan.DAN tahun ne pula,disebabkan I masih single(haha,menyampah nye statement tu)...segala urusan menghantar kain tuk dijahit masih terletak dibahu mama.Mama memang superb.(puji lebih sikit supaya boleh tambah bajet beli baju baru.haha).Mama dah cari kain awal-awal.I cakap dekat mama,kalau boleh nak 0ne family pakai baju hijau.mesti best kan?!.sedondon,baru amik gambar family.best sangat eh.Baju raya I,dah dihantar pun.actually mama dah hantar lebih kurang 10helai kain,dan ada yang dah siap pun,I siap guna beberapa baju baru g wedding kazen I tu.aishhh.nanti balik raya kang,mesti ada lagi.manatak,mama beli kain murah tapi cantik.

walaupun I dah berusia 22tahun,I masih bergelar seorang pelajar..so,korang haruslah yer bagi I duit raya.hahahaha.sowt je budak neyh kan.nak minta duit raya la sangat.bukan selalu pula yer,setahun sekali je puwn. :P

oh yer...disebabkan I bercuti 2 minggu sebelum raya,I lah yang akan bertanggungjawab tuk menyediakan semua kuih muih tue.kalau tahun lalu,I bawakan mama kuih batang buruk,tahun ne,maybe akan mengambil ahli tugas membuat kuih.buat kek tu selalu dah.tunggu mama dapat menantu yang neyh baru tugas buat kek tu berubah kot.hahaha.I cadang nak buat batang buruk,mini popia,chocolate chips,almond london-senarai wajib buat lah!.haha.kalau tahun lalu,I buat cheessecake & chocolate cupcake,tahun ini pula,I cadang nak buat tiramisu,oreo cheessecake(macam kat SR tu) dan buat cupcake.Dalam perancangan nak buat kek lumut dan kek lapis asam manis pula.wahhh,macam-macam rancangan neyh.hopefully menjadilah yer.nak g cari resepi dulu neyh.

so,korang punya persiapan macam mana pula?.jangan last minit buat sudah.kang takde baju raya baru.menangislah pula.pada yang ada anak tu,jangan lupa untuk anak-anak kalian dulu.budak-budak suka sambut raya neyh,apatak,asyik dihulur sampul hijau isi kaler biru je.haha.yang puasa tak ganti,ganti-ganti la yer.jangan bertangguh sudah!.

sampai sini je lah entry raya I even raya lambat lagi.haha.ini cuma buat peringatan pada kalian je tuk buat persediaan awal-awal.jangan last minute dan jangan terlalu membazir oke?!.BTW..JANGAN LUPA BAYAR ZAKAT FITRAH nanti.baru aman dunia akhirat.amin.

oke,mood petang ne memang dah mood raya.so I akhiri entry kali ini dengan lagu raya dendangan Dato' Siti Nurhaliza.antara feveret I.enjoy!.(jangan ada yang nangis dah ler...)

2 comments.. read them below or add one

Cik Azizah Cik Azizah 10 June, 2011
hish ape ni lagu2 raya ni..puasa dah ganti lom ni..hikhik tahun ni harap2 dpt raya gan cik abg..ekeke :P

selamat mengantikan puasa eca
fazihah fazihah 11 June, 2011
salam ca... entri ko, buat aku x sbr nak beraya. duit raya untuk aku jgn lupa tau...hehehehe

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*