.cerita duit raya.





dulu masa kecil-kecil,kumpul duit raya sampai RM200++++,semakin dewasa semakin kurang.Apatah lagi saat bergelar guru sandaran dulu.kena hulur kat adik-adik pula.selepas tu,duit raya makin kurang dalam erti kata lain[kalau I tak paksa pakcik-makcik minta hulur seringgit dua,takdeLAH duit raya].err,,,bila da semakin dewasa neyh,,tergelak-gelak pula ingat zaman-zaman dulu.cara-cara nak minta duit raya tue..cara adik-adik.#macam-macam ada!.

cerita #1.
ne masa arwah datuk sedara masih hidup.Adik lelaki I masa tu tahun 2 tak silap.Adik I ne dulu ngaji kat PASTI Al-Furqan Kudat.So,memang banyak doa dia hafal dulu.Then,satu pagi di hari raya,kami one family pergi beraya dekat rumah arwah datuk sedara I neyh.Arwah tu bagi adik I RM1.adik I cakap "1ringgit jak?"...then,abang I suggest dekat adik..."cuba ko baca ayat seribu dinar depan atuk,,dia tambah tu"...adik I malu-malu pulak...tapi arwak atuk I terus panggil dia dan suruh baca doa yang dia tahu.Apalagi,adik I dengan lancarnya baca Ayat Seribu Dinar..tuptuptup,arwah atuk I terus tambah RM5.pergh memang kena lah ayat seribu dinar yang dia baca tue.hikhikhik.

cerita #2.
kami adik-beradik sejak kecil memang sering dimanjakan dengan duit.tapi nak dapat duit tue USAHA kena ganda tau!..my parents cakap "sehari puasa FULL,dapat RM1".bah apa lagi,semangat berpuasa...waktu berbuka,terus minta duit dari parents,masukkan dalam tabung.bila raya tiba,parents UP lagi duit tu....senang hati masukkan dalam bank.jadi bila ada emergency ke nak beli barang apa ke,korek balik duit tu...senang hati eh!.

setiap orang,pelbagai pengalaman kan.korang camna pula,..proses mendapatkan duit raya tue.mesti pelbagai cerita menarik kan..cuba kita kongsi-kongsi k.err..awak boleh tak beri saya duit raya,klik je mana-mana iklan yang ada kat blog neyh,please ek :)

4 comments.. read them below or add one

My Name is Mar My Name is Mar 01 August, 2011
waktu kecil dulu.. pernah dapat duit raya cecah rm500...
Huhuhu....
Teringat pula waktu jalan raya keliling kampung..

Errr.... 1st puasa da cerita RAYA??

Taktik Orang Tak Berpuasa
AnonymousAnonymous 01 August, 2011
aik?belom lagi habes pose da cite pasal duit raye la plak kn? :D huhu
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 01 August, 2011
@My Name is Mar..semangat puasa tue...hikhikhik :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 01 August, 2011
@asamasin..hahaha,terlebih semangat :)

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*