Isu follow-memfollow



^_ASSALAMMUALAIKUM_^

sebenarnya dah lama nak buat entry pasal isu neyh,tapi takut nanti kena meriam buluh dari others blogger.Cuma,I harap ada diantara kita membuka sedikit minda berkenaan isu ini.

*entry MAYBE mengandungi ayat-ayat kurang enak*

Isu #1.
I follow U.....
LOL,apa lah ertinya bila korang jerit kat shoutbox tu.."hye,i follow u tau".Bagi I,macam takde erti je lah.Bukan bermaksud tidak menghargai followers,tanpa followers takde la semangat kita untuk terus menghasilkan lebih banyak entry.Tapi,ayat camtu yang tertulis dekat ruangan shoutbox,bagi I macam tak ikhlas lah.Kita kalau nak follow,biar follow dengan ikhlas.Biarpun blogger tu tak terkenal,bukan #retis,takde follower ribu-riban,tapi entry BAIK PUNYA,infomasi BAIK PUNYA.....tak salah kita follow tuk kebaikan bersama.

Isu #2.
I follow U,U follow BALIK TAU!. 
hah,yang ini buat I sentap deiii...I balik-balik dapat jejak cam ne dekat shoutbox,dekat group blogger.Dalam hati I tanya,"I tak paksa U follow I puwn,janganlah suh I follow U balik"...I rasa bukan I seorang je kena cam tu kan?..Bukan bermaksud I dapat jejak macam tu I ignore je..no no no.at least,I pergi blog dia,balas jejak "eca balas kunjungan"....kalau I rasa blog dia BEST dan BAIK PUNYA,sure la I FOLLOW balik kan.Kalau blog cam Terok Ayeem Ayam neyh,...tu hah button X tu,macam panggil-panngil I je suh picit dia sambil cakap cam ne.."eca,tekanlah aku,tekanlah aku,aku tak sanggup berada lama di muka lappy mu ini".

Isu #3.
Follow tapi ???....
ne yang buat I benggang sangat...,dapat jejak "follow U" tapi bilangan followers dekat blog ne statik cam tu je.Eh,kata ada orang FOLLOW.follow privately ke?...tapi kalau in private kenapa nak inform lak,camne I nak terjah dia balik.Lepas tu,cek followers balik.Takde pun muka dia situ..So,apa erti memfollow camtue?.cuba habaq sikit kat I.

okelah,setakat tiga(3) isu yang I nak tampilkan.Semoga minda kita semua terbuka.Eh eh eh,I tulis isu ne bukan bermaksud I tak FOLLOW bloggers yang datang blog ini oke.Ada yang I bookmark blog dia,ada yang I masukkan kedalam bloglist.Bloglist tu bukan I biarkan macam tu je,selalu kalau I nak blogwalking ke,blogjogging ke...bloglist tu 1st refference I yerr.

oke,cuba korang tengok gambar dibawah ini dan beri pandangan diruangan komen pula.

* jumpa ini masa tengah blogwalking sahur pagi tadi*.

I tak kisah kalau ada yang UNFOLLOW I lepas neyh,sebab I tahu kenyataan I amat menyakitkan hati,I tak kisah kalau ada yang UNFRIEND dengan I dekat FB,sebab I tahu some of the bloggers suka duk tulis dekat FB "follow me back...follow me tau".I tak kisah kalau I kena hentam habis sebab pernyataan ini.I follow others blogger dengan ikhlas.bukan paksa-paksa.tak masyuk pahala,apatah lagi dibulan mulia ini :)


{ 18 comments.. read them below or add one }

Nyamuk Terbang Nyamuk Terbang 23 August, 2011
tudia...yg dlm shoutbox tue ap motif dia??
suka hati ler nak follow org ker x
Mama Mimi Mama Mimi 23 August, 2011
hehehe...dulu wani rajin guk bl ader org follow kite kite follow dy blk...p skang da xla..
AnonymousAnonymous 23 August, 2011
kalau saya berada di sini, tidak bermakna saya follow kamu. hahaha.

apa macam? ini dalam kategori apa?

kategori I follow you, dah lama nanti I stop follow you. kekeke.

itu masalah baby blogger zaman skg nie. nak cepat. tp x ada kualiti. ah. entri ni sangant berkualiti. ramai dah yang membincangkannya. sy x lg. x punya cukup pendapat. :)
Shiema Sufian Shiema Sufian 23 August, 2011
shiema just sokong isu 2#. isu 1# n 3# shiema rase ta salah untuk cakap mcm tuh kan ?
Unknown Unknown 23 August, 2011
emm tu nak follower dia je naik. tpi entry tah ape2..biasalah terdesak sgt nak follower.. akak jumpa mcm ni tak tak follownya..bukan ape kalau dtg sekali je supe tak pyh kan..
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 23 August, 2011
@Nyamuk Terbang..ntah tertanya2 juga motif tue..hikhikhik
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 23 August, 2011
@mish wanyazmy..samalah..kadang2 xsempat balas balik kunjungan :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 23 August, 2011
@Mr.Thinker@Ali..yang tu takpe.apa yg penting komen dri org tu ikhlas.hehehe..

thanks eh puji lak entry neyh..u shud do it with ur opinion suarakan apa mr thinker rasa :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 23 August, 2011
@shiema sufian...lain org lain pendapatnya.pendapat kita tak mungkin sama kan?..hehehe
Unknown Unknown 24 August, 2011
urmm..tu hak individu sama ada nk follow atau tak..

klau han la kn..han follow je tak payah bgtau biar die tau sndri hahah..
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 24 August, 2011
@Cik Azizah..ne rata2x newbie la.deseprate nak follower.tpi entry tue..erm,ntahlah
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 24 August, 2011
@Panggil aku Han..hah,setuju setuju...tu hak kita sendiri..xyah nak havoc :)
zaza ismail zaza ismail 24 August, 2011
zaza dulu kena hentam teruk sampai dipanggil beruk sbb isu ni.
Fadzmie Fadzmie 24 August, 2011
Haha. Aku ada tanya followers aku, kenapa benda macam ni wujud. And ada some yang bagi pendapat bernas.

Some of them tend to do this, because diorang mengharapkan singgahan balik dari tuan punya blog. Sebab ada certain baby bloggers, diorang masih belum faham apa motif orang tinggalkan jejak di shoutbox. So, bila diorang guna ayat-ayat di atas tu, 'common sense' tuan punya blog tu akan timbul untuk membalas singgahan. Selalunya benda ni jadi sesama baby blogger.

Mungkin niat diorang baik, just ayat tu ja yang macam tida berapa kena. Kan? Hehe.

Just my two cents. ;)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 24 August, 2011
@Zaza Zafran..alahai,sampai cam tu sekali pun ada?...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 24 August, 2011
@Fadzmie Mohamad..kesimpulannya ayat tak betul.patut dorg guna ayat camne bha "hye,,i follow u...singgah balik blog i,kalau SUDI..follow sekali"..yang cam ne komfirm aku singgah & follow :)
Yuyun Shafiqah Yuyun Shafiqah 24 August, 2011
hai ,.
entry yg last tuhh saye adew dapat ! name dea kaysha ! ntah sape sape ntah dea nuc sound sound orang je .,xnuc follow daa laa ,.kami xpakse dea pun follow blog kami ! geram btol ngan dea tuhh ,.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 24 August, 2011
@cik yuyun..ne tak ingat dpt dri blog mana,sebab banyak sangat BW..hehehe :)

maybe dia kurang selesa dgn followers cam tue :)

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*