Sekolah Uzur,salah siapa?!.


Assalammualaikum.

SK Tampulan,Telipok,sebuah sekolah rendah yang terletak bersebelahan dengan Kota Kinabalu Industrial Park.Mengambil kira setengah jam dari Bandaraya Kota Kinabalu.


Agak dekat bukan?!...Lebih dekat lagi kalau eca katakan mengambil masa kira-kira 10-15 minit dari 1Borneo Hypermall,sebuah shopping complex yang terbesar di Sabah.

erm,apa yang anda boleh bayangkan bila eca da sebut mengenai 1Borneo,..'mewah mungkin'?..Namun,hakikatnya ialah sebaliknya.Demikian keadaan di SK Tampulan,Telipok.



tertanya-tanya dihati eca,ne bilik darjah atau ???.
Nasiblah masa eca jadi guru sandaran dulu,elok je bilik darjah SK Gumandang,Kudat.Biarpun jauh dipelusuk kampung-kampung,bersebelahan dengan 'kawasan perkuburan',dengan kawasan yang tiada line telepon....syukur anak murid eca masih belajar dalam kelas yang selesa.Terlindung dari hujan dan panas.

Tapi,berpandukan gambar diatas...bagaimana nasib anak-anak murid ini?!..Sama-sama kita renungkan.
PRU13,tak lama lagi kan?!.ehem ehem (",)


eca cakap-cakap : anak-anak yang dah diberi kemewahan dalam bilik darjah,ada yang taktahu nak bersyukur..ada lagi yang merosakkan harta benda sekolah,padahal telah diberi kemudahan.Ada pula,yang tak datang sekolah,even keadaan disekolah bak syurga...siap dengan aircond segala.Adik-adik ini?!.....mereka cukup bersyukur dengan apa yang diberi,masih mampu tersyum dalam bilik darjah yang berkeadaan sedemikian.So,mari kita bersyukur jika kita diberi kemudahan yang lebih elok dengan 'rajin-rajin datang sekolah,rajin-rajin belajar,jadi orang yang berguna'.

{ 21 comments.. read them below or add one }

Haruno Hana 하나 Haruno Hana 하나 02 April, 2012
kesian mereka :( patut dibantu utk kurangkan kesusahan mereka..
miss Z miss Z 02 April, 2012
kesiannya.. teruknya..
miss z ingtkan skolah miss z bljar dulu dah teruk..rupanya da lg yg lbh teruk..
Cik Rose Cute Cik Rose Cute 02 April, 2012
kesiannya....bagus betul budak2 tue kerana semangat ingin belajar tak kisah sekolahnya buruk..
Cik Nur Cik Nur 02 April, 2012
kasihannye.. xpe..nanti minta bantuan..
shiema sufian shiema sufian 02 April, 2012
walaupun begitu keadaan kelas, masih bersemangat untuk bersekolah. Chaiyook adik.
OgysiJemariSeni OgysiJemariSeni 02 April, 2012
Allah..Daifnye.. Kesian tgk. Tapi bangga sebab budak2 masih gigih ke sekolah.
fuzore fuzore 03 April, 2012
aku respek sgt2 dekat cikgu2 yg sanggup menabur ilmu dan bakti kat pedalaman ni
ciksukaberangan ciksukaberangan 03 April, 2012
bagusnye dorang.. bsmangat nak blaja.. tak kisah keadaan kelas...
ciksukaberangan ciksukaberangan 03 April, 2012
bagusnye dorang.. bsmangat nak blaja.. tak kisah keadaan kelas...
Cik Purple Pinkypuff Cik Purple Pinkypuff 03 April, 2012
astaga.. punya sandi.. mau di serbu nih karambunai punya adun.. haha.. YB Jenab yang tau cakap banyak seja.. tinguk nih skola, kesian budak2 nih bha.. skola lain maju suda.. duii.. #marah YB pasal penah kena complain time urus BR1M haritue.. haha#
anisalya anisalya 03 April, 2012
budak2 susah lagi menghargai ilmu. ada budak yang susah tp dapat kemudahan terbaik pun tak nak belajar juga. tak tahu la nak jadi apa dia orang ni.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 04 April, 2012
@Haruno Hana 하나,diharap ada yang sudi membantu mereka ne :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 04 April, 2012
@miss Z,itu la sebab kita patut bersyukur dgn apa yg diberikan kepada kita :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 04 April, 2012
@Cik Rose Cute,semangat nak ubah kehidupan mereka.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 04 April, 2012
@Cik Nur..hopefully ada yang sudi menghulurkan bantuan
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 04 April, 2012
@shiema sufian,klu eca,nampak student mcm ne,,,tambah smgt nak mengajar. :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 04 April, 2012
@fuzore,wahhh respek?..eca salah sorang la tu kan?..biarpun bekas cikgu :D
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 04 April, 2012
@ciksukaberangan semangat tu yg jadi peransang mereka tuk maju kehadapan :D
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 04 April, 2012
@Cik Purple Pinkypuff bha,,apa lae,mainkan peranan.kasi gegar tu pejabat YB :D
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 04 April, 2012
@anisalya ntahlah kak,,,susah pula nak cakap......

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*