Bahasa Ayam bukan sekadar 'kokkokkok'


Assalammualaikum.


'kokkokkok',bunyi ayam berkokok,dah pagi dah!.eh eh,betul eh ayam berkokok waktu pagi?!.Dah lama tak menghadap ayam,selalu menghadap 'ayamkepsi' je tu.Seriously,anak-anak bandar kenal kah anda kepada bahasa ayam?...eca maksudkan ayam berkokoklah!!!.hikhikhik.

"oit,,,ko telur ke ayam?"tunjuk muka cepat!!!!!

tapi,sekarang,bahasa ayam bukan sekadar 'kokkokkok'.
tak caya?!......erm =.=",alkisahnya begini ;

situasi #1.
text between me and him.
me : u oke x ne?
him : ayam tak sehat.
me : ayam? (tahu dia duduk asrama,bila masa pelihara 'ayam')
him : I am.
me : ooooooooooooooo,xreti bahasa 'ayam' ne.

situasi #2.
check FB,sesaja nak cari mangsa kena LIKE...tuptuptup,nampak status someone.
"ayam seriously love him forever.ayam just want to be with him ...bla bla bla"

me = "ayam"?!.hukhukhuk.
sayewww leww 'ayam' yang howt itewww.

kan kan kan,betul eca cakap.bahasa ayam bukan sekadar 'kokkokkok'.Sekarang ayam puwn kalah dengan manusia-manusia ne.I means,the new generalizations.


Mengikut apa yang eca belajar,situasi dimana seorang 'learner' membuat 'perkataan' baru ataupun menokoktambah sesuatu perkataan dinamakan 'overgeneralizations'.Mereka membuat perkataan sesuka hati mereka tanpa mengkaji dan mengetahui maksudnya.So,bebudak yang menggunakan perkataan 'ayam' ini,kita gelar sebagai 'bebudak ayam' dan bahasa tersebut diberi nama 'bahasa ayam'.DBP harus mengkaji tentang bahasa ayam ini!.(uweekkk,ne kalau A. Samad Said tahu,menangis tak berlagu idola eca tu)

Secara seriusnya,eca memang pantang lah penggunaan 'perkataan' salah tempat ne.Apatah lagi,penggunaan 'ayam' menggantikan 'I am'.Nampak sangat ko teringin nak jadi 'ayam',ne mesti kes makan 'ayamkepsi' terlebih kan kan kan?!..kena nasihat Apek supaya kurang makan 'ayam' macam ne.

membayangkan 'bebudak ayam' jadi macam ayam ne!.
kalau rasa sedap sama,meh la kita panggang 'bebudak ayam' ne.Bagi sikit 'pengajaran'.


moralnya entry ini ;
gunalah bahasa yang elok sikit.jangan nak tunjuk cool kononnya!.
awak awak awak lagi cool kalau gunakan bahasa yang menunjukkan identiti kita sebagai rakyat Malaysia.

kepada 'him' (he might read this entry),'jangan marah,just berkongsi je'
btw,kalau ada bakal-student eca tulis camne,kena dia oleh eca,tulis 1000kali "I am" dekat buku.


gambar semua dari google search.taip 'ayam'.

{ 12 comments.. read them below or add one }

IntaNBerliaN IntaNBerliaN 04 May, 2012
hihii kelakAar lak ayat eca ni.. hihii

done digi & iphone4s
Cik Nur Cik Nur 04 May, 2012
setuju..! sebutlah elok2.. ALLAH bagi lidah untuk bertutur dengan baik.. duk ayam...ayam.. esk jadi ayam baru tahu...hihi
Riena Haiqal Riena Haiqal 04 May, 2012
wah dah maju dah ayam2 sekarang ni yer.. jom ramai2 kita bakoorr budak2 ayam tu bagi pelajaran sikit kat dorang.. :)
Papa Mifz Papa Mifz 04 May, 2012
setiap kali balik kg pasti akan dgr ayam berkokok...kalo x biaso dgr bunyi kucing nak mengawan jer...hehe
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda 05 May, 2012
haha.. ade gak eh kegunaan br p'kataan "ayam" nie, hehe.. XP
kay_are kay_are 07 May, 2012
tak pernah lak aku bace orang gune word ayam untuk ganti i am.. ko je yang first gune kot.. =P
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 08 May, 2012
@kay_are ayam betul ko ne.hahaah :P
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 08 May, 2012
@Nisa Greennnpanda ada je yg guna,sakit hati je.haha
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 08 May, 2012
@Papa Mifz eca pla dgr bunyi anjing menyalak...padah betul tggl kwsn rumah org cina ne.haha
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 08 May, 2012
@Cik Nur kalau jadi ayam,eca pun xthu la.hahaha

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*