Kalau nak menyewa,buat cara nak menyewa.


Assalammualaikum.

peringatan : ini entry luahan rasa tidak puas hati.sekian!

Last few weeks,kami cari penyewa baru untuk gantikan dua orang housemates yang sudah keluar dari rumah sewa ne.So,jumpalah 3 orang budak (sumpah,kalau ko nampak,mesti dalam hati nak cakap,"Pujaan Hati Kanda"..wekk,abaikan!) ..eca suruh housemates inform dorang bertiga tu datang rumah dan tengok rumah ne sendiri.Setelah berkenan dengan rumah sewa daku yang serba kekurangan ne,mereka EXCITED!..so,its dealing time =)

eca cakap :: rumah ne sewa sebulan RM550,kalau sebelum ne kami 5 orang jadi seorang cuma bayar RM110.Bil air,bil elektrik...tidak lebih RM15-20 seorang.Peti ais,aku punya.Boleh kongsi letak juga yang penting pandai jaga.Aircond 24jam on,tapi bil elektrik sebulan memang bawah RM25 juga.Ada washer machine...TV.Air pun oke laju seja keluar dari paip.Yang penting ne ruma ground floor,nda payah susah-susah naik sampai bertingkat-tingkat.kalau kamu bertiga,aku minta RM440 untuk cover balik deposit penyewa lama.Sewa lepas ne RM90++ seorang sebab kita berenam.

one of the girl :: Kalau kamu pindah masuk selepas exam means bulan 6 boleh kah?!
eca jawab dengan selamba dan skema :: boleh,kami tidak kisah.As long as deposit kamu bayar...sebab boleh cover penyewa lama punya deposit dulu,dorang pun memang perlukan duit.

them :: oke ka?!.So,bulan Mei ne kami tidak perlu bayar la kan?!..lagipun kami pindah masuk selepas exam.
eca :: oke,sebab kami pun uda bincang,bulan Mei ne kami boleh cover ne sewa ruma..tapi bulan 6 sebelum balik kampung,kamu kena bayar sewa.Owner akan kutip sewa pertengahan bulan 6.So,kalau kamu mahu,kamu tinggalkan deposit.So,kami boleh beri kepada penyewa lama.dan kami akan make the space available untuk kamu.So,if ada pun orang tanya pasal rumah sewa,its not available,sebab kamu uda bayar deposit.

mereka :: oke oke,mari kumpul duit bayar deposit!...untung kita dapat ground floor ne,nda payah naik tingkat 4.....syukur syukur. (tolong bayangkan keGEDIKan mereka)

Lepas dorang bagi deposit,eca text Patma (one of my housemates yang pindah),suruh dia ambil duit deposit.yes,dorang dihospital dan perlukan duit.Korang paam kan another housemates,Miss Rain masih berada di SMC Damai (Hospital Queen Elizabeth II)..dan selepas tu,ada dua tiga orang tanya rumah kosong ka tidak..boleh sewa?!.And I said,"Sorry,baru seja ada orang bayar deposit.its not available anymore!".

A week before exam,budak tiga ekor ne datang rumah (eca masa tu keluar dengan anak sedara).Dorang tetiba cakap dekat housemates,"c A nda jadi menyewa sini.So,dia mau ambil balik deposit."I text my housemates,"the deposit cover by her another friend.Sebab deposit asal RM220,hari tu aku minta RM440 seja dari dorang tiga orang"...so,mereka said : OKE!.


Last few day during exam (eca dengan penat,puasa baru balik jalan kaki dari exam),dorang datang lagi dan inform,"kami nda jadi sewa sebab pihak hostel cakap,kami kena bayar sewa untuk bulan 6 ne,,,,,so kami terus seja tinggal di hostel.Kami mau deposit kami balik".

can you imagine my feel thats time!!!!.serious,dengan penat dan sakit hati,sakit tangan,puasa lagi.
Untung daku ne penyabar juga orangnya *penyabar lah sangat*.



eca slow talk dengan mereka dibantu oleh my housemates,Aji dan our dear bestboyfriend,Matt.
"kalau kamu tidak jadi menyewa,kami tidak boleh pulangkan deposit kamu.Sebab deposit tu kami dah bagi dengan penyewa lama.Tapi,nda juga bha sanggup kamu rasa lain macam,kami boleh bagi tapi kamu kena carikan orang baru untuk gantikan tempat kamu.So,their deposit will be given back to you".

one of them cakap : So kami kena cari penyewa baru untuk kamu?.Kalau lah kami tiada jumpa,macam mana?
eca : kamu kena cari penyewa untuk kami.Kalau kamu tidak jumpa sampai pertengahan bulan 6,kami akan consider deposit kamu hangus.Sebab kamu sudah cakap yang mahu masuk selepas exam.So,kami pun sudah bajet,bulan 6 nanti berapa sewa dan semua tu.Tapi bila keadaan kamu jadi macam ne,kami pun tidak dapat tolong gantikan balik duit deposit kamu.Even,duit kami sendiri keluar untuk cover bayaran sewa yang suppose kamu bayar.

Selepas clear dan mereka berjanji akan tolong cari penyewa baru untuk kami,barulah eca dan aji berbuka puasa.Minum air je sebab sebenarnya PLAN dah nak berbuka dekat KFC.Masa tengah syok makan "pokkits" (iklan :: sumpah pokkits sedap gila berbanding mcd foldover) ,the girls text my housemates dan cakap ,"Aji,nda payahlah kamu cari orang lain.Kami jadi masuk juga,tapi berdua seja"...see,we SUPPOSE to be happy kan?!.sebabnya,kami tidak perlu tergesa-gesa cari housemates.its happen on Wednesday..rabu ye kawan-kawan =)

Then,sabtu..on my way untuk ambil exam terakhir,eca dapat text dari aji,which dia forward text dari the girls...its mention ,"Assalammualaikum Aji.Kami nda jadi menyewa di ruma kamu.Sebab kami nda dapat selesaikan hostel ne.kami minta maaf sebab nda dapat carikan penyewa baru,kami sudah sedaya upaya cari untuk kamu.Kami mahu deposit kami balik untuk bayar hostel sebelum cuti".

tak ke hangin korang macam tu?!.The girls buat eca dan aji macam tiada perasaan.HELL-O,its SATURDAY,and everyone is already going back to their hometown.Semester Holiday already!!!.Sama juga dengan situasi eca.Today,eca akan balik Kudat.Esok,lapor diri disekolah.Dua minggu cuti,siapkan dan lengkapkan diri untuk hadapi 3 bulan latihan mengajar.So,mana kami nak cilok penyewa baru kalau most student dah balik kampung masing-masing?!....haishhh,the worst part bila dorang cakap,"kami mau deposit kami balik"......FINE,selama ini yang eca tahu,deposit tu akan hangus macam tu saja,unless kamu ada pengganti.Betul kan?!

untuk pengetahuan korang,selepas dorang bayar deposit last few weeks,ada dua orang text eca tanya "ruma still available?".Mestilah eca cakap,"sorry,ada orang bayar deposit dah".Sama juga pagi Sabtu kemarin.Jiran sebelah tanya kalau masih kosong (waktu tu tak terima TEXT aji lagi),jawapan yang eca berikan sama juga,"sorry,not available"

Serious,sakit hati!.tu pasal update status dekat FB pun,sampai tertulis SIAL segala.erm,my mistakes,Im Sorry!.Tapi,cuba tempatkan diri korang di tempat eca dan aji...perasaan korang?!.Even mereka paksa untuk bayar balik deposit,eca will refuse to give them back.HELL-O,tiada resit yer dari kami,kami pun boleh consider tidak terima apa-apa dari kamu.*owh,itu sangat kejam*  Seriously,be nice with me..I'll giving you my best I can.Kalau kamu slow talk,tak menyusahkan,kita boleh pertimbangkan apa-apa cara untuk keuntungan kamu,keuntungan kami.Ini,,,,tambah gua sakit kepala,pening,terkejar sana sini cari penyewa baru..siapa yang tak naik darah?!...erm.susah kan?!

tahu,entry ne panjang sangat.tapi nak meluah juga dengan korang.
serious,sakit hati.


Kalau nak menyewa,buat cara nak menyewa.

{ 27 comments.. read them below or add one }

hudahassan ^^ hudahassan ^^ 27 May, 2012
saba ea eca . beselah tuhh . Dyorang tak matang lagi tuhh .
Niza Romli Niza Romli 27 May, 2012
kalau akk dah lama kot 'sound' diorg...kejap jadi kejap tak. menyusahkan org je. sabarlah eca.
ayut ayut 27 May, 2012
fuhh..angin gak gitu..mmm..umah ni kat mane ek??ayut pon tgh carik umah ni..hihihi :) apa pon..sabar ea.kerenah org mcm2..
pinkcolour82 pinkcolour82 27 May, 2012
HAIH,,,,,MAIN2 DIORG nie.
tumpang sekaki la sakit ati eca.....
sakit ati mendengar sikap diorg...
Selendang Merah Selendang Merah 27 May, 2012
sabar yew...benda tu penah gak terjadi kat sm..tapi wat tak layan lama2 oke lah tu..
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 27 May, 2012
alahaiii siannya eca... sabar yer... jgn marah2... blik kg dah blh jumpa si budak kecik yg comel tu... so, ilang tensen..hihii
gnesop poseng gnesop poseng 27 May, 2012
dorang x paham ttg deposit..
jika dah bayar, kalau x jadi.. kira hangus lah.. sbb tu nama deposit.. huhuhu apa da...

sabo yer eca
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI 28 May, 2012
geram lak bila bc entry ni..huhu.
Riena Haiqal Riena Haiqal 28 May, 2012
eh bikin panas juga.. cuba la kasi confrim betul2 jadi orang lain nda sakit hati dan susah.. vongok betul ar.. hangus la bha tu.. kalau kami dulu masa di grace court sembulan ar memang macam tu.. klau dorang nda jadi masuk memang hangus la tu deposit..sapa suruh nyusahkan oranglain...

yang penting, eca mesti sabar.. :)
Zatil Hulwani Zatil Hulwani 28 May, 2012
sian eca...eca sabar ye..saya pun penah jadi serabut mcam eca masa duduk rumah sewa...sgtt...tambah2 pasal deposit..huhu xmo ingat dah..sakit ati..T_T
Eyriqazz Eyriqazz 28 May, 2012
adatla dlm menyewa ni..kadang2 memang hangin dibuatnya..

dah kena tegur

http://www.eyriqazz.com/2012/05/segmen-tegur-menegur-part-6.html
Azi Azi 29 May, 2012
sabar yea.. mmg menyusahkan orang btul, sekejap nak sekejap tak nak...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 29 May, 2012
@hudahassan ^^ maybe la...buat sakit hati juga ne...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 02 June, 2012
@Niza Romli malas nak sound kak...housemates punya kawan,so biar housemate yg uruskan.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 02 June, 2012
@ayut mmg angin..eca duk Beverly Hills Apartment,KK Sabah :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 02 June, 2012
@pinkcolour82 tu la pasal..main2.jenis ne xyah bagi muka lagi.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 02 June, 2012
@IntaNBerliaN hahaha..budak kecil tu xde kt uma parents...hukhuk
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 02 June, 2012
@gnesop poseng so,kira hangus la kan?.leh eca guna duit tu?.haha :D
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 02 June, 2012
@Riena Haiqal tahap vavi vongoks dia ne..kin panas.mau kc burn la deposit dorg tu.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 02 June, 2012
@Zatil Hulwani tue la,masa tu exam lagi...tu yg sakit kpla.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 02 June, 2012
@Eyriqazz tu la pasal..ne kali betul2 angin.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 02 June, 2012
@Azi dorg macam chipsmore je kak..panas eca!
Fesyen In Trend Fesyen In Trend 20 July, 2012
saya ni tuan rumah...awal2 saya nak sewakan satu rumah tp ramai yg call xboleh sewa rumah sbb semua dtg dr kg cr kerja di bandar...so saya pon tlgla diorg crkan org2 dlm rumah tu utk cover sewa rumah saya tu...so bila rumah da cukup org saya lega la, tp lepas 2 bulan ada budk nak pindah n bila sampai time kutip sewa duit xcukup...alasan diorg sewa bilik bukan rumah...aihhh xke hangin mcm tu, last2 saya notis diorg sumer suh kuar pandai2 ko la nak cr umah lain...mane la ade org sewakan bilik bukan rumah cam tu baikkerajaan buat jual bilik bukan rumah...
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 23 July, 2012
@Fesyen In Trend patut dorg inform la nak pindah...aduh,sakit kepala kan?
AnonymousAnonymous 09 November, 2012
Hi.saya nk mintak pendapat umum sikit.
Saya baru move out dari rumah sewa sebab berhenti belajar. Tinggal 3 bulan nk habis contract.
Masa study boleh guna duit biasiswa bayar sewa.
Dah berhenti mana ada duit lagi.
Tp housemates still suruh bayar.
Patut ke?
Dulu asal2 nak duduk 7 orang sebab mampu.
But then ade 3 org lagi nak masuk so no hal.
Tp baru saya sorang keluar dah x tahan konon x mampu suruh saya bayar.
Dah tu duit pendahuluan sebulan pun x dipulangkan.
Ape patut dibuat?

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*