BM ke BI,hari PERTAMA MENGAJAR!


Assalammualaikum.

mengigihkan diri mengupdate cerita praktikal untuk hari ke-dua. :)

murid daku sedang tekun meng'copypaste' mind-mapping dihadapan

Hari ke-dua dah masuk mengajar....kelas English,Form 1 Crystal.Kalau ikut ranking,kelas ne yang ketiga/4 buah kelas.SO,eca anggap mereka,"kurang mahir berbahasa inggeris,ketidakmahiran bertutur dan membaca bahasa inggeris"..but,when I test murid yang pendiam...mahupun murid yang sederhana....so far,mereka BOLEH MEMBACA DALAM BAHASA INGGERIS!.yeahhh,memudahkan kerja cikgu =).Membaca tu senang tapi memahamkan mereka tu agak payah...so,eca kena beri contoh yang sesuai.

eca tanya mereka,"do you want teacher speak in english or malay".
dalam 4-5 orang setuju eca cakap bahasa inggeris...bila eca tanya siapa yang nak eca cakap bahasa melayu,tak sorang pun angkat tangan =.="...tapi bila eca cakap,"teacher will speak in both english and malay",semua pun tersenyum kambing.ishhh,"teacher loves you'll today".

dalam kelas eca,eca bagi mereka 4rules (1F,3R)
focus,respond,reward,relax.

focus bila teacher sedang mengajar,bercakap,memberi penerangan.
respond pada teacher bila diminta dan memberi pertanyaan yang sesuai dengan pelajaran.
reward untuk pelajar  yang menunjukkan prestasi yang menakjubkan.
relax dalam kelas,enjoy the class,avoid stress :)

untuk tidak menghampakan korang,meh meh tengok muka cikgu ;;

lepas berakhir dua kelas hari ini.dengan muka berminyak sangat!...adooi 
=____________="


suka sangat bila student beri respond nak eca mengajar dalam bahasa melayu & bahasa inggeris 

{ 33 comments.. read them below or add one }

:Cikgu Akim: :Cikgu Akim: 13 June, 2012
wowhooooo...good luck teacher!..best nyer..nanti saya pon akan ada kisah praktikum..
azizah :) azizah :) 13 June, 2012
hehe seronok.. tapi 1 kelas macam xramai je muridnya?
Riena Haiqal Riena Haiqal 13 June, 2012
nampak seronok jer kan mengajar tu... bagus la cigu ni kan ada 4rules yang menarik pula..
Masya Masya 13 June, 2012
SELAMAT MENGAJAR.. SELAMI DUNIA BARU...
✿ Cik Nisa ✿ ✿ Cik Nisa ✿ 13 June, 2012
ditag

http://khairunnisaatikah.blogspot.com/2012/06/mega-tech-giveaway-by-mizzsninie-cikmun.html
N.Aima K N.Aima K 13 June, 2012
seriusnya cikgu nih
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 13 June, 2012
aik.. siap ambik gambo student.. guna kamera hp ek.. dorg xsedar ke.. huihii
Ummi Iman Ummi Iman 14 June, 2012
Selamat mengajar. Nampak menarik cara cikgu echa mengajar. Moga murid2 dpt berkat dan cepat faham. Good luck
Azi Azi 14 June, 2012
seronoknya cikgu dan murid..
Papa Mifz Papa Mifz 14 June, 2012
baik cikgu...kami akan focus...hehe
FatinKADIR FatinKADIR 14 June, 2012
wow..hbt ckgu eca....
caliph shuriken caliph shuriken 14 June, 2012
teacher can speak london, kami ok jaa, hikk...
Cik Purple Cik Purple 15 June, 2012
whoaaaa~~ silamat pagi sigu! haha.. :P gud luck.. siuk bha kn jd cigu? hehehe.. tp klu ckupla pluang aku mgajar 3 bulan hari tu.. stress bha.. haha.. :P
fieda fieda 18 June, 2012
mesti seronok student2 tu dgn teacher eca ni..
Yasmin Aris Yasmin Aris 18 June, 2012
amboiii . cekgu ni mesti garang ni . haha .
Yas y Yas y 19 June, 2012
Hehehe...kena banyak sabar nk ngaja bebudak nih...tak gitu cikgu? hehehe....
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 25 June, 2012
@:Cikgu Akim: yeah,tak sabar tunggu ceta akim lepas ne :D
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 25 June, 2012
@N.Aima K kalau xserius,student xtakut.
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 25 June, 2012
@IntaNBerliaN dorang lagi suka ciku ambil gmbr ne.hehehe
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 25 June, 2012
@Azi hehe.kalau tak seronok,xbest la.
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 25 June, 2012
@caliph shuriken teacher wanna speak italy.hahaha
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 25 June, 2012
@Yas y haha,itu betul..klu xbersabar,da makan sepak.

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*