Border sekeliling post entry.


Assalammualaikum.


Hari ini eca nak ajar macam mana buat border sekeliling post entry.Contohnya,macam entry eca ne,nampak tak ada garisan berwarna pink?!..oke,jom mulakan tutorial ini ::

PERHATIAN : Tutorial untuk pengguna Picture Window Template,sesuai juga untuk Simple Template.

1) Buka
    (old interface) Dashboard - Design - Edit HTML.
    (new interface) Dashboard - Template - Edit HTML - Proceed.

2) cari kod ini :
     /* Posts
     ----------------------------------------------- */


3) Dibawah kod (2),cari kod berikut :
     .post {


4) Selepas itu,tambahkan/ubah suai kod ini :
     border : 2px solid #000000;  <--kod tu lebih kurang macam ne,cari dengan teliti oke?!.
ubahsuai border tersebut:
a) saiz - 2px,nak tambah cuma tambahkan angka ke 3px,4px,5px etc.
b) jenis border :



c) warna - #000000,untuk ubah jenis warna,semak kod di SINI.
d) buatkan border anda melengkung,cuma perlu tambah kod ini dibawah kod (3)
     -webkit-border-radius: 20px 20px 20px 20px;


so,mudah seja kan?!.Anda pun boleh ubah bila-bila masa.
oh ya...untuk sesiapa saja yang inginkan tutorial blog dari eca,
boleh PM eca melalui FB -> Eca Dwinky Asha
ataupun email -> ecasha.89@gmail.com

dan eca akan updatekan TUTORIAL setiap hari Sabtu dan Ahad sahaja.
boleh kan?!.



{ 12 comments.. read them below or add one }

rAIHan rAIHan 05 August, 2012
kalau utk sidebar ade tuto tak utk simple template?
fieda fieda 07 August, 2012
eca berkongsi tuto...tq
вʋввℓɛ ρσρƨ вʋввℓɛ ρσρƨ 15 August, 2012
hana x faham la.. x jelas bila smpai yang ke 2 n setrusnya. tolongggggg
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 15 August, 2012
@rAIHan done here -> http://www.ecadwinkyasha.com/2012/08/border-pada-sidebar.html

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*