dah ke?..dah eh.......ala,dah kan?!.


Assalammualaikum.

eca sendiri tak pasti,ini memang mentaliti masyarakat kita agaknya...baik melayu mahupun bangsa lain....tapi,eca tau mereka bertanya untuk kepastian.....semuanya kerana ini ::

jari manis - cincin eca yang pilih sendiri.
jari tengah - mama yang pilihkan.
UPDATE :: ada yang salah paham yer...masa eca ambil gambar ne,cincin di jari tengah tu actually dari jari manis tangan kanan...nak TUNJUK koleksi cincin kita kan,so posing kejap cincin tu dijari tengah tu.hikhikhik.

Situasi #1.
Perhimpunan sekolah sesi petang....sambil-sambil dengar ucapan penolong kanan petang,ada seorang guru ne tegur eca ;;
cikgu 1: Siti,kau sudah tunang?
eca : ah?...ishhh,belum lah.
cikgu 1: ne kau pakai cincin......kahwin uda kah?
eca :owh,teda bha......adeiii,muda lagi ne.boyfriend pun tiada. 

Situasi #2.
Hari Penganugerahan Pelajar....tengah tunggu makanan nak sampai untuk SERVE VIP.kali ini bekas cikgu addmath eca pula yang tanya ;;;
cikgu 2: aiyooo,bila lagi ne? (sambil tunjuk arah jari manis)
eca : hah......baru juga.
cikgu 2: tunang ke kahwin?!.
eca : ehhh,tedalah cikgu....pakai-pakai seja bha neyh.
cikgu 2: ingat kamu sudah kahwin lorr,,ada classmate kamu dulu sudah kahwin kan?
eca : ada 2 anak sudah cikgu....saya seja yang masih single.
cikgu 2: tidak apa lahhh,cikgu pun belum kahwin lagi ne.
eca : saya tunggu cikgu kahwin lah,baru saya kahwin.
cikgu 2: saya tunggu masa jadi biarawati lagi neyh..
eca : kalau macam tu cikgu,tidaklah saya dapat kahwin !@#$%^&*

Situasi #3.
Sesi promosi oleh sebuah Bank di bilik guru.....nak mengelak kononnya ditegur oleh budak handsome tu,so buat-buat BUSY gitu.....tetiba dia pula datang ke meja eca.....
lelaki 1: kami menawarkan kredit kad yang bla bla bla bla......cikgu guna bank apa sebelum ne?.
eca : tak guna bank,masih budak-budak.
lelaki 1: kalau cikgu guna perkhidmatan ini,cikgu boleh dapat diskaun isi  minyak....bla bla bla...
eca : errr,saya ne masih pelajar,kereta pun tiada.
lelaki 1: suami cikgu mesti ada kereta kan?.
eca : SUAMI?..saya masih bujang bha ne.
lelaki 1: ala cikgu,tidak payah tipu lah,itu cincin dekat tangan.....
eca : aiyoo,saya pakai cincin mama saya bagi pun salahkah?.
Situasi #4.(selepas praktikal)
seorang jurujual penapis air datang ke rumah dengan tujuan promosi dan proses pujuk-beli.

jurujual : bla bla bla ...
eca : eh,kalau kau mau jual,kau tunggu parents saya balik lah!
jurujual : jam brapa balik tu ya?
eca : dalam jam 5.30ptg.
jurual : tapi puan pun boleh buat keputusan bha,boleh beli juga.
eca : PUAN?!.saya belum kahwen oooo.
jurujual : ai,tipu la,itu cincin dekat jari!.
eca : pakai pun salah kah?..mama saya kasi hadiah bha ne.

eca --->  =.="
tak boleh eh pakai cincin?..kan sayang cincin emas tu diletakkan dalam kotak cincin je?!..sekarang ne,bila tak pakai cincin,rasa macam ada yang kurang tau!.Serius sangat....ada je yang kurang ne bila tak sarungkan cincin.Motif sarungkan cincin :: Elak dari dimatch dengan sesiapa pun,especially guru-guru ke adik-beradik guru-guru,ke sepupu guru-guru,kakitangan bukan mengajar ke....pendek kata sesiapa saja!.

ohye,rakan blogger yang telah lama menyepi..Cik Nur juga pernah tanya pendapat eca tentang pemakaian  cincin dijari manis...jemput baca disini :: http://cahayacita2.blogspot.com/2012/09/bila-cincin-emas-di-jari-si-dara.html



kawan eca cakap,"kau berlatih ne kan ca pakai-pakai cincin...kan nda lama lagi."
amin-aminkan semua ye. =)

{ 25 comments.. read them below or add one }

nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI 25 September, 2012
yui pon selalu kena camtu.. mcm la org dah ada ikatan je leh pakai..huhu.
Mrs Lurve Mrs Lurve 25 September, 2012
maknanya ada yg doakan jodoh eca la tue..amin, moga ringan jodoh eca nti
Riena Haiqal Riena Haiqal 25 September, 2012
sabar jak la Eca.. nda boleh elak la perkara macam ni.. ntah apa la salahnya mo pakai cincin emas di jari manis.. jadi nda kan mo pakai di jari telunjuk.. agak keanehan pula.. masa bujang2 dulu pun sama juga la nasib kita.. sekarang ni tiada pula orang mo cakap.. huhuhuhu
syiela syiela 25 September, 2012
mmg pun org kita ni.. kalau nampak cincin je mula la bertanya...

kalau dah ada ikatan tapi tak pakai pun di tanya
Mia Liana Mia Liana 25 September, 2012
Persepsi orang memang macam tu... Lagi-lagilah bila pakai inai untuk suka-suka..
Mrs Velentine Mrs Velentine 25 September, 2012
ehm...pakai cincin kat jari manis tak semestinya bertunang or dh kawin...hehehe..tp memakai cincin d jari hantu adalah ditegah olh Rasulullah SAW
Hairul Azni Hairul Azni 25 September, 2012
Memang susah kita nak tukar persepsi orang..apa yang Cik Eca buat,sabar je la..
boni kacak boni kacak 25 September, 2012
pakai je la.. apa orang nak cakap, pekakkan telinga je, dan senyum. tak perlu kata apa2..haha
azizah :) azizah :) 25 September, 2012
hahaha maknanya tak lama lagi la tu eca..dorang semua doakan eca :))
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 25 September, 2012
normalla tu... akak dulu pun pnh kne hihii
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda 26 September, 2012
kalo nk elak org byk tnye, pki je cincin silver or emas putih, hehe..
coz cincin kawin kn biasenye emas, tue yg org slalu assume dh kawin tue.. >_<
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat 26 September, 2012
hihihi perkara normal Eca...Mesti orang sekeliling sibuk bertanya sebab anak dara pakai cincin..kan jarang anak dara nak pakai cincin...
ayut ayut 26 September, 2012
ok gak wat pkai cincin..leh cover diri dr jejaka gatal tak kena tempat...hihihi.kan3x?? ;)
eza miza eza miza 27 September, 2012
hahaha... akak lak tak suka pakai barang kemas.. sampai meber2 pon perasan... kikiki... mesti kat pemikiran dorang "emm..laki dia tak beli.."kikiki..

semua disimpan dalam peti ja eca.. rimas kalo pakai.. adeeiii... orang..orang..
fieda fieda 28 September, 2012
betul la..kalau anak dara pakai cincin di jari manis mesti org tanya cincin tunang ke tu..
misshannajr misshannajr 30 September, 2012
sebab malas mau bersoal jawab maka cincin sya sudah masuk kotak balik haha..pasni simpan duit beli rantai jak la
Arina Shamsul Arina Shamsul 30 September, 2012
hehehe..bab ni yang susah nak cakap ni..

no komen la.hehe.sebab saya dah cakap bila CIK NUR tanya pendapat hari tu :)

syiela syiela 02 October, 2012
@syiela

singgah lagi.. senyum je :)
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa 02 October, 2012
sha xpakai cincin..dan xda cincin..dlu ada..tp MR A da amik..pakai cincin bukan emas pun dorg akan fkir lain2 :)
QasehnyaRania QasehnyaRania 02 October, 2012
selalu org kata cincin elok pakai jari manis je..tp tu la..org tya lain pulak kan..
hehe..
suka baca dialog sabahan tue ;)

* untuk 21 thun keatas, yg pendapatannya(gaji pokok) kurang dari RM2k

hehe..dapat kan..
Ema Blog Ema Blog 02 October, 2012
dah tak lama dah tu..hehehe..saja menyakat eca jer
PinkUmmi PinkUmmi 04 October, 2012
masa bujang dulu pernah jugak org slh fhm bile akak pakai cincin...
maszull maszull 06 October, 2012
assalamualaikum eca.....insyaAllah mungkin akan sampai masanya...:)

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*