Resepi Sambal Ikan Masin


Assalammualaikum.

Dah makan tengahari belum ne?!...kalau sudah,syukurlah..anda masuk blog ne selepas kenyang!.Kalau belum,,,eca taknak bertanggungjawab kalau ada air liur meleleh oke?!.......so,jom kita lihat resepi yang ingin eca kongsikan bersama korang.actually ini last week punya menu =)

Resepi Sambal Ikan Masin



bahan-bahannya :
Ikan Masin (dipotong/gunting kecil-kecil)
Bawang Putih & Bawang Merah (ditumbuk bersama cili padi)
Cili Giling (eca guna lebih kurang secawan lebih.Depens berapa banyak ikan kamu)
Bawang Besar (dihiris nipis)
Tomato (dihiris nipis)
Sedikit Belacan
Cili Padi (depens tahap kepedasan yang kamu inginkan)
Air Asam Jawa (setengah cawan dah cukup)
Sos Cili (dalam botol tu yer..so,bila guna sos,tak letak gula pun dah oke!)


cara memasak :
1) Ikan Masin digoreng terlebih dahulu bersama-sama sedikit cili.(biar masuk rasa pedasnya)
2) Apabila sudah garing,ikan masin diangkat dan ditoskan.
3) Keluarkan minyak bekas menggoreng.(Tinggalkan untuk menumis jer)
4) Tumiskan bawang putih,bawang merah,cili padi,belacan sehingga naik bau.
5) Masukkan cili giling dan tumiskan sehingga keluar minyak (means,dah masak la tue!)
6) Masukkan bawang besar & sos cili.
7) Bila bawang besar da sedikit masak,masukkan air asam jawa.
8) Kemudian masukkan ikan masin yang da digoreng tadi.
9) Bila dah hampir nak masak,masukkan pula tomato.
10) Dah masak,matikan api.Letakkan sambal ikan masin ke dalam pinggan dan bolehlah melantak!.


kenapa takde garam?!.sebab ikan masin da cukup masin.
kenapa kaler sambal dalam gambar sedikit gelap?!.sebab eca letak sedikit kicap.Arwah Ady ajar macam tu.
kenapa letakkan bawang besar awal?!.sebab eca suka bawang yang betul-betul masak.
kenapa eca bagi korang resepi ne?!.sebab eca taknak makan sorang-sorang..jom masak & makan!

"selamat mencuba"

{ 8 comments.. read them below or add one }

Mrs Lurve Mrs Lurve 03 December, 2012
kalo mkn dgn nasi lemak...sedap!!
Cik Nur Cik Nur 03 December, 2012
ecaaaaaa..!!
apakah..!
saje je tauuu....huhuhuhu
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 03 December, 2012
cteliur pun... br lps mkn yong tau fu.. hihi
azizah :) azizah :) 03 December, 2012
wahhh nampak meyelerakan lah.
ayut ayut 04 December, 2012
hahaha..sebab last tu best :p lauk ni mkn gan nasi panas tu kompem menambah berkali-kali kot...sedap nyerrrr...blik nk grg ikan masin la! :D

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*