Blogger jual diri


Assalammualaikum.

BLOGGER manalah tu yang gi jual diri eh?!...hahaha...dah dah,jangan gelak sakan sangat,sebab yang gi jual diri tu,eca lah....ada kisah sebenarnya!!!!..dan kisah ini berlaku semasa eca pergi interview pada hari Jumaat & Isnin (kemarin)

kita mulakan dengan interview hari jumaat lalu....Actually,pihak neyh da SMS eca awal-awal sebelum cuti CNY lagi,so ada masa bersedia nak tahu pasal jawatan tu lah..Jawatan yang dia offer ialah Unit Trust Consultant Public Mutual.As you'll know,financial is not my course...eca kan course education,nak jadi cikgu dan kalau boleh nak jadi lecturer.So,g search dengan encik google pasal position tu #yela,kita taktahu apa-apa kan,haruslah SEARCH.

Hasil pencarian eca menemukan eca dengan blog seorang sahabat blogger juga,selalu juga gi mengomen kat blog tu,malah tuan blog tu sendiri pernah juga melawat blog eca ne..Blog yang eca maksudkan ialah sohoque.com...SO,eca pun drop komen dekat one of his entry tanya pasal the job description,then mulalah story-story pasal keja tu,sampai bro ne call eca terangkan camne.

Bila dengar penerangan tu pulak,rasa macam...eh,boleh ke daku jual benda tu..kang orang tak percaya ke apa...so berkat sokongan family,friends & mr skandal,eca pun pergilah.Dipendekkan cerita,eca pergi tu ibaratkan mengulang apa yang eca dah pernah dengar...Rasa bosan lak kan,then one time ne,dia (pihak sana) tanya eca dan other candidates ne ,"After you finished your study,what do you do...minta duit dengan your parents,boyfriend?"...eca terus jawablah,"Im blogging" #kot-kot la dia nak tanya pasal blog ke apa....terus pihak tu cakap camne tau :

"what do you write in your blog,,but you didnt earn money from your blog..eventhough you do this job,you can still blog at night...ala,you do this job,you can find money...find more story to write in your blog...but if you just blog a,your life will be square only...you write about you,sapa mau baca maaaa".# I dont have any oppurtunity tuk balas apa yang dia cakap!!!!.

#terhina,terpukul,terkesima....rasa macam nak cakap camne je kat dia :: "amoii a,saya blogging bukan suka-suka..saya earn money maaa,even saya tulis pasal saya seja,itu lagi baik maa dari saya buat dosa tulis pasal itu keburukan artis cerai sana kahwin sini...saya punya blog a,sudah tolong itu ramai peniaga diluar sana tentang perniagaan mereka maaa..orang cari itu durian crepe sini KK a,dorang jumpa my blog ooo,after then baru dorang jumpa itu peniaga durian crepe ooo.Itu peniaga durian crepe sendiri cakap sama saya a,makin ramai yang order itu durian crepe..dia cakap a,dorang jumpa blog saya cerita pasal itu durian crepe."

SEE,hows blogging help you and others.Eca akui entry mengenai Durian Crepe bukan sahaja menaikkan traffik blog eca,malah menaikkan juga tempahan Durian Crepe Kak Umie...*tetiba cerita pasal Durian Crepe,lapar lak.kuikuikui...Belum pun keluar dari pejabat tu kan,eca da buat muka BOSAN.sorry,kalau ini cara kamu nak persuade me untuk join your company by UNDERISTIMATE a blogger,I'm not interested to JOIN YOU!!!!.[kalau ya pun eca nak JOIN UTC,I'll call Sohoque.com's Owner for futher explaination.hikhikhik]

then,this second interview on Monday lak,ada sesuatu yang menarik minat pihak berkenaan....Eca sebenarnya main terjah je pergi interview,sebab kita taknak duk ruma lama-lama dan asyik minta duit je dari parents...kuikuikui...So,masa pergi sana,ada dua orang lagi yang apply for the position.Then,eca pun cakap dalam hati,"macam tipis je harapan ne.tapi daku ne kan kebal even sebenarnya pemalu...".Bila sesi interview tu kan,macam tak terjangka pun eca gitau pasal 'life as a blogger,how much I earn from blogging dan lain-lain hal berkenaan blog"..seriously,tak de maksud pun nak JUAL DIRI kita ne blogger...but then,itu la juga sebenarnya yang menarik minat pihak disana,she interested with the blog,I guess.

Then,dia tanya lah,eca pun cerita la,camne eca buat blog ne sampai earn sekian-sekian ringgit....design blog,make entry,bla bla bla..dia pula excited.Daku kan oke je..kalau ada orang nak mulakan blog,eca memang sedia nak ajar je....so,kiranya daku yang menjual diri daku ne blogger,ada juga yang berminat kan?!..#garu kepala sebab semalam tak basuh lagi~.~"

dipendekkan entry yang merepek ini dan moral story yang ingin disampaikan ::
1) Tak salah kita inform kita ne blogger,kot-kot dapat membantu kita mendapatkan kerja.Kalau pun tidak berikan kita kerja tu,maybe kita dapat tarik orang untuk membaca blog kita.
2) Gunakan blog juga sebagai medan untuk dapatkan wang poket.Lebih-lebih lagi kepada student mahupun surirumah,dapat jugalah kan earn money sedikit.
3) Blog yang disediakan ini adalah baik jika kita canangkan hal-hal yang baik-baik sahaja,tak perlulah sampai tulis pasal gosip,artis tu cerai,artis ne kahwin lari,artis tu putus cinta,artis ne ada anak takde suami..kan tak elok tu,diibaratkan kita membuka aib orang lain.Setuju tak?!
4) BLOGGING pun satu kerjaya juga jika digunakan dengan berhemah..kan kan kan?!
5) SALAH tu jika kita JUAL DIRI tapi tak salah jika kita inform orang lain kelebihan yang ada pada kita untuk sesuatu yang baik.Contohnya :kalau korang pandai masak,gtau je kat bakal mak mertua pandai masak.Konfirm esok juga ada rombongan~

Majulah industri blogging malaysia kearah mencapai wawasan rakyat celik IT.#eh?!.
sekali lagi,entry schedule tengahmalam....esok jam 10.30pagi ada interview dekat salah sebuah sekolah swasta di Kingfisher,Likas.....doakan eca yer,sebab baca status classmate eca yang lain,rata-rata macam dorang pun dapat panggilan interview yang sama..kena jual diri sebab bagi eca title blogger tu mahal juga.hiks~

hadiahkan seKLIK disini ::
Rancang PERCUTIAN keluarga disini!
HOSTING untuk website/blog anda

0 comment... add one now

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*