Jqeury Lazy Load - ringankan blog anda!


Assalammualaikum.

hari ini eca nak share kod yang boleh buat korang ringankan blog tu.

Jqeury Lazy Load

Jqeury lazy load neyh adalah plugin yang berfungsi melambatkan.menangguhkan proses loading image.Means,even gambar besar kat blog,blog masih loading dengan cepat dan lebih ringan.Tapi gambar dalam blog akan kambat je loading.Sementara tunggu loading,lebih bagus terus baca entry kan...tak buang masa tunggu lama sampai habis loading.

SO,mari la letak Jqeury Lazy Load dekat blog korang.Ambil kod ini dulu :
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/
THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>

Cara letakkan kod ini ada dua cara iaitu melalui Layout atau Template.

Melalui Layout (New Interface)
Dashboard- Layout- Add A Gadget- HTML/Javascript- Paste Kod diatas.
Kemudian save.

Melalui Template
Dashboard- Template- Customize- Add CSS- Paste Kod diatas.
Kemudian klik pada "Apply to Blog".


selamat mencuba dan mari ringankan blog.
#terutama widget yang takde guna tu,BUANGKAN saja :)
Rancang PERCUTIAN keluarga disini!
HOSTING untuk website/blog anda
Jqeury Lazy Load - ringankan blog anda!

0 comment... add one now

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*