Betapa Jujurnya Aku!


Assalammualaikum.
This happen last week.Sabtu, eca kerja dari pagi sehingga ke petang.So, tengahari adalah rest time.Selalu eca tidur je waktu tu.Disebabkan boss eca bercuti ke Taiwan....kena  stay la jaga kat meja depan...dan disitulah bermula episod kejujuran seorang wanita bernama eca.
Situasi 1.
Maybe its my fault...Eca tak lock pintu depan.Sebab malas nak berdiri gi buka pintu.Then, tiba-tiba masuk seorang Apek Tua...Ingatkan parents my student....bebudak kat tempat keja eca tu, kalau parents dorang datang amik,memang selalu parents masuk je.Tiba-tiba dia masuk terus g dalam  melintasi eca.*Daku yang badan besar ne dia tak nampak ke?!...grrrrrrrrrrrrrrr*
Eca pun cakap dekat dia...."Cari siapa ya?!..Helen (my boss) tiada, dia bercuti."
Apek Tua : Ini opis ka?
Eca : Ini Pusat Tuisyen.....kami bagi tuisyen sama budak sekolah rendah.
Apek Tua : ooo.macam sekolah la?
Eca : aa'ah ya....kenapa ya? (sebenarnya masa ne perasaan da lain macam tau.Kat opis tu pulak,tinggal eca dengan 1 student...opismate eca dia da balik rumah)
Apek Tua : ini mau minta derma. (sambil keluarkan buku latihan yang kerajaan bagi tuuu)
Eca : ooo,derma untuk apa ya?
Apek Tua : Derma-lah (masa ne eca dah rasa Apek ne saja minta derma, pergunakan duit orang la kiranya.)
Eca : ini derma untuk apa?
Apek Tua : ramai orang sudah derma ne...u tengok la sendiri....
Eca : ooo, ok ok.. (Sebenarnya masa tu, dah takut dia apa-apakan eca & student.So,eca pun dermalah)
Eca : ada 5 ringgit seja, saya derma ya. (RM5 adalah duit paling kecil dalam dompet daku)
Apek Tua : ini pusat tuisyen cina?..u pandai cakap cina ka?
Eca : pandai. (cakap dengan confident supaya dia keluar cepat!)

nampak tak jujurnya eca bagi je derma ikhlas sangat tu.....seriously,takut gila tengok Apek Tua tu, tapi meantime, nampak kasihan juga sebab tengahari yang panas terik tu, dia g jalan ke setiap kedai tuk kutip derma....so,tak tahu la perasaan tu jujur atau bodoh?!..
Situasi 2.
Lepas kerja, eca singgah beli topup.....Siap beli barang dapur sikit kat kedai tu....Then, eca bayarlah RM20....ada baki RM10.Bila eca bayar, tauke tu terus bagi baki baru dia masukkan barang ke dalam plastik.Lepas dia bagi barang tu kat eca, eca masukkan ke dalam beg terus.Then, tauke tu hulur lagi RM10...eca pun hairan,eca buka balik dompet,memang ada RM10 dah baki tadi.Dengan jujur dan confidentnya eca cakap, "Sudah bagi baki tadi".

seeeeeeeeeee, jujur tak budak tu?!..tapi then eca cakap dalam hati, "eh kalau aku amik jak duit tu, bukan dia ingat pun kan?!".....hahaha,tapi then fikir lagi, "kalau esok-esok aku kena rompak ke, hilang duit ke..baru kenal erti penyesalan tidak berlaku jujur kan?!...."
jujur dalam lakukan apa saja, tiada salahnya kan?!..asal jangan kejujuran yang disalahertikan..
Contoh : jujur sayangkan seseorang kerana duit, nama etc.....agree?!.