Kemarahan Memakan Diri


Assalammualaikum.


bohonglah siapa yang tak pernah marah kan?...selalunya marah dengan diri sendiri, eca lah tuuuu.Selalu jadi macam tu.Tapi maybe usia pun nak masuk 25tahun, so mula belajar atasi kemarahan yang ada dalam diri.Kalau nak tahu, eca kalau marah....suka hempas barang.Selalu jadi mangsa HP Nokia 1110 yang ade torch light tu.Nasib baik HP tu tak boleh bercakap, kalau tak, mungkin dia marah eca balik.Tapi HP tu jugaklah yang paling setia dengan eca, tak pernah marah dan tak pernah menyusahkan.Malah setiap hari dia memudahkan perhubungan eca dengan kawan-kawan.


Marah tu, bisikan syaitan.Tapi bagi eca, marah itu sebenarnya apa yang terdetik dihati kita tapi kita pendam-pendam sehingga benda tu terlepas.Ya, setiap kata-kata tak boleh diundur.Lafazlah berjuta kemaafan, tapi tak semua orang mampu menerima dengan lapang dada.Betullah, kita ne manusia yang tak pernah nak lari dari kesilapan, tapi percayalah kesilapan tu bukan namanya kesilapan andai berulang kali dilakukan. 


eca pernah terbaca, marah ne ada 3 kategori :
1: mudah marah mudahlah sejuknya
2. lambat marah lambat pula sejuknya
3. lambat marah cepat pula sejuknya

korang di kategori mana?...tapi sebenarnya, semua itu sama.Bergantung dengan situasi kita.Ada yang cepat,ada yang lambat...ada pulak tak berhenti marahnya.Tapi yang pasti, api yang marak,jangan disimbah air..tambah maraknya.


tips bila nak marah : Minum air, ambil wudhu', mohon pada Allah SWT moga hati tenang seketika.

kemarahan awak memakan diri awak sendiri, sebab sampai bila-bila saya takkan pernah lupakan setiap inci perkataan yang awak ucapkan kepada saya.Saya mungkin seorang pemaaf, tapi saya juga seorang pendendam.Saya mungkin telah memaafkan, tapi parut luka kemarahan  awak tu, BIO-OIL pun tak dapat hilangkan.