Mulanya Ramadhan1437H


Assalammualaikum..
yeahh, dekat Sabah kurang dari 3jam lagi nak berbuka dah!...jangan jeles korang di Semenanjung & Sarawak sanaaaa....Sabah memang berbuka awal tapi Subuh pun awal jugak =.="...Masuk bulan puasa ne, wallpaper phone eca telah ditukar dengan gambar jadula waktu solat include waktu imsak sekali...Tujuannya, supaya bila bangun subuh tu alarm berbunyi ke atau memang terbangun, perkara pertama ialah tengok phone...terus dapat tengok jam & tengok waktu imsak serta Subuh sekali...kot-kot tak terdengar alarm kan, jadi berharap je lahhh belum masuk waktu. *untung-untung leh makan kurma lagik sebijik

sebelum ne alarm jam5, sekarang alarm kena set start dari jam3.

..dan seperti biasa, setiap kali masuk Ramadhan....ILPKK akan beri setiap staff  1kotak kurma.Alhamdulillah, tak yah beli kurma lagi..Kalau ne cukup seminggu, next week baru beli lagik. Eca memang akan telan kurma dulu setiap kali berbuka & setiap kali sahur pun, sama jugak.



...Bazaar terdekat dengan opis ialah Bazaar Indah Permai. tak jauh sangat dalam 5-10minit sampai.Tapi nak carik parking, ya ampunnnnnnnn....*seksa jadik driver oi dan sib baik bukan eca yang drive*.Untuk Ramadhan kali ini, eca limitkan RM5 setiap kali ke bazaar. Kan puasa mengajar kita untuk menahan makan, minum & paling penting menahan nafsuuuuuuuu tu. Maka, seorang ecadwinkyasha telah mendisiplinkan dirinya bahawa setiap kali bazaar bajet ialah RM5 sahaja!..


hasil membazaar semalam, RM2 tuk puding pandan & RM2 untuk 4biji kuih koci. ne untuk makan berdua je yerrr..eca & housemates je puwn...Total pembelian semalam, RM4 dan still ada baki RM1...boleh bawa ke kunjungan seterusnya. Ohya, selain disiplin RM5 sahaja, eca try disiplin tuk pergi bazaar pada hari Isnin, Rabu & Jumaat sahaja. Kalau pergi hari-hari, boleh bosan jugak tu yer...


ceta puasa korang pulak camne?..meh share kat ruangan komen~

2 comments.. read them below or add one

Aretikz Aretikz 10 June, 2016
Bab membajet ni memang payah kalau dah di Bazaar.. nasib bek sampai komen yang tertulis ni, belum lagi pergi bazar nak membeli.. pergi bazar pun aritu sebab buat pemeriksaan kebersihan gerai.. hehe
LYAfrina LYAfrina 14 June, 2016
salam Ramadhan...
smoga dikurniakan ksihtan y baik utk mjalani ibdaha di bulan Ramadhan

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*