Hobi Jadi Bisnes


Assalammualaikum.
hobi jadi bisnes?...mesti biasa kan?!..eca pun sendiri dah terjebak tau....sebabnya kekonon nak kumpul duit lagik dua tahun nak kahwin #eh?!.

hobi yang mana jadik bisnes tu?..tu hah hobi dan kepakaran masak laksa penang. Ala bukan susah pun, yang susah tu kemalasan nak belajar dan mencuba. Betulke tidak?!.

Eca sekarang waktu kerja jam2petang -jam9malam. Orang ngajar kat pusat tuisyen pun! hikhikhik jadiknya waktu pagi dah free. pastu isnin selasa & khamis jam2-9, rabu jam7-9, jumaat jam3-5..Sabtu & Ahad Fullday!..makpak student daku rajin bebenor hantar anak g ngaji tuisyen ne. Eca lak yang kadang-kadang naik kesiannnn kat bebudak ne tau kena g tuisyen hujung minggu. Dorang tak tahu ke hujung minggu tu kartun kat tv mula dari pagi sampai tengahhari, naknak kartun barbie. eh melalut dah pulak!. oke, balik cerita bisnes laksa (bunyik macam bisnes berjootajoootaaaaaa). Disebabkan waktu kerja macam tu, eca taknak lah terkejar-kejar then penat. So, kekonon buat hari Rabu je, tapi permintaan banyak. Tengah pening susun jadual lak daku ne. Cadangnya nak buat Laksa & COD  hari Isnin(Pagi & Tengahari) - Rabu (Pagi & Tengahari) - Jumaat (Pagi sahaja!)...oke tak???...

takbuat rugi, sekarang banyak permintaan dah!!!..jangan je lah tak lama lagik kena cari pembantu, mau digandakan usaha melaksa tu!!!!.. apapun Syukur Ya Allah atas rezeki ini.

korang ada tak dari hobi jadi bisnes?

{ 9 comments.. read them below or add one }

Sally Samsaiman Sally Samsaiman 26 January, 2017
sedapnyaaa nampakkk!!! semoga lebih sukses lepas ni tau :)
munirah :) munirah :) 26 January, 2017
"yang susah tu kemalasan nak belajar dan mencuba"
ouch kena batang hidung sendiri ahahhaha :D

be-readers.blogspot.com
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 26 January, 2017
Insyaallah, Terima Kasih Sally~
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 26 January, 2017
eca pun kadang2 malas gak.
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 02 February, 2017
taklama kena berpantang laksa tu.hehehehe
QasehnyaRania QasehnyaRania 06 February, 2017
laksa penang dapnye..
lau ddk labuan dh sah sah ciksu p try. tp kena pindah terengganu. hiks.
tak de rezeki nak jumpa blogger sabah bah..

pppssttt: cantik lah design template blog bru ni.. eca ambil lg ke upah edit blog?? kalau mcm ni berape ye? pm tepi, boleh?
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 06 February, 2017
aip aip..bila nak pindah labuan?..tp labuan jauh dari eca..last year je selalu gi Labuan sbb adik skola sana.

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*