Resepi Puding Jagung | Menu Kegemaran Iftar.


Resepi Puding Jagung | Menu Kegemaran Iftar.
Assalammualaikum.....kat group Sabahan Blogger, sibuk pulak dorang ceta pasal menu iftar. Telan liur jak lah baca conversation bebudak eh mak budak kat situ. Eca "UP"-kan terus menu kegemaran Eca kat blog...biar terliur korang semua eh eh!



pudingjagung


tu dia Menu Kegemaran Eca iaitu Puding Jagung...like seriously, Eca memang suka makan jagung. Tak pernah jemu makann, so apa ja yang ada kaitan dengan jagung, Eca memang suka contohnya, jagung rebus, jagung bakar, bubur jagung....sekarang teringin nak minum air jagung yang tengah HOTTT tu!

ok ok, Eca tak nak membebel panjang, nak share dengan korang Resepi Puding Jagung. 
Bahan-bahan
1cawan tepung kastard
3cawan air
1 tin krim jagung
1/2 cawan gula
1/2 pek santan
Garam

Cara Membuatnya
1) Gaul kesemua bahan kecuali krim jagung dan sebatikan.
2) Dah agak-agak sebati iaitu tepung jagung + santan tak berketul, masukkan krim jagung.
3) Masak atas api sederhana & gaulkan sehingga adunan puding nampak masak & berkilat.Tempoh dalam 30minit - 45minit bergantung kepada adunan kamu)
4) Dah masak, letakkan ke dalam mangkuk puding

 kalau korang nak tahu, tiga bahan utama iresepi ini iaitu tepung kastard, jagung & santan boleh korang beli secara "online" di Lazada?..tak caya, jom tengok gambar dibawah ne :





Lebih mudah kan menyediakan juadah iftar, apatah lagi kalau buat Puding ne waktu Sahur...simpan je dalam peti ais, lagi sejuk, lagi sedapp gitu!...Ohya, korang tahu tak Lazada sedang mengadakan Marhaban Ya Ramadan dan Riang Ria Raya Sale bermula pada 19 Mei 2017 - 30 Jun (sempat lagi ne nak memborong kat Lazada sebab diskaun sehingga 90% tau~)

Selamat Mencuba Resepi Puding Jagung by ecadwinkyasha =)
kalau sedap, khabar-khabarkan tauuuuuu.

till next entry,
xoxo : ecadwinkyasha.

{ 11 comments.. read them below or add one }

Mrs Pip Mrs Pip 30 May, 2017
Sedap sedap.....
Mmg sedap...nnt kak pip mau mencuba juga resepi ni...
Unni Anje Unni Anje 30 May, 2017
wahh bijak2 terus join lazada.. hihihihi
Nur afiqah Nur afiqah 31 May, 2017
Hehe..kita perati je...nanti leh masuk dalam list nie..kena beli bahan dulu....:)
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa 31 May, 2017
laju2 trus aq scroll takut tgugat iman ku haha..sng pla buatnya eca nnt aq try
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 31 May, 2017
sedap dan senang kak...cubalah~
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 31 May, 2017
suruh adikmu buat Sha....dia kan rajin masak2 ne.
Liza Izara Fazriel Fahmi Liza Izara Fazriel Fahmi 01 June, 2017
sadapnya caaa.. klu gtu iftar d ruamh mula ca hahaha
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 02 June, 2017
jauh btl rumaku p rumahmuuuu.
Nurulatika Yunus Nurulatika Yunus 03 June, 2017
Waahhh... pudingg! Hhahaha suka resepi puding nie..

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*