TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

meletakkan BARCODE dalam BLOG.

hari ini nak ajar macammana nak letak BARCODE dalam blog.
nak tengok contoh?..korang boleh 'scroll' ke bawah blog ini.
ne yang I da print screen tuk tatapan korang yer:


nampak tak?..so,meh I teruskan ajar u'll macammana nak buat ek.
1st: kena masuk laman web neyh: barcodeinc
so,korang akan jumpa page macam ne::





nampak tak yang I letak dalam box berborder hitam tue?..kat atas neyh!.
korang 'klik' benda tue yer...
dan korang akan jumpa ini ::



next step ini penting!....
sekarang masa untuk korang masukkan text apa yang korang nak.
macam I,I tulis 'ecadwinkyasha'(nama I la tue).
then,tekan 'Generate Barcode' untuk ambil kodnya.


seperti yang I tunjukkan dalam gambar diatas,korang kena amik code nya.
so,code yang betul adalah yang dalam petak 'Embed Barcode'
da copy?....buat pula macam neyh ::

Dashboard -> Design -> Edit HTML -> Add A Gadget -> Paste Kod tadi

pastue SAVE.
next,pegi PAGE ELEMENTs korang,
HTML/JavaScript untuk BARCODE korang neyh...
korang ubah tempat paling bawah ya.
supaya dia akan letak di bawah(macam dalam blog I)...
takpun,korang boleh letak kat mana-mana ikut citarasa korang.
k,selamat mencuba kawan-kawan.


p/s: try dan error itu perkara biasa *-*

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*