TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

Tutorial |Meletakkan Watermark|


^_ASSALAMMUALAIKUM_^

Hari ini,bakal-cikgu-english sekali lagi nak bagi tutorial.Tutorial camna nak letakkan watermark dalam gambar.Apa itu watermark?..Watermark ne kira COP kita.So,dengan adanya watermark dalam gambar,orang lain takleh suka-suki mahu amik gambar kita.takut pula digunakan untuk tujuan yang tidak betul kan.Nak letakkan watermark dalam gambar,kita kena ada software photoscape.|download photoscape dulu|.Dah download,kita buka photoscape.




.buka photoscape-editor-pilih gambar yang kita mahukan untuk diletakkan watermark.


.klik OBJECT(seperti yang telah dibualatkan diatas)

.dari OBJECT,pilih PHOTO(tengok anak panah ditunjukkan)
.sudah pilih PHOTO,cari gambar watermark kamu.
.tekan OK.


.nampak tak ada box pink tu,tulis PHOTO?.
.kat situ ada "opacity",benda ini berfungsi untuk kesamaran watermark kita.
.kalau nak watermark tu nampak agak kabur-kabur,rendahkan je number dekat 'opacity' tu.
.kalau taknak,tak payah tukar.


.akhir sekali SAVE.

.dengan senang hati,UPLOAD gambar dekat blog mahupun facebook.

11 comments:

  1. emm.. cane nak wat watermark cam awk tu ek??? erkkk...hehe...

    ReplyDelete
  2. @M.E Z.A.F.I.R.A.H..I buat sendiri..watermark tu hadiah GA dari I tuk kak Intan :)

    ReplyDelete
  3. eh, dh aDA toturial.. hihiii thanks sharing ;-}

    ReplyDelete
  4. photoscape awk kaler pink??? buat mcm mne tuh??? nak jugak!!:) hehe.. echa, ade la cp punya shoutbox kat kanan, klik jer doodle gurl yg kat kanan tuh..:) btw, nape cp takleh post mesej kt shotbox echa? ade repot spam lak..:(

    ReplyDelete
  5. wat tutorial untuk buat watermark lak... kalau sudi..hehe

    ReplyDelete
  6. wah terbaiklah yunk!! watermark xde la pulak..kihkihkih

    ReplyDelete
  7. @IntaNBerliaN..kalau tak dapat,nnti terus tanya k :)

    ReplyDelete
  8. @Cik Purple Pinkypuff..peminat pink.hehe.actually sume folder dlm lappy kaler pink,sbb tukar visual style jadi kaler pink.hehehe..maybe ari tu lmbt sgt load kot,tu yg xjumpa ur shoutbox..err,kena spam?.camna ble camtu pula?.nnti I try tgk :)

    ReplyDelete
  9. @M.E Z.A.F.I.R.A.H..insyaallah,susah gak wat tutorial watermark,sebab banyak step. :)

    ReplyDelete
  10. assalam.. alhamdulillah dah tau mcmana nak buat watermark tu.. akk buat bisness.. mmg kena ada watermark tu jgk ... tq dik

    kalo free2.. meh lah cuci mata ke blog akk ya..
    http://eadressbaju.blogspot.com/

    ReplyDelete

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*