TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

Sarawak Trip

Assalammualaikum.
cuti sekolah yang lepas, eca p Sarawak. Tujuan utama p Sarawak sebab nak hadiri majlis perkahwinan rakan yang terlebih comel eca, si Syipakkkkk. So, nak ceta pasal trip eca sorang diri ke Sarawak.

10 Mac|Khamis
Flight eca jam 1025pm, sampai Kuching International Airport dalam pukul12 jugak. Ohya, nak masuk Sarawak takyah pakai passport dah..(bagi orang Sabah, tak tahu pulak orang Semenanjung).Menurut cakap mama, dulu masa dia study kat Sibu, dorang kena tunjuk passport Malaysia. Tapi, eca kena bagi 1kertas yang menyatakan eca masuk Sarawak...dan kertas penyata tu, kena bagi balik masa keluar dari Sarawak....*kira macam guarantee lah masuk Sarawak kan.Nasib eca baik sebab Syipakkk dah tunggu kat airport...terus balik rumah Syipakkkk.

11Mac|Jumaat
Subuh lagi dah terbangun dengar azan, tapi sambung tido balik (jahanemmmm dak eca tu kan!).Around 7am, Syipakkk kejutkan sebab nak keluar p Breakfast.....and Im so excited sebab nak makan makanan made-in-Sarawak.hakhakhak...dan menu breakfast eca pagi tu ialah :
Rojak Ayam Sarawak...nyummm.
Lepas breakfast, balik rumah & tolong buat hantaran kahwin Syipakkk.Petang tu pulak, mak Syipakkkk suh p Pasar beli Asam Paya tuk buat umai, and I am excited tengok pasar.hahaha!!!Before balik rumah, sempat singgah makan cendol & rojak buah.*sumpah cendol sedapppppp~
the best cendol in Kuching.

Then, eca belajar buat umai ikan dari mak Syipakkk.sumpah sedapppppp walaupun leceh banyak kena potong kecik-kecik...*sekarang dah teringin pulak nak makan umai ikan. Malam tu takde buat apa sangat..duduk rumah & kenal sikit-sikit dengan family Syipakkkk...tidur awal tau sebab esoknya nak p Serikin tuk memborong.

12Mac|Sabtu
Awal bangun sebab excited nak p Serikin...kalau korang nak tahu, Serikin ne jual macam-macam barang dari Indonesia.Ala, sempadan Sarawak-Kalimantan,Indonesia lah kiranya....Macam-macam ada dan eca sebenarnya excited nak cari kain pasang & batik Sarawak yang lebih murah berbanding kedai-kedai kat Kuching.

Pasar Serikin tu buka hanya di hujung minggu.Memang kena p awal, sebab jalan ke sana selalu agak jammed. Ramai orang p sana kannn, tu pasal jammed.So, dari Kuching p Serikin dalam sejam jugaklah..Kitaorang (eca & Syipakkk's bestfriends Zaa, Eny & Eny's husband) gerak dari rumah dalam 10lebih..Sampai kat Serikin, 11lebih almost 12pm yang mana cuaca agakkkkk panas. Sila bawak payung awal-awal yer korang, sebab cuaca kat situ agak panas tapi berangin...Kawasan hutan oiii, konfirmlah berangin kan, pokok masih banyakkkk.

Dari satu gerai ke satu gerai, omgeeeeeee sakit mata & sakit hati. Cash awal-awal sila bawak banyak-banyak, sebab dugaan nak membeli tu macam ada saitooon bergayut kat badan.Lagipun takde korang nak withdraw kat sana yer & segala makbapak kadkredit pun tak berguna.Ikut pengalaman eca shopping kat Serikin & Pasar Baru, Bandung..lebih kurang je kualiti kainnya.Lagi bagus bila datang Serikin, bawak sekali orang Sarawak atau orang yang dah fasihhhhhh berbahasa Sarawak...Bukan apa, kalau penjual tu tahu korang "orang-luar", dorang takkan bagi banyak sangat diskaun even memborong...credit to Eny sebab tolong eca tawar-menawar...Habis jugaklah around RM300 beli kain raya tapi puashati sebab dapat dua pasang masing-masing tuk eca, mama & adik pompuan.

MINTAMAAF, GAMBAR HILANG PULAK...sedih oi!

Balik Kuching dahhhh penat tapi hilang penat bila dapat makanan Jawa especially tempe yang memang feveret eca tuuu! Malam pulak, majlis berinai Syipakkk...So, amik kesempatan jugak tumpang berinai.


13Mac|Ahad
Bangun pagi tolong apa yang patut & yesss, hari yang ditunggu Majlis Perkahwinan #amrenzafirah...banyak betul benda baru eca dapat alami hari tu.Totally, kenal sikit budaya perkahwinan orang Sarawak. Lepas majlis kahwin, pengantin bawak p Santubong tuk photoshoot....Selalu dengar hikayat Puteri Santubong, tapi yang ne tengokkk depan mata oi!!!...Gila cantik view dia,padanlah ramai sangat pengantin buat photoshoot dekat situ yerrr.
cantik ya ampun.....belum tengok laut tu lagiiii~
Balik dari Santubong, Pakcik eca yang dah menetap almost 20tahun kat Sarawak amik eca & bawak gi makan kat tepi sungai...So, merasalah daku "Mee Kolok Daging"...sumpah sedap mee kolok, daging tolak tepi sebab langsung tak makan pun...daging liat dan menurut kata pakcik,"daging kat Sarawak mahallllll & most are imported dari Sabah"...no wonder, daging tu liat sebab lama dalam peti kotttt.

makan-makan kat tepi sungai...seberang dari Kubah Ria.

Lepas tu, jalan-jalan malam kat Kuching & balik hotel. ohya, eca menginap malam tu kat Tune Waterfront...kenapa menginap kat Tune?..satu MURAH, dua dekat dengan WATERFRONT...murah sebab takde tv, takde wifi, takde aircond, takde toiletries.takpe, semalam je buat pe nak ada semua tu...most important, SELESA yer...ohya, kalau kat area tu, sila berhati-hati oke. Sebab kat situ dianggap "Black Area"...even banyak sangat hotel berhampiran.


14Mac|Isnin
Masa tuk balik Sabah...sebelum balik, p memborong lagi kek lapis tuk bawak balik KK...Nak pergi beli kek, kita naik sampan yer....sebab yang jual kek tu, kat seberang sungai.Actually, ada jalan lain ke sana takyah naik sampan, tapi jauhhhh, so naik sampan dekat & bayar RM1 je.Before menyeberang tu, eca jalan-jalan sekitar sana and I found :

gigih eca pusing-pusing, kawan lak cakap "datang Sarawak, kena bergambar dengan kucing".tak sanggup aku berdiri kat tengah tu..malu oiii!.So, ambik je la gambar kucing as a symbol dah sampai Kuching....Lepas tu, misi diteruskan dengan beli kek lapis di Mira Cake House....gila oi, rambang mata nak pilih apa. Beli 10, percuma 1 oi, apalagiiiii.hehehe.Puashati.

the sampan to the seberang >,<
Before ke airport, pengantin bawak makan kat Dayang Salhah Cuisine kat belakang Pullman Hotel...so, eca pun pilih "Mee Jawa"....sedapppp yer mee jawa. Lepas makan, p cari kasut lak kat Plaza Merdeka sebabnya kasut eca "missing-in-action".Tu pun pinjam kasut Eny..(Moral : standby, at least bawak dua kasut kalau p travel)...sib baik dapat kasut under RM30 kat Verns.

tetiba lak rasa nak buat posing macam ne setiap kali travel.

Overall percuti ke Sarawak was under 1k...and teringin nak datang lagi tauuuuuu kalau ada orang sponsor.ahakkk~
Thank you Sarawak for a great moments.
Thanks to Syipakkk's families (parent, brothers, aunts, uncles & cousins)
Thanks to Syipakkk's bestfriens (esp Eny & Husband and Zaa)

harap lepas ne akan lebih banyak #ashatravel sebabnya tengah plan nak p *****
byeeee korang *-*

Temuduga PPPDG 41 MARA.

Assalammualaikum sayangku sekalian.

Tarikh 17 Januari 2015 (yer, tahun lepas..tahun ne baru nak update!)..eca dapat panggilan interview untuk jawatan PPPDG41 MARA (Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG41) bertempat di IKM Kota Kinabalu, Sabah. Masa tu happy kemain, kira hadiah birthday lah untuk eca. Namun, rezeki tidak berpihak kepada eca bila tak berjaya untuk mendapat jawatan tersebut...Tapi, tahun ini ramai pulak rakan-rakan dari Unitar berjaya mendapat panggilan interview tu.So, eca nak kongsikan sedikit pengalaman eca semasa menghadiri temuduga pada tahun lepas.

1st, korang kena tahu untuk temuduga ini terdapat 4 slot yang korang kena ikuti iaitu :
  • Fitness Test (Ujian Kecergasan)
  • Psikometrik Test
  • Mock-Teaching 
  • Interview berkumpulan
So, korang kena siap sedia untuk keempat-empat ujian ini. Untuk ujian kecergasan, sila pastikan korang pakai PAKAIAN SUKAN lengkap dengan KASUT SUKAN yang selesa. Ujian ini tak susah pun, korang akan diberikan task untuk berlari sejauh 100m (kalau tak silap eca!) dalam jangka waktu yang diberikan. Takpe, kalau tak larat boleh keluar je.....
TIPS : stamina kena cukup yer!.So, make sure korang dah p fitness awal-awal.

Then, ada psikometrik test. Untuk ujian ini, pastikan korang bawa alat tulis seperti pensil, pen, pemadam, pembaris & kalkulator..Nanti korang akan diberikan 1set soalan objektif yang lebih kepada pengetahuan am dan soalan ujiminda.

Seterusnya, korang kena buat Mock-Teaching atau lebih mudah eca katakan, korang kena mengajar di hadapan dengan dua (atau lebih)  interviewer. So, korang kena anggap interviewer tu adalah pelajar korang. JANGAN SYOK SENDIRI pulak mengajar yer. Kalau interviewer tu rasa enjoy dalam kelas, peluang korang untuk lulus Mock-Teaching adalah sangat CERAHhhhhh.
TIPS : pastikan korang faham dan amat faham tentang topik yang korang nak ajar tu serta sediakan aktiviti yang sangat menarik yer. Jangan lupa sediakan LESSON PLAN & ABM masing-masing tau~

...dan yang terakhir, korang akan ikuti temuduga secara berkumpulan.So, korang kena perlu lebih menonjol daripada calon-calon yang lain. Adalah lebih penting korang untuk perkenalkan diri dengan ringkas tapi padat.contohnyaaaa, "
"Selamat Pagi, nama saya Ali. SPM tahun 2006 mendapat 12A, lulusan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Pengkhususan Matematik dari UPSI kini melanjutkan pelajaran ke UMS dalam peringkat Ijazah Sarjana Matematik. Pengalaman kerja saya tiada tapi saya yakin dengan latihan mengajar dan pengetahuan saya boleh menjadikan saya sebagai guru yang baik."

ringkas tapi padat dan berkeyakinan. Korang boleh olah mengikut apa yang korang nak promote diri korang sendiri. Jangan pulak meleret-leret perkenalkan diri tu yerrr..KISS (keep it short & simple) yer korang....INGAT!!!!..eye-contact sangat penting bila berhadapan interviewer. Adalah amat penting apabila kumpulan korang diberikan satu soalan dan korang WAJIB turut serta untuk berikan pendapat korang. Samaada betul atau tidak, dorang cuma nak tengok sejauh mana korang berikan pendapat masing-masing.

so, eca harap sedikit penerangan dari eca kali ini dapat membantu korang menjalani interview tu nanti. 
Good Luck untuk semua~

Hari Guru 2016

Assalammualaikum.
ohyeah, semalam sambutan Hari Guru di seluruh Malaysia....firstly, nak ucap kat diri sendiri.."Selamat Hari Guru Miss Asha!!!"..tahniah kerana masih lagi bertabah mendidik anak bangsa....macam tu lah bila rasa macam takde orang nak wish kita, jadi wish diri sendirikkkkk.

ehhh, jap..sapa kata takde wish?!..ada je students yang ingat semalam adalah hari guru.Awal pagi dapat wish bukan setakat dari students & ex-students. Malah dari ex-boss (eca dulu keje pusat tuisyen), families & para skandals (eh!) pun wish...terharu, ada yang awal pagi wish, ada yang kena paksa wish.....dan untuk pengetahuan korang, tahun ne kat tempat kerja eca..takde sambutan hari guru. Takpe nak oi, students sibuk exam (pelajar KV) dan lagi 3minggu students eca (pelajar SKM) nak exam...Apa ada hal, cikgu sambut sendirikk je lah!


hidup sebagai 'cikgu' kat ILP Kota Kinabalu tak sama dengan cikgu kat luar. Memang yer, kami mengajar dan mendidik tapi dengan masa kerja yang amat panjang berbanding cikgu-cikgu lain, cabarannya masih sama lagi....sekali lagi, TAHNIAH sebab bertabah menghadapi karenah para pelajar Miss Asha. Kadang-kadang penat tau jadik cikgu tu.Sebab dalam masa sama bukan takat jadik cikgu, kita juga jadik Kaunselor, jadik Kakak/Mak pelajar ne, jadik supplier pen, jadik pelerai pergaduhan dan macam-macam lagi. Kadang-kadang tu, sangat penat sampaikan balik dari kelas, tak dan nak angkat kepala, tak dan nak buat keja apa...sebab kat kelas totally PENAT otak & badan especially hari Isnin, Selasa & Khamis...kelas eca fulll tau dan bila ada orang komplen cakap, "Isnin baru ne takkan penat..buat keja tu!!!"..they are not in our shoes and stop complaining about us..dah marah sampai tersepeking londonggggg Miss Asha ne.Dan sesungguhnya orang-orang macam ne, takyah layan sangatlah, buat penat!...ihiksss

Ada orang tanya eca, "Penat pun kerja kan?!"..yer, sudah menjadi cita-cita sejak kecil nak jadi cikgu kan?!..so mau tak mau, berbaktilah walau tak dipuji gitu!.Walaupun penat, bila berdepan dengan students yang banyak bertanya even banyak main, itu sangat-sangat buat hati banyak senang. Happy je walau kadang-kadang menyampah noks oi dengan dorang tapi my students know how to tackle me back to the track. Terima Kasih Pelajar-pelajar ILP Kota Kinabalu sebab  redha jadik students Miss Asha yang comel tapi garang ne. Terima Kasih nakkk oi!

dengan dua budak bila masuk kelas TPM, dorang dua akan jadi zirafah tengok kalau Miss Asha ada bawak makanan!.

Hadiah hari guru terindah tahun ne?!..Bila eca bergurau dengan pelajar Elektrik Sem4 mintak hadiah dari dorang dan sorang budak nama Ameerul ne tetiba cakap, "Miss, tiada hadiah ne tapi Terima Kasih Miss a jadi miss kami, ajar kami...terima kasih miss aaaaa"...ia lebih bernilai dari apa-apa hadiah pun bila ada orang menghargai kita.Betul tak?!...

So, sebelum tahun 2016 berakhir, eca nak wish Selamat Hari Guru 2016. 
Guru Pembina Negara Bangsa dan berkhidmatlah selagi kita diperlukan.~

love,
Miss Asha yang comel tapi garang.
rawrrrrrr~