jom mulakan aktiviti berblogging :)


.assalammualaikum wahai readers tersayang :)
I LOVE YOU..muahmuah.(oke,cukup...tak leh lebih2x.simpan tuk masa hadapan :P)
jom kita teruskan dengan entry petang ini.sesuatu yang I suka sangat-sangat.I just found out..a lot of my UNIMATE dah mula berblogging.dan kali ini I nak ajak semua my silent readers diluar sana yang masih tidak mempunyai blog untuk memulakan proses berblogging.

Jom nak ajar dulu bagi yang tidak tahu yerrr..

First step :: Buat Google Account.ur gmail.com~.~ sebab ianya lebih senang nak Sign UP tuk wat BLOG.
Second  step :: Sign up kat sini |blogger|


Third step : Name ur blog....hah!.ne penting yerr.sebab ini akan buat para readers diluar sana mengenali kamu!.Macam I ne..nama blog I CERITA DARI HATI.dan URL blog I. http://ecadwinkyasha.blogspot.com/


4th step : Memilih template.Dalam memilih template ini u'll kena alert yer.Ada template yang mesra SEO akan buat blog kamu lebih mudah di'track' oleh searcher engine.Dalam blogger,telah disediakan juga template..the classic one atau template designer.Macam I sekarang,I guna Minima Template( 2 column) yang ada di Blogger.com ne juga.More easier for me,sebab I ne jenis yang gatal tangan nak tempek bedak kat blog I.haha.oh ya..sekarang I guna Bloggr In Draft.napa I guna ini?..sebab banyak pilihan font esp bagi yang guna template designer.tukarlah ke blogger in draft.kat sini.|blogger in draft|


5th step : BLOG anda sudah ada :)..So,bolehlah posting ur FIRST ENTRY.nak baca my 1st post entry tak?..malu lah..buruk wei~,~ tapi korang baca je lah :P |eca's 1st entry|.Jom kita tengok muka blog:


1: POSTING.
   kat sini,korang boleh post apa sahaja yang korang nak tuk ceritakan.Boleh juga Edit Post dan  Edit Pages.
2.COMMENTS.
   kat sini,korang boleh approve comments dari readers.
3.SETTINGs
   kat sini pula,nak 'settings' blog u.Macam-macam u boleh settings kat sini.
4.Design.
   Ini paling paling menarik.U'll boleh tambah widget disini.Ubah script dalam blog buat blog lagi cantik.Edit template designer pun kat sini!.
5.Monetize.
   this is adsense pages..nak bagi korang duit.I takde puwn dia bagi.ngeee.sebab I tak sign up pun!.hehe
6. STATistic.
   kat pages ne,u'll ble track u'll nye visitor and so on :)
7.View Blog.
   tekan sini tuk tengok blog korang lah :)

6th step : Jom buat entry post pula..tapi kita kenal-kenal juga dulu apa ada di POSTING pages neyh :)

1.New Post.[nak taip entry korang]
2.Edit Post.[kat sini tuk edit balik post korang,takpun yang telah korang draftkan,ada kat sini]
3.Edit Pages.[kalau korang ada buat pages,kat sini boleh edit.macam I,I wat pages tuk listed all my tutorial]
4.Title.[ne tulis tajuk entry korang]
5.Undo Button
6.Re-do Button
7.Jenis Font.
8.Font Size.
9.Bold
10.Italic
11.Underline
12.Strikethrough
13.Text Colour.
14.Text Background colour
15.Link.
16.Picture[nak letak pict]
17.Video.[upload video,I dah try..tapi lembab,mungkin juga sebab celcom broadband ne memang lembab]
18.Jump break.
19.Text alignment.
20.Numbering & bullet
21.Quote.|tutorial wat blockquote|
22.Remove formatting.
23.Check Spelling
24.Text translate.
25.Edit HTML.[ne tuk edit html yang ada dalam post entry korang.
26.Compose[tulis entry disini]
27.Labels[letak label korang kat sini.kalau tulis pasal BF korang,letaklah BFku,kalau tulis pasal family,letaklah FAMILY..cengitu~]
28.Post option.[korang boleh edit bila nak publish kan entry korang tue.
29.Publish pot.[kalau nak terus publish post entry,tekan ne!]
30.Save Now.[save entry korang,dan ianya terus auto pg draft@Edit Post]
31.Preview.[adalah sangat digalakkan untuk korang yer.sebab takut ada yang salah atau tertinggal]

aiyooo...baru i sedar dah dekat jam4.30petang.Kejap lagi nak jalan dengan my abang & his-lovely-gf.Pencarian apa petang neyh??..errh,I nak makan HATI AYAM.dah lama tak makan.then,ingat nak g photoshoot sunset.hopefully tidaklah hujan...janganlah hujan!.tapi lepas hujan selalu ada pelangi kan?..siok juga tue.heehee :)

next tutorial I,ingat nak kongsi do's and don'ts tuk BLOG korang yerr.Lama dah I nak tulis tapi macam tak layak jer..ye la,kan I ne newbie juga.....ermmm,followers pun ciput g tapi I sayang dorang...nak tahu napa followers I sikit?..sebab I tak pena nak buat contest ke,GA ke,,segmen ke...bukan taknak..tapi masih takde idea nak wat camneyh.Insyaallah,bila BLOG ini genap setahun,I akan buat GA.tunggu,tak lama lagi blog I akan bday :)

p/s : bercadang nak buat UNIRAZAK BLOGGER..ada ke nak join tu yer?..
p/ss : sapa nak sponsor I wat GA n contest??hehehe :)
p/sss : tak hujan tak hujan tak hujan..tolong reramai cakap TAK HUJAN!heehee.

2 comments.. read them below or add one

Unknown Unknown 17 April, 2011
teringat masa mula2 join blogger dulu...hehehe
naif ttg blog..ape da...

ok..kpd newbie..happy berblogging k..
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 17 April, 2011
@Cik Azizah hehehe.samalah kita.tpi akak da senior skrg woooo..follower da cecah 1k..eca ne ciput g..heehee

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*