TUTORIAL | POST & SIDEBAR BACKGROUND |


jom tutorial lagi :)
hari ini atas permintaan MISS CHUE...dia minta ajar camna nak tukar background tuk post entry dan sidebar.See my blog background k...nampak tak,bahagian post+sidebar I dalam satu box.

oke,I akan ajar u'll bagaimana tuk buat post +sidebar dalam kotak berbeza.
SEPERTI BIASA!.

masuk dashboard > design > Edit HTML.
gunakan CTRL+F korang tuk memudahkan pencarian code-code yang I nak bagi ne:.

kotak yang berbeza ;)
cari code ini terlebih dahulu:

tuk post entry: #main-wrapper {
tuk sidebar: # sideabar-wrapper {

then disetiap code diatas,U'll tambahkan code ini:
background:#FFFFFF ;
tuk tukar color,korang cari colorcode disini |colorcode|
manakala tuk tukar ianya pgletakkan image,u'll gunakan code ini:
background:url (URL IMAGE KORANG) ;
 kalau u'll nak buat border tuk setiap background yang korang buat tue,korang just tambah code ini.
border: 1px dotted #000099 ;
1px : boleh ubah kepada 2,3,4 and so on,ikut suka korang,nak bagi border tu tebal atau tidak.
dotted: ini ialah jenis border korang.

#000099: tukar kaler border korang.Cari kat ColorCode yang I dah bagi :)

sekarang tuk letak post+sidebar dalam satu kotak (macam I apply kat blog comel I neyh)
cari code ini:
/* Outer-Wrapper
----------------------------------------------- */

dibawah code tersebut,u'll tambah code ini:
#content-wrapper {
width: 1000px;
margin: 0 auto;
padding: 0 0 0px;
text-align: left;
background-color: #FFFFFF;
border: 5px solid #DF0174;
}
'width' diatas adalah  kelebaran ruangan post+sidebar I.contoh terdekat,u'll tengok je kat blog I. :)
so,I harap u'll ble lah applykan kat blog korang k~,~
kalau tak dapat,PM me oke :)

4 comments.. read them below or add one

Unknown Unknown 08 April, 2011
sayang kakak!yeahh..thanxx...!
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 08 April, 2011
@M!ssy Chue sama2x ...takut suda tdi salah coding.ehehe
riema afifa riema afifa 05 October, 2011
ta jdy lahh . x jumpe kod /* Outer-Wrapper
----------------------------------------------- */

camner na buat main n side bar dlm satu kotak ?

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*