Sejarah AsalUsul Nama Negeri Pahang


 .
assalammualaikum.heho readers!.hari ini I akan kongsi dengan u'll asal usul nama negeri Pahang.I kan bakal-jadi-orang-pahang.hahaha,abaikan kata-kata itu oke?!.jom la baca dulu asal-usul negeri Pahang neyh,kang masuk pulak soalan sejarah korang,senang je nak jawab!.

Menurut buku yang ditulis oleh R.O. Windstedt nama Pahang pada mulanya ialah Inderapura. Pada suatu ketika Raja negeri Inderapura Makmur Shahbana ketika itu berhasrat menukar nama Inderapura Makmur Shahbana kepada suatu nama yang ringkas dan sedap di dengar. Beliau meminta Bendahara mencadangkan kepada rakyat jelata bahawa beliau akan memberi seuncang emas dan sepersalinan pakaian baru kepada sesiapa yang dapat memberi nama baru yang menarik. Beliau memberi tempoh selama tiga hari untuk orang ramai tampil ke istana mencuba nasib. Pada hari pertama tidak ramai yang datang ke istana. Kalau ada pun seorang dua. Raja Inderapura pula tidak berkenan. Masuk hari kedua jumlah yang datang berkali-kali ganda dari hari pertama namun semua tidak mendapat tempat di hati raja. Pada hari ke tiga datanglah dua orang sahabat karib ke istana ketika hari masih pagi benar. Ketika ditanya apakah nama yang hendak mereka berikan, kedua mereka berlumba-lumba bersuara.

“Hamba cadangkan nama Karma Sari.”
“Hamba pula cadangkan Margapura.”
“Karma Sari lebih molek.”
“Molek lagi Margapura.”
“Pilihlah Karma Sari!”
“Margapura!”
“Karma Sari!”
“Margapura!”
“Karma Sari molek!”
“Molek lagi Margapura!”
“Tengkorak hang!”
“Opah hang!”
“Opah hang!”

“Sudah! Sudah!” Tiba-tiba raja Inderapura mencelah,”Dalam banyak-banyak nama yang kamu sebutkan tadi, Beta amat tertarik dengan nama yang terakir kamu berdua berikan tadi, apa tadi… haaa? Opahang! Ya… opahang! Pahang sedap nama tu mulai hari ini beta namakan negeri ini dengan nama baru iaitu Pahang.” Demikianlah kisahnya.
ceta lawak neyh kongsi dari sini: KahKahKah - Cerita Lawak

p/s :lawak je oke?!.
p/ss :: abg navy kita orang pahang ;)
p/sss ::: rindu abg navy,agak-agak dia rindu I tak?!.
Sejarah AsalUsul Nama Negeri Pahang

2 comments.. read them below or add one

Unknown Unknown 22 May, 2011
semangat na baca. upenye nye joke je . ahhaaha
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 23 May, 2011
@Qyla hahaha..joke je la dear.saja hilangkan boring :D

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*