you're one in a million|Puan Tasiah Omar|


.assalammualaikum.
hari ini hari ibu ek?..tak kisah la bila,hari-hari pun boleh jadi hari ibu.tapi ibu kita sorang je.
beliau la yang mengandungkan kita selama 9bulan 10hari.menyusukan kita,menjaga,memberi pendidikan dan sebagainya.Ibu memang tak boleh ditukar ganti oke?!.

Ibu I....a.k.a mama,seorang yang cantik dimata I.dan tentunya dimata encik suami(bapa I lah!).
Mama I bukan macam mama u'll..mama I seorang wanita berkerjaya.So,I tak macam kawan-kawan I yang lain which their mothers are housewife.Mama kerja office hour.dari pukul 8pagi-5petang.Kadang-kala,mama bawa balik kerja kat rumah.Tak cukup tidur,kadang-kadang masak ala kadar..kadang-kadang takde masa nak bermesra dengan kami...tapi kami paham tue.

I ingat lagi masa I form3(2004)..time tu kak long dah start study kat Kolej Kesihatan Bersekutu Kota Kinabalu...mama pula continue her study....jauh dari kami her hubby and kids.mama pula continue ..study kat Kolej Kesihatan Bersekutu Sibu,Sarawak.jauh kan dari kami?!.kami ada kat Kudat(penghujung borneo)..mama pula kat sarawak.sedih sangat tau.time tu I amik PMR(15thn)..abang I amik SPM(17thn)..adik pompuan I pula form2(14thn) dan adik lelaki I(5thn) baru masuk tadika.

minggu pertama mama kat sana,telephone rumah akan sentiasa berbunyi.mama call la tue.cian kat mama,nanges-nanges beliau kat sana rindu keluarga...sampai ada ketikanya mama sakit,,rasa tertekan..down je.time tu bapa pula memang bagi semangat lebih kepada mama.I terharu dengan kasih-sayang mereka.kami sebagai anak-anak...mestilah sentiasa sokong mama juga.tiap kali mama call,mesti I,adik pompuan dan adik lelaki I akan berebut-rebut nak cakap dengan mama.time tu sume harap mama call jer.sebab nak guna phone rumah payah!.nak kena topup ring-ring card baru boleh contact orang.abang I?..jangan cakap lah,sebagai anak lelaki sulung mama,mesti dia pun rindu.tapi lelaki tak tunjuk sangat kan ego tinggi tue.hehe.

Waktu mama study tue,.I mula belajar menjadi seorang 'perempuan'.tiap malam I akan masak tuk bapa & adik-beradik I.kadang-kala bila I tak larat nak masak,,bapa akan masak takpun makan kat luar.tapi selalu beli lauk jer,sebab bapa pun keja OT.tapi start dari situ,I dah mahir masak oke.macam-macam jenis lauk I belajar masak..hangus?!.tak yah cakaplah yer..dapur ruma je tak pernah terbakar lagi..ngeee.

time tu I amik exam PMR.I lupakan tuisyen.langsung I tak amik tuisyen luar,sebab bila I amik,I akan ada kelas malam,cian la kat adik-adik I kan.even time tu amik PMR,kira penting juga...I lupakan.kat ruma pun boleh study sendiri...lagipun kat sekolah kan ada kelas tambahan.alhamdulillah,time tu result pun oke lah.melayakkan I masuk kelas sc.nak hang-out pun dengan kawan-kawan jarang juga lah..just hang-out kat sekolah je.cian tau adik lelaki I takde jaga kat rumah.heehee.

after almost a year,mama dah balik Sabah.happy balik dah time tue.yela sapa nak pisah dengan mama jauh-jauh kan..dah la sume ne anak manja mama.hikhikhik.

1st time I duduk jauh dari mama,,time I dapat PLKN kat Kem KKDB,Tuaran.1st week,nanges rindu family.ingat kat mama,bapa&adik-adik.I sanggup suh mama datang melawat I tau!.time bday I lagi tue.heehee.even dekat jer,tapi susah tau nak masuk melawat kat PLKN tue.kekeke.

bila dah duduk jauh dari mama,I rindu juga.selalu oke?!..rindu nak dengar dengkuran mama,rindu mama membebel bila I lambat bangun..rindu mama membebel I suh kuruskan badan..rindu mama suh cabut rambut putih dia...tapi bila da dekat dengan mama,mama amik kesempatan buli I...suh I masak..suh I cabut rambut putih dia.hahaha..sekarang ne mama ada penyakit tau!.penyakit demam sinetron!.ngeee.mama suka sangat tengok sinetron kat astro ria tue..start ceta 'benci bilang sayang'..pas tu mama suka pula 'kejora dan bintang'..sekarang mama layan 'cinta melody'.waktu mama depan tv ialah jam 0630-0730pm.time tu kalau mama tak dapat tengok,mama akan tunggu siaran ulangan jam 11 malam tak silap I...ada sekali tu,time final episod 'kejora dan bintang'..mama sempat bagi warning kat I.."Mama mau tengok tu cerita c kejora,jangan kau tukar siaran ah!"..fuhhh,mama warn eu..time tu I terpaksa lupakan csi segala..>,<".mama dah control tv.adik lelaki I nak tengok cartoon network pun terpaksa tidur awal.bapa mau tengok national geographic pun terpaksa batalkan niat.hehehe.demi mama & isteri tersayang lah katakan :)

,,selain mama,dalam family I ne ada seorang ibu baru.my kak long.she's mummy to nurul hasanah a.k.a baby chenta.this is her 1st year as a mother...

so,all mother out there....especially to my mama|Puan Tasiah Omar|,my kaklong|Siti Asmah|,my aunts|nenek,mama tua,makcik Imin,babu yah,iyang,babu pilmah|,ibu-ibu sedara,ibu-ibu angkat I,oooohyee ibu susuan I(jangan jeles I ada ibu susuan oke?!),bakal-ibu-mertua,kawan-kawan I yang dah ada anak tue...serta semua insan yang bergelar ibu...

SELAMAT HARI IBU
Jasamu tak terbalas oleh anak-anakmu
cuma setulus doa yang akan mengiringimu
dimana saja kamu berada.

buat my mama::
adeq sayang mama sangat-sangat.ampunkan dosa-dosa adeq selama ini.aadeq minta dihalalkan semuanya.adeq janji akan beri mama kebahagian dunia dan akhirat.adeq janji adeq akan habiskan study ini dan dapat result yang menggembirakan hati mama.adeq sayang mama sangat-sangat.takkan ada orang lain yang boleh gantikan tempat mama dihati adeq.muahmuahmuah...mama,nanti adeq wat kek oke?!.
buat kaklong::
adeq pun sayang kaklong,even adeq selalu melawan cakap kaklong.adeq rindu mau kongsi-kongsi dengan kaklong.kongsi baju semua,kongsi novel semua.rindu zaman kanak-kanak kita.heehee.btw,happy mothers day.u're now a mother!.take care of urself anf urfamily.lepas ne lahirkan lagi anak-anak yang comel yer..hehe.takpe takpe,mama eca ada jaga mereka semua.ur kids my kids juga :).love u kaklong :)
oke,sebelum I merapu lebih mendalam.kita sama-sama say BYE2x...

p/s : joining contest on mood...hehehe
p/ss :: mood berBW terbantut dengar lagu kat blog with NO PAUSE/STOP BUTTON!.tolong lah oke?!
p/sss ::: sapa-sapa yang minta I editkan blog tue..harap maaf k,kerja lambat sikit nak jalan.too many housework waiting for me.laundry 2 bakul ooo.need to be clear by today :(
p/ssss :::: jerawat bertempek atas muka....ada ulser dekat lelangit.uwaaaa. :(
you're one in a million|Puan Tasiah Omar|

2 comments.. read them below or add one

fazihah fazihah 08 May, 2011
salam. Happy mother's day... to ur mum n ur sis.... i know what ur feel.... welll at least ca, reti sdh kita masak.hahahahahaha
Allah jer dapat balas jasa para ibu...
may allah bless them.

p/s: love my mum very much...
my mum, my best friend.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 09 May, 2011
@fazihah hehehe.ya bha.terus champion masak neyh kan.ngeee.
btw..12hb lagi kita tnggu..nurse's day :)

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*