ma,boleh kawen dah?!.




masa : senjakala.
tempat : dapur rumah.
situasi : sedang bersiap nak masak lauk.

Mama : Adik,nanti buat sambal belacan.Bapa suka.
Me : Malas bha,teda lada.(alasan xmau buat)
Mama : jap mama amik di belakang rumah.
Me : teda tomato (alasan lagi)
Mama : nda payah letak.bawang-lada-belacan jak.
Me : ermm.Ina,kupas bawang. (sah I malas kan,siap suh adik I buat).

---mama datang bawa cili padi fresh dari belakang rumah---
Me : ma,nda cukup ne.mana pedas.
Mama : nda payah pedas betul.
Me : ma,nda best neyh.nda pedas,nda besa.
Mama : buat jak la bha.
Me : ma,suh kaklong la buat bha.aku buat nanti pedas betul ne.kan biasa makan pedas-pedas.Sume housemateku sumanya makan pedas-pedas.hahaha.
Mama : buat jaklah,nanti siap,bawa naik atas,makan diatas.
---toing toing toing.tu bunyi kuali ya!.lepas masak,naik atas.---

Me : Ma,rasalah.(sambil bagi mangkuk berisi sambal belacan)
Mama : oke lah.
Kaklong : meh,cuba rasa......(rasa sikit jak,nda boleh banyak sebab dia tengah breastfeading babychenta,takut effect.wakakaka.adakah camtu?!)...oke lah...
Mama : kalau tambah asam neyh,oke sudah.
Me : ...nda cukup asam limau.Jadi....
Kaklong :..jadi apa?.
Me : ..Ma,boleh kawen sudah?!....

Mama pandang I dari atas sampai bawah...
Mama : kasi kurus dulu badan tue.
Me :  yes yes yes,semangat ne mau kurus,mau kawen.:P

rational my mama cakap camtu...
supaya gambar kawen nampak cantik sikit,sebab kurus. :P
sembarang je kan I neyh.apalah...hahaha.

moral of the story:kalau nak sangat kawen,kena cukupkan ilmu rumahtangga.bukan takat pandai masak,pandai kemas rumah je..tapi kena fikir hal akan datang.ekonomi kena kukuh.baru fikir pasal kawen.ne tengah study dah nak fikir pasal kawen.APAKAH?!.hikhikhik.

{ 7 comments.. read them below or add one }

uLan uLan 08 July, 2011
haha comel ja ni... boleh ja kawen,tpi mau cari calon yang betul betul cun ba kan hehe..
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 08 July, 2011
@uLanyerrppp..kena cari yang cun.baru ngam :)

p/s:mana mau cari ooo?hahaha
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 08 July, 2011
This comment has been removed by the author.
zaza ismail zaza ismail 08 July, 2011
btol2..tapi nak join jadi cam zaza pon ok gak.time study dh kawen.bila konvo tak dpt pergi coz bersalin..sedih tol
fazihah fazihah 08 July, 2011
salam, ca... rasa semangat plak aku mahu kurus. hahahahaha
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 08 July, 2011
@Zaza Zafran hahaha.tol tol sedih la Za....tak best sungguh,,tapi think positive..org len dpt scroll je,Zaza dpt baby + scroll lagi :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 08 July, 2011
@fazihah wasalam..hahaha.semangat kunu kita...wakakaka

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*