Tutorial |TOP Commentators @ Pengomen Terbanyak|





disebabkan follower dah mencecah 484 orang,dengan ini I buat tutorial pula.haha.takdenya eh~.Sebenarnya c follower ke-484 baru sahaja meRQ tutorial camna nak buat ala-ala "nadi-nadiku"[korang tengok kat sidebar tu eh].Itu namanya TOP Commentators a.k.a Pengomen Terbanyak dalam blog I neyh.SO,jom kita study eh,final exam tak lama lagi.[betullah,final exam I ada 2minggu lagi].

1st step:
korang gi sini.|Top Commentators Widget|
kat situ,korang akan nampak form cam ini....


sekarang kat situ,korang kena edit sendiri eh...
Widget Title : bagi nama widget korang tue.macam I "nadi-nadiku".(jangan copy yerr)
Blog url : url blog korang,jangan letak url blog I pula yerr...
No of Top Commentators : letak je berapa kat situ,nak lagi banyak letak la 20 ke....
Filter your name : ne letak nama korang yang korang gunakan kat blog.macam I,I gunakan nama "ecadwinkyasha".so,nama I tu takkan keluar dalam Top Commentators.takkan blog sendiri korang nak ikut serta jadi TOP COMMENTATORS pula yer!.hehehe

dah selesai..korang tekan tu Add Widget To My Blog.
BTW,make sure,u'll ON blog sendiri yer.hehehe.
bila dah selesai tue,akan ada one new tab macam ini:...


inilah contohnya!.
lepas tu,terus je tekan ADD WIDGET.then,korang akan masuk dalam bahagian Layout korang.Pastu re-arrange je kat mana widget ne korang nak letak.ke tepi ke atas ke bawah,suka hati korang,blog korang kan?!.

Preview dulu baru SAVE oke?!.

actually ada satu gi cara nak buat neyh.dia dalam bentuk awan[bukan awan nano semestinya!].tapi next time je la I teruskan dengan tutorial itu eh.kalau rasa tutorial ne comel cam tuan blog,tekan sini kejap.

p/s : sambung wat LessonPlan.benci tau takde idea langsung camna nak buat.nanti nak ngajar kat sekolah camna lah tu?!.hohoho

{ 10 comments.. read them below or add one }

Ermizi Muhamad Ermizi Muhamad 15 July, 2011
terima kasih untuk tutorial ni.

Good luck for your final exam okay .
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 15 July, 2011
@BeeL
singgah kali-kali pun xde org marah :)
Ermizi Muhamad Ermizi Muhamad 15 July, 2011
sanggup nak tunggu follower tu yaa . hahaha . btw , tutorial ni dah try . tapi tak menjadi laa . just keluar nama widget ni je. urmmmmmmm ;(
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 15 July, 2011
@Muhd Aizie hahaha..sanggup kot,sbb tak tdur lagi ne.cehhhh.ye ke tak jadi?...jap nnti cri other tutor tlg k.
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa 08 June, 2012
hye sha dtg cuba..berjaya..jom tgk

http://opzzpinky.blogspot.com/
ayut ayut 20 June, 2012
tak leh bt plak...kena cri yg lain.huhuhu :) mekaseh ecah jejalan carik tutorial tjumpe ecah.. :)

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*