Tutorial |Meletakkan Watermark|



^_ASSALAMMUALAIKUM_^

Hari ini,bakal-cikgu-english sekali lagi nak bagi tutorial.Tutorial camna nak letakkan watermark dalam gambar.Apa itu watermark?..Watermark ne kira COP kita.So,dengan adanya watermark dalam gambar,orang lain takleh suka-suki mahu amik gambar kita.takut pula digunakan untuk tujuan yang tidak betul kan.Nak letakkan watermark dalam gambar,kita kena ada software photoscape.|download photoscape dulu|.Dah download,kita buka photoscape.




.buka photoscape-editor-pilih gambar yang kita mahukan untuk diletakkan watermark.


.klik OBJECT(seperti yang telah dibualatkan diatas)

.dari OBJECT,pilih PHOTO(tengok anak panah ditunjukkan)
.sudah pilih PHOTO,cari gambar watermark kamu.
.tekan OK.


.nampak tak ada box pink tu,tulis PHOTO?.
.kat situ ada "opacity",benda ini berfungsi untuk kesamaran watermark kita.
.kalau nak watermark tu nampak agak kabur-kabur,rendahkan je number dekat 'opacity' tu.
.kalau taknak,tak payah tukar.


.akhir sekali SAVE.

.dengan senang hati,UPLOAD gambar dekat blog mahupun facebook.

{ 11 comments.. read them below or add one }

M.E  Z.A.F.I.R.A.H M.E Z.A.F.I.R.A.H 19 August, 2011
emm.. cane nak wat watermark cam awk tu ek??? erkkk...hehe...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 19 August, 2011
@M.E Z.A.F.I.R.A.H..I buat sendiri..watermark tu hadiah GA dari I tuk kak Intan :)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 19 August, 2011
eh, dh aDA toturial.. hihiii thanks sharing ;-}
Cik Purple Cik Purple 19 August, 2011
photoscape awk kaler pink??? buat mcm mne tuh??? nak jugak!!:) hehe.. echa, ade la cp punya shoutbox kat kanan, klik jer doodle gurl yg kat kanan tuh..:) btw, nape cp takleh post mesej kt shotbox echa? ade repot spam lak..:(
M.E  Z.A.F.I.R.A.H M.E Z.A.F.I.R.A.H 19 August, 2011
wat tutorial untuk buat watermark lak... kalau sudi..hehe
Unknown Unknown 19 August, 2011
wah terbaiklah yunk!! watermark xde la pulak..kihkihkih
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 19 August, 2011
@IntaNBerliaN..kalau tak dapat,nnti terus tanya k :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 19 August, 2011
@Cik Purple Pinkypuff..peminat pink.hehe.actually sume folder dlm lappy kaler pink,sbb tukar visual style jadi kaler pink.hehehe..maybe ari tu lmbt sgt load kot,tu yg xjumpa ur shoutbox..err,kena spam?.camna ble camtu pula?.nnti I try tgk :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 19 August, 2011
@M.E Z.A.F.I.R.A.H..insyaallah,susah gak wat tutorial watermark,sebab banyak step. :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 20 August, 2011
@Cik Azizah...silalah tempah watermark :)
Unknown Unknown 04 December, 2012
assalam.. alhamdulillah dah tau mcmana nak buat watermark tu.. akk buat bisness.. mmg kena ada watermark tu jgk ... tq dik

kalo free2.. meh lah cuci mata ke blog akk ya..
http://eadressbaju.blogspot.com/

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*